TTIP

Intalnire online. Comisarul Dacian Ciolos a discutat despre mandatul sau si despre sansele fermierului roman in economia europeana si transatlantica

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 21 octombrie 2014, 12:07 TTIP


Dacian Ciolos
Foto: Agerpres
Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos a raspuns intrebarilor cititorilor HotNews.ro, privind agricultura romaneasca in economia europeana si provocarile si oportunitatile producatorilor romani in blocul comunitar si in economia transatlantica, in contextul negocierilor UE- SUA pentru Acordul de liber schimb si investitii.

 • Cum putem folosi banii europeni pentru dezvoltarea agriculturii si a satului romanesc, ce sanse are producatorul agricol roman pe piata comuna europeana, ce oportunitati si ce riscuri il asteapta pe intreprinzatorul roman din sectorul agro-alimentar pe viitoarea piata transatlantica de peste 800 de milioane de consumatori?  
Reamintim ca, in contextul negocierilor pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), partea europeana insista pe apararea brandurilor locale, specifice  europene, prin denumirile geografice, in timp ce americanii vor eliminarea acestor restrictii.

 • Dacian Ciolos se afla la finalul mandatului sau de cinci ani in Comisia Barroso, miercuri fiind programat in Parlamentul European si votul plenului pentru viitoarea Comisie Europeana condusa de Jean Claude Juncker.
Pune intrebari la rubrica de comentarii a acestui articol.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4478 vizualizari

 • întrebare (Marţi, 21 octombrie 2014, 12:16)

  Mazeta [utilizator]

  În 2011, despre organismele modificate genetic, ați declarat: „Eu personal le evit”. Ne puteți argumenta temerile dvs.?
 • Ttip si agricultura ecologica (Marţi, 21 octombrie 2014, 14:14)

  Cristian Fäder [anonim]

  Buna ziua domnule Dacian Cioloş,
  Doresc sa va felicit pentru intregul dumneavoastra parcurs in mandatul de comisar pe agricultura!

  As dori sa stiu care sunt in opinia dumneavoastra potentialele pericole/dezavantaje/puncte de ingrijorare cu privire la acordul TTIP in ceea ce priveste sectorul agriculturii ecologice (incluzand aici atat productia cat si procesarea si pietele de desfacere). Ce ne puteti spune despre avantajle/oportunitatile oferite de acest acord?
  Multumesc
  • r (Miercuri, 22 octombrie 2014, 14:47)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian Fäder

   Eu nu vad nici un risc penru sectorul agriculturii ecologice in partea TTIP, atit timp cit UE are cu SUA un acord de echivalare a normelor de productie bio. Atit timp cit acest acord exista,TTIP nu va schimba prea mult in ce priveste accesul produselor bio de pe o piata pe alta.

   Pentru sectorul agroalimentar european, prioritatea UE este de a negocia recunoasterea si protectia produselor agroalimentare de calitate, mai ales cele protejate oprin indicatii geografice si denumiri de origine protejate.

   Oportunitatile mari pentru UE sint in zona produselor procesate si cu valoare adaugata ridicata.
 • fermierul roman (Marţi, 21 octombrie 2014, 15:00)

  petrica [anonim]

  e german sau italian... mai rar cetatean roman.
  Asta nu e in sine un lucru rau, dar efectele pot fi devastatoare pt cetateni romani carora lea-ti facut un juramint.
  Cum se poate incuraja unificarea terenurilor fara ca asta sa insemne cumapararea lor de catre straini?
  Stiti vreo rezolvare pentru limitatea furturilor "de pe camp"?
  Cum se poate scapa de mafia din piete?
  Putem sa ne modificam modul de a face agricultura in unul care sa ne aduca prosperitate fara sa ne pierdem identitatea?
  • r (Miercuri, 22 octombrie 2014, 14:50)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui petrica

