Acordul de liber-schimb SUA-UE, un NATO economic pe cale sa se scufunde in Atlantic. Ce ar insemna pentru Europa si pentru Romania

de CZ     HotNews.ro
Marţi, 30 august 2016, 22:12 TTIP


TTIP
Foto: Comisia Europeana
​Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), negociat intre Comisia Europeana si Guvernul american, se afla in fata esecului, dupa ce lideri din Germania si Franta s-au exprimat pentru oprirea negocierilor. HotNews trece in revista principalele critici si laude aduse acordului proiectat, pentru Romania, SUA si UE.

TTIP pentru UE si SUA

In 2012, pe cand coducea diplomatia americana, ca secretar de stat, Hillary Clinton a catalogat Acordul transatlantic de liber schimb drept "un NATO economic", pentru cresterea produsului intern brut si a numarului locurilor de munca in Statele Unite si Uniunea Europeana. Adeptii TTIP, in special administratia Obama si liberalii din Europa, au invocat o serie intreaga de beneficii pe care TTIP le-ar aduce:

 • Setarea standardelor in lume. Uniunea Europeana si Statele Unite sunt cele mai mari economii din lume. Sustinatorii TTIP spun ca prin incheierea unui acord transatlantic de liber schimb SUA si UE vor seta toate standardele comerciale la nivel mondial. De exemplu, standardele de poluare in industria auto ar urma sa fie stabilite de SUA si UE, iar mari prducatori cum sunt cei din Japonia sau China nu vor mai avea alta solutie decat sa adopte aceleasi standarde, pentru a putea ataca si pietele SUA si UE. Astfel, producatorii europeni si americani vor si avantajati, pentru ca ei nu vor mai fi obligati sa faca noi investitii masive pentru a-si recalibra liniile de productie la standardele altora. In schimb, cei care vor fi nevoiti sa piarda bani vor fi concurentii din Asia, de exemplu. In schimb, daca americanii reusesc ratificarea Parteneriatului Trans-Pacific (TPP), europenii se vor vedea nevoiti sa-si reseteze standardele la cele stabilite de americani si de asiatici.
 • Volumul schimburilor comerciale. In anul 2012, inainte de lansarea negocierilor, Comisia Europeana sustinea ca volumul schimburilor comerciale va creste cu 50% datorita TTIP, prin tairea aprope totala a barierelor tarifare si prin reducerea barierelor non-tarifare. Statele Unite ale Americii este principalul partener comercial al Uniunii Europene in ansamblu, insa in ultimii ani volumul schimburilor comerciale a scazut. In anul 2014, volumul schimburlor comerciale atat pe partea de bunuri, cat si pe cea de servicii a fost de aproape 1.100 de miliarde de dolari. Cele 28 de state UE au importat de la americani marfuri si servicii de 495 de miliarde de dolari si au exportat de 587 de miliarde de dolari in SUA. Asadar, avantaj de 91 miliarde dolari pentru UE.
 • Cresterea economica. SUA si UE au economii relativ egale. In 2014, Uniunea Europeana a inregistrat un produs intern brut de 13.931 miliarde de euro, iar Statele Unite au avut 13.112 miliarde de euro, potrivit celor mai recente date Eurostat. Un studiu independent comandat de Comisia Europeana sustine ca numai TTIP de unul singur ar urma sa aduca Uniunii Europene un plus de 0,5% pe an la produsul intern brut. In 2013, Comisia Europeana sustinea ca economia UE va creste cu 120 de miliarde de euro pe an, iar a Statelor Unite cu 90 de miliarde de euro, doar ca urmare a TTIP.
 • Salarii. Un studiu independent realizat de Centrul pentru Cercetare in Politici Economice (CERP), pentru Comisia Europeana, sustine ca salariile in UE si in SUA vor creste cu 0,5%. De asemenea, veniturile gospodariilor din UE ar urma sa creasca cu 500 de euro pe an, in medie,numai datorita TTIP, conform aceluiasi studiu.
 • Locuri de munca. Potrivit Comisiei Europene, cam 10 milioane de locuri de munca din Uniunea Europeana depind de Statele Unite. In UE, un evental acord cu SUA ar fi condus la crearea a 360.000 de joburi in plus, conform unui studiu realizat de World Trade Institute, citat de un raport al Parlamentului European.
 • Energie. Europenii sperau sa aiba posibilitatea de a cumpara petrol si gaz lichefiat din SUA, pentru a-si diversifica sursele de energie si a isi diminua dependenta de gazul rusesc.


