Numarul doi pe agricultura din Guvernul american: Pentru SUA este inacceptabil sistemul european de protectie a produselor traditionale. Organismele modificate genetic sunt o solutie pentru hranirea populatiei. PLUS: Ce a patit americanul cand a mancat romaneste

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Joi, 16 iunie 2016, 21:49 TTIP


Michael Scuse, adjunctul secretarului american pentru Agricultura
Foto: Hotnews
​Statele Unite ale Americii nu vor accepta implementarea sistemului european de protectie a produselor agro-alimentare prin indicatii geografice, in viitorul Acord transatlantic de liber-schimb (TTIP) UE-SUA, negociat in prezent intre guvernul de la Washington si Comisia Europeana - a declarat, joi, la Bucuresti, Michael Scuse, adjunctul secretarului american pentru Agricultura.

Sistemul european de protectie a produselor traditionale a instituit o suita de indicatii geografice prin care denumirea unui produs este ferm legata de locul de productie. Astfel, produse romanesti ca Salamul de Sibiu sau Magiunul de Topoloveni pot fi comercializate in UE doar daca au fost produse in Romania, in anumite zone indicate.

In schimb, americanii se opun ca acest sistem sa fie instituit si in comertul UE-SUA, prin viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), partea americana optand doar pentru un sistem de marci inregistrate, in care protectia unui produs original pe piata se face doar prin denumirea sa comerciala, inregistrata de o firma.

Michael Scuse, al doilea om din Guvernul SUA in materie de agricultura, a stat de vorba, joi, la Bucuresti, cu cativa jurnalisti romani, printre care si reporterul HotNews. Reporterii de la mai multe publicatii romanesti - HotNews, TVR, Agerpres, Agro TV si Agro Financiar - au adresat intrebari prin rotatie.

Oficialul american a raspuns si altor intrebari despre subiecte controversate pe relatia SUA - UE.

Un alt exemplu este cultivarea plantelor rezultate din biotehnologii, Scuse recomandand europenilor culturile de organisme modificate genetic (OMG), aratand ca asa poate fi crescuta productia pentru a raspunde nevoilor alimentare ale unei populatiei globale in plina ascensiune.

Reporter: Cum vedeti mai departe confruntarea acesta intre sistemul european de indcatii geografice si sistemul american de marci inregistrate? Ar fi acceptabil pentru SUA  mentinerea acestui sistem european de indicatii geografice in viitorul Acord transatlantic de liber-schimb (TTIP)?

Michael Scuse: Cred ca SUA a afirmat foarte clar ca indicatiile geografice pe care Uniunea Europeana vrea sa le implementeze in TTIP nu sunt acceptabile pentru noi. Am spus clar ca avem un sistem de marci comerciale inregistrate (trade marks) foate bun, prin care produsele pe care UE vrea sa le portejeze vor deveni marci inregistrate in SUA. Dar chestiunea indicatiilor geografice, am spus-o destul de limpede, nu este acceptabila.

Reporter: Cum vedeti Uniunea Europeana? E un partener sau un inamic?

Michael Scuse: Uniunea Europeana are un sistem total diferit de a face agricultura fata de cel din SUA. Daca ne uitam la subventiile europene catre fermieri, acestea sunt niste plati directe. In SUA, nu mai facem plati directe. Sistemul nostru este total diferit, bazat pe nevoi - daca apare o scadere brusca de preturi, de randament agricol. Dar avem si programe de asigurari pentru productia agricola, pe care fermierii nostri le iau pentru a-si asigura protectia. Deci sistemele noastre sunt total diferite. Nu vreau sa spun ca unul este corect, iar celalat gresit. E doar o chestiune de preferinta. Daca un sistem fuctioneaza pentru anumite tari, foarte bine.

Reporter: Ati mancat produse agro-alimentare romanesti? Ce parere aveti?

Michael Scuse:
Acum n-am apucat inca. Dar in 2007, cand am venit aici in precedenta vizita, am avut ocazia sa mananc produse romanesti. Personal, cred ca au fost destul de bune. De fapt, am luat ceva in greutate, atunci.

Reporter: 
SUA este cel mai mare producator de etanol, scoate cam jumatate din productia mondiala. Credeti ca o tara ca Romania s-ar putea altura intr-o astfel de industrie? Care sunt perspectivele de crestere ale Romaniei?

Michael Scuse: Este o oportunitate pentru multe tari producatoare de cereale sa faca ceea ce am facut noi in SUA si anume sa folosim cerealele in productia de etanol si astfel sa ne dezvoltam productia de energie din surse regenerabile. Si este foarte, foarte bine pentru sectorul nostru agricol.