   Cum se poate incuraja unificarea terenurilor: prin facilitati fiscale si legislative privind asocierea si prin rolul pe care statul il poate juca in comasarea terenurilor prin instalarea tinerilor. Pe scurt, prin aplicarea legii cirulatiei terenurilor.
   Mafia din piete: facind in primul rind o diferentiere clara intre cel care produce si cel care doar intermediaza - prin modul de abordare a politicilor fiscale in relatia cu producatorul agricol.
 • Viitorul agriculturii romanesti (Marţi, 21 octombrie 2014, 16:20)

  Maria [anonim]

  Buna ziua Domnule Ciolos

  Am si eu doua intrebari

  1. Cum vedeti dumneavoastra ca va evolua agricultura Romaniei in urmatorii ani?

  2. Am vazut ca ati participat recent la conferinta "Ferma de familie nucleu al agriculturii durabile". Ce parere aveti despre planul Domnului Calin Georgescu cu privire la agricultura romaneasca. De asemenea daca prevedeti o colaborare cu Calin Georgescu pe viitor.

  As aprecia un raspuns concret, fara limbaj de lemn.

  Multumesc si numai bine!
  • r (Miercuri, 22 octombrie 2014, 14:54)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria

   1. Un lucu este evident: Romania este printre statele membre UE cu o marja foarte ridicata de potential al cresterii productiei agricole si din punct de vedere al productivitati, dar si al surselor naturale avute la dispozitie. Pe de alta parte, PAC da un grad foarte mare de predictibilitate al instrumentelor de sustinere pentru agricultura, insa exista in continuare o marja importanta de sustinere a agriculturii care tine de decizii guvernamentale, atit in folosirea instrumentelor PAC, cit mai ales in alte domenii care nu tin de PAC, dar sunt importante pentru punerea in valoare a potentialului aricol romanesc. Si ma gandesc la politicile fiscale, la eficienta consultantei pentru agricultori, la formare profesionala, mai ales cea medie, ma gandesc la facilitatile pentru instalarea tinerilor printr-o definire mai clara a statutului agricultorului, si ma gandesc la instrumentele de stimulare a organizarii economice a agricultorilor.
 • intrebari achizitii publice PNDR (Marţi, 21 octombrie 2014, 17:02)

  tudor [anonim]

  D-le comisar, am tot respectul pt. Dvs. As dori sa aflu parerea Dvs. in legatura cu procedurile de achizitie de pana acum. Pentru depunerea unui proiect era necesar ca beneficiarul sa obtina 3 oferte de pret, din care se alegea oferta cu pretul cel mai mic, pentru justificarea bugetului. La implementare este nevoie tot de 3 oferte conforme din care evident, trebuie sa se aleaga oferta cu pretul cel mai mic. Pai, domnule Comisar, cat de stupida este aceasta cerinta , avand in vedere ca deja s-a ales furnizorul cu pretul cel mai mic. Este evident ca la licitatie ceilalti furnizori no sa mai participe, avand preturi mai mari. Dar, regula asta stupida obliga beneficiarul sa scoata alte doua oferte valabile. Oare nu tocmai aceste aberatii pune beneficiarul in dificultate, obligand-ul sa se milogeasca la ofertanti sa participe la licitatie?? Care este parerea Dvs. si care ar fi rezolvarea?? Multumesc
  • r (Miercuri, 22 octombrie 2014, 14:55)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui tudor

   Noul regulament european al PNDR prevede mai multe posibilitati de simplificare a procedurilor de implementare a unor proiecte, inclusiv legate de achizitii publice necesare sau nu pentru proiecte de dimensiuni mai mici. Exista posibilitatea folosirii costurilor standard sau a preturilor de referinta care pot evita complexitatea administrativa de care vorbiti in exemplul dvs.
   Daca aceste facilitati vor fi folosite de Romania, si Comisia Europeana cere introducerea lor in PNDR, atunci asemenea situatii penibile pot fi evitate.
 • solutie problema recuperare teren (Marţi, 21 octombrie 2014, 17:21)

  otilia [anonim]

  Va rog sa imi dati un raspuns avizat in legatura cu problema mea de mai jos si mentionez ca nu doresc generalitati ci doresc sa stiu cum ati rezolva dumneavoastra aceasta problema daca ati fi in locul meu.