Impotriva TTIP s-au exprimat o serie intreaga de organiatii de mediu si de protectie a consumatorilor atat din SUA cat si din UE. In Uniunea Europeana s-a constituit o coalitie Stop TTIP care spune ca numara circa 470 de organizatii non-guvernamentale si sindicate. In general, acestea au adus TTIP urmatoarele critici:

 • Mediu si sanatate. ONG-urile sustin ca TTIP ar urma sa permita companiilor americane sa foloseasca metode poluante in exploatarea resurselor in Europa, cum ar fi gazele de sist exploatate prin fracturare hidraulica. De asemenea, alimentarea cu apa ar putea sa fie privatizata, iar companiile americane sa stabileasca tarife mari. Tot companiile americane ar urma sa poata privatiza si sistemele nationale de sanatate publica, in detrimentul pacientilor europeni. O alta critica adusa TTIP se refera la organismele modificate genetic si la comercializarea carnii de vita tratata cu hormoni. Totodata, SUA nu a aderat la protocoalele Kyoto, privind limitarea emisiilor de carbon.
 • Locuri de munca. In special sindicatele spun ca nu sunt foarte convinse de majorarea numarului joburilor ca urmare a TTIP. In schimb ele atrag atentia asupra faptului ca SUA nu a adoptat anumite standarde ILO - Orgaizatia Internationala a Muncii. Acest lucru ar putea conduce la scaderea standardelor de munca in Europa, inclusiv in privinta drepturilor la greva.
 • Economie. Fermierii europeni se plang ca omologii americani lucreaza cu organisme modificate genetic sau carne cu aport hormonal, ceea ce creeaza un dezavantaj concurential europenilor. In schimb, fermierii americani se plang, la randul lor, ca europenii primesc de la stat subventii consistente.
 • Protectia investitorilor. Toate aceste temeri din Europa sunt alimentate mai ales de ISDS - mecanismul de protectie a investitilor straini. Prin ISDS - investor-state dispute settlement - investitorii straini pot da statele-gazda in judecata la curti de arbitraj. Aceste curti de arbitraj nu se supun dreptului statelor respective, iar judecatorii pot fi si avocati in alte procese. Europenii se tem ca marile companii americane pot obliga statele UE sa accepte coborarea unor standarde de mediu sau de relatii de munca, sub amenintarea proceselor la curtile de arbitraj. Comisia Europeana a venit cu o varianta a sa de protectie a investitorilor straini - ICS. Aceasta prevede tribunale formate din judecatri specializati, prevazute si cu mecanism de apel. Pana acum, partea americana a respins propunerea Comisiei Europene.
 • Indicatiile geografice. UE vrea sa isi protejeze si pe piata americana produsele traditionale din Europa prin indicatiile geografice si denumirile de origine. De exemplu, doar sunca de Parma produsa in Parma sa poata avea aceasta denumire pe piata Transatlantica. Americanii resping aceasta solutie, aratand ca sistemul de marci inregistrate (nume de firme sau produse) este suficient. Ei mai argumenteaza respingerea pozitiei europene prin faptul ca in America sunt producatori cu origini si traditii europene, ca italo-americanii, care trebuie sa primeasca dreptul de a utiliza denumirile locurilor de origine ale strabunilor lor.

Romania si TTIP

Principalele partide politice din Romania, fie de dreapta , fie de stanga, s-au aratat favorabile TTIP. Si popuatia Romaniei este printre cele mai pro-TTIP din Uniunea Europeana, conform eurobarometrelor Comisiei Europene.

Principalele beneficii pe care TTIP le-ar aduce Romaniei sunt:

 • Geopolitica. Romania este interesata de o apropiere cat mai stransa intre Statele Unite si Europa si de mentinerea acesteia. TTIP ar conduce la cresterea interesului american in Europa si in Romania, iar tara noastra (alaturi de Polonia si Statele Baltice mai ales) ar beneficia astfel si de garantii de securitate americane mai convingatoare in raport cu Rusia.
 • Exporturi. Romania spera sa isi creasca exporturile catre SUA, tara noastra avand deja balanta comerciala pozitiva cu Statele Unite. Balanta comerciala a Romaniei cu SUA este de asteptat sa se imbunatateasca dat fiind ca exporturile ar putea creste cu aproape 35%, iar importurile cu 25%. In functie de rata de schimb, cresterea exporturilor romanesti in SUA se va situa intre 800 milioane si 1 miliard de dolari incepand cu 2027, conform estimarilor facute de cercetatorii Lucian Cernat si Csilla Lakatos, intr-un studiu pentru Comisia Europeana.
 • Crestere economica. Romania ar urma sa beneficieze de o crestere economica de 0,25% pe an numai datorita TTIP. Aceasta ar insemna un aport de 400-500 milioane dolari pe an la PIB-ul Romaniei, conform studului Cernat-Lakatos.  Cu toate astea, Romania este printre tarile care ar beneficia cel mai putin de TTIP, in Europa.