Din pacate, sunt unii care cred ca este o confruntare de tipul "hrana versus carburant", dar realitatea arata ca, de fapt, nu este cazul. Daca te uiti la ceea ce faceam in SUA inainte sa avem o mare industrie de etanol, de-abia produceam 250 de milioane de tone de porumb pe an. Dar acum, pentru ca am adoptat procedee stiintifice si tehnologice, suntem capabili sa producem 360 milioane de tone de porumb pe an, din care industria de etanol foloseste cam  100 de milioane de tone, din care aproape jumatate se intoarce ca furaj pentru animale. Deci daca te uiti la aceste cifre, am crescut canditatea de furaje, nu am scazut-o ca urmare a industriei de etanol. Deci cred ca este o oportuniate pentru tarile producatoare de cereale sa priveasca spre industria de etanol  ca sursa de energie regenerabila si sa nu mai depinda de alte tari pentru energie.

Reporter: Spuneti-ne despre cea mai recenta vizita a premierului Ciolos in SUA. Care sunt principalele obiective si poate oportunitati de investitii americane in agricultura roamaneasca?

Michael Scuse: Din pacate, cand premierul a venit impreuna cu ministrl agriculturii in SUA, eu faceam alte vizite externe si nu am putut participa. Dar, din cate am inteles, au fost intalniri foarte bune, premierul Ciolos si secretarul american pentru Agicultura Tom Vilsack au avut discutii foarte bune, pe teme de la Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) pana la oportunitati de comert, de schimb de informatii. Stiu ca premierul roman era foarte preocupat de producatorii mici si mijlocii si secretarul Vilsack a comunicat ceea ce noi facem in SUA. Este evident ca premierul si ministrul agrculturii din Romania erau foarte dedicati agriculturii romanesti si modului in care aceasta sa progreseze.

Reporter: Organismele modificate genetic (OMG) sunt o oportunitate pentru fermierii romani? De ce credeti ca nu foloseste Romania acesta oportuniate?

Michael Scuse:
Stiti cu totii ca noi in SUA si in alte tari am adoptat stiinta biotehnologiei si uilizarea organismelor modificate genetic. In SUA, marea majoritate a porumbului si a soia sunt OMG. Din pacate, sunt tari care nu au adoptat inca stiinta si tehnologia. Trebuie sa hranim o populatie mondiala in crestere, care va depasi 9 miliarde de oameni pana in 2050 si va trebui sa ne majoram productia de hrana cu 70% pana atunci. Trebuie sa gasim solutii de a ne proteja mediul inconjurator si sanatatea oamenilor. Asa ca productorii nostri trebuie sa poata sa imbratiseze stiinta si tehnologia care exista la ora actuala. Inteleg ca anul trecut Uniunea Europeana a adoptat legislatia care da voie tarilor membre sa adopte productia OMG. Deci trebuie sa existe o discutie intre guvernanti si cetateni, dar sper ca la final aceste produse vor fi adoptate mai mult. Si asta nu doar pentru ca trebuie sa hranim o populatie in crestere, dar si pentru ca trebuie sa ne protejam mediul si sanatatea.

Reporter: Cand vor putea producatorii romani de porc sa exporte in SUA? Ce produse poate Romania sa exporte pe aceasta piata?

Michael Scuse:
Cand vorbim despre carnea de vita si cea de porc, Romania este una dintre putinele tari carora li s-a permis, in trecut, sa exporte produse de vita in SUA. Acum lucram ca aceasta facilitate sa fie repusa in functiune. In privita carnii de porc, stiu ca Departamentul american al Agriculturii lucreaza cu serviciul sanitar-veterinar sa vada ce este nevoie sa fie facut pentru a permite carnii de porc din Romania sa fie exportata in SUA. Nu va pot da un termen, dar ambele tari lucreaza ca exportul de carne de vita si de porc sa se poata face din Romania in SUA.

Ce produse romanesti pot fi exportate in SUA? Bineinteles, cerealele din Romania. Exista o cerere de cereale organice in SUA, deci asta ar fi o oportunitate dintr-o sumedenie.

Reporter: Statele din zona Marii Negre s-au transformat din importatori neti in exportatori neti de cereale, in ultimii 20 de ani. Cum vedeti rolul Romaniei in comertul global cu cereale? Suntem intre primii 6 exportatori de cereale din UE, iar SUA nu a avut un sezon foarte bun (pentru export) anul trecut, avand in vedere ca dolarul s-a intarit fata de alte monede?

Michael Scuse:
Cred ca Romania are un rol foarte important cand vine vorba de piata internationala de cereale. Sa ne uitam la cererea in crestere de proteina, in lume. Odata ce aceasta cerere pentru proteina animala creste, va creste si cererea de furaje in anii care vin. Deci marii producatori de porumb vor avea un rol tot mai important in a satisface aceasta cerere de cereale din partea tarilor care au nevoie de surse suplimentare de proteina.

