TELECOM
Manualele tipărite ar putea fi găsite doar la bibliotecă. Doi deputați propun înlocuirea acestora cu tablete Ministerul Educației ar urma să asigure elevilor din ciclul gimnazial și liceal, precum şi profesorilor atât manuale și materiale în format electronic, cât și tablete de tip e-reader, care să fie date spre folosință gratuită, în timp ce manualele clasice tipărite vor fi eliminate, potrivit unui proiect de lege inițiat recent în Parlament. Fiecare școală va fi obligată să asigure accesul la internet, iar pentru clasele primare nu vor fi utilizate tabletele, se arată în inițativa legislativă. Vezi în articol cine va suporta costurile.
Start la licitația pentru frecvențele 5G în Olanda. Statul ar putea câștiga minim 900 milioane de euro din vânzarea licențelor Guvernul olandez a demarat luni licitația pentru atribuirea frecvențelor radio în care se vor furniza servicii 5G, suma minimă pe care statul ar putea-o câștiga fiind de 900 milioane de euro dacă se vor vinde toate benzile licitate, informează Reuters. În România, licitația pentru frecvențele 5G a fost amânată din nou, de această dată pentru sfârșitul acestui an, suma minimă estimată a fi atrasă de stat fiind de 580 milioane de euro dacă s-ar vinde toate benzile de frecvențe licitate.
Telefoanele mobile care nu pot recepționa mesajele RO-ALERT nu mai pot fi vândute Din 27 iunie, magazinele sunt obligate să retragă de la vânzare telefoanele mobile care nu pot recepționa mesajele RO-ALERT. Așa prevede o ordonanță de urgență apărută anul trecut, potrivit avocat.net.
Salarii mărite în 2019 pentru angajații din ANCOM, arbitrul pieței telecom: Sorin Grindeanu, venit mediu net lunar de peste 44.000 de lei Numărul și salariile angajaților din ANCOM, autoritatea care reglementează piața comunicațiilor în valoare de peste 3,5 miliarde de euro, au crescut anul trecut, așa cum a promis de altfel Sorin Grindeanu, președintele autorității. Cu 705 angajați, venitul mediu net lunar din această instituție, incluzând diferite sporuri, a ajuns la aproape 10.000 de lei. Grindeanu a avut anul trecut venituri nete de peste 528.000 de lei, echivalentul a peste 44.000 de lei pe lună.
Tranzacție în piața media: Prima TV va fi cumpărată de Clever Business Transilvania, firma controlată de omul de afaceri Adrian Tomșa. Operațiunea este analizată de Consiliul Concurenței Consiliul Concurenței a anunțat miercuri că analizează preluarea Prima TV de către Clever Business Transilvania, companie controlată de omul de afaceri Adrian Tomșa. Firma acestuia va achiziționa de la Prima Broadcasting, companie aflată în reorganizare, activitatea aferentă postului generalist de televiziune Prima TV, în temeiul unui contract de transfer de activitate. Adrian Tomșa deține mai multe investiții în România, dintre care canalele TV Look (LookPlus și LookSport), AgroTV și Profit.ro, dar și paginile web Looksport, Lookplus, Lookmedica Agrotv, Profit.ro.
Nokia vrea să concedieze peste 1200 de angajați în Franța Producătorul finlandez de echipamente telecom Nokia intenționează să renunțe la 1233 de locuri de muncă din cadrul filialei sale Alcatel-Lucent International, echivalentul unei treimi din totalul angajaților din această companie, a anunțat luni grupul, informează Reuters. Anunțul a creat tensiuni politice în Franța, în condițiile în care acum 5 ani, când Nokia a cumpărat această companie, pe atunci parte a grupului Alcatel-Lucent, s-a angajat că va păstra locurile de muncă pentru 2 ani și va extinde echipele de cercetare pentru dezvoltarea tehnologiei 5G.
GDPR: Digi, amendă record de 290.000 de euro în Ungaria pentru o vulnerabilitate a site-ului prin care s-ar fi putut accesa date personale ale abonaților / Digi: Vom contesta amenda Digi Zrt, filiala din Ungaria a grupului de comunicații Digi, controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, a fost amendată cu 290.000 de euro de către Autoritatea pentru protecția datelor din Ungaria (NAIH) pentru încălcarea regulamentului UE privind protecția datelor GDPR. Motivul? O vulnerabilitate a site-ului, neremediată de ani de zile, a permis unui hacker etic să aibă acces la datele personale ale unor abonați. Contactați de HotNews.ro, oficialii Digi au precizat că au remediat problema și că nu au existat scurgeri de date ale clienților în urma acestui incident, dar și că vor contesta această amendă record.
