Negocierile dintre Uniunea Europeana si SUA pentru un acord de liber schimb (TTIP) "au esuat de facto, desi nimeni nu admite cu adevarat acest lucru", a declarat duminica, pentru televiziunea ZDF, vice-cancelarul german Sigmar Gabriel, citat de Deutsche Welle. Declaratia sa vine dupa ce, in iulie, negociatorii americani si europeni pentru TTIP au incheiat o ultima runda de tratative, dar n-au facut public nici pana acum pozitiile partilor.
"Nimic nu misca" in cazul TTIP, a spus Gabriel, care este si ministru german al Economiei. TTIP ar fi acordul de liber schimb cu cea mai mare acoperire din lume, reprezentand o zona de 800 milioane de oameni, iar negociatorii sperau sa incheie negocierile anul acesta, inainte de finalul mandatului lui Barack Obama la Casa Alba si de alegerile ce urmeaza sa aiba loc ulterior in Germania si Franta.
Gabriel a aratat ca, in cazul TTIP, protocol ce s-a confruntat cu diverse critici dure de-a lungul timpului, niciunul dintre cele 27 de capitole nu a fost negociat, inca, pana la capat. Vice-cancelarul german a laudat, in schimb, acordul negociat de UE cu Canada (CETA), considerat ca fiind "corect" pentru ambele parti.
Comisia Europeana considera insa ca negocierile dintre europeni si americani avanseaza.
"Comisia Europeana noteaza progrese constante in negocierile in curs asupra TTIP", a declarat luni purtatorul de cuvant al Comisiei, Margaritis Schinas, intrebat cum comenteaza declaratiile lui Sigmar Gabriel.
"Desi discutiile comerciale consuma timp, procesul este demarat. (...) Ultima runda a avut loc la jumatatea lui iulie la Bruxelles", a adaugat el.
Acesta a subliniat ca negocierile au intrat intr-o "faza cruciala", in conditiile in care propuneri pentru toate capitolele se afla acum pe masa negocierilor.
Schinas a reamintit executivul de la Bruxelles a primit in cadrul ultimului summit european sprijinul celor 28 de state membre pentru a negocia. "Avem un mandat de negociere care a fost acceptat unanim", a precizat acesta.
"In cazul in care conditiile sunt indeplinite, Comisia Europeana este pregatita sa incheie un acord ana la finele anului", a mai spus Schinas.
acordul necesita adeziune unanima. Daca o tara nu semneaza, nu se face.
Noi de exemplu nu semnam pana nu se scot vizele. Altii vor protectionism in anumite sectoare...
Marea problema este insa arbitrajul in disputele comerciale. Adica, de exemplu, nu vrem ca un judecator american sa decida de exemplu ca Romania datoreaza X miliarde lui Gabriel Res. pentru rosia montana.
chestia cu vizele este stabilita printr-o lege privind acordarea vizelor pt. toate statele si prevede niste conditii ce trebuiesc indeplinite si depinde de congres.
sua nu cedeaza la santaje si nu face exceptii.
noi am fi cei ce pierdem in conditiile nerealizarii.
fara taxe de import, ar putea deveni competitive si unele produse romanesti, pe piata nord americana.
Arata-ne un business case pozitiv pentru export catre SUA.
Dacia nu. Ind chimica sau prelucratoare in nici un caz.
Alimentara nici atat.
Ce vrei tu sa vinzi in SUA?
http://www.countryranker.com/ten-biggest-lending-countries-of-the-world/
Uk are piata sa de desfacere...e imensa, tot Commonwealthul .....Africa ..... India ...chiar si toate tarile din golf Emiratele Qatar Kuweit lucreaza cu british specs si au furnizori britanici...
De ce sa imparta prajitura cu altii?
Va deveni o mica insula... Pierduta in vestul Europei.
UK din ce in ce mai nesemnificativ!
Pica pulimea.
Limiteaza-te la ce stii, nu la ce crezi ca stii. Ca e ceva muuult mai limitat... asta e... :D
Si in Romania a aparut mai repede!
Prima casuta de Email facuta de mine a fost in 1992 atunci cand Soros ne-a dat calculatoare la scoli, Soros care a facut avere din caderea lirei acum 30 de ani!!! Hahaha tot englezii au imbulinat-o atunci!
