Ce impact va avea asupra economiei Romaniei cel mai mare acord comercial din istorie? Ambasada Marii Britanii organizeaza o dezbatere despre TTIP inainte de inceperea celei de-a 12 a runde de negociere

de Red. Stiri     HotNews.ro
Luni, 18 ianuarie 2016, 17:16 TTIP


TTIP
Foto: European Commission
Cel mai mare acord comercial din istoria omenirii este in plina negociere intre UE si SUA. TTIP suscita un interes urias in Europa, asteptarile economice fiind amestecate cu indoieli in randul societatii civile. La ce se pot astepta firmele locale si oamenii de rand, din pozitia de cetatean si consumator? Ce va inseamna acordul pentru investitiile straine in Romania? Cat de indreptatile sunt criticile aduse acordului?

Ambasada Marii Britanii organizeaza pe 26 ianuarie o masa rotunda in care oficiali si parlamentari romani, reprezentanti ai sindicatelor si mediului de afaceri, precum si ONG-uri de-o parte si de alta a baricadei TTIP se alatura oficialilor britanici, americani si din cadrul Comisiei Europene sa raspunda intrebarilor voastre despre acord.

Din partea Marii Britanii va veni David Henig, director pentru Afaceri Internationale si Politici Comerciale din echivalentul britanci al Ministerului Economiei (BIS).

Din partea SUA va veni Jason Hammontree, actual negociator - sef interimar pe dosarul TTIP si ofiter economic si comercial din cadrul Misiunii SUA pe langa UE.

Din partea Comisiei este asteptat Lucian Cernat, economist-sef, DG TRADE.

Discutia va fi deschisa, incepand cu ora 11:00, de Ambasadorul britanic in Romania, Paul Brummell si va fi transmisa LIVE TEXT si LIVE VIDEO de Hotnews.ro.

Participantii la dezbatere vor discuta despre stadiul negocierilor transatlantice, despre asteptarile mediului de afaceri, dar si despre aspectele care ridica semne de intrebare in randul societatii civile:

 • cum se vor mentine standardele de calitate europene
 • de ce trebuie regandite relatiile dintre stat si investitor
 • cum isi poate face cetateanul de rand vocea auzita

Invitam cititorii HotNews.ro sa adreseze intrebari participantilor la dezbatere prin intermediul formularului de comentarii de mai jos. Agenda finala a dezbaterii se va construi pe baza punctelor ridicate de dumneavoastra in comentarii, iar intrebarile inscrise in timpul evenimentului vor fi incluse in timp real in discutie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19329 vizualizari

 • -2 (22 voturi)    
  lipsa de transparenta (Marţi, 19 ianuarie 2016, 7:18)

  adi [anonim]

  Dupa cate inteleg in legatura cu TTIP cu multa abilitate, cu actiunea dezbaterii publice, se reuseste pastrarea unei lipse de transparenta puternice, "bravos natiune"
  • +2 (24 voturi)    
   o dezbatere presupune (Marţi, 19 ianuarie 2016, 10:42)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui adi

   intrebari ,raspunsuri si argumente.
   Numai ca singurul lucru concret pe care il au unii este "lipsa de transparenta" Ce ati vrea sa faca negociatorii TPIP? sa vina in Pta Obor sa negocieze de fata cu societatea civila?
   De ce nu spuneti direct America e satana si cu asta basta.
  • -2 (10 voturi)    
   Lipsa de transparenta (Marţi, 19 ianuarie 2016, 15:36)

   cozmin [anonim] i-a raspuns lui adi

   Se vede in afacerile derulate de majoritatea oamenilor de afaceri: covrigarie, coafor, farmacie, banca, jocuri de noroc, materiale de constructii sau butic. Daca ar fi fost o transparenta buna, oamenii de afaceri si cetatenii ca posibili viitori oameni de afaceri, ar fi stiut ce are voie Romania sa exporte in UE, firmele care prelueaza marfa pentru export de la producatori si preturile marfurilor permise la export pentru a-si putea calcula costurile de productie.
   • 0 (2 voturi)    
    Comment sters de user (Vineri, 22 ianuarie 2016, 14:20)

    NL [anonim] i-a raspuns lui cozmin

   • 0 (2 voturi)    
    romania poate exporta (Duminică, 24 ianuarie 2016, 18:41)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui cozmin

    ce vrea muschiul ei.
    numai sa aiba si sa se ceara.

    acordul este intre ue si america de nord.
    in america de nord exista un tratat al liberului schimb, intre sua, canada si mexic-nafta.
    daca tratatul iese, va fi o piata comuna de cca un miliard de suflete, care vor putea vinde si cumpara unii de la altii, fara taxe vamale.

    vom putea exporta loganu' in sua ! wow !

