Noul model de la Ferrari, Daytona SP3, pune capăt îndelungatei așteptări la care au fost supuși fanii mașinilor din seria Icona, dar s-ar putea să nu fie bine primit de cei care încearcă să limiteze emisiile de carbon, notează Reuters.

Ferrari Daytona SP3Foto: Ferrari.com

Cu un motor aspirat cu 12 cilindri (V12) de 840 de cai putere, montat central în spate, Daytona SP3 aduce un omagiu modelului Ferrari 330 P3/4, care a dominat Daytona în 1967.

Daytona SP3 va fi produsă în 599 de unități, cu un preț nu tocmai accesibil tuturor, de 2 milioane de euro (2,26 milioane de dolari) în Italia. Livrările vor începe la sfârșitul anului viitor și se estimează că vor fi finalizate în 2024.

Ferrari a prezentat sâmbătă cel mai nou Icona, chiar în momentul în care noul director general Benedetto Vigna a pus constructorul italian de mașini sport de lux pe drumul către electrificarea completă.

Vigna este un veteran al industriei tehnologice care în septembrie a devenit CEO al Ferrari, promițând că va livra primul vehicul complet electric al companiei în 2025.

Fanii Ferrari așteptau de mai bine de trei ani cel de-al doilea Icona, după Monza din 2018.

Icona de la Ferrari sunt mașini de serie specială produse în număr limitat, rezervate colecționarilor privați ultra-bogați și inspirate de modele legendare din trecut.

Recunoscută după logo-ul cu "Căluțul Cabrat" și mașinile de curse de culoare roșie, Ferrari are deja trei modele electrice hibride în gama sa, inclusiv mașina sport 296 GTB pe care a prezentat-o anul acesta.

Motoarele V12 cu poluare ridicată sut folosite de Ferarri din ce în ce mai mult doar pentru modelele de serie limitată. Seria Icona a acoperit doar 2% din unitățile livrate în ultimul trimestru, în timp ce mașinile V12 au reprezentat 12% din livrările grupului.

Acesta va produce mai puțin de 1.600 de modele V12 812 Competizione și 812 Competizione A, lansate anul acesta, cu un preț de pornire de puțin sub jumătate de milion de euro (564.000 de dolari).