Se spune ca fiecare englez i-a bagat in buzunar la Soros 10 mii de lire sterline!!
Rezervele lor sunt pe terminate, nu mai pot fi hotii marilor- gata- gameover... O sa traiasca din pietrisul pe care nu creste aproape nimic!
Toate elitele sunt de alta natie-nu sunt englezi- mai toti americani, evrei, arabi.
UK devine minuScula.......
Unul dintre punctele la care nu s-a ajuns la un acord a fost cel referitor la produsele alimentare protejate, pentru care SUA dorea eliminarea restrictiilor astfel incat sa poata fi produse pe teritoriul lor sub aceeasi denumire. Iata un exemplu despre cum inteleg companiile americane sa produca Parmesan (denumire ce nu e protejata in SUA, doar in Europa):
http://www.forbes.com/sites/larryolmsted/2012/11/19/the-dark-side-of-parmesan-cheese-what-you-dont-know-might-hurt-you/#7e373acb71be
Este o doctrina mai veche in UE- de a tine "riscurile economice, ecologice samd" in afara granitelor Uniunii. Alimentele modificate genetic sunt doar un exemplu, mai sunt emisiile de carbon si multe altele.
SUA are o pozitie total opusa. Ar fi o diferenta prea mare de costuri si competitivitate, de aceea UE nu accepta.
Europa nu mai e competitiva pentru nimeni, asta trebuie sa inteleaga domnii de la Bruxelles, care zici ca sunt cazuti despre alta planeta
Chiar si Canada a interzis Pink Slime.
GR, POR, IT si SP sunt bulite rau de tot.
Ger, Scandinavele si Elvetia mai sunt tinute in viata ca lucreaza pt. Elitele Globale.
Asa sa tot fii in faliment!
la sanatate, prospera si fara lacomia americana
Regresul acestei insulite o sa o vezi in scurt timp!!
Nu face nimic.. Toti englezii aunt imbatraniti, e plin de negrii rau mirositori, de indieni, iranieni si alte natii cu genele ramase in urma!
Unele cartiwre din Londra seamana cu Ferentari, poate si mai rau!
germania are mai mari interese in piata americana, mare si bogata.
asa proaste cum sunt alimentele americane, speranta de viata medie a statelor uniunii americane este peste media din statele ue. o fi ceva, ca obezii americanii traiesc mai mult ca ioropenii hraniti sanatos. :)
Cat despre piata americana, e visul oricarei companii sa intre acolo. Prin comparatie o masina germana o cumperi si cu 40% mai ieftin decat in Europa, datorita TVA mai mic in primul rand si pretului de start mai mic, in al doilea rand. Absolut orice e mult mai ieftin in America decat in Europa. E mai ieftin 25% fata de Canada si Canada e mai ieftina decat Europa.
noua din zece vw care se vand in america sunt fabricate in mexic, de unde intra fara taxe vamale si fara cheltuieli mari de transport, basca un cost de productie scazut, datorita mainii de lucru.
bmw produce in sua. la fel si japonezii, in mexic sua,canada. renault nu vinde in america, vinde nissan. alte firme europene sunt necunoscute acolo. fara taxe de import si cu o piata uniforma ca standarde, poate si dacia ar intra acolo.
sau americanii ar fi mai interesati sa produca in ro produse americane, pt. piata sua.
tratatul asta ar fi cel mai important pas inainte pt. comertul liber, fara bariere vamale sau politice, de la ue si nafta. o piata libera pt. aproape un miliard. australia s'a aratat deja interesata.
bineinteles, cu respectarea concurentei loiale.
ceea ce poate fi controlat.
Apa San Pelegrino, spre exemplu (Evian si alege cu orice apa europeana) e mult mai ieftina si mai de calitate in Europa (oriunde te-ai duce) decat in US.
Cand vorbim despre "mai ieftin" ne raportam si la pret/calitate sau doar la pret??
Parerea mea (ca simplu observator) cand am fost in US e..o fi mai ieftin dar si mult mai prost (daca vreau ieftin si prost, ma duc la Lidl, Netto nu trebuie sa accept "mancare americana").