    dupa semnare, imi aduc un jeep wrangler, de ala adevarat, nu unul italo american. :)
 • +12 (12 voturi)    
  Inceputul sfarsitului (Marţi, 19 ianuarie 2016, 9:23)

  Costel Costelivu [anonim]

  Inceputul sfarsitului actualei clase politice care n-a inteles sa faca reformele care sa ne mentina pe linia de plutire macar pe masura ce globalizarea inainteaza.
  Ei au inteles sa faca doar ceea ce credeau ei ca le asigura perpetuarea speciei lor. Adica sa fure. S-a dovedit insa in capitalism ca oricat ai fura, daca nu stii sa investesti, te duci de-a dura intr-o singura directie: faliment. Si la noi nimeni nu vrea sa invete cum se investeste, de furat incet, incet, nu se va mai fura nimic.
  Concurenta vine din exterior cu si mai multi bani dar si know-how adevarat, praful si pulberea se va alege de sarmana noastra clasa politica. Oare ce se va alege de ei?
  • +3 (5 voturi)    
   Praf si pulbere (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 11:43)

   Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui Costel Costelivu

   La fel ca in celelalte tari controlate de Rusia mafia are deja proprietati si averi in Occident. Doar cei mai prosti sau mai fricosi au facut transferul la rusi, chinezi sau arabi. Asa ca, mi-e teama ca ei vor fi cu prafurile iar noi cu pulberea.
 • +2 (14 voturi)    
  sigla trebuia sa fie cu o mana sucita (Marţi, 19 ianuarie 2016, 10:06)

  __alex__ [utilizator]

  la spate.
 • -7 (11 voturi)    
  Productivitatea (Marţi, 19 ianuarie 2016, 10:48)

  cozmin [anonim]

  Asa cum stim productivitatea in Sua, Anglia si zona Euro este extrem de scazuta datorita salariilor extrem de mari. Din aceasta cauza in aceste state sunt produse bunuri cu preturi mari: electronice, automobile. Povara bunurilor cu preturi mic a fost lasata pentru Europa de Est unde graul si porumbul dar si celelalte alimente au preturi extrem de mici. Daca aceste state bogate ar produce ele grau si porumb atunci si incasarile si nivelul de trai ar scadea acolo. Romania va primi in urma acordului dreptul de a produce bunuri scumpe pentru a ne creste si noua nivelul de trai sau acest acord va proteja producatorii din Sua si Ue pentru a mentine acolo nivelul de trai in dauna noastra?
 • 0 (12 voturi)    
  Va fi o piata de schimb competitionala? (Marţi, 19 ianuarie 2016, 11:22)

  cozmin [anonim]

  In ce masura va fi o piata de schimb lasata liber pentru producatori, in spiritul democratic competitional? Romania are capacitatea tehnologica de a produce si echipamente electronice sau high-tech, inclusiv avioane de vanatoare. Totusi acordul Ue a limitat productia in Romania la produse cu preturi extrem de mici si nivelul de trai este desigur foarte scazut. Acest acord va permite exportul pentru producatorii romani existenti sau potentiali de echipamente electronice, automobile electrice sau echipamente high-tech sau acestea vor fi permise doar in unele state si va impune Romaniei sa produca doar alimente sau haine asa cum a stabilit Ue la aderarea Romaniei favorizand unele state? Din cauza lipsei de subventii din partea Ue pentru domenii in care produsele au pret de vanzare mare, in Romania in prezent productia este limitata in domeniul agricol, domeniile cu potential mareal incasarilor sunt rezervate doar unor state.
  • 0 (0 voturi)    
   Legende PSD-iste (Duminică, 24 ianuarie 2016, 12:56)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui cozmin

   Nu cred că vrei să lupți împotriva unor F-22 și F-35 cu ”avioane de vânătoare” construite în RO. Vremea avioanelor de vânătoare s-a încheiat de vreo 30 de ani.

   Nu a limitat nimeni producția în România, dar funcționarii veniți după șpagă limitează orice activitate economică. Firmele germane de componente auto au imunitate în fața unor asemenea funcționari, firmele românești n-au. De-aia românii își înființează firme în Anglia, în Olanda sau chiar în Bulgaria. Dacă ai să vezi alți cetățeni UE venind să-și înființeze firme în RO, înseamnă că există un mediu de afaceri prietenos. Dacă nu, nu.
 • 0 (26 voturi)    
  Suntem deja o colonie UE ,suzeranitate 0,00! (Marţi, 19 ianuarie 2016, 12:47)

  andreesanu [anonim]

  Din rau si mai rau !!!,suntem deja o colonie UE ,s-a ales praful de economia tarii,mai producem din an in pasti cat se da cota !!!,balanta deficitara+ imprumuturi pentru 4-5 generatii,mai vine si TTIP o sa mincam conserve stricate de la americani si modificate genetic ,devenim din SCLAVII UE in COBAII americanilor .
  Nu vin aia de dragul nostru !!!,vin sa ia ce a mai ramas !!
 • +3 (5 voturi)    
  legsilatia muncii? (Marţi, 19 ianuarie 2016, 14:06)

  Dedalus [anonim]

  Intrebare legata de apliarea TTIP:

  Cum se va armoniza principiul angajarii/concedierii "at will" din SUA cu legislatia muncii cu mult mai protectiva fata de angajat a UE?

