TELECOM
GRAFICE Ce așteptări și temeri au românii cu privire la 5G și Internetul obiectelor: Confort versus furtul datelor personale și cât ar plăti românii pentru 5G 34% dintre români au auzit despre tehnologia 5G, iar 22% despre „Internetul Obiectelor” (Internet of Things – IoT), potrivit unui studiu de piață realizat de Metro Media Transilvania, la solicitarea ANCOM. Confortul este apreciat ca fiind principalul beneficiu ce poate fi adus de utilizarea obiectelor conectate la internet, iar temerea cea mai mare este furtul sau pierderea datelor personale. Cei mai mulți români se așteaptă ca tehnologia 5G, care ar putea fi introdusă în 2020, să ofere acoperire și viteze mai bune la internet, dar 45% dintre respondenți nu ar fi dispuși să plătească în plus pentru asta.
Afacerile Orange au crescut la peste 1,12 miliarde de euro în 2018: Cum a evoluat numărul de clienți și când ar putea contesta amenda de la Consiliul Concurenței Orange România, cel mai mare operator local de comunicații mobile, a obținut anul trecut o cifră de afaceri totală de 1,125 miliarde de euro, creștere susținută, în principal, de evoluția pozitivă a serviciilor fix-mobil și a consumului de date mobile, a anunțat joi compania. În 2017, compania a avut afaceri de 1,07 miliarde euro. Grupul Orange prezintă în raportul financiar și informații privind termenul estimat pentru contestarea amenzii de 14 milioane euro primite de la Consiliul Concurenței.
Afacerile grupului Telekom în România, la care statul este acționar minoritar, au continuat să scadă și în 2018 Grupul Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote), la care statul este acționar minoritar, a raportat venituri de 933,2 milioane de euro anul trecut, în scădere cu 4% față de anul 2017, arată datele grupului elen OTE. În ultimul trimestru din 2018, Telekom avea 2,14 milioane de abonați de telefonie fixă, în creștere anuală cu 2,1% și a câștigat peste 70.00 de abonați la serviciile convergente fix-mobil, dar a pierdut zeci de mii de abonați la serviciile de televiziune, internet fix și comunicații mobile față de ultimul trimestru din 2017.
Fostul ministru PSD al Comunicațiilor, Bogdan Cojocaru, a ajuns consilier personal al președintelui ANCOM, Sorin Grindeanu Fostul ministru PSD al Comunicațiilor, Bogdan Cojocaru, care a fost remaniat anul trecut de la conducerea acestui minister, după 10 luni de mandat, a fost angajat în data de 11 februarie în funcția de consilier personal la cabinetul președintelui ANCOM, Sorin Grindeanu. Anul trecut, tot sub mandatul lui Grindeanu, în ANCOM au mai fost angajate Alina Popa, fost purtător de cuvânt al Guvernului Grindeanu, și Laura Carmen Zgonea, actuala soție a lui Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaţilor.Vezi în articol câte zeci de persoane au fost angajate în ANCOM, sub conducerea lui Sorin Grindeanu, și cât este venitul mediu net în instituție.
Primăria București și Netcity Telecom contestă în instanță reducerea tarifelor de acces în rețeaua subterană de fibră optică din Capitală Primăria București și Netcity Telecom au atacat în instanță decizia dată luna trecută de arbitrul telecom (ANCOM) care a impus reducerea tarifelor și a stabilit condițiile de acces nediscriminatoriu la rețeaua subterană de fibră optică Netcity din București. Obligați să-și mute în subteran cablurile de fibră optică, furnizorii de internet reclamă de ani de zile existența unor tarife și condiții abuzive de acces la această rețea, care ar fi dus la dispariția multor rețele de cartier.Vezi în articol motivele pentru care Primăria și Netcity Telecom cer anularea deciziei ANCOM.
Angajații Nokia au protestat la Paris și se tem că posturile le vor fi desființate și relocate apoi în România, Ungaria și Portugalia Angajați ai producătorului de echipamente telecom Nokia, care în 2016 a preluat Alcatel-Lucent, au protestat în Franța contra unui plan de reorganizare ce ar duce la desființarea unor locuri de muncă, scrie Zonebourse, care citează AFP. Angajații sunt îngrijorați că va urma o delocalizare către România, Ungaria și Portugalia. Nokia a preluat activitățile Alcatel-Lucent de la Timișoara unde în 2015 a demarat un proiect de mutare a tuturor activităților într-un singur loc. În 2017 compania a anunțat un plan de investiții de 73 milioane euro la Timișoara.
