Scrisoare deschisa a mai multor organizatii catre Iohannis: Regretam ca in campanie subiectul TTIP nu a aparut absolut deloc in dezbaterea publica

de R.P.     HotNews.ro
Miercuri, 19 noiembrie 2014, 16:04 TTIP


Mai multe organizatii care se recomanda drept reprezentante ale unor comunitati de romani din strainatate au transmis o scrisoarea deschisa adresata presedintelui ales, Klaus Iohannis. "Romanii din Diaspora nu va incredinteaza un cec in alb", sustin aceste organizatii, care vorbesc despre "o tara care nu isi pune pe tava, tuturor corporatiilor, resursele si care nu este un stat furnizor de materie prima si mana de lucru ieftina".

"Regretam profund faptul ca in campania electorala subiectul Tratatului Transatlantic de Investitii si Parteneriat, cunoscut sub numele de TTIP (alaturi de cel al CETA si TISA) nu a aparut absolut deloc in dezbaterea publica, in conditiile in care acesta este unul din cele mai importante subiecte ale dezbaterilor la nivel international si al unei mobilizari fara precedent a societatii civile din statele unde locuim. Ne dorim ca Presedintele Romaniei sa reprezinte interesele tarii si concetatenilor sai, consultandu-se cu societatea civila in privinta acestui mandat de negociere pentru un tratat extrem de important pentru viitorul Europei si al Romaniei", arata organizatiile semnatare ale scrisorii deschise.

Scrisoarea "reprezinta punctul de vedere al grupurilor active din Diaspora, grupuri care au intreprins si proiectele precedente (Mesajul catre clasa politica romaneasca, Video-ul de la Paris, Scrisoare deschisa catre Domnul Victor Ponta, etc), grupuri care se implica constant in activitati civice de denuntare a incalcarii drepturilor fundamentale ale omului, de mai bine de un an", se arata in comunicatul trimis HotNews.ro de catre Grupul Informal Rosia Montana Paris.

Citeste mai jos scrisoarea deschisa:

"Domnule Klaus Iohannis,

Pe data de 22 decembrie veti deveni al cincilea presedinte al Romaniei, ales in mod democratic. Noi, Diaspora Unita, suntem constienti de ecoul pe care dorinta de a schimba vechiul mod de a face politica l-a avut in constiinta oamenilor din tara: suntem, de fapt, exponentii si catalizatorul acestei dorinte, cat si culoarul prin care ea a ajuns la cei de acasa. Acestia s-au mobilizat exemplar la vot, din solidaritate cu cei al caror vot a fost obstructionat de catre autoritatile neputincioase sau rauvoitoare.

Pentru noi, relatia cu societatea civila trezita din Romania nu este de data recenta, ci este o relatie cladita in timp, incepand cu primele proteste din toamna 2013 si pana in acest moment. Trezirea noastra s-a manifestat atunci cand, alaturi de romanii ingrijorati de acasa, am intreprins diverse actiuni indreptate impotriva autoritatilor care au incalcat drepturile fundamentale ale omului.

Romanii din Diaspora nu va incredinteaza un cec in alb: dimpotriva, romanii au ales, pe 16 noiembrie 2014, un presedinte de la care se asteapta sa respecte, in primul rand, Constitutia si legile tarii si care sa reaseze tara noastra acolo unde ii este locul, printre natiunile demne si respectate ale acestei lumi; o tara care nu isi pune pe tava, tuturor corporatiilor, resursele si care nu este un stat furnizor de materie prima si mana de lucru ieftina.

De aceea, sperantele si asteptarile noastre se indreapta catre dumneavoastra. Dupa 10 ani in care am asistat la un spectacol al 'presedintelui jucator', care si-a depasit mandatul adesea, a sustinut proiecte si idei nocive tarii si poporului, devenind inclusiv partizanul unor proiecte cum ar fi cel de la Rosia Montana si al exploatarii gazelor de sist, care au adus Romania in situatia de fata, este timpul pentru un alt fel de presedinte. Diaspora asteapta de la Dumneavoastra sa fiti un adevarat moderator intre puterile statului, precum si intre stat si societate, asa cum prevede articolul 80 din Constitutia Romaniei. Cei aproape 400 000 de romani care au reusit sa voteze in strainatate asteapta primele semne ca tara noastra va reveni la normalitate, pentru a se putea intoarce acasa si a putea contribui, din interior, la ridicarea si bunastarea ei.