Reporter: Noi privim SUA ca pe un furnizor major de securitate, democratie si protectie a statului de drept.  Eu as vrea sa ne referim si la securitatea alimentara. Ce garantii putem avea ca Guvernul american poate impartasi cu lumea intreaga faptul ca exista implementat un lant de furnizare de securitate alimentara? Aveti companii ca Bunge, Cargill sau ADM care fac parte din acest lant.

Michael Scuse: Este o intrebare interesanta, dar realitatea este ca SUA nu poate sa satisfaca de una singura toata  cererea mondiala de cereale. Este nevoie sa lucram cu toti impreuna, toti producatorii majori de cereale. In viitor, cererea va continua sa creasca. Deci va fi mai important ca niciodata sa gasim tari care adopta tehnologia si stiinta pentru a-si creste productia, pentru a putea rezolva cererea de cereale. Dar cand te uiti la principalii producatori de cereale din SUA, Argentina, Brazilia, Ucraina, Romania, aceasta cerere continua sa creasca. Cred ca Romania are un rol important in satisfacerea acestei cereri, pentru ca SUA nu poate sa serveasca toata aceata cerere de una singura.

Reporter:
Care ar fi principalele oportunitati in agricultura si in industria alimentara romaneasca si ce ar mai putea face Romania pentru a atrage mai multi investitori americani?

Michael Scuse: Voi avea maine dimineata inatalniri cu mediul de business. Dar as putea mentiona industria de echipamente pentru fermieri, echipament pentru procesare, impachetare. Cand produci valoare adaugata castigi mai mult. Genetica animala, fie pentru industria lactatelor, fie pentru carnea de porc sau de vita - cred ca sunt oportunitati pentru oamenii nostri de afaceri. Sunt oportunitati si pentru Romania sa exporte in SUA diverse produse. Romania a exportat in SUA produse agricole cu 75 de milioane de dolari mai mult decat a importat de la noi. Asadar, Romania se indreapta in directia buna, dar cred ca mai sunt oportunitati de fructificat.

Reporter: SUA are o industrie a lactatelor foarte dezvoltata. Credeti ca sunt oportunitati de a aduce know how in Romania?

Michael Scuse: Am discutat despre asta cu ministrul roman al Agriculturii, despre cum am putea sa aducem in Romania un fel de sprijin educational in domneiul managementului fermelor, pentru a ajuta diverse domenii. Am discutat despre industria lactatelor. Nu e un secret ca, in toata lumea, industria lactatelor se confrunta cu dificultati, fie ca vorbim despre Romania, SUA sau alte tari, din cauza surplusului de lapte din sistem. Dar cred ca sunt metode de ameliorare - iarasi vorbim despre genetica. Doi factori au ajutat SUA sa-si imbunatateasca productia de lactate: ameliorarea genetica, dar si imbunatatirea ratiei de furaje. E o combinatie de factori.

Reporter:
Sunt companii americane interesate sa investeasca in Portul Constanta sau la Dunare?

Michael Scuse: Nu v-as putea raspunde la aceasta intrebare, pentru ca este la latitudinea companiilor sa faca investitii in capacitati portuare. Daca e o cerere in regiune, companiile americane vor veni si vor cauta oportunitati de investitii, pentru a-si imbunatati capacitatile de export sau import in diverse zone. Dar depinde doar de companii.

Reporter: Sunteti si un impatimit fermier in SUA. Ce culturi ati promova acum?

Michael Scuse: Cred ca, pentru ca piata s-a schimbat in ultimele 30 sau 60 de zile, deciziile pe care le iei azi nu sunt ca deciziile pe care le-ai luat in ianuarie sau februarie, cand ai hotarat ce plante sa cultivi.

Michael Scuse: Daca piata isi continua tendinta de crestere, ca urmare a conditiilor de clima, mai ales in America de Sud, porumbul si soia ar putea fi profitabile anul acesta. Piata graului ar putea sa creasca si sa fie mai profitabila. Dar cred ca porumbul si boabele de soia sunt o buna oportunitate pentru profituri acum.

Punctul de break-even variaza. Este o combinatie intre randament si pret. Depinde de cat va creste si care va fi pretul. Cand pui samanta in pamant e foarte greu sa vezi care va fi rezultatul, pentru ca avem factorul de vreme care va avea impact asupra randamentului, dar avem si pietele care vor avea impact asupra preturilor. Astea sunt parte a agriculturii.

Reporter: Ce ati spune despre infiintarea unei burse agricole in Portul Constanta?

