Presedintele Comisiei pentru agricultura a Partidului National Liberal, Gheorghe Stefan, s-a declarat, marti, in favoarea utilizarii organismelor modificate genetic (OMG) in agricultura si alimentatie, in Romania, afirmand ca acestea nu au efecte nocive asupra consumatorilor. Prezentat de presa drept "ministrul agriculturii" in asa-numitul "guvern din umbra" al Partidului National Liberal, Gheorghe Stefan a indemnat tinerii sa manance "un pic din toate" si a sustinut ca singurele care se opun OMG-urilor sunt organizatiile non-guvernamentale (ONG), in Uniunea Europeana.

Gheorghe StefanFoto: PNL

Gheorghe Stefan a fost prezent, marti, la o dezbatere privind pozitia Romaniei in cadrul negocierilor dintre Uniunea Europeana si Statele Unite privind viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), organizata de Academia de Studii Economice (ASE) si Fundatia Konrad Adenauer, in colaborare cu Centrul Wilfried Martens pentru Studii Europene din Bruxelles.

In acest context, Stefan, care a fost prezentat de catre organizatori drept "Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in Guvernul alternativa al PNL", a abordat unul dintre subiectele sensibile ale negocierilor pentru viitorul TTIP: organismele modificate genetic, care au un regim mai strict in UE decat in SUA.

Liberalul Gheorghe Stefan (a nu se confunda cu fostul primar al municipiului Piatra Neamt) s-a declarat in favoarea producerii OMG in Romania si in alte state ale UE, insa cu etichetarea produselor respective pentru ca in final consumatorul sa ia o decizie informat.

"80% din importurile de proteina vegetala ale Uniunii Europene -adica in jur de 60 kg pe cap de locuitor anual- provin din organisme modificate genetic aprobate de statele membre, care au parcurs evaluarile extrem de stricte de risc pe care le presupune sistemul european de reglementare. Importanta este insa informarea corecta - prin etichetare - lasand consumatorul sa aleaga. Chiar daca in SUA se discuta in prezent despre adoptarea unui regim de etichetare a OMG-urilor similar celor din UE" - a spus Gheorghe Stefan.

In fata unei sali pline cu studenti, seful Comisiei de agricultura al PNL a mai afirmat ca folosirea OMG-urilor in alimentatie nu este daunatoare omului.

"Organism modificat genetic nu este organism la care se umba la structura ADN-ului. Niciunui consumator de OMG-uri nu i-au crescut nici coarne, nici nu are 70 la talpa. Din contra, secretul unei vieti sanatoase este sa mancati cate putin din toate si sa nu deveniti dependenti de anumite chestii. Asta este toata problema. Eu nu fac acum apologia OMG-urilor, dar pentru binele acestei natii, trebuie sa ne vedem interesul" - a mai spus el.

Gheorghe Stefan le-a spus studentilor de la ASE ca multi dintre ei consuma carne de pui sau de vita provenita din animale care fussera hranite cu furaje modificate genetic.

"Exista vreunul in sala care nu mananca pui, vita? Nu! Sa stiti ca si puiul, si vita sunt hraniti cu proteina din soia, care in Brazilia si in America este modificata genetic. Si va vad pe toti frumosi, inalti, deci nu e niciun fel de problema. Mancati ce vreti, cate un pic din fiecare si facti sport! Si asta este secretul unei vieti sanatoase" - le-a spus liberalul tinerilor.

  • Interesul Romaniei si OMG-urile: Nu cumva suntem un pic cam prosti?

Gheorghe Stefan a mai explicat ca interesul Romaniei ar fi sa cultive plante modificate genetic, in conditiile in care tara importa deja acest tip de furaje.

"Eu fac un apel la dumneavoastra, ca sunteti tineri si reprezentati viitorul: Dezvoltarti-va cu cap si fiti intelepti! Pentru ca astazi in Uniunea Europeana in general si in Romania in special, traim un paradox, daca vreti, mancam un paradox: Consumam de dimineata pana seara produse modificate genetic, dar nu avem voie sa le crestem" - a spus presedintele Comisiei de agricultura din cadrul PNL, adresandu-li-se studentilor din ASE.

"Sunteti economisti in devenire. Eu va intreb: Nu cumva suntem un pic cam prosti? Adica am voie sa import ceva mai scump, pe care il mananc, dar nu am voie sa-l cresc, sa-l produc mai ieftin si fermierul s acastige si implicit dumneavoastra sa castigati" , le-a mai spus liberalul studentilor.

  • ONG-uri versus OMG-uri si replica societatii civile

Liderul liberal a mai afirmat ca singurele care se opun, de fapt, utilizarii organismelor modificate genetic sunt organizatiile non-guvernamentale, in contextul discutiilor asupra TTIP si in general.

Gheorghe Stefan a comparat, in cazul Romaniei, opozitia unor ONG anti-TTIP fata de OMG-uri cu opozitia unor ONG-uri de protectie a animalelor fata de eutansierea cainilor fara stapani.

"As vrea sa fac aici o remarca si sa intelegeti cu totii: principalul dusman al OMG-urilor in Romania sunt - ca sa glumim putin, ONG-urile. Asa cum principalul dusman al politicii cainilor fara stapan au fost tot ONG-urile", a sustinut Gheorghe Stefan.

Afirmatiile sale au atras reactia unor persoane invitate la dezbatere, in sala, care s-au recomandat drept reprezentante ale societatii civile.