In Romania, negocierile TTIP au fost criticate de-a lungul timpului de o serie intreaga de ONG-uri de mediu, sindicate, precum si de unii dintre oamenii politici. Principalele reprosuri se refera la:

 • Vize. SUA impune un regim strict de vize pentru accesul pe teritoriul sau cetatenilor din 5 state UE: Romania, Bulgaria, Croatia, Cipru si Polonia. Cu toate astea, in mandatul de negociere aprobat si reconfirmat de statele membre UE, in cadrul Consiliului UE, pentru negociatorii Comisiei Europene in TTIP nu a fost introdusa si tema vizelor. Prin urmare, problema vizelor nu a fost abordata in negocierile SUA-UE privind TTIP. Din acest motiv, oamenii de afaceri romani ar putea fi defavorizati in fata concurentilor lor din cadrul Uniunii Europene, pe piata transatlantica, atunci cand vine vorba, de exemplu, de oportunitati de prospectare a pietei americane, de incheiere de parteneriate ori de identificare de afaceri. In schimb, regimul fortei de munca este oricum unul restrictiv pentru toate tarile, cand vine vorba de accesul muncitorilor europeni pe piata americana sau a celor americani pe piata UE.
 • Mediu si sanatate. O serie inreaga de ONG-uri romanesti s-au plans ca prin TTIP companiile americane vor putea obliga statul roman sa le permita exploatarea gazelor de sist in Romania. De asemenea, ONG-urile au reclama si ca TTIP ar putea declansa o inundare a pietei romanesti cu produse care au la baza organisme modificate genetic si carne de vita tratata cu hormoni.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13849 vizualizari

 • +8 (46 voturi)    
  Sa se scufunde atunci! (Marţi, 30 august 2016, 22:53)

  MBA [utilizator]

  Sunt conditii extrem de dure pentru suveranitatile statelor. Suveranitati care trebuiesc cedate in fata corporatiilor. E bine sa nu se semneze Tratate pe care populatiile (nu liderii lor) nu le vor inghiti.
  • -2 (48 voturi)    
   Prietene, am vesti proaste (Miercuri, 31 august 2016, 1:35)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui MBA

   Prietene, am vesti proaste. Daca in lumea asta exista o entitate care sa reziste corporatiilor, aceasta e SUA. Scandalul VW a demonstrat-o cu varf si indesat: desi VW a furat la fel si in Iuropa, numai SUA a luat intr-adevar masuri impotriva corporatiei. Fetele batrane din Iuropa, cu 28 de organisme de reglementare s-au inghesuit doar sa-i sufle in portbagaj lui Volkswagen cu fel de fel de miorlaieli penibile.
   Gandeste-te la exemplul asta.
   • +7 (25 voturi)    
    Ai auzit de lobby? (Miercuri, 31 august 2016, 6:47)

    banel [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Este principalul instrument prin care companiile conving legiuitorii sa le sustina interesele. In Romania este incriminat sub forma traficului de influenta.
    • +11 (19 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 31 august 2016, 7:45)

     [anonim] i-a raspuns lui banel

     • -9 (25 voturi)    
      Ce sa ceri de la Franta si Germania? (Miercuri, 31 august 2016, 8:56)

      AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui

      Doua tari pe care USA le-a ridicat din namolul infrangerilor dupa al doilea razboi mondial iar acum sunt mana in mana cu rusii?
      Ce sa ceri de la Franta, o tara eminamente socialista, care nu produce decat vin si branza si isi vinde masinile de mana a doua doar in Europa, caci in USA sunt banate datorita calitatii? Hollande e o caricatura gen Dan Diaconescu ce se vrea om politic.
      Ce sa ceri Germaniei care datorita planului Marshall initiat de americani s-a ridicat din pulbere? Ce sa ceri politicienilor germani, toti antamati de Putin?
      Daca acest acord ar trece, am putea cumpara de pe piata americana la niste preturi derizorii, platind doar transportul. Franta si Germania nu sunt de acord caci produsele lor nu s-ar mai vinde, alea cate fac. Mi-e sila!
      • -2 (20 voturi)    
       In sfarsit (Miercuri, 31 august 2016, 9:36)

       nano2k [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

       Degetul pus pe problema, nu pe prostiile cu care suntem intoxicati de ciumetii rosii.

       De vin rusii peste noi, sunt curios catre cine o sa se indrepte iar ochii europenilor.

