​Magistratii germani contesta un element important din acordul de liber schimb negociat in prezent de UE si SUA, TTIP, anume instantele care ar urma sa se ocupe de procesele intentate de investitori impotriva statelor, potrivit Deutsche Welle. Sursa apreciaza ca, prin pozitia sa, Asociatia Magistratilor Germani (DRB) "da o palma" Uniunii Europene, pronuntandu-se impotriva unui pilon-cheie al TTIP.

Asociatia citata apreciaza ca tribunalele speciale care ar permite investitorilor si corporatiilor sa dea in judecata guvernele nationale, in cazul in care politicile acestora din urma ar afecta interesele economice ale primelor, "nu au baza legala". O declaratie a asociatiei arata ca "DRB nu vede nici baza legala, nici nevoia ca astfel de instanta sa existe", presupunerea ca investitorii straini nu ar beneficia deja de "protectie judiciara eficienta" nu se sustine in fapte.

Magistratii germani se refera la o un nou sistem judiciar de protejare a investitorilor, ca parte a TTIP. Asociatia citata considera ca definitia data de Comisia Europeana activelor unui investitor este atat de larga, incat da acestui sistem jurisdictie "ce se intinde de la dreptul civil la dreptul administrativ si la legislatia fiscala si protectie sociala". Cu alte cuvinte, noteaza Deutsche Welle, acest sistem ar da corporatiilor posibilitatea sa dea in judecata guvernele pentru orice prevedere legislativa pe care o considera o amenintare la adresa intereselor lor de afaceri.

In declaratia lor, judecatorii germani mai afirma ca sistemul mentionat ar reprezenta o amenintare pentru suveranitatea sistemelor juridice existente deja in Europa, Asociatia apreciind totodata ca "are indoieli serioase ca Uniunea Europeana are competinta de a institui un tribunal" dedicat investitiilor.