Presedintele celei mai mari federatii sindicale americane, AFL-CIO, a cerut marti Congresului sa nu acorde puteri extinse presedintelui Barack Obama pentru a negocia tratate de liber-schimb, in special cel cu regiunea Asia Pacific, scrie AFP.

"Prea mult timp, deciziile comerciale a fost luate in spatele usilor inchise, in cel mai mare secret. Secretul tinde sa serveasca interesele politice si economice ale elitelor, si nu interesul mai larg al clasei medii americane", a declarat Richard Trumka, presedintele AFL-CIO, in cadrul unei audieri in Senatul american.

Congresul va dezbate in viitorul apropiat o propunere de lege prin care se acorda presedintelui american puteri sporite pentru a negocia acordurile de liber schimb.

Washingtonul negociaza cu Uniunea Europeana, dar tratatul cel mai avansat, denumit parteneriatul trans-pacific ("TPP"), include SUA si 11 tari: Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelanda, Peru, Singapore si Vietnam.

Pentru a evita tergiversarea in Congres, care trebuie sa aprobe orice tratat comercial, republicanii si o parte a democratilor vor sa forteze parlamentarii sa voteze in bloc pentru sau impotriva acestor tratate, fara posibilitatea de amendamente.

Partea de stanga a partidului Democrat si miscarea sindicala sunt impotriva acestui text de compromis elaborat saptamana trecuta de reprezentantii celor doua partide, argumentand ca nu sunt fixate destule conditii prealabile.

Ei se tem ca o deschidere prea mare a pietelor americane va slabi sectoare industriale sensibile precum cel auto.

Richard Trumka cere Congresului sa impuna in TPP clauze impotriva manipularii monedelor de catre alte tari, o practica care favorizeaza exporturile.

Dar Casa Alba se opune, sustinuta de republicani, o alianta neobisnuita.