Europarlamentari din Comisia pentru ocuparea fortei de munca a Parlamentului European au cerut, marti, negociatorilor Comisiei Europene cifre concrete privind impactul viitorului Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) asupra joburilor din blocul comunitar.

Marita Ulskvog la audieriFoto: Parlamentul European

Potrivit unui comunicat remis HotNews, de Parlamentul European, seful echipei Comisiei Europene de negociere pentru TTIP , Ignacio Bercero, si colegii sai au fost chestionati, marti, intr-o audiere la Comisia europarlamentara pentru ocuparea fortei de munca, privind garantiile pentru standardele de munca si servicii publice.

"In timpul dezbaterii, eurodeputati ai comisiilor pentru ocuparea fortei de munca si pentru comert international s-au exprimat ingrijorarea cu privire la posibila privatizare a serviciilor publice si a deteriorarii standardelor de munca si au cerut cifre concrete cu privire la posibila creare de locuri de munca - sau pierderi - ca urmare a TTIP", se arata in comunicatul PE.

Presedintele interimar al Comisiei petru ocuparea fortei de munca, socialista Marita Ulskvog (Suedia), a sintetizat care sunt principalele 4 puncte sensibile ale negocierilor TTIP.

"Sunt patru elefanti in camera: ISDS [mecanismul de solutionare a litigiilor state-companii], situatia serviciilor publice, daca vor fi noi locuri de munca, si daca da, ce fel de locuri de munca vor fi create", a spus socialista suedeza.

Uniunea Europeana doreste un acord ambitios care sa aiba un impact pozitiv asupra economiei transatlantice si sa creeze noi locuri de munca, in plus fata de cele 5 milioane de care depinde deja comertul cu SUA.

Acordului de liber-schimb existent UE-Canada (CETA) ar trebui sa fie un model pentru prevederile privind dezvoltarea durabila si respectarea standardelor Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), dar UE isi va lua angajamente privind serviciile publice si sectorul audiovizual in negocierile cu Washingtonul, arata PE.

Negociatorul-sef al Comisiei Europene cu guvernul ameican, Ignacio Garcia Bercero, a declarat ca atunci cand omologii sai americani vor face propuneri concrete, acestea vor fi puse si la dispozitia publicului.