       Uite de-aia istoria are sanse sa se repete. Pentru ca i-o dam noi.
      • -1 (7 voturi)    
       se pare ca... (Miercuri, 31 august 2016, 10:40)

       Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

       mataluta lupti cu tine insuti.
       • +1 (7 voturi)    
        Nu, cu prostii! (Miercuri, 31 august 2016, 13:11)

        AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

        Ca tine!
      • +1 (5 voturi)    
       Antamat... (Miercuri, 31 august 2016, 13:46)

       lucky luck [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

       Nu e un cuvant frantuzesc?!...
       Vedeti draga domnule, in afara de vin si branza, frantujii mai produc ceva: cuvinte! Adica cultura.
       • -1 (5 voturi)    
        Care cultura? Poate socialism de doi bani! (Miercuri, 31 august 2016, 17:30)

        AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

        O natiune care se preda intr-un razboi de trei ori sau care se lasa cotropita in trei zile, e natiune mare? Cu cultura ramai la stadiul de muzeu ca natiune. Fracezii traiesc din trecut, prezentul e Hollande...:)
        • +3 (5 voturi)    
         Cultura... (Miercuri, 31 august 2016, 18:44)

         lucky luck [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

         Nu se rezuma la muzee, desi, si in acel caz, valoarea lor pedagogica, de deschidere a spiritului si de cultivare a gustului, e importanta.
         Pe de alta parte, istoria - precum realitatea - o citim intotdeauna cum dorim. USA pot fi cu aceeasi indreptatire o natiune dezvoltata si democratic exemplara, un lider natural si eminamente pozitiv, dar si un popor de barbari, care a cotropit si exterminat populatii de bastinasi pasnici, care a utilizat armele nucleare (fapt unic pana acum in istorie) sau care e recurent traversata de omoruri in masa.
         Franta poate fi Franta lui Napoleon sau a maresalului Joffre, Franta care a dat lumii codurile juridice si instutiile statului democratic modern, Franta victoriasa din 1918 sau chiar 1945, dar si Franta infrangerii din 40 sau a unei colonizari discutabile. Ori chiar a lui Hollande.
         Istoria ne permite sa alegem dintr-insa ce ne convine, si sa argumentam siguri si suverani "adevarurile" vremelnic detinute.
         Domnul Djuvara ne-a invatat macar atata: Istoria e schimbatoare, relativa si interpretabila. Oricum, "muzeul", ca termen nu-mi pare jignitor, ca institutie nu-mi pare desueta.
    • +1 (3 voturi)    
     Lobby-ul n-are nimic de-a face.... (Miercuri, 31 august 2016, 15:01)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui banel

     Lobby-ul n-are nimic de-a face cu cazul asta; aici vorbim despre HOTIE planificata si executata riguros, nemteste de catre o corporatie.

     Hotie impotriva statului; hotie impotriva cetateanului.

     Numai Statele Unite au tratat hotul asa cum trebuie, ca pe un hot. Asa cum spuneam, iuropienii, tot victime ale hotului, desi constiente de situatia asta ... i-au suflat hotului in teava de esapament. Asta-i diferenta!

     PS: In cazul in care ai vrut sa spui ca diversi politicieni iuropieni au fost manjiti de VW sa inchida ochii la hotie, iti repet, concluzia e aceiasi: fetele batrane iuropiene sunt incapabile sa sustina un demers consecvent imporiva unei mari corporatii. Se va aplica si in cazul Apple.

     Mai vorbim.
   • +1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 31 august 2016, 11:57)

    [anonim] i-a raspuns lui newlook

   • +1 (5 voturi)    
    Observatie pertinenta (Miercuri, 31 august 2016, 13:44)

    lucky luck [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Sa nu uitam si de masacrul coruptiei din FIFA, pornita tot de un tribunal american, desi implicarea americana in fotbalul "european" este minima.

    Totusi: majoritatea corporatiilor multinationale sunt americane. Prezervarea intereselor corporatiilor europene (de talie mai mica), a exceptiei culturale europene (despre care in Romania niciunde nu se aminteste), a interesului consumatorului si lucratorului european sunt legitime.
    De aici si necesitatea unei negocieri echilibrate, transparente, publice, democratice, veritabile. Durata acesteia importa putin in contraponderea efectelor pe care acest Tratat le va avea.
    Cred ca Europa in ansamblu, dar si fiecare stat in parte, are datoria sa produca "modelizari" al efectelor tratatului (BNR, Min Finante, Min Muncii, Min Mediului, etc.). Altminteri, ramanem cu datul cu presupusul...
  • +5 (21 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 31 august 2016, 6:16)

