TELECOM
Controverse generate de Ordonanța 114 asupra licitației 5G: Unele frecvențe nu mai pot fi licitate, iar pentru cele disponibile statul ar vrea miliarde de euro Industria telecom este bulversată în acest moment de prevederile OUG 114/2018 care suprataxează mediul de afaceri. Specialiști din industria telecom au încercat să calculeze cât ar încasa statul din taxele de licență aferente frecvențelor pentru servicii 5G, însă cifrele rezultate ajung la miliarde de euro și ar fi nerealiste. Culmea este că unele frecvențe disponibile pentru servicii 5G nu se mai regăsesc în OUG-ul care fixează prețurile minime de licență, iar pentru alte frecvențe costul prelungirii este mai mare decât dacă ar fi licitate din nou.
Estimări Deloitte privind tehnologia 5G: Aproximativ 50 de operatori vor lansa servicii 5G până în anul 2020 la nivel mondial 72 de operatori din toată lumea au testat tehnologia 5G în 2018 și se preconizează că aproximativ 50 de operatori vor lansa servicii 5G până în anul 2020 cel puțin în anumite zone, în special în orașe mari, potrivit unui studiu la nivel global realizat de Deloitte. În ceea ce privește terminalele 5G, Deloitte estimează că aproximativ 20 de furnizori vor lansa în 2019 echipamente compatibile 5G și vor vinde aproximativ un milion de unități. Vezi în articol ce așteptări sunt pentru piața din România.
Florina Tănase a preluat funcția de director juridic al Telekom România, după ce anterior a coordonat direcțiile juridice ale Vodafone și UPC Florina Tănase coordonează începând de vineri, 25 ianuarie, activităţile juridice, de reglementare, securitate şi protecţia datelor cu caracter personal ale grupului de companii Telekom Romania, a anunțat vineri compania. Anterior acestei numiri, Florina Tănase a ocupat poziţiile de Senior Director Legal & External Affairs în cadrul Vodafone România, Legal Vice-President al AD Pharma Group, precum si Legal & Regulatory Compliance Director al UPC România.
Veniturile din servicii ale Vodafone România au scăzut cu 0,5% până la 719 milioane de euro anul trecut Veniturile din servicii ale Vodafone România au scăzut cu 0,8% până la 180,2 milioane euro în ultimul trimestru al anului trecut, ca efect al scăderii tarifelor de interconectare de la la 0,96 eurocenți/minut, la 0,84 eurocenți/minut pentru apelurile de voce mobilă, a anunțat al doilea mare operator local de comunicații mobile. Datele grupului britanic arată că anul trecut aceste venituri au fost de 719 milioane euro, în scădere cu 0,5% față de 2017. Numărul de utilizatori a rămas constant la peste 9,9 milioane de utilizatori.
Ordonanța care suprataxează mediul de afaceri: Furnizorii de internet au cerut sprijinul Comisiei Europene și al Avocatului Poporului Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România (ANISP) a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională și a trimis o scrisoare și către Direcția Generală Rețele de Comunicații, Conținut și Tehnologie (DG CONNECT) a Comisiei Europene prin care se solicită sprijinul Comisiei față de efectele negative pe care le-ar avea OUG 114/2011, se arată într-un comunicat al asociației. Suprataxarea industriei de telecomunicații ar contravine legislației naționale și europene și va duce la creșterea tarifelor către utilizatorii finali, dar și la posibile falimente, susține asociația.
Grupul elen OTE neagă că ar fi intrat în negocieri pentru vânzarea Telekom România / Deutsche Telekom: Nu comentăm astfel de speculații media "Grupul OTE, în calitate de acționar direct al Telekom România, nu a intrat în negocieri cu o terță parte", au precizat pentru HotNews.ro oficialii grupului elen, ca reacție la declarația unui om de afaceri bulgar, care a spus în presa locală că ar negocia cu Deutsche Telekom pentru preluarea companiei din România. De cealaltă parte, oficialii Deutsche Telekom, acționarul majoritar al OTE, au spus pentru HotNews.ro că "nu comentează astfel de speculații media". Vezi în articol integral precizările OTE și Deutsche Telekom.
BBC: Germania ia în calcul introducerea unor cerințe mai stricte de securitate, care ar bloca utilizarea echipamentelor Huawei în viitoarele rețele 5G Germania ia în calcul introducerea unor cerințe de securitate mai stricte, care ar putea împiedica utilizarea produselor Huawei la realizarea rețelelor 5G, potrivit unor surse BBC. Ministerul de Interne al Germaniei a declarat anterior că se opune ideii de a interzice accesul anumitor producători de echipamente la realizarea rețelelor 5G, dar, potrivit surselor BBC, ar căuta modalități de a bloca echipamentele producătorului Huawei, care a negat vehement că ar spiona pentru China.