Veniturile grupului DIGI au depășit pragul de 1 miliard de euro în 2018, dar profitul net a scăzut cu 65,5% până la 21,3 milioane de euro DIGI Communications, compania mamă a RCS&RDS, a anunțat joi seara că veniturile obținute în toate cele patru țări în care operează au depășit pragul de un miliard de euro, conform rezultatelor financiare anuale preliminare publicate pe Bursa din București. Grupul controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari a afișat însă un profit net de peste 21,3 milioane euro, în scădere cu 65,5% față de anul 2017. Vezi în articol evoluția numărului de abonați din România: unde a crescut și unde a scăzut.
UPDATE Sindicaliștii din Telekom protestează joi în fața Ministerului Comunicațiilor, reclamând "miile de concedieri abuzive și mascate" din ultimii ani / Telekom: Schimbările din ultimii ani au vizat îmbunătățirea relației cu clienții prin digitalizare, iar pentru angajații afectați am asigurat protecție socială avantajoasă Un sindicat care reprezintă angajații Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) va protesta joi, de la ora 16:00, în fața Ministerului Comunicațiilor, reclamând miile concedieri abuzive, mascate obscur şi petrecute în ultimii ani, informează Agerpres. În replică, conducerea Telekom a precizat pentru HotNews.ro că schimbările din ultimii ani au vizat îmbunătăţirea relaţiei cu clienţii prin digitalizare și că pentru salariații afectați de acest proces de transformare a asigurat protecție sociala avantajoasa.
BNR vrea să își schimbe site-ul web, conceput acum 10 ani Banca Națională a României (BNR) vrea să își înlocuiască site-ul web actual, conceput acum 10 ani, cu un produs nou. Site-ul, accesat zilnic de peste 30.000 de utilizatori unici, are statut de aplicație critică pentru banca centrală, orice întrerupere a funcționării sale putând avea un impact negativ chiar asupra piețelor financiare. Vezi în articol ce vrea BNR de la noua versiune a site-ului și câți bani a alocat pentru acest proiect.
Adriana Cotel a schimbat directorul general de la Casa de Sănătate: Liliana Mihai s-a întors la conducerea direcției juridice a instituției Adriana Cotel, noul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a semnat în data de 6 februarie încetarea delegării Lilianei Mihai în funcția de director general al instituției, funcție în care fusese numită în luna mai a anului 2017, potrivit unui ordin consultat de HotNews.ro. Liliana Mihai, urmărită penal din 2016 într-un dosar în care procurorii DNA au calculat un prejudiciu de 16,8 milioane euro la informatizarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), își reia funcția de conducere a Direcției juridice din CNAS.
​DOCUMENT Arbitrul telecom a rămas fără fluier: Nereguli grave care au afectat milioane de români ar fi pedepsite acum cu doar 2.500 de lei Foarte mulți români au rămas anul trecut aproape 3 ore fără servicii de voce, date și SMS, acesta fiind cel mai grav incident petrecut în piața telecom, pentru care furnizorul vinovat a fost sancționat cu 1,1 milioane de lei de către arbitrul telecom (ANCOM). Dacă s-ar repeta acum acest incident, furnizorul ar avea de achitat numai 5.000 de lei, situație în care "nu ar înțelege gravitatea faptelor săvârșite și nici nu ar fi motivat să ia măsuri pentru a preveni astfel de situații", se arată în motivarea unui proiect de lege care încearcă să repare o aberație legislativă introdusă anul trecut.
Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, reprezintă Institutul care gestionează domeniile de internet .ro la conferințe internaționale Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, exclus din PSD în 2016 după ce i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea, a ajuns să reprezinte Institutul național de cercetare în Informatică (ICI), care trăiește din gestionarea domeniilor de internet .ro, la conferințe internaționale. Zgonea, de profesie inginer de căi ferate, a participat în perioada 15-19 octombrie 2018, la Amsterdam, ca reprezentant al ICI, la conferința internațională organizată de RIPE NCC, organizație care administrează resursele de numerotație internet (adrese IP) pentru Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală.
Huawei se oferă să construiască un centru de cyber security în Polonia, țară foarte pornită împotriva gigantului chinez Huawei s-a oferit să construiască un centru de cyber security în Polonia, țară în care luna trecută a fost arestat un angajat al companiei, bănuit că ar fi spionat în favoarea Chinei. Huawei are tot mai multe probleme în Europa Centrală, recent fiind exclusă dintr-o licitație pentru un portal, autoritățile având de gând să o excludă pe viitor de la toate licitațiile împreună cu o altă companie chineză telecom: ZTE.