   [anonim] i-a raspuns lui MBA

  • -4 (10 voturi)    
   CE mare suveranitate are RO? (Miercuri, 31 august 2016, 10:16)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui MBA

   Cca 80% din economie si resurse sunt azi la MULTINATIONALELE VEST. Moca.
   Iar tara este baza militara Usa.
   • +3 (5 voturi)    
    confunzi suveranitatea cu proprietatea (Miercuri, 31 august 2016, 13:22)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Una e sa fie plin de firme straine pe la noi, alta e sa fii obligat sa respecti anumite reglementari ue care dau voie americanilor sa faca ce vor.
 • +16 (26 voturi)    
  mda (Marţi, 30 august 2016, 23:15)

  Xorciser [utilizator]

  E vorba de riscuri (economice, ecologice, sociale, etc) si de abordari diferite la nivel politic.

  SUA accepta riscurile si incearca sa le impinga catre "restul lumii" pentru profit.

  UE nu accepta riscurile, si nici nu accepta sa sustina pe cei care imping riscurile catre restul lumii.

  Cam asta e tot.
 • +10 (44 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 30 august 2016, 23:18)

  [anonim]

  • -2 (38 voturi)    
   Te comporti ca o zombie (Miercuri, 31 august 2016, 0:38)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui

   Zbieri despre lucruri de care habar n-ai. Ia da un search California's Agriculture sau Texas' Beef, si dupa aia caraie.
   • -1 (29 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 31 august 2016, 1:17)

    [anonim] i-a raspuns lui Fu Leng

    • +2 (20 voturi)    
     Oh, Sfantul Goagal (Miercuri, 31 august 2016, 4:54)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui

     Uite asa se pricepe romanul la toate.
     • +1 (7 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 31 august 2016, 10:10)

      [anonim] i-a raspuns lui Fu Leng

     • +2 (6 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 31 august 2016, 11:47)

      [anonim] i-a raspuns lui Fu Leng

     • -1 (3 voturi)    
      nea locke (Miercuri, 31 august 2016, 12:21)

      Point [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

      pofta buna,tata.ia cu paine.
      insa lasa-i pe altii sa pape ce vor ei,nu le face mata meniul.
    • +7 (11 voturi)    
     Ce sursa e asta? (Miercuri, 31 august 2016, 7:33)

     proxy [utilizator] i-a raspuns lui

     Holistichealth? Ai cumva o sursa oficiala, recunoscuta? WHO sau una guvernamentala, fie din UE sau din SUA?
     • -1 (5 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 31 august 2016, 10:12)

      [anonim] i-a raspuns lui proxy

   • +5 (13 voturi)    
    Uite aici (Miercuri, 31 august 2016, 6:51)

    banel [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    https://en.wikipedia.org/wiki/Pink_slime

    Legal in USA, ilegal in Canada si UE
 • -8 (26 voturi)    
  NU TTIP (Miercuri, 31 august 2016, 7:49)

  xanti [utilizator]

  NU vrem dictatura corporatii,or americane
  NU vrem produse modificate genetic
  NU vrem sisteme de sanatate americane
  NU vrem sa avem de-a face cu dictatura americana.
  USA GO HOME.
  • +4 (22 voturi)    
   Nene rusofonule! (Miercuri, 31 august 2016, 9:08)

   AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   De ce nu pleci tu in Rusia la Putin si lasi Romania in pace? Daca nu erau americanii, azi eram mai rau ca Ucraina. Daca nu intelegi, iti desenez dar e pierdere de timp. Mars la Moscova!!!
   • -3 (11 voturi)    
    Rusofon pa dracu (Miercuri, 31 august 2016, 10:14)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

    Si in Occident de ani milioane urla in strada anti-Usa si anti-Nato si anti-multinationale.
    Or fi si aia rusofoni ?
    • +3 (7 voturi)    
     Unde se striga in Occident antiNato si antiUSA? (Miercuri, 31 august 2016, 12:01)

     AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Poti sa ne enumeri niteel niste tari din Occident, bolsevic de pripas, ce esti? Fara USA nu exista NATO, fara NATO, suntem terminati de Putin si rusnacii lui. Democratia a fost implementata de USA pe unde a fost. In afara democratiei nu exista decat comunismul ala care a distrus sute de milioane de oameni, anarhia sau dictatura.
     E adevarat, la multi nu le convine ca USA se descurca si face ce e mai bine pentru cetatenii lor, ceea ce nu se gaseste pe nicaieri in lume. Daca nu-ti convine, de ce nu te intorci tu inapoi in Rusia, caci romanii vor raman antiRusia pe veci!!!
     • -2 (4 voturi)    
      Usa se descurca - serios? (Miercuri, 31 august 2016, 12:29)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

