TELECOM
Schimbare majoră în UE: Europenii să poată folosi un încărcător comun pentru toate dispozitivele electronice / Vânzarea telefonului, separată de a încărcătorului Europenii vor putea să-și încarce dispozitivele electronice cu același încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului, potrivit unei Directive propuse joi de Comisia Europeană. USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căștile, difuzoarele portabile și consolele video portabile în UE. În plus, Comisia propune separarea vânzării încărcătoarelor de vânzarea de dispozitive electronice.
România riscă un proces la Curtea Europeană de Justiție pentru că nu a implementat Codul Comunicațiilor/Lipsa acestei legi a fost și motivul amânării licitației 5G Comisia Europeană a anunțat joi noi măsuri juridice împotriva României și a altor 18 state membre UE care nu au implementat încă în legislații Codul European al Comunicațiilor. Dacă în 2 luni nu remediază situația, cazurile pot ajunge la Curtea Europeană de Justiție. Lipsa adoptării acestui act în legislația națională a fost și motivul pentru care licitația 5G a fost amânată pentru 2022.
​DOCUMENTE Scandal la Poștă, după probleme cu salariile: S-ar putea impune zile libere neplătite pentru tot personalul administrativ și restructurarea a 700 de angajați din București Conducerea Poștei vrea să impună zile libere neplătite la nivelul personalului de conducere și funcțional, după ce fondul de salarii pentru acest an a fost depășit cu 27 milioane de lei, reclamă sindicaliștii poștali. Acesția spun că situația a fost cauzată de angajarea a peste 250 de persoane pe funcții de conducere și administrative, în perioada 2019-2020, fiecare cu salarii lunare de peste 5000-6000 de lei. De cealaltă parte, directorul general al Poștei spune că toate măsurile de restructurare ori de reducere a timpului de lucru vizează doar aparatul administrativ, nu și pe cei 22.000 de factori poștali.
Orange are liber la preluarea Telekom: Grupul elen OTE a plătit 58,9 milioane de euro pe 30% din fostul Cosmote, singura condiție cerută de Bruxelles Grupul elen OTE a anunțat joi pe bursa elenă că a plătit 58,9 milioane de euro pe 30% din acțiunile deținute de Telekom România Communications (fostul Romtelecom) la fostul Cosmote. Aceasta a fost singura condiție impusă de Comisia Europeană pentru aprobarea achiziției de către Orange a pachetului de 54,01% din acțiunile fostului Romtelecom: Orange trebuia să cedeze controlul asupra participației de 30% în fostul Cosmote, pe care ar fi ajuns să o dețină în urma tranzacției, fapt care ar fi afectat concurența.
VIDEO E-Facturarea nu va fi gata în septembrie, cum anunțase Cîțu: Pe 15 septembrie intrăm în producţie, dar pe teste. Live va fi de la 1 octombrie, spune premierul Proiectul E-facturare va intra în teste pe 15 septembrie, şi după aceea, de la 1 octombrie, vedem cum intrăm online. Şi după aceea, urmează, bineînţeles, dezvoltarea sistemului de la finalul anului, a declarat miercuri premierul Florin Cîțu. Luna trecută, Cîțu anunțase că agenții economici vor utiliza un sistem de facturare electronică (E-Facturare) pentru a încărca, stoca și descărca facturile pe care le emit, în relația cu instituțiile publice din septembrie 2021.
Clotilde Armand îi cere lui Cîțu să retragă numirea secretarului de stat de la Digitalizare: Este acționar al Euromedia Group, firmă controlată de Sebastian Ghiță / UPDATE Noul secretar de stat neagă acuzațiile și spune că a făcut campanie și pentru USR-PLUS Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand (USR-PLUS), i-a cerut miercuri premierului Florin Cîțu să revizuiască numirea în funcția de secretar de stat la Ministerul Digitalizării a lui George Nicolaie, pe motiv că acesta ar fi acționar al Euromedia Group, firmă controlată de Sebastian Ghiță. 'Ce competențe are respectivul în domeniul Digitalizării: Asesoft sau Team Net?!', scrie Clotilde Armand pe pagina sa de Facebook. UPDATE În replică, George Nicolaie susține că nu-l cunoaște pe Sebastian Ghiță și că în plus, în ultimul an i-a făcut campanie și Simonei Spătaru, colega de partid a lui Clotilde Armand.
Schimbări PNL la vârful Ministerului Digitalizării: Secretarul de stat Alexandru Bologan, înlocuit după 5 luni, cu George Nicolaie, acționar al Euromedia Group Premierul Florin Cîțu a decis marți eliberarea lui Alexandru Bologan, membru al PNL Sector 4, din funcția de secretar de stat la Ministerul Digitalizării, după 5 luni de la numirea în funcție, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. În locul său a fost numit George Nicolaie, vicepreședinte PNL Sector 4, care este acționar al firmei de panotaj Euromedia Group și consilier general în Primăria Capitalei. Vezi în articol detalii despre noul secretar de stat în Ministerul Digitalizării.