DIGI: Ioan Bendei a demisionat 'din motive personale' din toate funcțiile de conducere a RCS&RDS/Bendei a fost condamnat recent, în primă instanță, la 4 ani închisoare cu executare în dosarul drepturilor de televizare Ioan Bendei, vicepreședinte și administrator al RCS&RDS, și-a prezentat marți demisia din cadrul Consiliului de Administrație al companiei, decizie luată 'din motive personale', se arată într-un comunicat pe bursă al grupului DIGI. Ioan Bendei va rămâne în cadrul DIGI, dar nu va mai deține o poziție de conducere sau de reprezentare a RCS&RDS. Demisia vine în contextul în care Ioan Bendei a fost condamnat în primă instanță, luna trecută, la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul drepturilor de televizare.
Danemarca expulzează doi angajați ai Huawei aflați în situație ilegală Danemarca a decis expulzarea a doi angajați ai gigantului chinez de telecomunicații Huawei, a anunțat luni poliția din Copenhaga, relatează AFP.
​BUGET 2019 Ministerul Comunicațiilor este pregătit să plătească 110 milioane de lei pe licențe Microsoft în acest an Ministerul Comunicațiilor este pregătit să plătească 110 milioane lei în acest an pentru achiziționarea, în numele Guvernului, a drepturilor de utilizare a unor produse Microsoft, după plăți în valoare de peste 536,1 milioane lei efectuate în perioada 2009-2017, potrivit proiectului de buget pe 2019. Contactat de HotNews.ro, Ministrul Alexandru Petrescu a explicat de ce a bugetat această sumă și în ce condiții va fi efectuată plata.
Condițiile de acordare a spectrului radio pentru 5G, în consultare publică, într-un moment în care industria este bulversată de Ordonanța lăcomiei Condițiile și procedura de acordare a spectrului radio pentru 5G, tehnologia care va permite conectarea la rețele a miliarde de utilizatori și obiecte inteligente din domeniul IoT (Internet of Things) au fost joi scoase în consultare publică. Ținta a rămas aceeași: licențele să fie acordate până pe 15 decembrie 2019. Problema este însă că industria este bulversată de prevederile OUG 114/2018 și, într-un document prezentat în premieră de HotNews.ro, marii operatori au avertizat că noile taxe vor face imposibilă implementarea 5G, iar intenția statului de a câștiga minim 3,1 miliarde euro din această licitație este nerealistă. Vezi în articol documentul de poziție privind implementarea 5G.
Un litigiu între un mare operator mobil și Protecția Datelor, suspendat până la o decizie a Curții Europene de Justiție: Totul a plecat de la o amendă de 10.000 de lei Tribunalul București a admis în luna noiembrie a anului trecut solicitarea Orange România, cel mai mare operator local de comunicații mobile, de a sesiza Curtea Europeană de Justiție (CJUE) pentru a se pronunța cu privire la interpretarea articolului referitor la 'consimțământul persoanei vizate' din Directiva UE privind protecția persoanelor fizice la prelucrarea datelor personale. Judecarea cauzei este acum suspendată până la pronunțarea Curții Europene și totul a plecat de la o amendă de 10.000 de lei.Vezi în articol cum explică Protecția Datelor de ce a fost amendat operatorul mobil.
ANALIZA În atenția ANCOM: Ce se întâmplă cu tarifele de terminare în rețelele mobile? Uitându-mă în propunerea de plan de acțiuni al ANCOM pentru anul 2019 am observat o eroare sau anomalie. La pagina 2, punctul 8 se prevede ”Stabilirea tarifelor serviciilor de terminare la puncte fixe a apelurilor pe baza unui model de calculaţie a costurilor”. Eroarea este prezența cuvântului ”fixe” în loc de ”mobile”. Sau, dacă nu este o eroare atunci este o anomalie - ANCOM își propune eforturi pentru un obiectiv mai puțin important în detrimentul unuia cu mare impact asupra industriei.
​DOCUMENT Avertisment dur al Orange, Vodafone și Telekom către Guvern: Implementarea 5G ar fi imposibilă în urma aplicării Ordonanței care suprataxează mediul privat Orange, Vodafone și Telekom au avertizat Guvernul că "măsurile OUG 114/2018 încalcă legislația UE" și "vor face imposibilă implementarea noilor tehnologii". Într-un document obținut de HotNews.ro (vezi integral în articol), operatorii avertizează că impactul total va fi de 3,3 miliarde de euro în acest an, sumă ce depășește veniturile anuale ale industriei și reprezintă 60% din investițiile totale ale operatorilor mobili în ultimii 10 ani. Conform măsurilor privind taxele de licență, statul ar trebui să încaseze minim 3,1 miliarde euro în urma licitației 5G ce va fi organizată în 2019, "o sumă care, evident, nu poate fi suportată de cei 4 operatori mobili prezenți în piață."

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version