Michael Scuse: Noi avem Bursa de la Chicago, care ne ajuta sa stabilim preturile in SUA. Este un sistem care merge foarte bine. Depinde de regiune, de cerere, de nevoi, dar sistemul nostru merge foarte bine cand stabilim preturile in SUA. Tarile si regiunile trebuie sa analizeze daca acest sistem ar functiona si la ele.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24472 vizualizari

 • +30 (62 voturi)    
  Cantitatea vs calitate (Joi, 16 iunie 2016, 22:20)

  m1ha1 [utilizator]

  Cand spui: ~sunt tari care nu au adoptat inca stiinta si tehnologia~ dar eviti sa spui ceva de teste, consecinte pe care OMG le aduce. Nu e nici o diferenta intre omul ăsta și un politician rus, pe toti ii stimuleaza aceeasi sursa: banul. Si baga faza cu profitul pentru a-si argumenta pozitia. Uite ca europenii tin la sanatatea lor, de altfel americanii au si alta scala a sanatatii, cand la noi se termina normalul in analizele colesterolului la ei abia incepe, de-aia sunt mai obezi iar cei pe care-i cunosc si au mancat produse din SUA, toti mi-au spus despre calitatea inferioara a produselor alimentare de acolo, vine tipul asta sa spuna ca nu e importanta calitatea ci cantitatea. Prefer un mar sanatos pe care-l mananca si viermii decat 3 mere mari si frumoase dar fara continut de care nu se atinge nici pasarile.
  • +8 (20 voturi)    
   ... (Vineri, 17 iunie 2016, 9:32)

   7cats [utilizator] i-a raspuns lui m1ha1

   Astia care ți-au dat minusuri oare mănâncă plastic?
 • +25 (45 voturi)    
  "negocierea" americana (Joi, 16 iunie 2016, 22:48)

  liviu_ [utilizator]

  "ca noi e bine , hai sa facem ca noi, nu vom face ca voi"
  sictir!
  fac ceva pe pactu vostru! sa vi-l bagati in fund!
  sunt de parere ca OMG nu sunt raul absolut cum indica o gramada de tembeli, dar hai sa nu luam in toate sistemul ultracapitalist al americanilor! sa manance masa salam de sibiu facut in china sau magiun topoloveni facut in taiiwan
 • +3 (11 voturi)    
  investitie in portul Constanta? (Joi, 16 iunie 2016, 22:50)

  ..13 [utilizator]

  Never - este o problema acolo...Pot sa afirm fara frica ca raspunsul meu sa fie gresit.

  cam inflexibil ref. denumirile geografice.
  Europenii nu vor ceda nici ei la acest capitol.

  In ceea ce priveste OMG aici evropenii sunt mai catolici decat Papa.

  TTIP - pe cand agreat/semnat?
  Nu a intrebat redactorul - pacat!
 • +18 (44 voturi)    
  americanii... (Joi, 16 iunie 2016, 22:54)

  un om [utilizator]

  au si multe lucruri bune, dar daca ne uitam la cum se hranesc, care este numarul total al persoanelor supraponderale (si ei au umflati, nu grasi) raportat la numarul populatiei si la incidenta bolilor legate de alimentatie (in special cancer), ne cam luam cu mainile de cap. Asta ne dorim? (PS apreciez grija de a ne scapa de rusi a americanilor si le sunt recunoscator, insa nici nu pot inghiti orice gunoi de mancare de dragul lor)
  • -5 (11 voturi)    
   Hmmm (Vineri, 17 iunie 2016, 10:18)

   silmix [utilizator] i-a raspuns lui un om

   Speranta de viata:

   SUA: 79
   Romania: 74
   Rusia: 69
   • +6 (14 voturi)    
    esti comic...:)) (Vineri, 17 iunie 2016, 11:39)

    un om [utilizator] i-a raspuns lui silmix

    ai idee de cand sunt folosite la scara larga omg in SUA? Tu crezi ca aia care mor la 90 de ani au mancat toata viata OMG? :))

    Speranta de viata relativ mica in Romania (chiar si Rusia) se datoreaza accesului greu la medicina de calitate si servicii sociale, nicidecum faptului ca nu mancam (teoretic) OMG. Vezi, te rog, alte exemple, ca Suedia sau Danemarca!
   • +3 (9 voturi)    
    SUA (Vineri, 17 iunie 2016, 11:51)

    adro [utilizator] i-a raspuns lui silmix

    Nivelul de trai si dotarile medicale trag in sus speranta de viata. Stilul de viata problematic (in special alimentatia nesanatoasa si sedentarismul) si restrangerea posibilitatilor de alegere pentru cei care chiar vor sa manance natural si sanatos trag speranta de viata in jos. Avem de invatat de la ei: "asa da"-uri si "asa nu"-uri.
   • +3 (7 voturi)    
    cifre goale.. (Vineri, 17 iunie 2016, 19:31)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui silmix

    speranta de viata in SUA este scazuta comparativ cu nivelul lor de trai. toate tarile dezvoltate au o speranta de viata mai mare decat SUA.
    o alta problema pentru americani este trendul. in ultima vreme la ei nu prea mai creste speranta de viata pentru ca se confrunta cu o epidemie de obezitate.