  De 13 ani (legea numarul 10/2001) am de recuperat 7.5 ha teren agricol in comuna Cogealac judetul Constanta.

  Credeti ca am vreo sansa sa recuperez vreodata in aceasta viata aceste hectare de pamant ?

  Cu ce ocazie a aparut legea 165/2013 care suspenda inclusiv legea fondului funciar din 1991?

  Ar trebui ca aceasta problema privitoare la Romania sa fie ridicata si in Comisia Europeana !
  Daca a fost vreodata ridicata va rog sa imi spuneti exact cum imi pot rezolva problema.

  Stiu ca exista teren disponibil care se poate retroceda dar care a fost si este la discretia primarului (nu a primariei).

  Am aflat ca in acesta perioada au recuperat zeci de hectare de pamant multe persoane care NU avut acte doveditoare ca au fost vreodata proprietari in aceasta comuna.
  • r (Miercuri, 22 octombrie 2014, 14:56)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui otilia

   Din pacate, CE nu are atributii pe problematica fondului funciar, care tin strict de legislatia nationala a statelor membre.
 • Topoloveni, TTIP (Marţi, 21 octombrie 2014, 17:22)

  Florea [anonim]

  Am si eu 2 intrebari pt. dl. Ciolos, va rog:
  1. Romania are un singur brand agro-alimentar protejat la nivel UE cu indicatie geografica - Magiunul de Topoloveni. Ce ne-a impiedicat 7 ani sa inregistram mai multe?
  2. Ce avantaje si dezavantaje ar avea Romania de pe urma TTIP, in domeniul agriculturii? Noi oricum nu exportam mare lucru in SUA (cred ca niste vin, dar putin).
  • r (Miercuri, 22 octombrie 2014, 14:58)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florea

   1. Nu stiu daca pot sa raspund. Ce pot spune este ca inca din primul an de mandat ca si comisar mi-am oferit toate serviciile atat ale mele personal cat si ale echipei mele pentru a ajuta autoritatile din Romania sa creasca numarul acestor produse. Din pacate, lucrurile nu au avansat asa cum mi-as fi dorit, insa nu pot spune ca rezultatul e zero, pentru ca sunt acum cateva dosare in stare avansata si cu alte produse, in afara magiunului de Topoloveni.
   Dar e nevoie de mai multa vointa in administratie si de mai multa competenta atat in administratie, cat si in sectorul privat.
   2. Am raspuns
 • Dece ? (Marţi, 21 octombrie 2014, 17:55)

  SRA [utilizator]

  Comertul din GENEVE isi hraneste populatia locala cu tomate, ardei, vinete din productia locala la preturi foarte mici raportând pretul / salariu minim.

  Dece judetele agricole din Moldova (probabil din tara) nu ajung aceasta performanta ;
  - lipsa de initiativa sau interes comercial,
  - munca sau castigul rapid.

  Cat priveste gustul tomatelor puteti sa le spuneti Romanilor ca au nostalgia Aprozarelor !

  Merci va astept à GENEVE sa va preint realizarile din acest domeniu.
  -
  • r (Miercuri, 22 octombrie 2014, 15:00)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui SRA

