TTIP

Intalnire online. Lavinia Andrei / Terra Mileniul III a discutat despre opozitia unor organizatii romanesti fata de acordul de liber schimb UE-SUA

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 14 octombrie 2014, 13:41 TTIP


Lavinia Andrei / Terra Mileniul III
Foto: Arhiva personala
Acordul de liber schimb pe care UE si SUA il negociaza in prezent, ce ar putea deveni cel mai mare acord regional de comert din istorie, a starnit de la bun inceput critici in tarile occidentale. Recent, criticile la adresa lui se fac auzite si local: mai multe organizatii ecologiste si antiglobalizare romanesti s-au alaturat miscarii europene "Stop TTIP", iar la sfarsitul saptamanii trecute au organizat un prim protest impotriva acestui acord. Lavinia Andrei, presedintele uneia dintre aceste organizatii, Terra Mileniul III, a discutat cu cititorii despre motivele opozitiei fata de TTIP.

 • Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii este un amplu acord comercial negociat incepand de anul trecut de UE si SUA si care, potrivit specialistilor, ar putea deveni cel mai mare acord regional de comert - detalii aici. Autoritatile europene au fost criticate de diverse organizatii fie pentru lipsa de transparenta in negocieri, fie pentru diverse prevederi pe teme sensible, ce sunt sau ar fi negociate cu SUA - de la calitatea alimentelor la rezolvarea litigiilor state-companii. Saptamana trecuta, Consiliul UE a declasificat mandatul european de negociere - detalii aici

Organizatia condusa de Lavinia Andrei, Terra Mileniul III, alaturi de alte sase ONG-uri romanesti ecologiste sau antiglobalizare, se numara printre cele aproape 150 de organizatii din 18 state membre UE care au sprijinit, in vara, Initiativa Cetateneasca Europeana "Stop TTIP", menita sa blocheze negocierile. Initiativa a fost respinsa, intre timp, de Comisie pe motive procedurale, dar presiunile ONG-urilor continua. La sfarsitul saptamanii trecute, cand in Europa au avut loc proteste coordonate impotriva TTIP. O astfel de manifestatie - impotriva TTIP, dar si fracturarii hidraulice - a avut loc si la Bucuresti, unde s-au strans, potrivit relatarii HotNews.ro, circa 100 de persoane. Unele dintre acestea nu au putut explica ce este TTIP si de ce sunt impotriva acordului. Vezi detalii

Pune intrebari la rubrica de comentarii a acestui articol.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2634 vizualizari

 • nemultumiri (Marţi, 14 octombrie 2014, 16:02)

  zorro [anonim]

  Ce o nemultumeste la TTIP pe dna invitata, in ordinea prioritatilor/atentiei dansei?
  • R (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:02)

   Lavinia Andrei [hotnews.ro] i-a raspuns lui zorro

   In primul rand sunt foarte multe nemultumiri cu privire la acest tratat si toate sunt foarte importante. Voi mentiona numai unele dintre ele pe care le voi detalia in interviu:
   - reducerea standardelor de mediu datorate procedurilor de armonizare a reglementarilor;
   - reducerea calitatii vietii pentru cetateni in cazul in care standardele pentru industria alimentara ar fi cele din SUA unde utlizarea organismelor modificate genetic este permisa, de asemenea utilizarea hormonilor in industria alimentara etc.
   - exploatarea resurselor naturale (resurse minerale spre ex si paduri)
   - faptul ca am putea deveni o simpla piata de desfacere.
 • coalitia internationala (Marţi, 14 octombrie 2014, 16:28)

  mihai aur [anonim]

  intotdeauna m-am intrebat de unde pana unde se raliaza ong-uri romanesti la initiative internationale pe subiecte care practic nu exista pe agenda publica interna. cum ati ajuns sa sprijiniti "stop ttip"? v-au rugat colegii nemti sa va puneti semnatura la modul "ajuta-ma ca te voi ajuta si eu", sau v-ati convins dvs din presa (care presa - internationala, locala?) ca nu e bine? sau cum?
  • R (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:06)

   Lavinia Andrei [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai aur

   Activez in sectorul ONG inca din 1993 si organizatia pe care o conduc este afiliata la unele retele europene de ONGuri puternice.
   Sunt la curent cu politica europeana inca din-nainte de aderarea la UE. Chiar am fost timp de 3 ani si jumatate membru in Comitetul Economic si Social European deci sunt la curent cu ceea ce se intampla in Europa.
   Ca organizatie interesul nostru este sa aparam mediu si sa sustinem niste standarde inalte asa ca orice reglementare pe acest domeniu ne intereseaza si ne cautam aliati pentru a lupta pentru acest drept.
 • mediu (Marţi, 14 octombrie 2014, 16:32)

  cine sunt eu [anonim]

  punctual, ce anume din ceea ce se discuta pe tema asta, legat de mediu, va nemultumeste? as prefera un raspuns-lista, cu prevederi pe care le-ati auzit ca fiind agreate de negociatori si care va displac. multumesc
  • R (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:10)

   Lavinia Andrei [hotnews.ro] i-a raspuns lui cine sunt eu

   Datorita influentei foarte mari pe care ar exercit-o companiile, standardele de mediu ar fi diminuate.
   Mai mult decat atat, prin mecanismul de solutionare a litigiilor (ISDS) acestea ar putea cere guvernelor despagubiri foarte mari in cazul in care acestea ar veni cu legi care sa protejeze mediul si care ar fi considerate ca produc pagube acestor companii.
 • protestul de sambata (Marţi, 14 octombrie 2014, 17:50)

  dobrica [anonim]

  de ce ati amestecat frackingul cu ttip la protestul din weekend? cum puteti sugera, prin comasarea temelor, ca oamenii aceia, fie ei si numai 100, s-au exprimat contra ttip, dar ei au venit sa protesteze contra fracturarii, cu ttip in secundar, iar multi habar n-aveau ce e aia acordul transatlantic?

  ce va spune faptul ca la acest protest anti-fracking (ca anti-ttip nu prea a fost, in pofida numelui) au venit doar 100 de oameni, intr-o zi frumoasa de sambata?
  • R (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:21)

   Lavinia Andrei [hotnews.ro] i-a raspuns lui dobrica

   TTIP si antifracking sunt 2 subiecte care se leaga intre ele.
   Va voi da un exemplu:
   Intre Canada si SUA exista un astfel de tratat bilatera de comert si investitii.
   La un moment dat guvernul din provincia Quebec a dat un moratoriu privind explorarea gazelor de sist pe teritoriul sau. Firma americana ce voia sa faca exploatarea in Quebec a dat in judecata statul Canadian cerand compensatii de aprox 235 milione de dolari pt faptul ca i-a prejudiciat afacere.
   Cum si in Romania exista firme americane care fac explorari privind gazele de sist, lucrul acesta s-ar putea intampla si aici.
   Cat priveste participarea consider ca foarte putina lume cunoaste subiectul.
 • intrebare (Marţi, 14 octombrie 2014, 18:20)

  dani popa [anonim]

  credeti ca e vreo sansa sa fie blocat acordul cu america?
  • R (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:13)

   Lavinia Andrei [hotnews.ro] i-a raspuns lui dani popa

   Sansa sta in noi si in actiunile noastre. Asa cum in urma campaniei de stragere de semnaturi la nivel european stoptti.ro, (unde in decurs de o saptamana au fost stranse peste 600 000 de semnaturi) a fost desecretizat mandatul de negociere al Comisiei Europene, tot asa putem castiga si batalia cu acest tratat.
   Tin sa mentionez ca nu suntem impotriva unui tratat SUA - UE ci impotriva prevederilor acestuia si a modului cum a fost el negociat.
 • OMG, hormoni (Marţi, 14 octombrie 2014, 19:00)

  Ingrijorat [anonim]

  Cei de la Bruxelles dau asigurari verbale ca nu vor negocia in jos restrictiile la organismele modificate genetic, carnea cu hormoni, chestiuni de mediu. Care e problema cu TTIP? Sa-i credem pe cei de la Comisia Europeana?
  • R (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:18)

   Lavinia Andrei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ingrijorat

   Intrebarea mea este daca ar fi nevoie de acest tratat?
   Oare la momentul actual nu exista cadrul pentru comert si investitii intre SUA si UE? Companiile competitive nu pot sa desfasoare astfel de activitati?
   Ei bine exista. Singurele domenii in care cadrul este mai restrictiv sunt Agricultura si industria alimentara.
   Oricate promisiuni am avea din partea CE, presiunea firmelor va fi foarte mare si piata va fi invadata de produse americane ce corespund standardelor lor.
 • partea plina (Marţi, 14 octombrie 2014, 19:11)

  pitt [anonim]

  acordul ar trebui sa ajute tarile si economiile, dvs ONG-stii vedeti doar lucruri negative in el sau vedeti si lucruri ok? ce parti din ttip ati sprijini?
  • R (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:27)

   Lavinia Andrei [hotnews.ro] i-a raspuns lui pitt

   Ar putea exista si parti pozitive.
   Va dau 2 exmple din mandatul de negociere al Comisiei Europene:
   art 16 - tratamente egale pentru investitori de ambele parti si aici mi-ar face placere sa vad ca oamenii de afaceri romani au acelasi tratament in SUA precum cei americani in Romania, incepand cu vizele.
   art 17 recunoasterea profesiilor de ambele parti, unde mi-ar face placere sa stiu ca intelectualilor care au obtinut diplome in Romania le sunt recunoscute in SUA
 • Avantaje? (Marţi, 14 octombrie 2014, 21:32)

  Andrei Dumi [anonim]

  Eu nu ma pricep prea bine, dar inteleg ca s-ar mari schimburile dintre SUA si UE, ambele blocuri marindu-si pietele de desfacere. China mai ales dar si Rusia ar avea de pierdut. Cu ce e afectata Romania ca sa inteleg de ce s-ar opune niste ONG-uri romanesti noi nefiind mari exportatori, ci dimpotriva, importatori. De producatori ce sa mai vorbim. Multumesc.
  • R (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:31)

   Lavinia Andrei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei Dumi

   SUA si UE sunt cele mai mari doua blocuri economice dupa cum bine ati mentionat.
   Romania nu prea are cu ce intra pe piata Americana mai mult decat o face acum. Ori in aceste conditii am fi o buna piata de desfacere si pentru produsele americane.
   Interesele cele mai mari le au tari precum Germania, Franta, Uk care exporta masiv.
   Din exportul UE pe piata SUA Romania acopera maxim 3%.
 • cum ne afecteaza TTIP? (Marţi, 14 octombrie 2014, 23:59)

  Pavel [anonim]

  La miting au fost vreo 100 de manifestanti anti TTIP. Si nici aia nu cred ca au venit pentru asta, ci pentru gazele de sist, rosia montana. Deci, nu cumva e o tema falsa TTIP-ul asta in Romania? Cum afecteaza el Romania, in particular? Cum afecteaza Romania si cum afecteaza Germania, Franta, Anglia, Ungaria? E vreo diferenta?
  • R (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:38)

   Lavinia Andrei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pavel

   Parte din raspuns il gasiti in mesajele anterioare.
   In principal TTIP favorizeaza marile corporatii si le aduce la masa factorilor de decizii scriind practic legile si reglementarile. Interesul corporatiilor este acela de a face profit cu orice pret, diminuand standardele de mediu sau de munca. Ori atat timp cat in Europa economia este bazata in proportie de peste 90% pe IMMuri este greu de crezut ca acestea vor avea ceva de castigat.
   Un exemplu privind legatura intre Rosia Montana si TTIP:
   Cand guvernul El Salvadore a decis ca nu va da aviz de mediu pentru o firma canadiana care dorea sa exploateze aurul acolo, respectiva companie a dat in judecata statul si a cerut compensatii de sute de milioane de dolari daunele pe care le-a produs.
   Cred ca seamana foarte mult cu ce se intampla la Rosia Montana. De precizat ca mai exista si un tratat cu Canada CETA similar cu acesta.
 • Guvernu (Miercuri, 15 octombrie 2014, 0:01)

  Johnny [anonim]

  Eu nu am inteles, pana la urma Guvernul Ponta sustine sau nu sustine TTIP? Dar Basescu? Voi ce stiti, poate aveti info ONG-urile mai multe
  • R (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:40)

   Lavinia Andrei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Johnny

   Mesajele sunt ambigue din partea politicienilor.
   Ar fi un subiect important pentru viitorul presedinte care are in atributii relatiile externe ale Romaniei.
 • gaze de sist (Miercuri, 15 octombrie 2014, 0:03)

  Daniel [anonim]

  Cum aduce TTIP exploatarea gazelor de sist in Romania in plus fata de ce e acum?
  • R (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:39)

   Lavinia Andrei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniel

   Am raspuns anterior
 • mandat (Miercuri, 15 octombrie 2014, 0:06)

  ninja [anonim]

  Am intrat pe linkul de pe HN la mandatul de negociere TTIP. Vad numai kestii bune pentru mediu, anti-OMG, anti-hormoni, protectia mediului, protectia culturii europene. Deci care e problema cu acordu asta?
  • R (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:45)

   Lavinia Andrei [hotnews.ro] i-a raspuns lui ninja

   Consider ca partial am raspuns anterior. Problemele cu TTIP sunt mult mai multe si mai variate.
   Un alt exemplu este cel al privatizarii serviciilor publice.
   Exista un antecedent pe un astfel de tratat bilateral in Africa de Sud in care o companie a privatizat sistemul de distributie si utilizare a apei si cum preturile cresteau considerabil si apa este un drept al tuturor, guvernul a decis inghetarea preturilor. Compania a dat in judecata guvernul pentru prejudicii. Judecata nu se face insa la un tribunal ci la o curte de arbitraj, unde arbitrii provin din zona de bussines. Iar un astfel de proces se duce cu usile inchise.
 • transparenta (Miercuri, 15 octombrie 2014, 0:09)

  Goddard [anonim]

  De ce nu avem mai multa transparenta in egocierile TTIP. Am vazut ca s-a dat mandatu de negociere, dar de ce nu se dau pe net exact sedintele de negociere?
  • R (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:53)

   Lavinia Andrei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Goddard

   In acordul de negociere al CE este specificat si aspectul transparentei si chiar mai mult decat atat consultari cu societatea civila.
   Comisia Europeana intrebata in baza unei directive a accesului la informatii de o organizatie, cu cine s-a consultat pe negocierile TTIP a facut publica o lista de 130 de intalniri dintre care la 119 au participat numai reprezentanti ai marilor companii din industriile : constructii auto, farmacie, industrie alimentara, IT ceea ce arata destul de clar cui se adreseaza acest acord.
 • Rusia sau SUA? (Miercuri, 15 octombrie 2014, 0:12)

  Andrei [anonim]

  Doamna, dumneavoastra aparati interesele Rusiei si ale Chinei. Cu cine vreti sa faca UE acord: cu SUA sau cu Rusia sau cu China? Oricum, e clar ca UE nu poate sa ramana izolata comercial si investititional, in autarhie. UE nu e o diva care nu baga pe nimeni in seama, cred ca sunteti de acord, nu?
  • R (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:57)

   Lavinia Andrei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Am mentionat anterior ca nu suntem impotriva unui acord UE - SUA ci impotriva acestui acord asa cum este el si cum a fost negociat.
   Cand va fi cazul unui tratat cu Rusia sau cu China ne vom exprima atunci pe baza documentelor.
 • schimburi comerciale? (Miercuri, 15 octombrie 2014, 9:04)

  Dumi Andrei [anonim]

  Nu inteleg extrem de bine subiectul, dar ce pricep e ca SUA si UE doresc sa isi extinda reciproc pietele de desfacere. Corect? Asta va fi in detrimentul Chinei, eventual al Rusiei. Cum afecteaza asta Romania? Noi nu producem, abia exportam si importam masiv. Avand in vedere lipsa crasa de preocupare a guvernului pentru producatorii locali ONESTI (nu pentru haiduci care sponsorizeaza partidele), fara subventii care nu pot veni de la un stat economic slab si populist, singura solutie sunt investitiile straine puternice. Altfel murim incet si sigur cu produse ieftine si contrafacute din China in brate.
  • R (Miercuri, 15 octombrie 2014, 12:01)

   Lavinia Andrei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dumi Andrei

   Tocmai ca nu imi doresc sa fim doar o piata de desfacere ci imi doresc o economie durabila care sa se bazeze pe producatorii locali, care sa fie ajutati sa se dezvolte.
   Daca toate scutirile de taxe pentru marile companii ar merge in dezvoltarea firmelor locale cred ca ne-ar fi mult mai bine si nu ar trebui sa importam produse americane aduse de la mii de Km distanta care sa contribuie la emisiile de gaze cu efect de sera si respectiv la schimbarile climatice.
 • Acord echivalent UE-Rusia ? (Miercuri, 15 octombrie 2014, 10:56)

  Adrian C. [utilizator]

  Ce parerea ati avea despre un acord similar intre UE si Rusia? Ar fi mai bun sau mai rau decat acordul UE-SUA?
  • R (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:53)

   Lavinia Andrei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian C.

   Nu pot sa ma pronunt. Nu e de competenta mea.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by