TELECOM
​UPDATE Greșeală de redactare în programul de guvernare: Noul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării va răspunde și de infrastructura de comunicații și de companiile telecom la care statul e acționar Implementarea noii tehnologii 5G, respectând principiile Memorandumului dintre România și SUA pentru combaterea riscurilor de securitate cibernetică, dezvoltarea infrastructurii de comunicații electronice a statului și a Poștei Române vor fi în sarcina Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și nu în sarcina noului Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării, se arată în programul de guvernare al coaliției PNL-USR-PLUS și UDMR.UPDATE (joi, 24 decembrie) Cătălin Drulă, noul Ministru al Transporturilor și Infrastructurii a revenit joi cu precizarea că "în programul de guvernare s-a strecurat o greșeală de redactare și că tot ce înseamnă infrastructură de comunicații și companii din domeniul telecom la care statul e acționar vor intra în responsabilitatea noului Minister al Digitalizării".
DIGI anunță reducerea tarifelor la apelurile recepționate în UE și la datele mobile în roaming, de la 1 ianuarie 2021. Ce tarife va practica in Marea Britanie după Brexit Abonații DIGI/RCS&RDS care se află sau călătoresc în Marea Britanie și Gibraltar vor avea în 2021 aceleași prețuri pentru apelurile internaționale și roaming ca pentru celelalte destinații din UE și Spațiul Economic European (SEE), atât timp cât autoritățile europene sau naționale nu vor face alte recomandări operatorilor de comunicații mobile, a anunțat miercuri grupul de comunicații. În plus, compania controlată de miliardarul orădean Zoltan Teszari a anunțat că va reduce tarifele la apelurile recepționate în UE și la datele mobile în roaming, de la 1 ianuarie 2021.
UPDATE Firma soției lui Ciprian Teleman, propus ministru al Digitalizării, a fost mandatarul financiar al USR la alegerile locale. Soții Teleman au încasat anul trecut 540.000 lei de la această firmă Ciprian Teleman, propus ministru la Digitalizare, a încasat anul trecut dividende de la firma Accountess Profile SRL, controlată în proporție de 80% de soția sa, Mihaela Teleman. Această firmă a fost mandatarul financiar al Uniunii Salvați România (USR) pentru alegerile locale din 2020 și pentru alegerile prezidențiale din 2019. Cei doi soți Teleman au încasat anul trecut dividende în valoare de aproape 540.000 de lei de la această firmă. Contactat de HotNews.ro, Ciprian Teleman susține că nu ar fi niciun conflict de interese, deoarece el este membru PLUS, nu USR, iar anul trecut a ieșit din acționariatul acestei firme.UPDATE (14:21) Mihaela Teleman, soția lui Ciprian Teleman, propus ministru al Digitalizării, a fost mandatarul financiar coordonator și al PLUS la alegerile europarlamentare din 2019, potrivit datelor AEP. Vezi în articol documentul care atestă acest lucru.
Cine este Ciprian Teleman, propus de USR-PLUS ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării Ciprian Sergiu Teleman, propus de USR-PLUS ca ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, este în prezent președinte al PLUS Ilfov, consilier în acest județ și câștigă bani din cursuri de coaching, mentoring și inteligență emoțională pentru companii. Este asociat în trei firme de la care anul trecut a câștigat aproape 270.000 de lei din dividende și potrivit profilului său de LinkedIn are studii de geologie și a fost timp de 8 ani cercetător științific la Institutul Național de Geologie. UPDATE (miercuri, 23 decembrie) Firma Accountess Profile SRL a fost mandatarul financiar al Uniunii Salvați România (USR) pentru alegerile locale din 2020 și pentru alegerile prezidențiale din 2019. La această firmă director general este Mihaela Teleman, soția lui Ciprian Teleman. Cei doi soți Teleman au încasat anul trecut dividende în valoare de aproape 540.000 de lei de la această firmă.
Start într-o licitație de zeci de milioane de euro pentru un portal IT de identificare și acces spre toate serviciile publice electronice și pericolul de a pune iar carul înaintea boilor Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a demarat marți o licitație deschisă pentru implementarea Platformei Software Centralizată pentru Identificare Digitală (PSCID) care să asigure poarta de acces și primul punct de securizare a serviciilor electronice de eGuvernare, contract cu o valoare estimată fără TVA de 78,4 milioane de lei, finanțat din fonduri UE, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Proiectul face parte din strategia de 2,4 miliarde euro anunțată de Guvernul PNL pentru digitalizarea serviciilor publice în următorii 10 ani, dar unii experți avertizează că noua platformă ar putea fi un mega-tun și un eșec care va fi decontat din bani publici, în lipsa interoperabilității sistemelor IT ale statului.
​BREXIT Ce trebuie să știe românii care vor călători în Marea Britanie despre costul comunicațiilor în roaming de la 1 ianuarie 2021 Operatorii telecom din România nu vor mai avea obligația legală de a oferi utilizatorilor roaming la tarife naționale (Roam like at home - RLAH) pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), începând cu data de 1 ianuarie 2021, ca urmare a încheierii perioadei de tranziție după retragerea acestei țări din Uniunea Europeană. Tarifele vor fi stabilite în condiții comerciale, iar românii care vor călători în Marea Britanie ar trebui să verifice în prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile, recomandă marți Autoritatea de reglementare în comunicații. (ANCOM). Vezi în articol ce măsuri de protecție se vor menține.
​DOCUMENT Guvernul PNL vrea să mute reglementarea domeniilor de internet .ro chiar către ICI, controversatul institut care trăiește din vânzarea acestei resurse limitate a statului Institutul național de Cercetare în Informatică (ICI), controversatul institut care administrează în prezent domeniile de internet .ro, o resursă limitată a statului, ar urma să se ocupe nu doar de închirierea domeniilor de internet .ro, ci și de reglementarea acestui sector, prin ordin al secretarului general al Guvernului, potrivit unui proiect aflat joi pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. ICI ar prelua aceste atribuții de la Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Mutarea ar putea crea probleme legale, avertizează pentru HotNews.ro experți în servicii de e-guvernare, deoarece ICI ar deveni și arbitru și jucător în zona domeniilor de internet .ro.UPDATE (17:00) Guvernul a aprobat joi acest proiect de Hotărâre de Guvern.
​O noua strategie de securitate cibernetică a UE: Reducerea expunerii față de furnizorii 5G cu grad ridicat de risc, un scut bazat pe Inteligența Artificială și rolul centrului de la București Comisia Europeană a propus miercuri lansarea la nivelul întregii UE a unei rețele de centre de operațiuni de securitate, bazată pe inteligența artificială (IA), care să constituie un adevărat „scut de securitate cibernetică" capabil să detecteze semnele unui atac cibernetic suficient de devreme și să permită luarea de acțiuni proactive înainte de producerea unor daune. Aceasta este doar una dintre măsurile propuse în noua strategie de securitate cibernetică a UE. Vezi în articol propunerile legate de securitatea 5G și rolul pe care-l va juca noul centru de securitate cibernetică care se va deschide la București.
​Reformă digitală propusă în UE: Platformele care ajung la peste 10% din populația UE sunt considerate sistemice și vor fi supravegheate suplimentar / Adio aplicațiilor preinstalate pe care nu le puteai șterge din telefon Platformele care ajung la peste 10% din populația UE (45 de milioane de utilizatori) sunt considerate a avea un caracter sistemic și vor avea obligații specifice de a-și controla propriile riscuri, dar și o nouă structură de supraveghere la nivel european, potrivit unor reglementări propuse marți de Comisia Europeană. Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft, dar și Booking, Alibaba Bytedance (rețeaua socială TikTok), Snapchat și Samsung ar fi astfel vizate de proiectul de legislație, a afirmat o sursă apropiată de Comisie, citată de AFP. Noile reglementări vizează însă toate tipurile de servicii digitale, nu doar platformele online.
​Schimbări în telecom generate de criza COVID-19: Traficul de internet fix a câștigat teren în fața internetului mobil. Ce cote de piață au marii operatori de internet, TV și telefonie „Evoluții istorice excepționale și multe inversări de tendințe pe fondul crizei sanitare sunt evidențiate de statisticile ANCOM pentru piața de comunicații în primul semestru al anului: cea mai mare creștere semestrială a traficului de internet fix (+33%) din 2015 încoace și totodată, cea mai mică creştere semestrială a traficului de internet mobil (+12%) din aceeași perioadă. Conexiunile rurale de internet fix au crescut cu 7%, față de numai 1% în urban.", a declarat joi Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM. Vezi în articol cum au evoluat cotele de piață ale marilor operatori de telefonie, internet și TV.
Poșta se extinde în zona comerțului online: După eMag, parteneriat și cu Elefant.ro pentru ridicarea din oficiile poștale a coletelor comandate pe internet Cei peste 2,5 milioane de clienți ai Elefant.ro, unul dintre cei mai mari retaileri online din România, vor putea începând de luni, 7 decembrie, să comande produsele și cu livrare prin cele 628 de oficii poștale ale Poștei Române, în urma unui parteneriat recent semnat între cele două companii. Contractul cu elefant.ro face parte din strategia Poștei de a-şi extinde cota de piaţă pe segmentul comerţului online, primul astfel de acord fiind semnat în 2015 cu cel mai mare retailer online eMag.
Reacția Poștei Române în scandalul privind problemele cu votul prin corespondență: Distribuirea efectivă a plicurilor electorale s-a realizat de fiecare operator poștal național din țara în care românii din Diaspora au rezidența Poșta Română a reacționat sâmătă seara în scadalul privind problemele apărute la votul prin corespondență, precizând că distribuirea plicurilor electorale s-a realizat de către fiecare operator poștal național din țara în care românii din Diaspora au rezidența. Concret, Poșta spune că din totalul de 35.808 de plicuri cu documente pe care le-a expediat pentru votul în străinătate, până în data de 3 decembrie a recepționat și predat către AEP doar 18.421 de plicuri. Peste 1.000 de plicuri s-au întors în România după expirarea termenului limită prevăzut pentru votul prin corespondență, dar toți cei care au întâmpinat probleme pot vota acum fizic la secțiile de votare. Vezi în articol ce probleme spune poșta că au mai apărut în acest proces.
Experți IT, îngrijorați de proiecte majore de securitate cibernetică promovate fără dezbatere de Guvernul PNL: Va avea SRI acces la date transmise de cetățeni către instituții publice? Serviciul Român de Informații (SRI) va prelua integral mentenanța sistemului național de protecție a infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor de securitate cibernetică, potrivit unui Memorandum prezentat vineri în ședința de Guvern. Andrei Nicoară, expert în servicii de e-guvernare, avertizează că acest sistem are echipamente de detecție a intruziunilor, pe conexiunea la internet a 54 de instituții publice, prin care este monitorizat tot traficul de internet, inclusiv activități private ale angajaților ori documente trimise prin email de cetățeni. Actul promovat de Guvern ar putea oferi SRI posibilitatea de a extrage și stoca aceste informații, spune acesta.
Memorandum: Guvernul alocă peste 200 milioane de lei în modernizarea sistemului național de securitate cibernetică, gestionat de SRI, după ce a cheltuit deja 97 milioane de lei Serviciul Român de Informații (SRI) va prelua responsabilitatea de a asigura integral mentenanța "Sistemului național de protecție a infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic", un sistem creat în 2013 cu fonduri UE de 97 milioane de lei, potrivit unui Memorandum care va fi adoptat vineri de Guvern. Mai mult, SRI va demara un nou proiect ce presupune actualizarea și modernizarea acestui sistem IT național de securitate cibernetică, care va beneficia de o finanțare UE de peste 206,6 milioane de lei. Vezi în articol când va fi operațional noul sistem.