"Ati spus ca principalul dusman al OMG-urilor sunt organizatiile societatii civile. Dar sa stiti ca nu este asa. Atat timp cat respecta principiul precautiei si sunt testate perioade lungi de timp, suntem de acord cu ele. Daca renuntam la principiul precautiei nu mai suntem de acord cu nimic!" - a declarat o femeie care s-a recomandat Madalina Enache, "reprezentant al societatii civile".

Gheorghe Stefan si-a nuantat si el afirmatiile referitoare la ONG-uri: "Absolut corect. ONG-urile - si asta nu este rau - sunt singurele care pot si care fac opozitie utilizarii organismelor modificate genetic. Cred ca printr-un parteneriat cu autoritatile putem aduce la cunostinta consumatorului beneficiile, dar si partile proaste ale utilizrii OMG-urilor. A fost pur si simplu o conotatie pozitiva, ca sunteti singurii si nu ar fi normal ca ONG-urile sa fie singurii parteneri de dialog ai autoritatilor".

De asemenea, reprezentanta societatii civile a explicat ca nu se opune TTIP, decat daca acesta incalca principiul precautiei si nu este negociat transparent.

"Nu sunt impotriva liberului schimb, sunt pro - liber schimb. Doar ca fac parte dintre acei cetateni care au niste ingrijorari cu privire la felul in care se negociaza TTIP. Principiul precautiei reprezinta o bariera in calea comertului?!", a spus Madalina Enache.

O alta persoana, care s-a recomandat reprezentant al societatii civile, a acuzat ca invitatii de la dezbaterea de la ASE au facut pledoarie pentru semnarea TTIP.

  • Gheorghe Stefan: Nu stiu daca produsele bio sunt neaparat mai sanatoase

In cadrul discutiilor, presedintele Comisiei de agricultura a PNL a recunoscut ca exportul de produse bio din Romania in SUA ar fi o oportunitate economica fezabila, insa a atras atentia ca nu ar fi corect sa se spuna ca produsele bio sunt sanatoase, iar cele obtinute in mod conventional, nu.

"Dar sa stiti ca produsele bio nu stiu daca sunt neaparat mai sanatoase decat cele obtinute in mod traditional (in sensul de conventional - n.r.). Pentru ca altfel ar trebui sa acceptam ca cele traditionale nu sunt sanatoase in raport cu cele bio. Nu! E o chestiune de optiune, un produs bio este obtinut prin utilizarea unei liste de substante de tratament pentru seceta, pentru daunatori, mult mai scurta decat pentru cele traditionale" - a mai declarat Gheorghe Stefan.

La dezbaterea "Provocarile Parteneriatului Transatlantic de Comert si Investitii (TTIP) - Unde se pozitioneaza Romania?", de la ASE, au mai participat, printre altii, deputatul PNL Andreea Paul, presedintele Camerei de Comert si Industrie Germano-Romane, Radu Merica, Michael P. Stewart - consilier economic al Ambasadei SUA in Romania, Sebastian Gromig - analist economic al Ambasadei Germaniei in Romania, Nicolae Istudor - prorector al ASE.

  • Care este problema cu OMG-urile in TTIP

Subiectul organismelor modificate genetic este unul dintre cele mai sensibile din cadrul negocierilor pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii, tinute de echipele de negociere ale Comisiei Europene si Guvernului SUA.

In principiu, conform declaratiilor publice ale negociatorilor, americanii admit ca produsele americane bazate pe biotehnologii trebuie sa respecte procedurile Uniunii Europene pentru a putea patrunde pe piata europeana, dar negociatorii din SUA insista sa nu se instituie nicio restrictie fara o baza stiintifica.

"Trebuie sa pornim de la ideea de baza ca acolo unde UE are legislatie care cere un proces stiintific privind aplicatiile pentru biotehnologie, acele proceduri trebuie sa fie urmate. In TTIP discutam barierele tehnice la comert, conditiile sanitare si fitosanitare. Credem ca masurile privind siguranta alimentara trebuie sa se bazeze pe cercetari stiintifice", spunea negociatorul-sef american, Dan Mullaney, in februarie 2015, dupa o runda de negociere cu omologii europeni.

Cel mai sensibil subiect al negocierilor TTIP ramane insa mecanismul ISDS - privind solutionarea litigiilor dintre companiile investitoare straine si statele-gazda.

La nivel European, o coalitie a societatii civile, STOP TTIP, - care spune ca reuneste peste 480 de organizatii non-guvernametale de mediu si antiglobalizare in special, precum si sidicate - se opune vehement incheierii viitorului acord transatlantic SUA-UE.

In Romania, cel putin 21 de ONG-uri, in principal de protectie a mediului, fac parte din reteaua europeana STOP TTIP si contesta mecanismul ISDS privind solutionarea litigiilor state-companii la curti de arbitraj internationale (private), dar si cultivarea organismelor modificate genetic.

  • Romania tolereaza OMG

Independent, insa, de discutiile SUA-UE asupra TTIP, Romania se numara printre cele 19 state membre ale Uniunii Europene care nu au optat pentru interzicerea cultivarii plantelor modificate genetic.

Romania nu a solicitat Comisiei Europene interzicerea cultivarii organismelor modificate genetic pe teritoriul sau, in timp ce 19 state membre au anuntat autoritatile de la Bruxelles ca doresc acest lucru, a scris Euractiv.ro.

Termenul limita pana la care statele membre puteau opta pentru interzicerea cultivarii organismelor modificate genetic pe teritoriul lor a expirat pe 3 octombrie.

Cultivarea organismelor modificate genetic este permisa in UE, dar statele membre pot opta pentru interzicerea deplina sau pentru restrictionarea cultivarii acestora pe teritoriul lor.

In primavara, in cadrul UE fusese adoptat un un act normativ care acorda tarilor membre dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor.