​In ziua cand era inaugurata baza de la Deveselu, la o dezbatere de la Bucuresti un ministru atragea atentia: "Romania e cea mai pro-americana tara din Europa. Dar tendinta nu este definitiva, daca propaganda da roade lucrurile se pot schimba". Ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, a vorbit astfel la o conferinta pe tema efectelor acordului de liber schimb negociat in prezent de UE si SUA (TTIP), unde s-a referit in mod repetat la riscurile propagandei si a apreciat ca tratativele pentru TTIP trebuie sa se incheie cat mai repede, pentru ca "avem nevoie de o Europa puternica" si, "tinand cont de ceea ce s-a intamplat in ultimii doi ani", "acest acord va fi tot mai important".

Marius Bostan, ministrul ComunicatiilorFoto: AGERPRES

Ministrul s-a referit de cateva ori la criticile si acuzatiile de netransparenta aduse TTIP de-a lungul timpului, apreciind ca mare parte dintre acestea ar fi "propaganda". "Toata retorica anti-TTIP e in cea mai mare parte gresita. Raman siderat cand vad toate aceste lucruri, online-ul e plin de propaganda si minciuni. Ma dezarmeaza un pic. Fiecare om inteligent ar trebui sa se aplece asupra subiectului. Ar trebui sa facem o asociatie a oamenilor care inteleg", a spus el, starnind rasete in sala.

  • "Subiectul zilei de azi e scutul de la Deveselu. As vrea sa atrag atentia unui scut mult mai puternic decat cel de la Deveselu - cel al cooperarii transatlantice. Celalalt scut nu vine decat dupa ce sunt impartasite valori si idei", considera ministrul Bostan.

Potrivit acestuia, acordul de liber schimb intre UE si SUA ar trebui, in opinia Romaniei, sa se incheie cat mai repede, pentru ca "tinand cont de ce s-a intamplat in ultimii doi ani", "avem nevoie de o Europa puternica, iar acest acord va intari Europa si o va ajuta sa raspunda la provocarile din urmatoarea perioada".

Dezbaterea organizata de Ambasada Britanica si ANIS fiind una despre efectele TTIP asupra industriei IT&C, oficialul a spus cifre, a facut aprecieri tehnice, dar a preferat sa vorbeasca mai mult despre educatie si integrarea interilor pe piata muncii. A facut glume pe seama doctoratelor si a fost gand la gand cu Manuel Costescu, secretar de stat Invest Romania, cand acesta s-a plans de problemele legate de acceptarea diplomelor straine in Romania si accesul specialistilor la catedra, in special in domeniul IT.

  • Potrivit lui Costescu, "Trebuie sa permitem oamenilor IT sa predea - ei au lucrat, nu au avut timp sa-si faca doctoratele. Trebuie sa rupem barierele mentale asa incat, la nivel de rectori, sa se inteleaga faptul ca acesti oameni au ceva de predat".

Si aceasta, in conditiile in care ministrul s-a plans de calitatea invatamantului. Marius Bostan a aratat, intrebat in legatura cu numarul mare de tineri someri care exista desi un domeniu precum IT&C are nevoie de oameni: "Educatia este inca un sistem inertial si e extrem de greu sa schimbi un sistem inertial. (...) S-a creat o clasa a oamenilor inutili. (...) Toti simt acum ca au abilitati digitale. Ceea ce nu e tocmai adevarat. Sistemul de educatie ar trebui sa insiste." El a atras atentia ca, atunci cand educatia nu livreaza, "companiile se adapteaza" si ofera numeroase programe tinerilor care vor sa invete si sa-si intareasca competentele."

Iar de aici a ajuns de unde a plecat - la problemele Europei si efectele propagandei: "Educatia ar trebui facuta in spiritul dorintei de a face, in spiritul curiozitatii (...) E o problema pe undeva - la idei de baza, credinte de baza, iar aceasta e o problema in toata Europa, nu doar la noi. (...) Ideile socialiste si comuniste revin, ceea ce e rau."