Guvernul creează prin Ordonanță de Urgență o nouă instituție responsabilă de securitatea cibernetică și a rețelelor 5G: Directoratul Național de Securitate Cibernetică Guvernul vrea să adopte vineri o Ordonanță de Urgență pentru crearea Directoratului Național de Securitate Cibernetică, o nouă instituție care va înlocui CERT-RO, și care va fi responsabilă de securitatea cibernetică la nivel național pentru cel puțin 10 ani. Măsura este motivată de faptul că CERT-RO, cu doar 37 de angajați, nu mai poate face față amenințărilor în creștere generate de noile tehnologii. Noua instituție, finanțată din venituri proprii și subvenții de la bugetul de stat, va avea 1250 de posturi, va fi în coordonarea primului-ministru și va fi responsabilă și de securitatea 5G. UPDATE (vineri, 18:30) Guvernul nu a adoptat această Ordonanță de urgență în ședința din 4 decembrie 2020.
​Topul operatorilor de servicii poștale: Poșta Română are 51% din totalul traficului poștal, dar este depășită de Fan Courier la venituri 3,04 miliarde de lei a fost valoarea pieței de servicii poștale anul trecut, în scădere cu 3% față de anul anterior, deși traficul de colete care generează trei sferturi din totalul veniturilor poștale a crescut, arată un raport publicat joi de Autoritatea de reglementare în comunicații. 561 milioane de trimiteri poștale au avut loc în 2019, cele mai multe fiind trimiteri de corespondență (65%), în timp ce coletele au reprezentat 26% din totalul traficului. Deși Poșta Română este lider detașat cu 51% din totalul traficului poștal, la venituri este depășită de operatorul privat Fan Courier.
​Digitalizarea din Educație, Sănătate, Justiție și Finanțe: Guvernul vrea să aloce 700 de milioane de euro din banii europeni pentru redresare și reziliență Sute de școli, spitale și instanțe judecătorești ar urma să fie dotate în perioada următoare cu dispozitive electronice, dar și cu soluții software necesare desfășurării activității în mediul online, acțiuni pentru care Guvernul va aloca 500 milioane de euro din banii europeni pentru redresare și reziliență. Digitalizarea Ministerului de Finanțe și a ANAF, precum și proiectele pentru întărirea securității cibernetice vor primi alte 200 de milioane de euro, se arată în planul Planul Național de Redresare și Reziliență publicat joi de Executiv.
Tranzacție în analiza Consiliului Concurenței: Grupul OLX vrea să preia o societate de intermediere credite în România OLX Global BV, prezent în România pe piața de anunțuri online prin intermediul platformelor „olx.ro”, „autovit.ro” și „storia.ro”, intenționează să preia societatea Kiwi Finance, care desfășoară în principal activități de intermediere credite, a anunțat marți Consiliul Concurenței, care analizează această tranzacție.
Permisele auto vor fi livrate la domiciliul solicitanților, tot prin Poșta Română: Cum exagerează compania câștigarea acestui contract în fața Fan Courier Permisele auto și certificatele de înmatriculare ale autovehiculelor vor fi livrate la domiciliul solicitanților de Poșta Română și în următorii 2 ani, a anunțat luni operatorul național poștal, care a câștigat prin licitație un contract de peste 27,31 milioane lei cu Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS). Poșta se laudă că este pentru a doua oară când câștigă acest contract în fața celei mai mari firme private de curierat din țară, respectiv Fan Courier, dar exagerează în privința factorilor care i-au adus victoria.
Digitalizarea serviciilor publice: Notarii pot accesa gratuit, de luni, conținutul cărților funciare Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunțat luni că a extins accesul în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară eTerra pentru notarii publici. Astfel, începând de luni, 23 noiembrie, notarii au acces gratuit permanent la conținutul tuturor cărților funciare existente în eTerra, în vederea realizării lucrărilor de specialitate.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by