Pentru noi, Domnule Presedinte, bunastarea nu se rezuma, fireste, doar la criteriile economice, ci inseamna tot ce numim viata sociala: educatie, sanatate, infrastructura sociala. De asemenea intelegem, desigur, foarte bine conceptul de sustenabilitate practicat in societatile tarilor in care in prezent locuim si activam.

Am urmarit cu mare atentie discursul Domniei-Voastre si am luat nota de masurile pe care vi le propuneti deja: salutam respingerea in Parlament a Legii amnistiei si gratierii, sustinem imbunatatirea conditiilor de vot in strainatate si tragerea la raspundere a celor responsabili de organizarea dezastruoasa a alegerilor. Speram ca situatiile umilitoare, jignitoare si de incalcare a drepturilor fundamentale in care romanii au fost pusi la zeci de sectii de votare din Diaspora sa nu mai aiba loc niciodata.

Pe plan extern, speram sa avem in Domnia-Voastra un reprezentant demn al Romaniei in ceea ce priveste tratatele internationale semnate in numele tarii, un lider care sa o reprezinte cu cinste si demnitate la intalnirile internationale. Asteptam un presedinte care sa trateze de la egal la egal cu omologii sai din alte tari si care sa iasa, prin demnitate, din tiparul stabilit in ultimii 25 de ani, acela de lipsa de demnitate in fata marilor puteri. Trebuie sa fiti primul care, prin exemplul personal, sa redea demnitatea si constiinta de sine romanilor.

Regretam profund faptul ca in campania electorala subiectul Tratatului Transatlantic de Investitii si Parteneriat, cunoscut sub numele de TTIP (alaturi de cel al CETA si TISA) nu a aparut absolut deloc in dezbaterea publica, in conditiile in care acesta este unul din cele mai importante subiecte ale dezbaterilor la nivel international si al unei mobilizari fara precedent a societatii civile din statele unde locuim. Ne dorim ca Presedintele Romaniei sa reprezinte interesele tarii si concetatenilor sai, consultandu-se cu societatea civila in privinta acestui mandat de negociere pentru un tratat extrem de important pentru viitorul Europei si al Romaniei.

Pe plan intern asteptam ca prin sintagma 'Romania noastra' folosita de Domnia-Voastra sa intelegeti ca Romania este cu adevarat a noastra si nu a celor care sunt, vremelnic, la putere si-o impart si o vand dupa bunul lor plac in dispretul total al legii, si nici a corporatiilor din intrega lume, care au primit cadou toate resursele noastre naturale (terenuri arabile, paduri, petrol si gaze conventionale si neconventionale, metale pretioase, ape minerale), cu beneficii umilitor-nesemnificative pentru Romania si pentru cetatenii sai si cu riscuri enorme asupra mediului. Nu dorim continuarea politicii de transformare a Romaniei intr-o colonie si a romanilor intr-o forta de munca ieftina pe plantatiile colonializate in propria tara. Asteptam de la noul Presedinte ca acesta sa fie aparatorul intereselor nationale si al propriilor cetateni.

Pentru ca subiectele de mediu ne-au adus impreuna, subliniem asteptarile noastre fata de Dumneavoastra cu privire la proiectele distructive si ireversibile pentru mediu, cum ar fi proiectele de extragere a gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice si metoda cianurarii in minerit. Ne dorim - si ne asteptam - ca Dumneavoastra sa deveniti acel mediator intre interesele societatii civile si al comunitatilor locale, interese care, de cele mai multe ori, nu coincid cu cele ale corporatiilor si sa puneti mereu in balanta principiul sustenabilitatii, al precautiei si al interesului national si al cetatenilor romani. Sa ne reprezentati in apararea Romaniei in fata a ceea ce poate fi mutilator, distrugator in ceea ce corporatiile straine fac in propriul interes.