    la subiect, cred ca Romania trebuie sa-si puna la punct mai intai tehnologiile de baza pentru exploatare agricola (macar sistemele de irigatii) si vom descoperi subit ca producem oricum mai mult decat avem nevoie.
    decat sa umplem campurile cu porumb din care sa extragem etanol pe care sa-l folosim pentru a ne urni corpul indopat cu sirop de porumb si monoglutamat de sodiu, mai bine plantam paduri si folosim mai des picioarele din dotare.
 • +9 (53 voturi)    
  Mesajul este clar! (Joi, 16 iunie 2016, 23:23)

  UpNext [utilizator]

  Cine nu mananca hamburgeri, nu bea coca/pepsi si nu se uita exclusiv la filmele americane, este un spion bolsevic, un rusnak consumator de pufoaika, un mujic nenorocit in slujba lu' Putler. Se opune cineva??? ;)
  • -3 (21 voturi)    
   Amin! (Vineri, 17 iunie 2016, 0:23)

   PaulPastout [anonim] i-a raspuns lui UpNext

   Asta e noua evanghelie, testamentul nou nouț și progresist.
 • +8 (16 voturi)    
  Avem un candidat serios (Vineri, 17 iunie 2016, 0:28)

  PaulPastout [anonim]

  la titlul de cel mai amabil, înțelegător și drăguț dulce reporter.
  • +7 (15 voturi)    
   Un pic prea politicos (Vineri, 17 iunie 2016, 8:47)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui PaulPastout

   As fi vrut sa puna intrebarile adevarate:

   1) De ce au esuat OMG-urile in Africa de Sud, Filipine etc. ?

   2) Cati ani se poate face agricultura OMG pana apar superburuienile si superdaunatorii toleranti la erbicide, respectiv otrava produsa de plantele OMG ?
 • +18 (34 voturi)    
  Omul este deopotriva contradictoriu si subtil... (Vineri, 17 iunie 2016, 1:07)

  Prostu' satului [utilizator]

  ... in afirmatiile pe care le face.
  M-am plictisit pe la jumatate, dar am retinut ca:
  1. Pt. SUA este inacceptabil sistemul european de protectie etc. Prin urmare, ca niste parteneri egali si demni ce suntem, noi, UE, vom fi de acord sa facem cum vor americanii.
  2. Nu accepta indicatiile geografice, dar accepta marcile inregistrate. Adica nu sunt de acord ca Magiunul de Topoloveni sa fie produs doar la Topoloveni, dar accepta ca doar firma d-nei Stanciulov sa-l produca.
  Pare stupid, dar nu este. Smecheria e cam asa - daca magiunul cu pricina are succes comercial in SUA, o firma americana o sa-i faca d-nei Stanciulov o oferta de nerefuzat (iar daca se incapataneaza, au grija slugoii din guvernul Romaniei sa dea o mana de ajutor, cam ca Ponta cand cu gazele de sist), dupa care o sa inunde piata americana cu zeci de mii de tone de Magiun de Topoloveni produs in China.
  3. OMG sunt bune ca ajuta la furajarea omenirii. Drept pentru care SUA si-au crescut productia de porumb de la 250 la 360 mln tone. Diferenta, in mod neasteptat, nu hraneste de fapt muritorii de foame de-aiurea, asa cum s-ar putea banui din afirmatiile anterioare, ci e transformata in etanol. Presupun ca le dau de baut saracilor, sa mai uite de necazuri...
  4. Soc si groaza - OMG sunt mai bune pentru protectia mediului decat alea naturale, care fac umbra degeaba pamantului dintotdeauna.
  5. Dl. Scuse ne spune, melodramatic, ca "trebuie sa hranim" o populatie in crestere. Da bine la fraieri si gospodine lacramoase, dar nu e chiar adevarat. Nu trebuie sa-i hranim - trebuie sa le vindem alimente.
  6. Dl. Scuse isi aminteste ca "a luat putin in greutate" cand a fost data trecuta in Romania. A fost cateva zile acum noua ani, da' tine minte ca a luat PUTIN in greutate. Yeah, right.
  7. OMG-urile sunt extraordinare, minunate, sanatoase... da' totusi parca ar vrea sa importe cereale organice din Romania. Probabil ca sa le arate rednecks cat de nasoale sunt pentru sanatate.

