Rod Hunter, vicepresedinte al Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (grup care reprezinta intereselor companiilor farma din SUA) si fost director pentru economie internationala in National Security Council sub presedintele George W. Bush, aminteste ca TTIP nu priveste atit tarifele vamale puse de UE si SUA, cit mai ales reglementarea standardelor din cele doua blocuri, care ridica piedici mari in calea comertului.
Hunter scrie in Politico.eu despre doua mari piedici in calea finalizarii rapide a negocierilor intre Bruxelles si Washington pe tema TTIP.
Prima dintre ele este data de diferenta intre SUA si UE privind relatia dintre puterea legislativa si cea executiva. Astfel, executivul american are puteri "separate si distincte" de cele ale Congresului, in timp ce in UE si statele membre exista o mare suprapunere de atributii intre executiv si legislativ in privinta negocierii standardelor privind comertul, sustine autorul analizei.
O a doua piedica in Europa este data de accesul asa-numitilor stake-holderi (persoane, companii, grupuri interesate de o tema) la dezbaterile privind impactul unor regularizari ale industriei si comertului, scrie Rod Hunter. In opinia lui, accesul acestor stake-holderi al dezbaterile din SUA este mult mai larg.
- Citeste toata analiza pe Politico.eu
Ciudat este articolul privind negocierea TTIP lui,acord care este criticat de UE datorita dezmatului privind calitatea produselor americane ,a celor modificate genetic si care ar invada piata UE !!!.
Dupa esecul TPP care-i alt tratat ce priveste tarile de pe coasta Pacificului si care este un mare fiasco pentru americani ,dispare orce sansa ca America sa reziste atacului economiei chinezesti .
Rechinii n-au legi ei vor actiona din instinctul de supravietuire !!!
UE devine tot mai irelevanta pe piata globala unde US si China fac jocurile. Daca UE vrea sa mai conteze in lume ar trebui sa incheie acest acord cu SUA - zona cu care in ciuda diferentelor are totusi cele mai mari afinitati socio-culturale, economice si politice. Dar Europa poate la fel de bine sa aleaga Uniunea EuroAsiatica in locul aliantei comerciale cu Statele Unite... deja Juncker face o propaganda jenanta pentru apropierea de rusi si ridicarea sanctiunilor. UE si Schengen se distrug din interior, cu ceva suport logistic si troian dinspre marele prieten de la rasarit (URSS). Istoric si traditional SUA au salvat Europa de cateva ori (nu doar in cele 2 razboaie, dar si prin Planul Marshal). America e singurul aliat al Europei, ca ne place sau nu.
Bah si voi chiar credeti acolo in Europa ca toata mancarea la americani e cu hormoni si mutata genetic??? Hahahahaha.
Da un serch sa vezi ce agricultura are California si cum sta la Organics, Europa e gluma pe langa.
BTW, cum mai stati cu E-urile, ca cica e explozie de cancer prin tara. Dar cu "mitilicul si etilicul"? Mai gasesti sa bei un tzoi sanatos pe la noi?
De fenomenul asta au inceput sa se prinda si firmele occidentale. Acu' cativa ani rasareau fabricile firmelor occidentale in China precum ciupercile - si dadeau in balbaiala pe masura, cand vedeau firmele mama ca si cu preturi mai mici tot nu-si mai pot vinde produsele, dupa cateva luni. In ultimii ani n-am mai auzit de nici o firma serioasa sa-si fi mutat productia in China. Toti cei care produc chestii de ultima generatie, pe care chinezii inca n-au apucat sa invete sa le faca, le fac la ei acasa.
Cat despre alimente in SUA, crede-ma, nu vrei mancare americana. Dupa doua saptamani de stat in SUA pe mine incep sa ma doara dintii - high fructose corn syrup in orice. Imi povestea chelnerita unui restaurant romanesc din NY, in urma cu mai multi ani, ca a trebuit sa-i scrie mamei sale in Romania sa-i trimita marar uscat pt. muraturi, si a avut probleme la vama din cauza asta. In San Francisco imi povestea un roman emigrat ca-n primele luni tot arunca mancarea proaspat cumparata, ca avea impresia ca e stricata. Asta asa, strict subiectiv.
Ceva mai obiectiv, vezi care e circuitul subventiilor in cultivarea porumbului in SUA, ca sa-ti explici mai in detaliu de ce totul e infestat cu zahar din porumb, vezi cum fermieri ale caror culturi au fost polenizate cu polen modificat genetic din culturi invecinate au fost dusi in faliment de marile corporatii, vezi cat de slab reglementat e sistemul de lobby, si-ai sa intelegi de ce multi europeni sunt suspiciosi fata de modelul american de a face afaceri.
Cat despre mancare, mai omule eu traiesc aici si-ti spun sincer ca gasesti mancare excelenta comparativ cu Europa. Nu zic ca nu e si junk food, e destul....dar nu ti-o baga nimeni pe gat.
Vezi porumbul tau ala HIBRID cum ii spunea pe vremea lui Ceasca...cum a fost obtinut???
dpdv economic, intelegerea este de bun simt si cata vreme va fi in concordanta cu legislatia europeana, totul va fi foarte bine pentru toate partile implicate. dar pana una alta trebuiesc rezolvate problemele evidente.