Noi, diaspora, sprijinim puternic demersurile de pana acum ale societatii civile si suntem extrem de ingrijorati de impactul ireversibil al acestor metode asupra mediului si al sanatatii oamenilor (multi dintre noi traim in zone deja afectate iremediabil de fracturarea hidraulica in SUA, Canada si Australia). Sustinem, asadar, cele mai recente apeluri ale societatii civile catre dumneavoastra in acest sens, si anume punctul 6 al Declaratiei de la Cluj, precum si scrisoarea societatii civile adresata Domniei-Voastre intre cele doua tururi de scrutin, scrisoare care va solicita o dezbatere pe subiectul gazelor de sist. Si noi, ca si cei de acasa care au iesit in strada in nenumarate randuri si in nenumarate locuri din tara pentru a se opune acestor tehnologii devastatoare pentru mediu, suntem extrem de nemultumiti de atitudinea constanta a autoritatilor, care incalca cu buna stiinta drepturile fundamentale si vitale ale cetatenilor la un mediu curat si la alegerea modelului de dezvoltare locala. Am dori ca ceea ce s-a intamplat la Pungesti, cand vointa unei comunitati intregi a fost suprimata cu violenta de catre jandarmerie in interesul unei companii straine, sa nu se mai repete niciodata in tara noastra! Iar dumneavoastra sa fiti garantul respectarii acestor drepturi fundamentale la un mediu curat, sinonime, de fapt, cu dreptul la viata.

Noi, diaspora, am strabatut sute de kilometri pentru a merge la vot si a imprima tarii noastre un alt destin. Pentru a marca faptul ca Romania merge catre normalitate, ca incepem procesul de vindecare a tarii si pentru a arata ca veti fi presedintele tuturor romanilor, Diaspora are onoarea sa va invite, de 1 Decembrie, la Bruxelles, inima Europei, unde va avea loc o reuniune a romanilor din mai multe orase ale Europei, pentru a sarbatori Ziua Nationala impreuna. De data aceasta va fi o reuniune speciala, la care va participa si Alexandru Popescu, simbolul constiintei societatii civile romanesti, cel care parcurge 3000 de km pe jos pentru a inmana Parlamentului European mesajul anti-fracturare si anti-cianurare al societatii civile romanesti si care, chiar de Ziua Nationala, va citi acest mesaj in cadrul unei ceremonii organizate de Diaspora.

Va invitam, asadar, la Bruxelles, pe 1 decembrie, pentru a va felicita personal pentru rezultatul alegerilor si pentru a va convinge de angajamentul constant al Diasporei pentru Romania, o Romanie in care sa ne dorim sa ne intoarcem si de care sa fim mandri in afara.

Grupul Diaspora Franta Solidara cu Romania
Romanii din Italia impotriva exploatarii gazelor de sist Milano
Romanian Community of Ireland - Dublin
Grupul Informal Rosia Montana Paris
Save Rosia Montana New York
Romanii din Italia pentru Rosia Montana
Salvemos Rosia Montana Madrid
Berlin against Rosia Montana cyanide mining and fracking. For clean politics and a clean environment in Romania
Save Rosia Montana UK
Save Rosia Montana New York
Vienna Against Fracking
Initiativa pentru Democratie Directa Goteborg
Initiativa pentru Democratie Directa Stockholm
Grupul Diaspora Romaneasca Unita Milano
SOS Rosia Montana Bruxelles
Comunitatea Romana din Koln
Romanii in Nordrhein-Westfalen
Barcelona Saves Rosia Montana
Grupul informal Dacia Libera Paris
Environmental and Social Change (ESC) Londra
Munchen Rettet Rosia Montana
Rumanska Foreningen Unirea din Goteborg
Calaromania Kulturverein, Viena
Campania Noastra , Danemarca
Canada Save Rosia Montana Montreal
Canada save Rosia Montana Toronto"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10084 vizualizari

 • +11 (15 voturi)    
  Noroc cu ei! (Miercuri, 19 noiembrie 2014, 16:14)

  AnticoruptieinRomania [utilizator]

  Clasa politica si partidele politice sunt praf...
 • +11 (13 voturi)    
  Este vreme! (Miercuri, 19 noiembrie 2014, 16:21)

  Cataleya [utilizator]

  Faptul ca acest TTIP nu a aparut ca tema de campanie, nu inseamna ca Johannis nu se poate concentra asupra lui, de-acum inainte. Eu nici macar n-am auzit pana acum de acest TTIP si cred ca pt foarte multi votanti acest punct n-a fost relevant , la urne.
  Dar, e foarte bine ca se pune in discutie.
  • -2 (10 voturi)    
   Noi oricum (Miercuri, 19 noiembrie 2014, 17:40)

   Taras Bulba [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Noi oricum suntem prea mici si prea aserviti americanilor pentru a cere rectificari ale tratatului...noroc cu Germania si Franta, se pare ca ei sunt singurii care negociaza la sange cu Unchiul Sam.
 • +8 (14 voturi)    
  Pe 1 decembrie?!! (Miercuri, 19 noiembrie 2014, 16:25)

  LCA [utilizator]

  Cum sa-l inviti pe noul presedinte al tarii, de Ziua Nationala, undeva in afara tarii???
  Oameni buni, treziti-va! Cum sa dea curs unei asemenea invitatii??!!
 • +7 (17 voturi)    
  mda (Miercuri, 19 noiembrie 2014, 16:39)

  Bittick [utilizator]

  Frumoasa scrisoare. Are totusi, asa, un iz de stanga care ma face sa ma intreb cine a scris-o de fapt. Nu stiu de ce dar am senzatia ca cineva vrea sa se foloseasca de prestigiul si expunerea mediatica capatate (pe merit) recent de diaspora...
  • +3 (11 voturi)    
   corect (Miercuri, 19 noiembrie 2014, 17:38)

   andimi [utilizator] i-a raspuns lui Bittick

   corect, ma indoiesc sincer ca aceste asa-zise organizatii (SOS Rosia Montana Bruxelles!) reprezinta cu adevarat diaspora! Mai degraba reprezinta propriile viziuni ideologice, miros un neplacut aer de stinga. A nu fi inteles gresit: acest TTIP este foarte important si e bine sa avem si noi ca tara un cuvint de spus, dar de aici si pina la a duce spre Pungesti sau Rosia Montana (cu care nu sunt de acord, dar tre sa recunoastem implicarea ruseasca) mi se pare cale mare. Iohannis ar trebui sa aiba alte preocupari.
   • -3 (9 voturi)    
    Implicare ruseasca? (Miercuri, 19 noiembrie 2014, 19:20)

    Taras Bulba [utilizator] i-a raspuns lui andimi

    Implicare ruseasca la Rosia Montana?!?!?!

    Iarta-i Doamne ca nu stiu ce-i in capul lor!
   • 0 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 20 noiembrie 2014, 13:57)

    [anonim] i-a raspuns lui andimi

  • +8 (10 voturi)    
   Presedintele jucator (Miercuri, 19 noiembrie 2014, 19:44)

   adro [utilizator] i-a raspuns lui Bittick

   <<<Dupa 10 ani in care am asistat la un spectacol al 'presedintelui jucator', care si-a depasit mandatul adesea, a sustinut proiecte si idei nocive tarii si poporului, devenind inclusiv partizanul unor proiecte cum ar fi cel de la Rosia Montana si al exploatarii gazelor de sist, care au adus Romania in situatia de fata, este timpul pentru un alt fel de presedinte.>>>


   Nu sustin proiectul Rosia Montana dar ma intreb, pozitia favorabila fata de el a presedintelui Basescu chiar a fost un spectacol intins pe 10 ani? Scrisoarea lasa sa se inteleaga ca cele doua proiecte sunt doar cireasa de pe tortul proiectelor nocive (dar pe care nu le mentioneaza) pe care acest presedinte rauvoitor ni l-a bagat pe gat. Nimic despre realizarile in domeniul independentei justitiei, desi semnatarii par sa o sustina, sau despre declaratia de condamnare a comunismului.