  Spre exemplu, un angajator roman(UE) dupa ce legislatie va angaja un cetatean SUA si invers, un angajator SUA cum va angaja un cetatean roman (UE)?
 • +2 (4 voturi)    
  armament? (Marţi, 19 ianuarie 2016, 14:11)

  Dedalus [anonim]

  Poate ca nu am reusit eu sa gasesc, dar:

  Include TTIP o sectiune sau prevederi referitoare la comertul cu armament sau cu produse considerate de importanta strategica (de ex. cele pe care SUA le-a interzis la export pe aceasta baza)?
 • +4 (8 voturi)    
  OMG (Marţi, 19 ianuarie 2016, 17:24)

  AnduAndrei [utilizator]

  in ce sens se modifica conditiile impuse producatorilor agricoli privind utilizarea OMG in urma TTIP in EU?

  Vor patrunde pe piata noastra produse care nu sunt conforme cu normele actuale ?
 • +4 (6 voturi)    
  umai ignorantii, naivii si novicii nu stiu, (Marţi, 19 ianuarie 2016, 19:09)

  freitag [anonim]

  deoarece nu au citit .
  La Congresul de la Berlin (1878) SUA autoinvitatat cu surle si trambite deoaree ar avea interese comerciale in Eu, nu a semnat niciun tratat.
  Ulterior, dupa presiunile pentru piata asiatica (China, Japonia si Filipine) a devenit furnizorul nr. 1 al Eu la porumb, cartof, fasole carne de vita, pt. ca in preajma I-ului razboi mondial, UK sa fie nevoita sa retraga subventiile agricole, produsele agricole SUA fiind ridicol de ieftine. Razboiul a reechilibrat balanta, iar criza din anii 30' a diminuat influenta americana pe teritoriul Eu.
  Dupa explozia de produse americane din anii 60'-70', infkuenta SUA a fost domesticita de invazia produselor nipone, ce a diminuat SUA, pana in anii 90'.
 • -2 (12 voturi)    
  mda (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 7:59)

  Cristi [anonim]

  Tratatul TTIP este o bataie de joc si un triumf al capitalismului mafiot asupra mafiei de la Bruxeles. Dupa discursul lui Donald Tusk, s-ar putea ca europa sa nu mai existe ca si uniune pana isi implementeaza capitalistii planul diabolic. De ce nu este bun acest tratat pentru noi?

  1. Pentru ca negocierile se duc cu usile inchise, deci se doreste ascunderea unor aspecte.
  2. Acest tratat reglementeaza curtea de arbitraj international, precedentul este creat in romania de fratii Micula. Practic orice corporatie poate da statul roman in judecata la Wasington si Romania o sa fie jupuita de infractorii intertnationali. Rosia Montana o sa fie revendicata prin acest mecanism si Romania nu o sa mai aiba nicio parghie de aparare.

  3. Americanii au capacitati foarte mari de productie mancare modificata genetic si procesata; datorita crizei profunde din USA, unde cetatenii primesc cartele de hrana de $700 si tin frigiderele pline, chiar daca n-au nevoie, sistemul lor trebuie sa functioneaza. In afara de madam Nuland care mai vinde armament prin zona asta, alte activitati economice sunt inexistente.

  4. Papusoii de la Bruxeles zilele trecute spuneau ca EU trebuie sa interzica importul de animale clone si urmasii lor din tari ca USA si America de sud...si degustau la PE mancare cu furnici, cai de iarba si omizi..


  Vremuri grele ne asteapta cu acesti mascarici de la butoane. Toata planeta este zguduita de diversiunile lor..
  • +2 (12 voturi)    
   planeta zguduita, mintea zguduita (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 9:53)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

   1. trebuiau sa faca negocierile in piata la Obor
   2. va sa zica curtea de arbitraj deja exista, nu vad ce face in plus tratatul?
   3. "alte activitati economice sunt inexistente" aici te refereai la Rusia?
   4. n-am inteles nimic
   Daca asta e logica si argumentatia opozantilor TTIP atunci sunt de acord cu TTIP-ul. Mai baieti ,inteleg ca voi aveti ceva cu capitalismul in sine. De ce nu va duceti voi un pic prin Coreea de nord sa va documentati mai bine?
   Aia sunt singurii care nu nici-un acord cu nimeni si am auzit ca o duc excelent.
   • +2 (2 voturi)    
    Nu inteleg cum de spui asta (Vineri, 22 ianuarie 2016, 21:04)

    alex [anonim] i-a raspuns lui AliKimiku

    Cristi poate nu s-a facut cum trebuie inteles.