  Aici m-am oprit.
  • +6 (12 voturi)    
   nota 11 (Vineri, 17 iunie 2016, 9:31)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

   stimate domn.cei care nu au timp sa citeasca intrebarile moi si raspunsurile in doi peri ale celor doi,pot citi linstiti rezumatul,aici.
   apropos:cine e domnul zamfir?merita un premiu.manaca omg-ri pe paine.brava lui,dar sa nu dea fortat si altora.
   la obiect:oricat de mult ai simpatiza cu americanii,cand vezi stilul asta de negociere,cu barda pe masa,te face sa te gandesti ca nu e nici o diferenta intre Mr Scuse sa comisarul Ivan.
   poate-i transmite cineva,eventual dl reporter
  • +4 (10 voturi)    
   hih...! :D (Vineri, 17 iunie 2016, 11:17)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

   Cand am citit articolul m-am enervat si am vrut sa scriu si eu ceva comentariu - dar al tau e MULT mai bun decat ce as fi vrut sa scriu eu ;)
 • +2 (14 voturi)    
  Cat anti-americanos, te ia cu fiori (Vineri, 17 iunie 2016, 2:36)

  Parzivall [utilizator]

  Romanul care le face ziua la copii la Mac, crede ca americanul mananca numai burgeri. LOOOOL. Dati doar un search sa vedeti ce inseamna California in materie de agricultura si produse organice.
  ps: de aia traiesc cu 8 ani mai mult ca romanii, de la burgheri si pepsi.
  • +3 (9 voturi)    
   nu-i chiar asa (Vineri, 17 iunie 2016, 8:54)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Nu toti romanii intra in MacD sa manince, doar cei inculti, snobi sau care chiar nu au bani de altceva pe moment. De pilda, de cind au venit pe aici, eu am intrat de 2 ori: sa iau un suc si altadata la toaleta. Iar americanii nu din cauza (numai a) MacD sint obezi, ci din cauza semipreparatelor in general, ce se gasesc in toate magazinele si nu in ultimul caz si din cauza OMG.
  • +4 (10 voturi)    
   americani vs europeni (Vineri, 17 iunie 2016, 10:19)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   prin europeni ma gandesc la majoritatea europeana (care nu sunt romani :)).
   De aia or trai "saracii" italieni si cu 10 ani mai mult decat media americana??

   cat priveste California in materie de agricultura...ma scuzati domnule pro-american dar atata timp cat tu in California au "muritori de foame" (la propriu) , cu vreo 10 ordine de marime mai mult decat Luxemburg, Italia, Franta este complet irelevant cat de "avansati" sunt in materie de agricultura.
  • +2 (6 voturi)    
   pe BUNE?! >: (Vineri, 17 iunie 2016, 11:20)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Tocmai ce m-am intalnit saptamana trecuta cu o prietena din Los Angeles - zicea ca la ei problema secetei e FOARTE grava, afecteaza atat locuitorii (restrictii majore la consumul de apa) cat si agricultura samd.! Probabil prin California aia au "produse organice" de tip plante de deshert! :P
 • +2 (12 voturi)    
  VIVAT OMG! (Vineri, 17 iunie 2016, 8:10)

  SkyDan [utilizator]

  3 din 5 americani sunt super obezi. omg-urile ma-si
  totul e pe corn-syrup, pana si painea.

  Vreau sa vad un program american de incurajarea agriculturii in vre-o tara din lume. NU ! " Noi americanii producem carne super hormonizata, plante super modificate si pentru ca noi sunte mutanti va vrem si pe voi.

  Cand o sa arate americanii ca si nemtii sau francezii o sa vreau "porcarie" modificata genetica in EU.
 • +1 (9 voturi)    
  TTIP e un atac asupra legislatiei UE (Vineri, 17 iunie 2016, 8:44)

  emil bobu [utilizator]

  Produsele americane sunt atat de proaste incat multe nu pot fi vandute in UE, datorita legislatiei.

  Si sarpele asta "Michael" minte cu nerusinare cand zice ca OMG-urile vor ajuta la hranirea populatiei globale, cand randamentul OMG-urilor e mai prost decat cel al culturilor ecologice si chiar al culturilor conventionale.

  http://www.motherjones.com/tom-philpott/2013/02/do-gmo-crops-have-lower-yields

  Extras: "Overall, the report uncovers evidence of what is known as "yield drag"—the idea that manipulating the genome of a plant variety causes unintended changes in the way it grows, causing it to be less productive."