Încetează numirile politice la Poșta Română? Ministrul Digitalizării spune că au început demersurile pentru recrutarea unui nou director general Poșta Română a alocat bugetul pentru achiziționarea de servicii de recrutare a unui nou director general, buget care ar urma să fie aprobat în ședința Consiliului de Administrație din 2 septembrie, a declarat vineri pentru HotNews.ro Ciprian Teleman, ministrul Digitalizării. După aprobare, urmează sa selectăm o firma de resurse umane care să continue procedura și, în paralel, este nevoie de un progres și pe procedura de selecție a unui Consiliu de Administrație permanent, a mai spus ministrul.
​DOCUMENT Urmările schimbării de liberali de la conducerea Poștei: Concedierea a sute de angajați cu funcții administrative a fost pusă pe hold 300 de angajați din funcții administrative în Poșta Română ar fi urmat să fie concediați începând cu luna iulie din acest an, anunța în luna februarie Horia Grigorescu (PNL), directorul general la acea vreme al operatorului poștal. Mai repede a plecat însă din Poștă chiar Horia Grigorescu, care în luna iunie a fost înlocuit cu un alt liberal, Valentin Ștefan. Se va mai implementa planul de concedieri? Acest demers nu reprezintă un plan de acțiune pe termen scurt și mediu, spune ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman (USR-PLUS).
Ministerul Muncii vrea să dezvolte cu aproape 30 milioane de euro un sistem IT pentru soluționarea online a solicitărilor primite de la cetățeni Ministerul Muncii va implementa în următorii 3 ani un sistem IT care să permită interacțiunea online a cetățeanului cu ministerul și cu instituțiile aflate în subordine, coordonare sau autoritate, proiect de investiții adoptat miercuri în ședința de Guvern. Proiectul de investiții are o valoare totală de peste 133,1 milioane de lei (peste 27 milioane de euro), 85% din sumă provenind din fonduri externe nerambursabile, iar restul de la bugetul de stat, a anunțat ministerul.
​GRAFICE Viteza internetului fix a crescut în anul pandemic 2020: Topul vitezelor de download și upload din rețelele fixe și mobile din România Românii au experimentat anul trecut o viteză medie de download la nivel național de 185,8 Mbps pentru internetul fix, în creștere cu aproape 25% comparativ cu anul anterior, în timp ce viteza medie înregistrată pentru internetul mobil s-a menținut constantă, la 24,2 Mbps, performanțe remarcabile în contextul pandemiei și al volumului sporit de comunicații fixe și mobile, a precizat marți Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM. Vezi în articol topul vitezelor din marile rețele fixe și mobile din România în 2020.
DOCUMENT Schimbare în CA-ul Societății Naționale de Radiocomunicații: Oamenii care s-au abținut de la numirea liberalului Dragoș Preda la conducerea companiei au fost înlocuiți Ministerul Digitalizării, condus de Ciprian Teleman (USR-PLUS) a decis în data de 13 august să numească un nou Consiliu de Administrație la Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), compania care transmite posturile publice de radio și TV, după ce mandatele foștilor membri expiraseră în 26 iulie. Trei din cei cinci membri ai fostului CA au fost renumiți în funcții, în timp ce alți doi care s-au abținut de la numirea liberalului Dragoș Preda ca director general al companiei au fost înlocuiți.
Primul smartphone al copilului. Care e vârsta potrivită, tipul de telefon și ce tip de control parental aplic? (Wall Street Journal) Pe măsură ce elevii se întorc la școală, ne-am gândit să oferim un sfat părinților care doresc să le ofere un telefon mobil copiilor, scrie Wall Street Journal în ediția de luni. Câteva întrebări sunt esențiale: Care este vârsta potrivită la care copilul să primească primul telefon mobil? Îi luăm telefon copilului pentru că și-l dorește el sau pentru ca noi să fim permanent conectați cu el? Cum gestionăm presiunea socială venită din partea colegilor care au deja smartphone? Ce fel de telefon ar trebui să-i oferim? Și ce tip de controle parental ar trebui folosit? Să le luăm pe rând.
De unde vin banii pentru noile cărți electronice de identitate: Ministrul Ghinea susține că e proiect început deja prin PNRR, Imprimeria Națională îl contrazice / UPDATE Reacția ministrului Ghinea Ministrul Investițiilor Europene, Cristian Ghinea (USR-PLUS), spune într-o postare recentă pe Facebook că unul dintre proiectele începute deja prin PNRR ar fi cel al cărții electronice de identitate, deși România nu a primit încă aprobarea Comisiei Europene pentru acest plan de 29,2 miliarde de euro. Imprimeria Națională, compania care produce cărțile electronice de identitate, îl contrazice însă pe ministru: toate costurile sunt suportate din bugetul propriu, fără a fi luat în calcul PNRR.UPDATE (14:09) Ministrul Cristian Ghinea: Orice proiect poate fi început cu fonduri naționale și apoi returnați banii din PNRR.
Agențiile de turism: Certificatul digital este necesar doar la trecerea unui stat UE unde se solicită adeverință de vaccinare sau test Asociația Națională a Agențiilor de Turism a precizat joi că obligativitatea prezentării certificatului digital se referă numai la țările care cereau astfel de documente, precum adeverință de vaccinare, teste PCR / antigen sau dovada imunizării, precum și la întoarcerea în România din state aflate pe listele galbenă și roșie. Turiștii care se întorc dintr-o țară aflată în lista verde nu trebuie să prezinte certificatul digital și nici nu intră în carantină, spune asociația.
Cartea electronică de identitate: Culorile drapelului sunt integrate în stemă / Eventuale schimbări, după 6 luni de teste / Ce probleme apar la preluarea amprentelor Culorile drapelului vor fi integrate în stema aflată atât pe cartea electronică de identitate (CEI), cât și pe noua carte de identitate simplă (fără cip), iar primele două versuri din imnul național vor fi prezente ca element de securitate în relief, palpabil, pe verso, în partea de sus a ambelor documente, au declarat miercuri oficialii Ministerului de Interne (MAI). Eventualele scchimbări privind drapelul ori revenirea la mențiunea de Sex în loc de Gen se vor face cel mai probabil după cele 6 luni de teste. Vezi în articol ce dificultăți apar la Cluj la preluarea amprentelor.
​Controversa Gen vs. Sex pe cartea electronică de identitate: Cum explică MAI de ce România nu e obligată de UE să introducă genul X Primele cărți electronice de identitate ar putea reveni la mențiunea Sex în locul celei de Gen, dispusă acum în Hotârârea de Guvern care stabileşte forma şi conţinutul acestui document, după o întreagă controversă iscată pe acest subiect. Alegerea pentru Gen în loc de Sex a venit dintr-un Regulament UE, în care este precizat însă și genul X. MAI susține că introducerea genului X nu este obligatorie la nivelul UE și că HG-ul care stabilește conținutul cărții electronice de identitate prevede expres două opțiuni pentru gen: F pentru feminin, respectiv M pentru masculin.
Noi tentative de fraudă online ce folosesc imaginea Poştei Române: Atacatorii țintesc golirea conturilor bancare ale utilizatorilor Noi mesaje înşelătoare care pretind că sunt trimise de către Poşta Română urmăresc golirea conturilor bancare ale destinatarilor, au avertizat marți specialiştii companiei de securitate informatică Bitdefender, citați de Agerpres. Noile tentative de fraudă au fost depistate începând cu 8 august 2021, iar atacatorii vizează să convingă destinatarii să plătească o taxă suplimentară pentru a primi un colet. Vezi în articol cum funcționează frauda cu imaginea Poștei.
​Fraudă prin apeluri internaționale: Ce poți pierde dacă suni înapoi la apelurile pierdute din Botswana, Guineea, Guyana, Nepal ori Sri Lanka Românii ar trebui să fie atenți la apelurile internaționale pierdute sau la apelurile primite de la numere internaționale pe care nu le cunosc, care pot fi tentative de fraudă realizate de persoane ce încearcă să obțină câștiguri ilegale, a avertizat luni autoritatea de reglementare în comunicații. Apelând înapoi astfel de numere, utilizatorii pot fi suprataxați, costurile regăsindu-se ulterior pe factura de servicii de telefonie. Vezi în articol cum funcționează frauda cu apeluri pierdute.
Cât va costa noua carte electronică de identitate în 2022 și cum de se emit primele carduri în această lună, dacă Imprimeria abia face primele achiziții de echipamente și elemente de securitate - explicațiile MAI Primele cărți electronice de identitate ar urma să fie emise în această lună, la prețul de 67 de lei, în cadrul unui proiect pilot care a început în 2 august la Cluj-Napoca. Pe de altă parte, Imprimeria Națională, compania care produce aceste documente, abia face primele achiziții pentru infrastructura IT de preluare a datelor și elementele de securizare a cardurilor. Cum se explică aceste achiziții, aparent tardive, de vreme ce autoritățile spun că primele carduri vor fi emise în această lună? Vezi în articol explicațiile autorităților.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by