   Exista un inceput si in Romania in crearea acestor piete ambulante de comercializare directa a produselor agicole, dar sigur ca nu exista inca traditia din Elvetia sau din alte state membre UE. Si trebuie o vointa din partea agricultorilor sa vina sa-si vanda productia in piata - e un efort de adaptare pentru ei - dar mai trebuie sa existe interes si constanta si din partea cosumatorilor. Daca consumatorul prefera sa cumpere in wek-end din supermarket, atunci producatorul nu are interesul sa mearga in aceste piete.
 • Dar cadastrul? (Marţi, 21 octombrie 2014, 20:28)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  Ma intriga faptul ca nimeni nu aminteste in tara noastra de MAREA PROBLEMA a lipsei cadastrului pentru milioanele de parcele. La reconstituirea dreptului de proprietate a terenului cu care parintii sau bunicii nostri au intrat in Colectiva, au participat cate 5 - 10 succesori in viata in anii 90. O proprietate de cateva ha de teren a fost redat atunci succesorilor, prin indiviziune, astfel ca cele - sa zicem - 4 ha, aflate raspandite sub forma de 6 parcele disparate, -- reveneau celor 10 succesori, dar in indiviziune. Ca sa intre in posesie efectiva, cei 10 succesori urmau sa imparta fiecare dintre cele 6 parcele in 10 parti egale, sa plateasca efectuarea cadastrului pentru fiecare dintre cele 60 parcele rezultate, costul intrecand cu mult valoarea de piata a terenului. Este situatia mea si a multora dintre cei cunoscuti de mine. O situatie imposibila!
  Ce solutie vedeti, Domnule Ciolos? S-ar putea obtine fonduri europene pentru cadastru? Dar o posibila comasare, astfel incat fiecare succesor sa devina proprietar pe o singura parcea comasata, in locul celor 10 aflate acum in indiviziune?
  • r (Miercuri, 22 octombrie 2014, 15:01)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   Romania ca stat are la dispozitie fondurile UE pentru cadastru, si e chiar e o conditionalitate din partea CE in Acordul de parteneriat, pentru ca fara cadastru e afectata nu doar comasarea terenurilor in agricultura, ci si multe lucrari de infrastructura. Pentru urmatoarea perioada bugetara exista fonduri pentru finalizarea cadastrului.
 • PNDR 2014-2020 (Miercuri, 22 octombrie 2014, 9:36)

  STEFAN [anonim]

  Multumim Hotnews pentru intalnirea cu domnul Ciolos si domniei sale pentru tot ce a facut pentru Romania!

  Am doua intrebari.

  1 Cand va fi aprobat noul PNDR de către Comisia Europeană ?

  2. Ce puteti sa ne spuneti despre Sub-măsura „Instalarea tinerilor fermieri” si Sub-măsura „Sprijin pentru înfiinţare de activităţi neagricole în zone rurale”?

  Multumesc. O zi buna.
  • r (Miercuri, 22 octombrie 2014, 15:02)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui STEFAN

   1. Exista sanse bune ca pana la inceputul anului 2015 sa fie aprobat, dar asta nu impiedica Romania sa lanseze cererea de proiecte pe anumite masuri chiar si fara aprobarea formala a programului.
   2. Raspunsurile cele mai concrete le pot oferi autoritatile romane, pentru ca ele sint responsabile de implementarea lor.
 • Intrebari (Miercuri, 22 octombrie 2014, 10:56)

  Adrian [anonim]

  Am o rugaminte: daca se poate sa raspundeti la obiect.

  1. De ce nu va opuneti fatis sau sa va delimitati in mass-media si in plenul Comisiei de presiunile exercitate asupra Romaniei pentru cultivarea si consumul organismelor modificate genetic la noi in tara? Asa-zisul surplus de productie nu justifica monopolul firmelor producatoare de seminte.

  2. De ce nu v-ati exprimat opozitia fata de exploatarea gazelor de sist in Romania cand este clar dovedit ca tehnologia de exploatare otraveste apa din panza freatica si implicit va distruge agricultura si viata romanilor? Sper ca sunteti informat despre raportul "Impacts of shale gas and shale oil extraction on the environment and on human health" al Parlamentului European. Pentru conformitate, iata link-ul: http://www.europarl.europa.eu/document/activities/cont/201312/20131205ATT75545/20131205ATT75545EN.pdf

  3. De ce nu ati incercat sa preveniti pana in decembrie 2013 accesul cetatenilor straini persoane fizice la terenurile arabile si padurile de pe teritoriul Romaniei? Legea care trebuia sa previna acest lucru, prin transformarea Agentiei Domeniilor Statului intr-un omolog ca in Franta, nu s-a promulgat. In Franta, sub 1% din totalul tranzactiilor cu terenuri arabile sunt achizitionate anual de straini. In Romania, pana in decembrie 2013 deja erau 9% din terenurile arabile in posesia persoanelor juridice straine si probabil, prin interpusi, un procent mult mai mare in posesia persoanelor fizice straine.