  Cautati pe net "GMO lower yields".
 • +6 (12 voturi)    
  se arunca peste jumatate din mancarea (Vineri, 17 iunie 2016, 9:00)

  __alex__ [utilizator]

  din supremarketuri, dar OMG sunt solutia.

  Iar TTIP este atat de important incat negocierile sunt tinute secrete, publicul afla despre ce este vorba doar din "leaks"-uri.

  Sa ai un astfel de subiect cu un astfel de invitat si reporterul sa puna intrebari de parca ar fi un publi-interviu. Jenant.
  • +6 (10 voturi)    
   pai nu reporterul a facut interviul ;) (Vineri, 17 iunie 2016, 11:24)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   Probabil i s-o fi promis si lui vreo "bursa pt. jurnalism" - daca se poate, chiar "jurnalism independent" :P

   Interviul a fost facut de american - adica el a dat foaia cu intrebarile, el sa dat si raspunsurile >:)
 • +7 (13 voturi)    
  HAHA (Vineri, 17 iunie 2016, 9:38)

  Tze [utilizator]

  Pai ei n-au nici un produs traditional.. normal ca nu le convine, dar ar trebui sa le cam treaca. Si cand il aud pe asta ca a luat in greutate de la produsele traditionale romanesti... el nu se uita la mingile umane din US umflate cu corn syrup? :))
  p.s. si cum zicea cineva in comenturi, din moment ce supermarket-urile arunca jumatate din mancare, nu cred ca solutia ar fi organismele modificate genetic. Ia cu pita mihaita draga(pita de aia cu gluten, da).
 • -2 (10 voturi)    
  Intrebare (Vineri, 17 iunie 2016, 10:22)

  silmix [utilizator]

  Pentru toti cei care sar in sus ca americanii sunt grasi , predispusi la boli , plini de cancer din cauza OMG , puteti totusi sa imi explicati de ce speranta de viata e de 79 de ani la ei , si de doar 74 de ani in Romania iar la sfarsitul anilor '89 cand "mancam" numai produse romanesti era de doar 69?
  • +3 (13 voturi)    
   da! (Vineri, 17 iunie 2016, 11:26)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui silmix

   Romanii au speranta de viata mai mica pt. ca sunt inconjurati de si stresati incontinuu de spalatii pe creieri care ii f*t la cap cu obligatia de a "face totul pentru societatea capitalista multilateral dezvoltata" :P
  • +1 (7 voturi)    
   inainte de '89 (Vineri, 17 iunie 2016, 11:41)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui silmix

   nu mancam nimic , pentru 1 kg de carne trebuia sa te omori cu vecinu.

   Speranta de viata este in stransa legatura cu sistemul medical (care la noi stim cum e)...dar poate ne explici de ce speranta de viata la americani e mai mica decat media europeana si mult mai mica decat speranta la elvetieni, luxemburghezi, italieni sau francezi.

   Nu te obosi, intrebarea era retorica.
   • -2 (10 voturi)    
    ba ma obosesc (Vineri, 17 iunie 2016, 12:18)

    silmix [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

    Atunci explica de ce speranta de viata e mai mare in Grecia decat in Olanda sau Germania

    E sistemul medical din Grecia superior?

    Ai putea sa explici si de ce avem speranta de viata mai mica decat Bulgaria , Surinam , Oman, Muntenegru si Venezuela.

    Cert e ca noia stia de mancam natural de la coada vacii murim ca mustele iar grasanii de americani ii doare la basca.
    • +2 (6 voturi)    
     bingo! (Vineri, 17 iunie 2016, 13:28)

     Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui silmix

     ma bucur ca te obosesti ca poate asa gasesti singur raspuns la prima ta intrebare ?
     noi stam mai prost decat americanii si europenii (la europeni vezi ca diferenta e de vreo 10 ani) datorita sistemul medical.

     Insa Grecia sta mai bine decat Germania sau Olanda (apropo sistemul medical din grecia nu e atat de "la pamant" pe cat insinuezi tu :) ) datorita alimentatiei sanatoase, fara junk food si "OMG" (mai putine grasimi si mai putin zahar, as spune eu).
     Insa overall, media eupureana e mult peste media americana (fara OMG). :)
  • 0 (2 voturi)    
   Ti-as putea raspunde la intrebare... (Vineri, 17 iunie 2016, 18:36)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui silmix

   ..dar mai intai informeaza-te in detaliu ce este speranta de viata, cum se calculeaza si cat de relevanta e in discutia de fata. Majoritatea habar n-au ce inseamna speranta de viata.

   Speranta de viata e o estimare, o medie si depinde de varsta. Adica una e speranta de viata la nastere, alta la 10 ani, alta la 30 etc.