      Bai admiratorule de amerloci, tu stiai ca jumatate din porturile din Usa apartin in clipa asta Chinei?
      Dar ca orasele Detroit si Atlantic City sunt oficial in faliment?
      Scrie in presa Usa, nu in Pravda.
      • +2 (6 voturi)    
       Bai ametitule! (Miercuri, 31 august 2016, 13:13)

       AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

       China e la mana Americii si nu invers. Daca americanii pleaca din China, sunt ca si in faliment.
       Ora exacta se da la Washington, bolsevicule! Norocul nostru!
  • +8 (14 voturi)    
   Bine (Miercuri, 31 august 2016, 9:42)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Am inteles ce nu vrei.
   Si acuma zi-ne ce vrei? Ca tare sunt curios.

   PS: sper ca nu o bagi p-aia cu neatârnarea si cu pacea intre popoare. P-aia sa o bagi rusilor si cand au inteles-o sa revii.
  • +5 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 31 august 2016, 10:14)

   [anonim] i-a raspuns lui xanti

   • -6 (10 voturi)    
    platit??? (Miercuri, 31 august 2016, 11:03)

    xanti [utilizator] i-a raspuns lui

    Nu domnule sunt doar roman ce crede in valorile romanesti.
    PRU va demonstra cine suntem noi romanii adevarati
    • +5 (5 voturi)    
     asa este (Miercuri, 31 august 2016, 12:29)

     deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

     ghita,rizea,finul lu ponta,geoana,ponta...asta-i pru plin de penali si rusofili beti
   • -5 (5 voturi)    
    daca esti anti-Merkel (Miercuri, 31 august 2016, 12:36)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui

    Daca esti anti-Merkel se pare ca nu stii ca Anghela e sluga lui Obanana.
 • +8 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 31 august 2016, 9:56)

  [anonim]

 • -1 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 31 august 2016, 10:00)

  [anonim]

  • +3 (11 voturi)    
   Da ? (Miercuri, 31 august 2016, 10:57)

   NicolaeA [utilizator] i-a raspuns lui

   Decat carne de vita cu hormoni mai bine parizer de 5 lei/kg pe care nu-l mananca nici pisicile ? Sau esti postac prorus sau cred ca esti tare tanar si nu ai prins anii 1945-1958 cu rusii in tara ca sa vezi cum este.
  • +3 (7 voturi)    
   Ai fost vreodata in SUA? (Miercuri, 31 august 2016, 12:08)

   AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui

   Mergi acolo si mananci de doua ori mai sanatos decat in Europa daca vrei si de vreo trei ori mai ieftin. Despre ce vorbesti tu aici? Bati campii cu mancarea. Daca nu vrei, ia de la taranii tai care nu fac niciun control de calitate la ceea ce vand.
   • -2 (4 voturi)    
    De aia in Usa (Miercuri, 31 august 2016, 12:35)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

    De aia in Usa cam 70% din cetateni sunt obezi si foarte obezi?
    • +3 (7 voturi)    
     Pentru ca au bani! (Miercuri, 31 august 2016, 13:24)

     AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     De-aia! Pentru ca isi permit, ceea ce altundeva nu se poate, milog comunist! Daca vrei salate, mananici doar salate, daca vrei creveti, mananci cati vrei acolo la un sfert din pretul de aici. Sper sa nu-mi spui ca si crevetii au hormoni injectati de americani...:)
   • -2 (6 voturi)    
    de aia au americanii 78 de milioane (Miercuri, 31 august 2016, 12:54)

    __alex__ [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

    de obezi (35%) ca mananca sanatos.
    http://www.cdc.gov/obesity/data/adult.html
    http://www.worldobesity.org/resources/world-map-obesity/

    Ia vezi acum cine bate campii...
   • -1 (5 voturi)    
    mananci mai sanatos decat in Europa??? (Miercuri, 31 august 2016, 13:41)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

    Eu pot sa inteleg afinitatile tale crescute 8si uneori ilogice) pentru America dar de la asta si pana a incepa a trambitza ca America mananca mai bine decat Europa, mai ales cea vestica, e cale atat de lunga...vorba "luceafarului" ca dai deja in penibil.

    Cand o aveam america vreo OPC sau ceva similar cum exista in toate tarile europene, atunci revino...pana atunci mananca-ti hot-dogii si lasa-i pe europeni cu proscito , bradwurstii lor ca pana una alta nu europa e cea care tipa dupa piata americana ci america tipa dupa piata europeana..
    • +1 (3 voturi)    
     Normal ca mananci mai bine ca in Europa! (Miercuri, 31 august 2016, 15:16)

     AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

     Vrei, ai magazine cu bio. Vrei de la piata, ai piata. Vrei sa mananci fast-food, mananci cat vrei. Vrei italian, chinezesc, japonez, etc? Tot ce vrei e in America. E doar chestie de alegere. Totul mai iieftin de 3 ori decat in Europa. La fel imbracamintea, utilitatile, totul. Cam asa. America e inaintea Europei cam cu vreo 20 de ani, inaintea Rusiei cu vreo 50, inaintea Romaniei cu vreo 30. Cam asa.
     • -1 (5 voturi)    
      postac la datorie (Miercuri, 31 august 2016, 20:10)

      Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

      mai postac, Elvetia, tarile nordice, chiar si micuta mea tara de rezidenta bate la orice ora orice standard american, atat in privinta alimentelor cat si in privinta stilul de viata la modul general.

      Da stiu, e mai greu sa mai crezi de mine, tu care n-ai iesit din Bronx-ul tau insa un mic sfat, stai acolo in cascarabeta ta si vezi-ti de hot dog, ca in tara unde locuiesc eu de mai bine de 5 ani nu il vrea nimeni ...si asta la modul foarte sigur.

      Hint: daca vreau italian, ma duc in Milano (50 euro EasyJet), daca vreau Eiffel iau trenul (2h), daca vreau Bier, doar 50 km, daca vreau Madeira (80 euro). :)
      Chinezesc si japonez nu ma dau pe spate dar am si am si din astea, slava cerului si neapatate- direct de la sursa.
      Capisci?!
    • 0 (2 voturi)    
     Habar n-ai ce vorbesti (Miercuri, 31 august 2016, 16:14)

     midufi [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

     Du-te pe acolo, stai nitel, mananca cateva zile.
     Apoi mai vorbim.
     • 0 (2 voturi)    
      am mancat 6 luni (Miercuri, 31 august 2016, 20:04)

      Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui midufi

      si cred ca mi-a ajuns pentru toata viata.
      No, merci!
 • 0 (8 voturi)    
  Romania si tratatele (Miercuri, 31 august 2016, 10:08)

  jescu [utilizator]

  Daca Franta si Germania au refuzat inseamna ca nu e chiar atat de bun TTIP-ul pentru Europa. Stiu ei mai bine, si nu cred ca ei aproba pe criterii politice(cum facem noi, cu ochii inchisi), cred ca ei au facut o analiza detaliata de impact. As fi vrut ca Romania sa faca o analiza similara de impact si cand s-a semnat tratatul cu Austria(care ar trebui anulat urgent), tratat din care castiga real o singura parte in momentul asta, si acea nu e Romania.
  • -3 (7 voturi)    
   Cam asa ceva (Miercuri, 31 august 2016, 10:35)

   marcu1 [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   Mai intai Germania denunta TTIP si renunta la el. Apoi Franta face la fel. Germania isi sfatuieste cetatenii sa faca provizii de alimente si apa - caz unic in istoria recenta. Acum Sam se supara ca batrana UE vrea sa jumuleasca niste bani de la el. Ceva serios trebuie sa fie motivul acestor actiuni uluitoare.

   VeteransToday avanseaza ipoteza cum ca Germania ar fi fost obligata de americani sa accepte evenimente asa-zis "teroriste" de mare anvergura (pe langa care cele recente din Franta ar fi "de gradinita"), totul pentru a forta legiferarea unor masuri extrem de restrictive de control individual in intreaga Europa (masuri care ar fi sfarsitul de facto al Drepturilor Omului). Germania nu a acceptat asa ceva, iar Franta vrea sa dea o palma lui Sam pentru indrazneala de a fi desfasurat actiuni violente pe teritoriul sau (gen Bataclan, etc).

   Acest scenariu pare verosimil.

   Sau poate ca realitatea e alta.
 • 0 (4 voturi)    
  TTIP (Miercuri, 31 august 2016, 10:10)

  scridon radu-lucian [utilizator]

  Este interesant cine are interes sa boicoteze aceste tratative, motivatiile celor care sunt impotriva nu sunt credibile. Atat S.U.A cat si UE au interes sa fie stabilitate in aceste timpuri dificile, aparitia unei noi forte economice puternice probabil ca deranjeaza multe interese la nivel global.
  • -3 (7 voturi)    
   Stabilitate? (Miercuri, 31 august 2016, 10:32)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui scridon radu-lucian

   Acordurile impuse de Usa nu-s pt. "stabilitate", sunt pt. hegemonie.
   • +2 (4 voturi)    
    Toni_Rusia, vrei sa ne lasi? (Miercuri, 31 august 2016, 12:05)

    AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    In lume trebuie sa fie cineva care conduce si ii face si pe ceilalti sa ajunga la prosperitate. Daca erau rusii in locul SUA, acum mancai salam cu soia. Daca se gasea, rusule!!! Noroc ca americanii i-a adus pe rusi in genunchi cu pretul petrolului si sanctiunile economice. Inca vreo 5 ani si Rusia capituleaza fara lupta...:)
 • -3 (13 voturi)    
  Acordul se scufunda? (Miercuri, 31 august 2016, 10:17)

  Toni_Romania [utilizator]

  Eu vad ca din 200 insasi nava UE se scufunda.
  Americanii si au salvat protejata UK prin Brexit.
 • 0 (4 voturi)    
  Acordul secret da? (Miercuri, 31 august 2016, 11:45)

  gugurila [utilizator]

  Din ce informatii despre continutul lui au transpirat - nu in presa romaneasca ci prin alte parti - continutul lui - pe care cei cu acces la el nu aveau voie sa-l faca public - e in mare parte in avantajul marilor companii americane, si in dezavantajul tuturor celorlalti.
  Practic extinde legislatia americana in EU. Si legislatia americana este foarte large company friendly.
 • -3 (5 voturi)    
  In Atlantic (Miercuri, 31 august 2016, 12:05)

  xolv [utilizator]

  tocmai s-au scufundat sperantele globaliste de a ceda suveranitatea nationala corporatiilor americane.
 • 0 (4 voturi)    
  OOO, va rog - nu toti deodata, pe rand... (Miercuri, 31 august 2016, 12:07)

  ..13 [utilizator]

  Domnule cum se naste spiritul de revolta si cum se desteapta brusc rumanul cand discuta TTIP-ul...

  Acum pentru ca mai tot rumanul s-a uitat la Jocurile Olimpice de la Rio si acolo s-a putut vedea cu ochiul liber ca in zona au patruns masiv americanii si deci nu li s-a stricat tenul sud americanilor - ba din contra, parca chiar arata mai bine - oare de ce???

  Pentru ca exista un TTP.

  Deh, dar dragoste/acord cu sila nu se face!
  Asa ca sa ramanem in prostiile evropene...

  Oficial ce zice MAE/ Presu???
  Avem pozitii oficiale sau ne scalambaim in namol??

  Tristutz!
 • 0 (6 voturi)    
  TTIP arata cat de mult controleaza media (Miercuri, 31 august 2016, 12:48)

  __alex__ [utilizator]

  mintile. Un acord prin care corporatiile (si aici americanii au clar avantaj) ajung mai puternice decat statele, devine dorit de unii cetateni.

  Cum sa sustii o aberatie prin care o companie are dreptul sa dea in judecata un stat fiindca ii pericliteaza profitul la un tribunal privat?
  • +1 (5 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 31 august 2016, 13:48)

   andipetre [anonim] i-a raspuns lui __alex__

  • 0 (4 voturi)    
   Democratia presupune si acest drept. (Miercuri, 31 august 2016, 13:55)

   AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   Altfel, este anarhie, comunism sau dictatura. Daca asta iti doresti, pleaca din tara asta. Try Rusia!
   • -1 (5 voturi)    
    care tara? (Miercuri, 31 august 2016, 14:02)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

    Ca eu sunt neclar...la mine-n tara, nu prea am auzit voci pro si vorba aia, nu-i nici america, nici rusia si nici Romanica.
    • -2 (4 voturi)    
     Romanii sunt 80% proOccident, doar 1% proRusia! (Miercuri, 31 august 2016, 15:19)

     AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

     Tu esti din cei 1%, nu-i asa? Sau mai bine zis un troll rus trimis sa dezinformeze pe motiv de papica. Sunteti penibili, zau asa! :)))
   • -1 (5 voturi)    
    Comment sters de user (Miercuri, 31 august 2016, 14:07)

    andipetre [anonim] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

    • -1 (5 voturi)    
     Vorbesti limba lui Putin si a rusnacilor! (Miercuri, 31 august 2016, 15:25)

     AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     Vrei ceva pe gratis? Ca in comunismul ala care a distrus tari intregi, generatii intregi, spunand pe hartie ca toti isi iau dupa nevoi? Corporatia iti da de munca, daca nu esti de acord, fa-ti tu o firma si ai sa gandesti altfel. Pana una alta gandesti ca un om lipsit de educatie si de experienta, care vrea ceva moca pentru el si neamul lui. Desi mai degraba esti infiltrat pe aici de Rusia pentru cativa litri de benzina care nu mai reprezinta nimic azi, de cand americanii au devenit cei mai mari exportatori de petrol.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by