The Guardian: UE renunta la intentiile sale de a restrictiona chimicalele daunatoare glandelor endocrine, la presiunea lobbyului industriei, in TTIP
Prin proiectul UE de criterii ar fi fost interzise 31 de pesticide care contin substante chimice ce afecteaza sistemul endocrin (EDC). Dar acestea au fost abandonate pe fondul temerilor legate de o reducere a comertului alimentata de o insistenta agresiva a lobbyului american, arata Pesticide Action Network (PAN) Europe, citata de publicatia britanica.
Organizatia mentionata de The Guardian sustine ca politica UE in domeniul chimicalelor cu potential distructiv pentru sistemul endocrin al oamenilor este o "victima colaterala" in jocul de putere dintre directii generale ale Comisiei Europene.
In 2010, Comisia Europeana a acordat Directiei Generale Mediu (DG ENV) conducerea in elaborarea criteriilor pentru produsele chimice care afecteaza sistemul endocrin. Dar DG Sanatate si siguranta alimentara (DG SANCO, actuala DG SANTE) nu a respectat aceasta decizie, sustine organizatia.
Potrivit PAN, care sustine ca are documente de la Comisie in acest sens, in anul 2012, DG SANCO a colaborat in secret cu DG Enterprise (Industrii) pentru a submina activitatea DG Mediu si a mandatat Autoritatea Alimentara a UE (EFSA) sa anuleze activitatea desfasurata de DG Mediu si de Centrul Comun de Cercetare al UE (JRC).
In 2013, DG SANCO a profitat de un lobby masiv si fara precedent al industriei, care a castigat cu usurinta increderea serviciilor economice ale Comisiei Europene, cum ar DG Enterprise, DG Comert (care gestioneaza negocierea TTIP) si Secretarul General al Comisiei, mai sustine reteaua.
Organizatia non-gvernamentala acuza directiile generale cu profil economic din Comisie ca "au fost dornice sa accepte afirmatiile exagerate ale industriei cu privire la pierderile sale mari din profituri pe care le-ar cauza interzicerea pesticidelor periculoase pentru sistemul endocrin al omului".
"Rezultatul este cunoscut: criteriile privind tulburarile endocrine nu au fost publicate, in ciuda obligatiei legale de a le publica, cerandu-se in schimb un studiu de impact in baza unei foi de parcurs cu o gama larga de optiuni care submineaza politica convenita intre Consiliul Uniunii Europene, Comisie si Parlamentul European in 2009", sustine Pesticide Action Network.
Organizatia sustine ca aceste date i-au fost comunicate de catre Comisia Europeana, in baza unei solicitari privind accesul liber la informatii publice.
Negocierile dintre Comisia Europeana si guvernul american asupra TTIP au trecut de runda a 9-a, care s-a consumat in 20-24 aprilie, la New York.
Aveti aici o lista:
http://endocrinedisruption.org/endocrine-disruption/tedx-list-of-potential-endocrine-disruptors/chemicalsearch?action=search&sall=1
Doar ca veti gsi substante ce intra in compozitia pastei de dinti, deodorantelor, etc.
"Avantajele" democratiei exercitate prin reprezentanti: sint mai putini de corupt, e mai ieftin pentru corupator
Cam asa arata viitorul. Asta si pentru ca prezentul e plin de destepti care arata cu degetul spre cei care se opun TTIP si-i fac cum le vine la gura: comunisti, vanduti rusilor, bla-bla-bla. Ei lasa, copiii nostri, ai tuturor, vor evolua genetic (prin mutatii). Va fi bine, pana la urma.
O soluție de compromis ar fi ca SUA și UE să interzică momentan TTIP și să găsească unele țări de periferie, unde efectul acestor substanțe să fie testat cel puțin 20 de ani, de exemplu România.
atunci, pe modelul deja stiut, mai vine un "reprezentat" al unei firme de lobby, da o spaga si un fel de ponta aflat la guvernare, o sa ne explice beneficiile.
parca comisioanele abuzive bancare ne au fost impuse de UE? nici pomeneala, doar ca nu ni s au interzis...si gata. Isarescui a inchis ochisorii la ele, inchide i ar definitiv sa i inchida
Iata aici mai multe informatii:
http://stopttip.ro/harta-interactiva-semnaturilor-stop-ttip/