Comisia Europeana a aprobat, luni, achizitionarea producatorului italian de electrocasnice Indesit Company s.p.a. de catre rivalul american Whirlpool Corporation, sub aspectul reglementarilor comunitare privind fuziunile pe piata si concurenta.

Whirlpool cumpara IndesitFoto: Hotnews

"Comisia a ajuns la concluzia ca tranzactia nu ar ridica probleme de concurenta, avand in vedere ca exista multe alternative de furnizori de produse electrocasnice mari in Spatiul Economic European (SEE) si la nivel national", se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.

Atat Whirlpool cat si Indesit produc toate tipurile de electrocasnice mari si sunt activi in diverse state membre UE.

Cu toate acestea, Comisia a constatat ca firmele nu sunt concurenti deosebit de apropiati, iar entitatea rezultata din fuziune va continua sa se confrunte cu o concurenta importanta din partea unui semnificativ numar de jucatori europeni puternici, cum ar fi Electrolux, BSH, Candy si Miele.

De asemenea, pe piata europeana activeaza si alti concurenti "cu crestere rapida", cum ar fi Arcelik (Turcia), precum si Samsung si LG (Coreea de Sud), arata Comisia.

"Prin urmare, clientii ar avea inca suficienti furnizori alternativi pentru toate categoriile de electrocasnice", conchide executivul european.

In schimb, tranzactia creeaza o relatie pe verticala in piata de compresoare frigorifice, care sunt produse de Whirlpool si folosite ca input in productia de frigidere si congelatoare, mentioneaza Comisia decizia.

Cu toate acestea, cota de piata a entitatii rezultate va ramane moderata in urma concentrarii pe piata compresoarelor frigorifice, iar un numar de furnizori alternativi de compresoare vor ramane pe piata, inclusiv concurentii, cum ar fi Secop, Huayi/Jiaxipera, LG si Samsung, conisdera Comisia Europeana.

Whirlpool si Indesit produc aparate de uz casnic mari, inclusiv frigidere, congelatoare, masini de spalat, aparate de gatit, cuptoare cu microunde etc.

Producatorul de electrocasnice Whirlpool va prelua 60% din actiunile companiei italiene Indesit, pentru 758 milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare achizitie efectuata de grupul american de la cumpararea Maytag, in urma cu opt ani, informa, in iulie, Bloomberg, citata Mediafax.

Whirlpool urma sa plateasca 11 euro pe actiune companiei Fineldo si unor membri ai familiei Merloni, fondatoare a Indesit, pentru participatia reprezentand 60% din actiuni.

Investitia efectuata de gigantul american in productia europeana are loc in toiul negocierilor dintre Comisia Europeana si Guvernul SUA pentru viitorul Parteriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP).