Ideile pe scurt:
- Care sunt principalele obiectii ale opozitiei anti-TTIP din Romania? "In primul rand, TTIP nu este de sine statator. El are legatura cu alte manifestatii organizate de ONG-uri, de societatea civila in ansamblul ei si ma refer aici la miscarea anti-fracking si la miscarea Salvati Rosia Montana. TTIP e un cadru care ar favoriza aceste firme care doresc sa faca exploatarea gazelor de sist in Romania si respectiv extragerea aurului si nu numai la Rosia Montana, pentru ca vorbim deja de mai multe perimetre care au obtinut avizele. Ar favoriza aceste firme. Iar firmele, in cazul in care nu ar primi avizele de mediu, cum se intampla deja, ar putea da in judecata statul roman si ar putea cere despagubiri foarte mari, in baza acestui acord. Mai mult decat atat, acest acord prevede un sistem de negociere a litigiilor intre firma si stat prin care firmele pot sa dea in judecata, dar nu in justitia obisnuita, ci la firme de arbitraj, care pot fi si off-shore. Va dati seama, acese firme de arbitraj nu au judecatori, au arbitri care provin din mediul economic, din mediul de business. Acestia desigur ca judeca o astfel de cauza in interesul business-ului. Si atunci toate problemele sociale, de mediu, de interes public vor fi neglijate in detrimentul profitului, practic. Aici e marea noastra ingrijorare. Chiar daca vorbim abia acum de TTIP, avem niste argumente pentru ca s-au intamplat lucruri in anii anteriori care ne-au facut sa credem ca acest acord ar fi exact cadrul care le-ar facilita acestor firme mai multe libertati. (...)"
- "Sigur ca (protestul unor organizatii romanesti impotriva TTIP - n.red.) e preventiv. Avem experienta CETA. S-a negociat, s-a semnat de catre dl Barroso si de catre premierul Canadei (...) Pana atunci nimeni nu a stiut nimic. Mai mult, nici noi nu am stiut si nu am fost avizati, nu am stiut sa reactionam. Acest CETA, modul in care s-a negociat in secret a fost practic un exercitiu pentru TTIP. Or, lucrurile acestea nu mai dorim sa se intample. (...) Haideti sa vedem ce se intampla rau si ce se intampla bun cu aceste acorduri si sa incercam sa facem niste acorduri durabile, care sa fie avantajoase de ambele parti. (...) Sigur ca tratatul trezeste suspiciuni, atat timp cat in mandatul Comisiei spune ca trebuie sa fie transparent, sa fie consultari cu societatea civila. La insistentele unei organizatii, Comisia Europeana a pus la dispozitie lista cu intalnirile cu societatea civila. Sunt 130 de intalniri numai cu firme, la care niciun ONG nu a luat parte. Pot sa va spun si care sunt industriile care au participat si e evident din intalnirile acestea care vor fi sectoarele vizate - industria constructoare de masini, a otelului, IT, industria farmaceutica, alimentara. Cred eu ca daca nu punem o oarecare presiune pe conditiile acestea de transparenta si democratie - pentru ca UE ne-a invatat sa fim transparenti, democrati, sa avem o buna guvernare..."
- Unde e problema, daca exista garantii date de mandatul de negociere acordat de Consiliul UE Comisiei Europene? "Garantie nu putem sa avem, tocmai procesul prin care a fost negociat acest tratat nu ne da garantia ca el va respecta toate standardele cele mai bune. Tocmai faptul ca la negocieri au participat numai companiile - de ce nu au participat si organizatiile de mediu, de exemplu? (...) Ganditi-va ca insusi faptul ca importam produse din SUA, spre exemplu, contribuie foarte mult la cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera, acesta (Protocolul de la Kyoto - n.red.) fiind un acord contestat de Statele Unite. (...) Aici e problema, negocierile pot sa mearga pana la un anumit moment, dupa care sa ia o alta turnura. Or, stiti, ONG-urile sunt cainele de paza al democratiei. Tocmai de aceea trebuie sa discutam acum, inainte sa fie prea tarziu. (...)"
- "Putem sa ne dam cu parerea pe puncte care exista acolo (in textul TTIP - n.red.) sau ar putea sa fie acolo. Niciodata nu ai certitudinea ca ce a aparut pe surse e ultima varianta sau o varianta anterioara. De aceea tragem semnalul de alarma fata de punctele care sunt cumva... (...) [Tragem semnalul de alarma] pentru ca in clipa aceasta nici nu ai cum sa negociezi pe anumite puncte, nici nu am fost chemati la negocieri. Coalitia care s-a format la nivel european, de peste 250 de ONG-uri, a vrut sa aiba un punct de vedere, noi am cerut sa deschidem o initiativa cetateneasca europeana (...), am facut cererea si ne-a fost refuzata, pe motiv ca CE nu are atributii legale in privinta acestui tratat transatlantic. Daca Comisia are atributii de negociere, atunci ar trebui sa aiba atributii legale in ceea ce priveste initiativa cetateneasca europeana. (...)"
- Stie autoritatea - institutie, persoana - care poarta responsabilitatea pentru transmiterea pozitiei Romaniei in privinta negocierilor TTIP? "Statele membre nici nu au fost intrebate. Totul se desfasoara la nivelul Bruxelles-ului. (...) Se negociaza prin intermediul Comisiei Europene, daca se ajunge la un acord acesta trebuie votat in Parlamentul European, dupa care acordul intra in functiune provizoriu, se spune, urmand ratificarea din partea celor 28 de state membre. Daca unul dintre statele membre nu ratifica - proces care de regula dureaza cativa ani - nu stim ce se intampla cu acest acord. (...) Punctele de vedere (ale Romaniei cu privire la negocierile TTIP - n.red.) ar trebui sa le ia seful statului, pentru ca el este cel care merge la intalnirile Consiliului. (...)"
- Au avut ONG-urile discutii cu europarlamentari sau parlamentari romani pe tema TTIP? "Noi am desfasurat o campanie in perioada alegerilor europarlamentare, am trimis catre toti candidatii, toti care proveneau din partide politice, o scrisoare cu ingrijorarile noastre si le-am cerut punctul de vedere inclusiv pe subiectul TTIP. Vreau sa va spun ca am primit foarte putine raspunsuri, de cele mai multe ori am primit de la candidatii care erau sub pragul de eligibilitate. Pozitiile in marea majoritate au fost foarte pozitive cu privire la TTIP, dar fara argumente. Altii ori au recunoscut ca nu stiu ce este acest TTIP, ori au evitat sa raspunda la aceasta intrebare. Perceptia mea este ca se cunoaste foarte putin, chiar la nivel de parlamentari europeni, nu mai zic de Parlamentul Romaniei, despre acest acord si care ar fi efectele lui."
- Prima iesire in public ca organizatii ale societatii civile ingrijorate de TTIP, a fost semnarea initiativei cetatenesti europene? "Da. (Deci ati trecut direct la protest, sarind faza dezbaterilor?) Nu mai era timp de asteptat, daca ma intrebati pe mine. (...) Avand in vedere ce s-a intamplat cu CETA, ne-am dat seama ca nu mai e timp sa mai deschidem dezbateri publice, era timpul sa actionam. Asa am considerat."
- "Nu am pretentia ca (in Romania - n.red.) exista o masa critica de oameni care cunoaste acest subiect. Singurul lucru care ne-a determinat sa mergem impreuna (pe doua subiecte, fracturarea hidraulica si TTIP, la protestul de sambata - n.red.), ca organizatii care ne ocupam unele de anumite aspecte, altele de alte aspecte (...) a fost sa aducem informatia catre cetateni, sa le explicam care este legatura intre fracturarea hidraulica si TTIP, intre Rosia Montana si TTIP. Sa spunem ca e o gandire strategica pentru a face cat mai cunoscut acest subiect. (...)"
- Despre prezenta redusa la protestele anti-TTIP de sambata, din Bucuresti si alte orase europene: "Cred ca nu s-a copt problema. (...) Pentru orice subiect, pentru a creste are nevoie de timp - de informare, de educare, de constientizare. E destul de greu sa aduci in atentia publica. Daca fracturarea sau Rosia Montana erau subiecte care afectau direct cetateanul - proprietatea privata, lipsa de apa, alte resurse - TTIP e un subiect abstract. Nu ma astept ca oricine sa il poata intelege. Plus, mandatul de negociere e atat de frumos - o sa respectam toate standardele... Trebuie sa vezi si scaparile, portitele lasate deschise si cine ar putea intra pe aceste portite."
- "Chiar ne trebuie acest TTIP? Ce piedici exista intre SUA si UE sa faca comert si investitii? Eu nu am intalnit pana acum. (...) Ce ne opreste sa reducem direct tarifele, de ce ne trebuie neaparat un anumit acord? UE si SUA sunt cele mai mari blocuri economice. Impotriva cui ne aliem? (...) Tocmai aici e semnul de intrebare despre tratat: este el despre comert si investitii sau este despre dereglementare si liberalizare? Trebuie sa ne uitam foarte atent. (...)"
- Despre argumentatia ca cei care se opun TTIP ar sprijini pozitiile Rusiei sau Chinei, care s-ar opune acordului UE-SUA: "Sunt invatata cu astfel de acuzatii. Raspunsul este ca nu sprijinim nici pozitia Chinei, nici a Rusiei. Noi avem o pozitie foarte clara de a sprijini mediul. Suntem interesati sa facem cum e mai bine pentru protectia mediului, a cetateanului. In rest, e prea putin relevant pentru mine daca unii vor spune ca sprijinim Rusia sau China. Sa va spun un alt lucru - si aici e marele meu semn de intrebare, pentru ca am citit multe declaratii in sensul "uite conflictul din Ucraina-Rusia, de aceea ne trebuie acest TTIP". Personal imi pun intrebarea: de ce suntem membri NATO? Sau NATO a venit la pachet cu un acord in care sa dam ceva in schimb? Conflictul Rusia-Ucraina si faptul ca este la granita noastra, desigur ca sunt ingrijorata de aspectul acesta, partea aceasta de securizare a frontierelor nu cred ca trebuie sa aiba legatura cu partea comerciala si economica. E alta intelegere, alt acord. Nu le vad la pachet."
In urmatoarele sase minute, Businessman (alias Executor, alias Archie) a executat urmatoarele trei operatiuni:
- a reusit sa vada un filmulet de 28 de minute
- s-a lamurit
- si si-a scris si comentariul.
Ce ti-e si cu comprimarea timpului pe HN...
Tu, d.ex., DE CE nu esti "activ"? si DE CE nu salvezi lacul ARAL?
Ca asa, numa' sa le reprosezi altora... asta stiu si eu...! :P
(Trec peste faptul ca lacul acela NU e la noi in tzara - pe cand Rosia Montana, jud. Vaslui si fermele mici, traditionale, SUNT!)
La noi ferma mica este de fapt gospodaria mica sa fim seriosi.
Iar la Rosia Montana se exploateaza aur de 2000 de ani si voi vreti sa-i faceti peste noapte pe oamenii aia eco-fermieri si eco-gazde turistice ??
Demonstratie magistrala si imposibil de combatut.
As adauga, in sprijinul acestei demonstratii, ca ONG-urile romanesti sunt platite si de chinezi, intrucat nu demonstreaza impotriva poluarii aerului din China.
But you know what I mean....creca avem toti cel putin un prieten activist si platit bine...de rusi.
80 mil Euro la nivel european investite de rusi in propaganda anti fracking, date oficiale.
Nici macar pentru nenumaratele afirmatii mai vechi despre shale gas fracking in Canada - stii tu, alea pe care le postai cand erai Archie, sau Executor - n-ai fost vreodata in stare sa aduci vreo dovada concludenta. Doar palavre presarate cu termeni de specialitate engleziti, pentru mai multa putere de convingere.
E ceva schimbat de data asta, ne spui si noua care-i "sursa oficiala" a afirmatiei despre alea 80 de milioane de euro?
sau, ca orice vrednic postac, ma trimiti sa mi-o caut singur pe Net?
Altfel, e amuzant ca tocmai tu vorbesti despre dogme si propaganda...
Pana una alta traiesc si beneficiez din plin de beneficiile fracturarii, mineritului, ma bucur de natura...culmea, curata nu rahatzita ca'n Romania.
Voi stati cu frica drobului de sare in continuare, bunastarea noastra aici in Canada depinde pana la urma de mizeria voastra.
Las' sa am eu gaz si energie ieftina...nu poa' sa aiba toti, nu-i asa?
Am vazut ca bati campii si la articolele dlui Cranganu. Esti clar postac insarcinat cu dezinformarea.
Dar sa trecem peste asta - cu "sursa oficiala" despre cele 80 de milioane de euro cum ramane???
Ei, vezi, asta ziceam si eu - vorbe goale ce din coada au sa sune, asta-i tot ce esti in stare.
Fraierii aia din Danemarca, Germania si tarile nordice, ai dreacu nu vor sa urmeze exemplul Turciei.
Nu mai spun ca ar fi putut sa-i puna intrebarea si la intalnirea online... daca l-ar fi interesat intr-adevar >:
in buna parte datorita gazelor de sist. eu sunt unul dintre beneficiari.
lasati specialistii sa vorbeasca, nu ne pierdeti timpul cu babele de pe marginea santului romanesc.
http://www.nasdaq.com/markets/crude-oil-brent.aspx
E 84 de parai acus.
In momentul in care folosesti fractarea pentru gaze scade pretul la gaze... dar creste ala la apa potabila.
who shower you my water bills without my permission?
La Roșia există un alt mare potențial pe care vă las să-l descoperiți din cărțile de istorie....exploatarea cu cianuri nu ne va aduce nici locuri de muncă, nici o viață mai bună... e o iluzie! (sau poate știți dvs deja cum e viața de ”dincolo” ...că doar acolo ne poate duce cianura)
PS: Prin ”dincolo” nu mă refer la ”peste ocean” ... că pt. acolo ne trebuie viză....
Sau pe ei ii invata ca un iaz de cianura e un fel de piramida egipteana cu varful in jos. V-a povestit cineva cagebeilor ca cianura e un produs destul de instabil si se descompune inclusiv la lumina?
Peste 6000 de ani va exista doar al IV-lea Reich al lui Putin si Darth Vader care vor avea grija de tot ce misca.