Regulamentul UE care permite europenilor să comunice în roaming la tarife ca acasă expiră: Comisia Europeană propune revizuirea și prelungirea regulilor Milioane de europeni au comunicat pe internet și telefon la tarifele din abonamentele naționale, fără costuri suplimentare de roaming, când au călătorit în alte state UE, după intrarea în vigoare în 2017 a Regulamentului UE care a eliminat tarifele de roaming. Aceste prevederi vor expira însă în iunie 2022, motiv pentru care Comisia Europeană a lansat vineri o consultare publică pentru revizuirea și prelungirea acestor prevederi. De notat că românii se află pe primul loc în UE la utilizarea de SIM-uri fără roaming, în ciuda eliminării acestor tarife, conform celor mai recente date.
Pandemia de COVID-19 nu a oprit tranziția la 5G, motorul fiind China: Estimarea a crescut la 190 de milioane de abonamente 5G până la sfârșitul lui 2020 În ciuda incertitudinilor aduse la nivel global de pandemia de COVID-19, furnizorii de comunicații electronice au continuat trecerea la tehnologia 5G și peste 75 de operatori au lansat comercial astfel de servicii, arată cel mai recent raport al grupului suedez de echipamente de telecomunicații Ericsson. 190 de milioane de abonamente 5G prognozate până la sfârșitul anului 2020 și 2,8 miliarde până la sfârșitul anului 2025, în creștere față de estimările anterioare, motorul fiind China.
Tranzacția prin care RCS&RDS vrea să preia alți trei operatori de cablu ridică îngrijorări concurențiale pe TV și internet fix: Ce angajamente propune compania controlată de Zoltan Teszari Preluarea de către RCS&RDS, cel mai mare furnizor de internet fix și TV din țară, a altor trei operatori mai mici de comunicații prin cablu, respectiv AKTA Telecom, Digital Cable Systems și ATTP Telecommunications, ridică îngrijorări concurențiale, a anunțat miercuri Consiliul Concurenței. Pentru a fi aprobată această trazacție, RCS&RDS, operator controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, a propus mai multe angajamente, pe care autoritatea de concurență le-a supus dezbaterii publice. Vezi în articol ce promisiuni face RCS&RDS pentru a primi avizul Consiliului Concurenței.
Tranzacție imobiliară de peste 138 milioane de lei: Arbitrul telecom vrea să-și cumpere prin procedură internă, nu prin licitație, un nou sediu central Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM), condusă de Sorin Grindeanu, a lansat o procedură internă competitivă pentru achiziția unui imobil cu destinația de sediu central în București, valoarea maxim estimată a achiziției fiind de peste 138,6 milioane de lei (TVA inclusă), potrivit unui anunț al autorității. Finanțarea proiectului se va realiza din bugetul autorității ale cărei venituri provin în cea mai mare parte din taxele percepute industriei de comunicații electronice. Vezi în articol cum explică ANCOM de ce prezenta tranzacție ar fi exceptată de la legea achizițiilor publice.
Noul director general numit de PNL la conducerea ICI tocmai ce a pierdut în primă instanță procesul în care e acuzat că și-ar fi plagiat teza de doctorat Victor Vevera, noul director general, numit fără concurs, de către PNL la conducerea ICI, institutul de cercetare care gestionează domeniile de internet .ro, a pierdut marți, în primă instanță, procesul în care contestă decizia Comisiei de Etică a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI, care a confirmat suspiciunile de plagiat din teza sa de doctorat. Victor Vevera, fost angajat al serviciului de informații "Doi și-un sfert" al MAI, poate face recurs împotriva acestei decizii a instanței.
Alertă CERT-RO: Românii care folosesc serviciile Poștei, vizați de atacuri cu malware via e-mail Imaginea Poștei Române este folosită mai nou în atacuri cu malware prin intermediul unor mesaje pe e-mail, a atenționat marți Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Practic, un utilizator primește un e-mail în care este anunțat că ar urma să primească un colet, iar pentru urmărirea traseului i se oferă spre accesare un link. La accesarea acestuia, utilizatorul descarcă de fapt malware, prin care atacatorii pot prelua controlul dispozitivelor și fura datele personale.
Coronavirus: Schimb de informații criptate între aplicațiile mobile de depistare a bolnavilor de COVID-19 in UE Informațiile comunicate între aplicațiile mobile din orice țară membră UE vor fi transmise criptat, în așa fel încât să nu fie posibilă identificarea persoanelor, în conformitate cu regulile stricte prevăzute în Orientările UE privind protecția datelor pentru aplicații și nu vor fi folosite date de geolocalizare, a anunțat marți Comisia Europeană. Toate țările UE au agreat un set de specificații tehnice care să asigure schimbul de informații sigure între aplicațiile naționale de depistare a infecțiilor cu noul coronavirus.
