Acordul de liber-schimb intre Uniune Europeana si Canada va cuprinde controversata clauza ISDS, care permite investitorilor sa dea in judecata statele-gazda la curti de arbitraj private, a declarat comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstrom, citata de EU Observer.

Dupa o discutie cu vicepremierul german, socialistul Sigmar Gabriel, suedeza a precizat ca acordul UE-Canada, pentru care negocierile s-au incheiat deja, va suferi doar "clarificari si ajustari minore", inainte de a fi supus ratificarii.

Acordul CETA (Cadana-UE), pentru care negocierile s-au finalizat in septembrie, este vazut ca un fel de antrenament pentru finalizarea unui acord mult mai amplu - Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii, negociat intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii.

Clauza ISDS - rezolvarea litigiilor dintre state si investitori - este un subiect sensibil si in discutiile asupra TTIP. La Berlin si in Parlamentul European, socialistii germani sustin finalizarea negocierilor TTIP, insa cu eliminarea unei clauze ISDS.

Revenind la acordul UE-Canada, acesta va fi supus ratificarii Parlamentului European in anul 2015, socialistii europeni avand un cuvant greu de spus.