  4. De ce subventia la hectar este asa de mica in Romania si asa de mare in celelalte tari componente ale Uniunii Europene(vezi Grecia)?

  5. De ce nu v-ati opus politicii guvernului roman care anul trecut a promulgat legea 165/2013 care, nota bene, suprima inclusiv efectele Legii fondului funciar din 1991 pentru cei care inca nu si-au recuperat terenul arabil sau padurea? Ati avea rabdare 23 de ani sa va recuperati un teren, apoi sa intervina statul si sa suspende cursul justitiei in mod nedefinit?
  • r (Miercuri, 22 octombrie 2014, 15:06)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   In CE nu discutam despre presiunile la adresa unui stat membru sau altuia, ci despre deciziile care se aplica in toata UE. Iar legat de OMG, CE a propus deja un cadru legislativ care ar da statelor membre mai multa flexibilitate in cultivarea sau necultivarea plantelor modificate genetic.
   2. Comisarul responsabil de acest domeniu a vorbit deja in numele Comisiei, de aceea nu era cazul sa imi exprim eu punctul de vedere, pentru ca fiecare comisar vorbeste pe domeniul sau de competenta.
   3. Conditiile de acces au fost negociate de Romania in momentul semnarii Tratatului de aderare, deci nu se mai putea preveni ceva ce fusese acceptat de Romania in momentul aderarii. Pe de alta parte, nimic nu impiedica Romania sa-si adopte o legislatie specifica privind circulatia trenurilor agricole sau accesul la terenuri agricole, si aici Romania poate sa impuna anmite conditii. Dar acest lucru tine de decizia interna nationala, nu de Comisia Europeana.
   4. Pentru ca in calitatea mea de comisar nu am atributii sa ma opun politicii guvernului privind legea fondului funciar, care tine de legislatia nationala si nu de cea comunitara.
 • agricultura organica - cateva chestiuni majore (Miercuri, 22 octombrie 2014, 11:46)

  BioAgri [utilizator]

  - Care este opinia dvs realista cu privire la sansele realiste (!) ale agriculturii organice?

  - Va deveni agricultura organica principala forma de agricultura aproape oriunde in Europa sau suntem departe de acest moment; din acest punct de vedere, unde sunt statele din Est?

  - Care sunt principalele mesaje de comunicat pe aceasta tema; dar obstacolele?

  Reforma CAP e in curs: exista diferente majore de opinii la nivelul UE, de exemplu, intre Nord-Sud, respectiv Est-Vest?
  • r (Miercuri, 22 octombrie 2014, 15:11)

   Dacian Ciolos [hotnews.ro] i-a raspuns lui BioAgri

   1. Ceea ce este foarte clar este ca cererea de produse organice pe piata eruopeana e mai mare decit oferta de produse organice europene. Deci nu e nevoie sa explic mai mult de ce perspectivele sunt bune. Dar trebuie sa fii si competitiv si sa-ti gasesti piata adecvata pentru ceea ce stii sa faci. Ca observatie, Romania exporta acum mai ales materie prima, atat timp cit valoarea adaugata se cistiga din produse procesate.
   2. Sunt si tari din Est si din Vest care sint avansate in privinta procentului de productie bio din productia totala.
   3. Exact ce am raspuns la prima intrebare: oportunitati de piata exista, sustinerea din PAC este explicita pentru productia bio, si CE tocmai a avenit cu o propunere legislativa de imbunatatire a normelor de productie bio, mai ales pentru a evita si pierderea credibilitatii sectorului. Sper ca aceasta propunere, odata adoptata, sa inlature obstacolele sau neclaritatile.
   4. Reforma a fost deja adoptata in 2013, iar diferentele majore de opinii au fost deja armonizate de suficient timp.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by