   Ma intreb daca semnatarii sunt cu adevarat reprezentantii opiniei generale a diasporei si daca nu sunt si interferente straine pe aici.
  • -1 (1 vot)    
   Da, diasporele în general sunt de stânga (Vineri, 21 noiembrie 2014, 1:03)

   donjoe [utilizator] i-a raspuns lui Bittick

   Habar n-ai tu, care trăieşti într-o ţară profund ignorantă politic, dar cetăţenii emigraţi la muncă ai altor ţări votează masiv cu stânga şi se preocupă de teme de stânga ca opoziţia faţă de TTIP. Dacă şi diaspora noastră ar începe să se preocupe de aşa ceva ăsta ar fi printre primele semne de normalitate în comportamentul ei politic pe care le-am văzut până acum.
 • +8 (8 voturi)    
  dragi diasporeni (Miercuri, 19 noiembrie 2014, 17:03)

  bogdan1477 [utilizator]

  Campania de la noi s-a dus la nivelul votantului de partid:
  "mindru ca sunt roman", "votati candidatul crestin si roman", Johannis daca iese il pune pe Base premier, Johannis a vindut copii, Johannis e vinovat ca nu are copii, Johannis e mut, Ponta i-a tras-o la dezbateri, etc.

  In contextul ala, a vorbi despre TTIP era nitel ridicol. Aici lupta era pentru convingerea votantului needucat ca Johannis nu taie pensiile imediat dupa ce e presedinte. Despre TTIP pun pariu ca nu stie mai mult de 10% din tara.

  Totusi, e adevarat ca Johannis n-a primit un cec in alb, nici de la voi, nici de la noi astia inca in Romania. Trebuie sa demonstreze zi de zi ca merita cele 6.2 mil de voturi.
 • +4 (14 voturi)    
  Greseala!! (Miercuri, 19 noiembrie 2014, 17:30)

  Adrian.. [utilizator]

  1. Nu-l chemi pe viitorul presedinte al Romaniei sa sarbatoreasca Ziua Nationala in alta tara...!!

  2. In principiu, s-au adunat doar organizatiile de fanatici verzi, cu Save this and Save that. Nu spun ca au sau nu au dreptate cu TTIP, doar vreau sa atrag atentia ca nu o sa fie credibili pentru ca reprezinta o minoritate. Daca se asociau si cu alte organizatii de romani din diaspora, cum ar fi Ligile de studenti sau alte corpuri profesionale de romani, ar fi fost reprezentativi pentru toata Diaspora, dar asa, nu sunt reprezentativi..

  3. Simt un pic de aroganta in aceasta scrisoare.. Ceva de genul, "Klaus, noi te-am pus presedinte, treci la raport sa iti spunem ce ai de facut!" ... Sa fim seriosi.
 • +5 (9 voturi)    
  Greseala!! (Miercuri, 19 noiembrie 2014, 17:30)

  Adrian.. [utilizator]

  1. Nu-l chemi pe viitorul presedinte al Romaniei sa sarbatoreasca Ziua Nationala in alta tara...!!

  2. In principiu, s-au adunat doar organizatiile de fanatici verzi, cu Save this and Save that. Nu spun ca au sau nu au dreptate cu TTIP, doar vreau sa atrag atentia ca nu o sa fie credibili pentru ca reprezinta o minoritate. Daca se asociau si cu alte organizatii de romani din diaspora, cum ar fi Ligile de studenti sau alte corpuri profesionale de romani, ar fi fost reprezentativi pentru toata Diaspora, dar asa, nu sunt reprezentativi..

  3. Simt un pic de aroganta in aceasta scrisoare.. Ceva de genul, "Klaus, noi te-am pus presedinte, treci la raport sa iti spunem ce ai de facut!" ... Sa fim seriosi.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by