Numire controversată la vârful ICI, institutul care gestionează domeniile de internet .ro: Victor Vevera, reclamat pentru că și-ar fi plagiat teza de doctorat Secretariatul General al Guvernului PNL a numit în data de 22 mai un nou director general la Institutul Național de Cercetare în Informatică (ICI), institut care gestionează domeniile de internet .ro. Este vorba de Victor Vevera, fost director tehnic în acest Institut, reclamat anul trecut la CNATDCU pentru suspiciuni de plagiere a tezei de doctorat chiar de către instituția care i-a acordat titlul de doctor: Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI. Vevera a lucrat și în serviciul de informații al Ministerului de Interne, fostul „Doi și-un sfert”. Vezi în articol ce spune ICI despre această numire.
Vârfuri ale traficului de internet și date în starea de urgență: Anunțarea restricțiilor din Ordonanța militară care a închis mall-urile - consum record în rețele fixe Cel mai mare consum de internet și date în rețele fixe în cele 60 de zile de stare de urgență, respectiv 2,3 PB (petabyte) de date, a fost în seara zilei de 22 martie, când s-au instituit restricții impuse de Ordonanța Militară nr. 2 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 - închiderea mall-urilor, suspendarea activității cabinetelor stomatologice și interzicerea intrării în România a cetățenilor străini și apatrizilor, a anunțat luni autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM).
​GRAFICE România, pe locul cinci în UE la viteza internetului, dar codașă de trei ani la rând la serviciile publice digitale și la utilizarea internetului Digitalizarea economiei României a rămas în urmă, în ciuda vitezelor mari de internet în special din zonele urbane și a prețurilor scăzute, atenționează joi Comisia Europeană în raportul privind indicele economiei și societății digitale (DESI). Aproape o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul și mai puțin de o treime au competențe digitale cel puțin elementare, iar la serviciile publice digitale suntem pe ultimul loc în UE pentru al treilea an la rând, arată raportul. Vezi în articol cum stăm la viteza și prețurile la internet, competențele digitale ori utilizarea serviciilor de internet.
Coronavirus: UE ia măsuri împotriva dezinformării, nominalizând Rusia și China drept pericole. Cât rău au făcut unele informații false și noi reguli pentru platformele online Afirmațiile false care îi îndemnau pe oameni „să bea înălbitor sau alcool pur pentru a se vindeca de infecțiile cu coronavirus”, în condițiile în care înălbitorul și alcoolul pur pot fi foarte nocive, ori vandalizarea antenelor 5G în urma teoriilor false că 'instalațiile 5G ar răspândi virusul' sunt câteva dezinformări care au afectat cetățenii UE, arată miercuri Comisia Europeană. Rusia și China au desfășurat astfel de campanii cu țintă precisă în UE, spune Executivul European, care a propus o serie de acțiuni de combatere a dezinformării. Vizate sunt și platformele online, care ar trebui să raporteze lunar măsurile luate.
VIDEO Grupul Digi a reînnoit parteneriatul cu chinezii de la Huawei pentru dezvoltarea rețelelor de telefonie mobilă din România și Ungaria Grupul Digi și Huawei au semnat reînnoirea parteneriatului pentru dezvoltarea tehnologiei în domeniul comunicațiilor electronice, în special la nivelul infrastructurii pentru rețelele de telefonie mobilă, atât în România, cât și în Ungaria, au anunțat miercuri cele două companii printr-un comunicat de presă comun. În România, trei mari operatori mobili, respectiv Orange, Vodafone și RCS&RDS, au lansat servicii 5G încă de anul trecut, folosind în dezvoltarea rețelelor echipamentele chinezilor de la Huawei.
​VIDEO Robert Blair, consilierul pe 5G al președintelui Donald Trump: Nu vom accepta ca informațiile noastre să circule pe tehnologii care ne-ar putea afecta cetățenii și siguranța națională SUA își rezervă dreptul de a se asigura că informațiile și comunicațiile sale circulă prin tehnologii de încredere și evaluează intern opțiuni pentru a se asigura că toate comunicațiile sale cu ambasadele ori bazele militare din lume nu circulă decât prin cabluri și rețele de încredere, a precizat marți Robert Blair, consilierul în probleme 5G al președintelui american Donald Trump. Nu companiile Huawei sau ZTE sunt văzute ca o amenințare pentru SUA, ci intențiile partidului comunist chinez care sprijină aceste companii, a spus acesta.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by