​Acordul de liber schimb negociat in prezent de UE si SUA (TTIP) ar putea duce, intr-o estimare optimista, la o crestere a economiei de 0,3%, multumita in special sprijinului pe care l-ar da sectorului auto, potrivit viceguvernatorului bancii centrale de la Budapesta, Marton Nagy, citat de Euronews. Conform unei evaluari mai retinute, economia ungara ar creste cu 0,1%.

Potrivit lui Nagy, Ungaria ar fi un beneficiar clar al TTIP multumita industriei auto, avand in vedere ca pe aceasta piata sunt prezente companii precum Daimler, Audi, Opel si Suzuki, peste 100.000 de oameni fiind angajati in acest sector.

Nagy a apreciat ca TTIP ar fi avantaja clar industria germana si sectorul auto, de care economia Ungariei depinde tot mai mult: "Oamenii nu ar mai conduce vehicule Hummer pe strazile Americii, dar ar conduce masini Opel, mai economicoase, sau BMW-uri ecologice".

Potrivit scenariului optimist invocat de reprezentantul bancii centrale ungare, PIB-ul tarii ar creste cu 0,3% in urma TTIP, acord ce ar duce si la o crestere de 15-20% a exporturilor si ar produce 22.000 de noi locuri de munca. Scenariul pesimist presupune o crestere de 0,1% a PIB, o crestere de 5% a exporturilor si 6000-8000 de noi locuri de munca, Nagy afirmand ca multe depind de viitoarea decizie a Marii Britanii, de a ramane sau nu in UE.

Euronews aminteste ca premierul Viktor Orban a spus ca tara sa nu va sprijini niciun acord ce ar afecta jurisdictia instantelor ungare in disputele comerciale, Budapesta insistand si pentru pastrarea interdictiei aplicate culturilor modificate genetic.