    Vrei o analiza amanuntita? citeste aici:
    http://www.independent.co.uk/voices/comment/what-is-ttip-and-six-reasons-why-the-answer-should-scare-you-9779688.html

    1. Marea problema e cu mancarea m odificata genetic care este interzisa in EU dar in america 70% din mancare provine din GMO's. Care sunt extraordinar de daunatoare pentru organism. Cauta putin despre ele, o sa te convingi singur

    2. Siguranta mediului:
    In UE ca exemplu o companie trebuie sa dovedeasca ca o substanta este safe pana sa o foloseasca. In US este exact invers, se poate folosi orice substanta pana cand este dovedita ca este nociva.

    3. Este facuta nedemocratic. nu zice nimeni ca trebuie dezbatuta la obor (argument stupid din partea voastra) dar avem dreptul sa stim aceste acorduri semnate de OAMENII CARE NE REPREZINTA INTERESELE IN PARLAMENTUL EUROPEAN!
    Nu avem drept de vot, nu avem drept de decizie pe tema asta. Unde e democratia aici?

    Mai sunt multe alte considerente aici, dar ma rog. Oricum degeaba dezbatem noi aici ca nu conteaza foarte mult.
 • 0 (6 voturi)    
  catastrofa (Vineri, 22 ianuarie 2016, 12:18)

  real politik [anonim]

  Acordul va reprezenta o catastrofa pentru firmele autohtone care nu vor face fata tavalugului american.
  Europa face o mare greseala ca accepta acest acord ,sute de mii de firme vor da faliment in urma acordului.
  Taranii romani isi vor arunca produsele la gunoi in fata produselor USA cu preturi mici ,industria atat cat mai e va fi la pamant .
  America e o forta industriala si agricola (modificata genetic) si va matura tot ce inseamna suveranitate nationala.
  Mare greseala ,uite asa devinem sclavii USA.
 • +3 (3 voturi)    
  cine sunt invitații din tabăra CONTRA? (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:55)

  Traian [anonim]

  Vă rugăm să ne informați cine sunt invitații din tabăra CONTRA TTIP și dacă la această masă rotundo procentul celor CONTRA va fi aproximativ egal cu al celor PRO.
  Observ deja un dezechilibru în știre, în care au fost anunțați invitați oficiali numai din tabăra pro-TTIP.
 • +3 (3 voturi)    
  Referendum (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 7:49)

  dedalus [anonim]

  De ce nu se voteaza prin referendum din moment ce afecteaza cetatenii UE si SUA? Unde este democratia in aceasta chestiune importanta?
 • +1 (1 vot)    
  ce fel de dezbatere este asta? intre forumisti? (Marţi, 26 ianuarie 2016, 11:27)

  jackalphonse [utilizator]

  Nu vad o intrebare adevarata. doar comentarii de sezatoare carora le dau raspuns niste semidocti tot intr-o maniera tipica de pahar si sezatoare.
  Credeam ca este o discutie online cu un moderator.
  Scrie in articol: "Invitam cititorii HotNews.ro sa adreseze intrebari participantilor la dezbatere prin intermediul formularului de comentarii de mai jos."
  P{rin urmare, adresati intrebari, si rog postacii plictisiti sa nu raspunda, ca nu ei sunt intrebati.
  Hotnews, prin urmare, pot sa adresez o intrebare "participantilor la dezbatere" la care sa pot primi un rasppuns, asa cum scrie in articol? Sau asistam o galceava de duminica pe un forum banal..
 • +1 (1 vot)    
  ce fel de dezbatere este asta? intre forumisti? (Marţi, 26 ianuarie 2016, 11:27)

  jackalphonse [utilizator]

  Nu vad o intrebare adevarata. doar comentarii de sezatoare carora le dau raspuns niste semidocti tot intr-o maniera tipica de pahar si sezatoare.
  Credeam ca este o discutie online cu un moderator.
  Scrie in articol: "Invitam cititorii HotNews.ro sa adreseze intrebari participantilor la dezbatere prin intermediul formularului de comentarii de mai jos."
  P{rin urmare, adresati intrebari, si rog postacii plictisiti sa nu raspunda, ca nu ei sunt intrebati.
  Hotnews, prin urmare, pot sa adresez o intrebare "participantilor la dezbatere" la care sa pot primi un rasppuns, asa cum scrie in articol? Sau asistam o galceava de duminica pe un forum banal..


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by