Ungaria se opune introducerii unei clauze ISDS de protectie a investitorilor straini, in viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), negociat in prezent de Comisia Europeana cu Guvernul american, a declarat un oficial guvernamental ungur.

Potrivit Budapest Business Journal, secretarul de stat din Ministerul ungar de Externe Istvan Mikola considera ca litigiile dintre statele membre UE si investitori ar trebui judecate in instantele nationale din tara-gazda, nu la curti de arbitraj internationale ca in sistemul ISDS - investor-statate dispute settlement.

Prezent joi la Conventia ministrilor pentru export, de la Bruxelles, oficialul guvernamental ungar a adaugat ca in cazul in care o clauza ISDS va fi inclusa in TTIP, aceasta va permite companiilor multinationale cu bugete mai mari decat bugetul de stat al Ungariei sa influenteze guverne si proceduri legale.

Mikola a spus ca punctele de vedere ale Ungariei asupra clauzei ISDS sunt impartasite de alte 6-7 state-membre UE, fara sa precizeze care sunt acele tari.

In schimb, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, declarase mai inainte ca un "bun" tratat de liber-schimb UE-SUA ar putea sa creasca exporturile Ungariei in America cu 15-20% si sa creeze 20-30 de mii de locuri de munca.

La randul sau, presedintele Parlamentului Ungariie, Laszlo Kover, a declarat ca tara isi va apara in continuare interesele nationale in negocierile pentru viitorul TTIP.