​Negocierile dintre Uniunea Europeana si SUA pentru un acord de liber schimb (TTIP) "au esuat de facto, desi nimeni nu admite cu adevarat acest lucru", a declarat duminica, pentru televiziunea ZDF, vice-cancelarul german Sigmar Gabriel, citat deDeutsche Welle. Declaratia sa vine dupa ce, in iulie, negociatorii americani si europeni pentru TTIP au incheiat o ultima runda de tratative, dar n-au facut public nici pana acum pozitiile partilor.

Sigmar GabrielFoto: Captura YouTube

"Nimic nu misca" in cazul TTIP, a spus Gabriel, care este si ministru german al Economiei. TTIP ar fi acordul de liber schimb cu cea mai mare acoperire din lume, reprezentand o zona de 800 milioane de oameni, iar negociatorii sperau sa incheie negocierile anul acesta, inainte de finalul mandatului lui Barack Obama la Casa Alba si de alegerile ce urmeaza sa aiba loc ulterior in Germania si Franta.

Gabriel a aratat ca, in cazul TTIP, protocol ce s-a confruntat cu diverse critici dure de-a lungul timpului, niciunul dintre cele 27 de capitole nu a fost negociat, inca, pana la capat. Vice-cancelarul german a laudat, in schimb, acordul negociat de UE cu Canada (CETA), considerat ca fiind "corect" pentru ambele parti.

Comisia Europeana considera insa ca negocierile dintre europeni si americani avanseaza.

"Comisia Europeana noteaza progrese constante in negocierile in curs asupra TTIP", a declarat luni purtatorul de cuvant al Comisiei, Margaritis Schinas, intrebat cum comenteaza declaratiile lui Sigmar Gabriel.

"Desi discutiile comerciale consuma timp, procesul este demarat. (...) Ultima runda a avut loc la jumatatea lui iulie la Bruxelles", a adaugat el.

Acesta a subliniat ca negocierile au intrat intr-o "faza cruciala", in conditiile in care propuneri pentru toate capitolele se afla acum pe masa negocierilor.

Schinas a reamintit executivul de la Bruxelles a primit in cadrul ultimului summit european sprijinul celor 28 de state membre pentru a negocia. "Avem un mandat de negociere care a fost acceptat unanim", a precizat acesta.

"In cazul in care conditiile sunt indeplinite, Comisia Europeana este pregatita sa incheie un acord ana la finele anului", a mai spus Schinas.