Cum și-au portat românii numerele de telefon în 2018: DIGI a câștigat cele mai multe numere de mobil, în timp ce Telekom a fost lider pe telefonie fixă Peste 930.000 de numere de telefon au fost portate anul trecut de către românii care au vrut să schimbe furnizorul de telefonie, dar să-și păstreze în același timp numărul de telefon, a anunțat joi arbitrul telecom (ANCOM). 92% dintre aceste numere au fost de mobil, cele mai multe (peste 278.000) fiind transferate în rețeaua Digi, apoi în rețelele Orange (176.124 numere) și Vodafone (156.323 numere). În zona telefoniei fixe, lider a fost Telekom România (fostul Romtelecom), care a câștigat 28.516 numere.
Scandalul Huawei - Anchetă penală în SUA împotriva companiei bănuită de furt de tehnologie de la rivalii americani - WSJ Justiția americană a deschis o anchetă penală împotriva Huawei sub bănuiala că grupul chinez ar fi furat tehnologie de la rivalii americani, scrie Wall Street Journal. Informația este încă o lovitură pentru Huawei care a negat vehement că ar spiona pentru China și a spus că este o victimă a războiului economic sino-american.
Netcity Telecom, obligată de ANCOM să-și reducă tarifele și să ofere acces nediscriminatoriu la rețeaua subterană de fibră optică din București: O intervenție severă care va afecta investițiile, bugetul Primăriei și confortul cetățenilor NetCity Telecom va trebui să-și reducă tarifele și să ofere condiții nediscriminatorii de acces pentru operatori la rețeaua subterană de fibră optică Netcity din București în maxim 60 de zile, în caz contrar riscând plata unei amenzi de 30.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere, potrivit unei decizii a arbitrului telecom (ANCOM). Compania susține că decizia este "o intervenție severă, neadaptată, de natură a afecta investițiile în infrastructură, bugetul local și confortul cetățenilor" și spune că va căuta soluțiile necesare pentru restabilirea unui cadru de operare echitabil.Vezi în articol ce condiții și tarife va trebui să ofere Netcity în maxim 60 de zile
Ren Zhengfei, fondatorul Huawei: Îmi iubesc țara, susțin partidul comunist, dar nu aș face rău niciunei țări/Huawei este doar o sămânță de susan în conflictul comercial China-SUA Fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, a dat primul interviu în patru ani presei străine și a negat că Huawei ar spiona pentru China sau vreo altă țară. Ren, care este ofițer în armata chineză, a avut cuvinte de lăuda față de Trump și a spus că îi este dor de fiica sa care a fost arestată în Canada pe 6 decembrie.
Polonia cere aliaților NATO și țărilor UE să aibă o poziție comună față de Huawei și să decidă dacă este cazul ca toate contractele publice cu compania să fie suspendate Ministrul polonez de interne cere aliaților NATO să aibă o strategie comună față de Huawei, după ce un director al companiei a fost arestat în Polonia sub bănuiala că ar fi spionat pentru guvernul chinez. Scandalul are mari șanse să afecteze afacerile companiei în Europa, presiunile crescând pe diversele guverne.
DIGI va crește prețurile unor servicii de comunicații de la 1 martie, pe fondul investițiilor în dezvoltare și ca reacție la creșterea continuă a costurilor Grupul DIGI/RCS&RDS, cel mai mare operator local de cablu TV și internet fix, a anunțat vineri că va crește, de la 1 martie 2019, preţurile anumitor servicii furnizate, pentru a răspunde nevoii continue de dezvoltare și de creștere a calităţii serviciilor furnizate, precum și pentru a reacţiona la creșterea continuă a costurilor pe care le suportă. Dacă nu sunt de acord cu majorările, clienții pot renunța în termen de 30 de zile, la serviciile contractate fără a plăti penalități. Anul trecut și alți operatori, ca UPC, Telekom sau Orange, au crescut prețurile unor servicii, fără să anunțe public acest lucru.
​DOCUMENT ANCOM l-a avertizat pe Teodorovici: Aplicarea unei taxe fixe de 3% pe cifra de afaceri din telecom încalcă legislația UE / Guvernul a ignorat avertismentul Arbitrul telecom (ANCOM), condus de Sorin Grindeanu, a avertizat în data de 20 decembrie Ministerul de Finanțe, că aplicarea unui tarif de monitorizare la un nivel fix de 3% pe cifra de afaceri în telecom încalcă legislația UE, conform unui document obținut de HotNews.ro. În ciuda observațiilor ANCOM, care a propus ca acest tarif "să se determine anual, fără a depăși 3%", în Ordonanța de Urgență privind "taxa pe lăcomie", publicată în 29 decembrie în Monitorul Oficial, Guvernul a păstrat acest tarif fix la 3%, dar a exceptat de la plata acestuia serviciile poștale și de curierat, sector în care statul, prin Poșta Română, este cel mai mare jucător.
UPDATE Consiliul Concurenței a amendat Orange cu 14 milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă / Orange susține că a acționat legitim stopând practicile înșelătoare ale unui furnizor de servicii și anunță că va contesta amenda Consiliul Concurenței a anunțat marți că a amendat Orange România cu 64.915.183 lei (aproximativ 14 milioane euro) pentru abuz de poziție dominantă. Autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2011-2015, operatorul de telefonie a limitat accesul companiei Simplus Invest SRL la reţeaua sa de telefonie mobilă, blocându-i activitatea de transmitere a mesajelor comerciale către/de către clienţii Orange. HotNews.ro a scris luna trecută că Orange a primit o amendă de peste 11 milioane de euro în acest caz.UPDATE (18:30) Orange susține că "a fost sancționată de către Consiliul Concurenței pentru reacția legitimă și justificată de a stopa practicile comerciale înșelătoare ale unui furnizor de servicii" și anunță că "va folosi toate mijloacele legale pentru a contesta această sancțiune"
Grupul DIGI răspunde acuzațiilor lui Darius Vâlcov și evaluează ce măsuri să ia împotriva Ordonanței de Urgență care impune taxe suplimentare în telecom și energie Grupul DIGI a reacționat marți la acuzațiile făcute luna trecută de Darius Vâlcov privind 'comportamentul incorect' pe care l-ar avea unii operatori telecom, printre care și RCS&RDS care ar fi plătit un impozit pe profit de 1577 lei la o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei. DIGI spune că aceste susțineri nu sunt întemeiate și că nu există nicio bază juridică, fiscală sau economică pentru justificarea introducerii noilor taxe "discriminatorii și netemeinice din Ordonanța de Urgență" adoptată luna trecută. "Suntem în curs de evaluare a efectelor OUG 114/2018 asupra activităților noastre și vom adopta eventualele măsuri ce se vor impune.", anunță DIGI.
Tranzacție aprobată: Furnizorul de soluții IT Net Brinel, fondat de clujeanul Marcel Borodi, va fi preluat de grupul francez SNEF Consiliul Concurenței a anunțat vineri că a autorizat tranzacția prin care grupul francez SNEF a preluat Net Brinel, unul dintre principalii integratori romani de sisteme informatice, fondat de clujeanul Marcel Borodi. Potrivit presei locale, patronul Marcel Borodi face parte din cercul de apropiaţi ai lui Emil Boc, compania lui având mai multe contracte cu administraţia locală clujeană. Un raport al Corpului de Control al premierului Cioloș arăta în decembrie 2016 că Net Brinel se află printre firmele care au câștigat cei mai mulți bani din contracte IT cu statul în perioada 2011-2016.
Atac al lui Vâlcov la Orange, Vodafone și RCS&RDS/DIGI: Un operator, care are și o televiziune în cadrul său, a plătit un impozit pe profit de 1.577 lei la o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei Darius Vâlcov a motivat introducerea taxei de 3% din cifra de afaceri, în comunicații, și pe comportamentul incorect pe care l-ar avea operatorii telecom raportat la impozitul pe profit datorat statului. "Cei doi mari jucători de pe această piață (n.a Orange și Vodafone) au plătit anul trecut un impozit pe profit de 7,2 la mie, respectiv 9 la mie, dacă raportăm la cifra de afaceri. Un al treilea, care nu aș vrea să-i dau numele, dar are și o televiziune în cadrul său (n.a RCS&RDS/DIGI), a plătit un impozit pe profit de 5 la 10 milioane, adică în traducere liberă 0,00005%. Mai exact 1577 lei la o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei.", a spus Vâlcov.
Americanii de la Liberty Global părăsesc România: După UPC, au semnat și vânzarea Focus Sat, într-o tranzacție de 180 milioane euro Grupul american Liberty Global, care a semnat în acest an vânzarea UPC România către Vodafone, a anunțat vineri că a încheiat un acord pentru vânzarea către M7 Group a operațiunilor de televiziune prin satelit (DTH) din 4 piețe est-europene, printre care și România, unde aceste servicii sunt furnizate prin compania Focus Sat. Vânzarea acestei companii, care avea 356.500 de utilizatori în martie 2018, ar însemna ieșirea totală din România a grupului Liberty Global.
Surse: Consiliul Concurenței a amendat Orange cu peste 11 milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piața plăților și mesajelor publicitare prin SMS Consiliul Concurenței a amendat Orange pentru abuz de poziție dominantă pe piața plăților și mesajelor scurte publicitare prin intermediul telefonului mobil, la capătul unei investigații din primăvara anului 2016, procentul amenzii fiind cuprins între 1% și 1,3% din cifra de afaceri pe anul anterior, au declarat joi pentru HotNews.ro surse apropiate procesului. Anul trecut, Orange a avut o cifră de afaceri de peste 5,36 miliarde lei, ceea ce înseamnă că o amendă de 1% ar depăși valoarea de 53 milioane lei (peste 11 milioane de euro). Contactați de HotNews.ro, oficialii Orange România nu au dorit să comenteze.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version