   In calculul sperantei de viata intra si copiii morti la nastere, accidentele, crimele, sinuciderile, razboaiele, anii cand "traiesti" ca o leguma sustinut de aparate sau obez in pat etc. Deci nu prea poti sa vezi rolul dietei. Nici calitatea vietii.

   Intre 79 si 74 de ani nu e asa mare diferenta, daca tinem cont de marja de eroare. Ba chiar la barbati, speranta de viata e mai mare in Romania decat in SUA.
 • +5 (11 voturi)    
  negociere si ajutor (Vineri, 17 iunie 2016, 10:26)

  Ion Zapada [utilizator]

  pana una alta asta nu prea e negociere cat impunere. Daca pentru americani e inacceptabil sistemul european de protectie nu ai decat sa se intoarca de unde ai venit si sa ne lase in durerea noastra.

  Pana una alta, cel care bat la portile europei sunt americanii si nu europenii.

  Eu unul vrea sa mananc in continuare sunca de Parma si sa stiu ca e facuta-n parma, sa veau Champagne sau vin de Bordeaux fara sa imi pun prea mari probleme asupra provenientei si in general, vreau sa stiu ce mananc, de unde provine si daca e sau nu modificat genetic (pe banii mei, vrea sa imi pastrez acest "lux").
  • +1 (3 voturi)    
   Asta vor si ei (Vineri, 17 iunie 2016, 14:33)

   ACP [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

   doar ca sunca de Parma, Ohio; vin de Bordeaux Wyoming si Champagne, California scrise cu font-uri mici la fel cum vor sa fie si pentru OMG-uri. Ca daca nu e cu rosu sau galben cu negru e safe :)
 • +7 (11 voturi)    
  Orice american apreciaza produsele din Europa (Vineri, 17 iunie 2016, 11:00)

  marian_ulise [utilizator]

  E deja stiut ca orice american paseste in Europe observa ca fructele si legumele noastre chiar au gust in comparatie cu ale lor. Pe Gizmodo am vazut si analiza unui american pentru a intelee acest fenomen, iar rezultatul a fost ca in America se folosesc fel si fel de mijloace pentru a accelera la maxim cresterea legumelor, pamanatul neavand nici o vina.
 • 0 (8 voturi)    
  SUA (Vineri, 17 iunie 2016, 11:12)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Lacomila de genu asta si altii ca el isi vor impune punctul de vedere si cu forta if necessary
  • +1 (3 voturi)    
   noroc ca nu suntem doar noi! ;) (Vineri, 17 iunie 2016, 13:26)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   Exista o GRAMADA de oameni, in tzari chiar puternice, din UE, care nu vor TTIP! ;)
 • +2 (2 voturi)    
  "producatori romani de porc"? (Vineri, 17 iunie 2016, 13:29)

  Codruta N [utilizator]

  Pai CARE sunt "producatorii romani de porc" care sa exporte in SUA? ca cel (sic!) mai mare "producator roman de porc" e... american!! Si apropo: polueaza la greu! >:
 • 0 (2 voturi)    
  Dictatura agricola (Vineri, 17 iunie 2016, 17:49)

  Skipper1 [utilizator]

  Un politician de pe statul de plata al Monsanto & Co decreteaza cu superioritate ca cine nu e de acord cu OMG, e "impotriva stiintei si tehnologiei". De parca nu datorita "stiintei si tehnologiei" SUA are o epidemie de obezitate (aproape 1 din 3 americani sunt obezi). Ca sa nu mai amintesc si de alte boli, precum diabetul, boli cardiovasculare, cancere, care apar la varste tot mai tinere. Cand il mai auzi si ca ei fac asta nu pentru bani si putere, ci pentru ca sa hraneasca omenirea si pentru ca le pasa de sanatatea lumii si a mediului...
 • 0 (0 voturi)    
  Exportul carnii de porc (Sâmbătă, 18 iunie 2016, 20:10)

  D.Ioan [utilizator]

  Eu nu inteleg de ce toata lumea este preoicupata de exportul carnii romanesti de porc, ma refer si la reporter si la ministrul agriculturii, in conditiile in care noi suntem importatori de acest produs.
 • 0 (0 voturi)    
  OMG (Duminică, 19 iunie 2016, 3:46)

  Daniels22026 [utilizator]

  Normele economice trebuie sa fie identice in toata lumea civilizata. Subventiile de stat la fel.

  Iar in materie de OMG, astea sunt obligatorii. De altfel omul modifica genetic, prin selectie, plantele si animalele de cand lumea si pamantul. Ar fi culmea sa ne oprim chiar in mileniul 3, dupa ce am descoperit tainele ingineriei genetice. Imposibil.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by