TELECOM
UPDATE Șeful Consiliului Concurenței, îngrijorat de concentrarea din piața telecom: Vânzarea activelor fixe ale Telekom către Orange va fi un test important Consiliul Concurenței a blocat sau a descurajat până acum concentrări în zona de materiale de construcții, unde piața este destul de concentrată, sau în zona de rețele fixe de telecomunicații, unde iarăși avem un număr limitat de actori, a declarat joi Bogdan Chirițoiu, președintele autorității de concurență. "Un test important pe zona asta cred ca va fi modul cum va decurge concentrarea sau vânzarea unora dintre activele fixe ale Telekom către Orange", spune acesta, subliniind că autoritatea și-ar dori să se păstreze un grad înalt de concurență în piață, pentru ca populația să aibă în continuare servicii bune, la preturi bune.UPDATE Bogdan Chirițoiu, întrebat de HotNews.ro despre posibile îngrijorări concurențiale: "Vrem să avem mulți operatori la licitația 5G. Dacă tranzacția cu Orange va slăbi capacitatea Telekom-ului de a furniza servicii 5G, atunci aceasta poate fi un motiv de îngrijorare."
Din culisele tranzacției Orange-Telekom: Cum explică ministrul Bode de ce nu a preluat statul român controlul integral asupra operațiunilor fixe din Telekom Pentru ca statul român să devină acționar unic în Telekom România Communications (fostul Romtelecom) nu ar fi fost vorba doar de preluarea pachetului majoritar de acțiuni ale grecilor de la OTE, ci s-ar fi pus problema existenței know-how-ului managerial și operațional pe termen lung, respectiv a disponibilității pentru investițiile care trebuiau făcute, a precizat pentru HotNews.ro Lucian Bode, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor. Acesta spune că statul nu are drept de preemțiune și că prin actuala tranzacție statul român își întărește poziția alături de Orange și implicit valoarea participației.
​ANALIZA Principalele schimbări și necunoscute ale achiziției Telekom Romania (Fix) de către Orange: Clienți, prețuri, concurență și participația statului Românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) ar putea deveni de la sfârșitul anului viitor clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu clienții UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone. Tranzacția de față, supusă acordului Comisiei Europene, este mai complicată, deoarece și statul roman este acționar în Telekom, iar grecii de la OTE renunță doar la operațiunile fixe, nu și la cele mobile furnizate prin fostul Cosmote, în care Orange ar deveni acționar minoritar. Vezi în articol cum s-ar schimba piața telecom în urma acestei trazacții.
Veniturile Vodafone România au scăzut cu 2,3% până la 195,1 milioane de euro în trimestrul trei din acest an Vodafone România a înregistrat venituri din servicii în valoare de 195,1 milioane de euro în trimestrul încheiat la 30 septembrie din acest an, în scădere cu 2,3% față de același trimestru al anului anterior, a anunțat luni al doilea mare operator local de comunicații mobile. La data menționată, compania spune că avea 10.798.349 utilizatori la serviciile sale (n.a SIM-uri valabile, plus abonați la serviciile de internet fix și TV).
RCS&RDS a început să culeagă roadele preluării rețelelor și clienților a trei operatori mai mici: Veniturile au crescut cu 6,1% până la 201,6 milioane de euro Tranzacția prin care RCS&RDS a preluat dreptul de a opera rețelele de comunicații electronice aparținând companiilor Digital Cable Systems (DCS), AKTA Telecom si ATTP Telecommunications a început să se vadă în creșterea veniturilor grupului DIGI, deținut de miliardarul orădean Zoltan Teszari. Conform datelor publicate vineri pe bursă, veniturile Digi în România au crescut cu 6,1% până la peste 201,6 milioane de euro, inclusiv ca urmare a intrării în vigoare a drepturilor de operare a rețelelor preluate.
Cum vrea Guvernul PNL ca operatorii să-și monteze gratuit rețelele 5G în orașe și ce putere primește președintele asociației de proprietari. Avocatul Poporului: Ar fi încălcate drepturi din Constituție Pentru a facilita implementarea tehnologiei 5G, operatorii de comunicații vor putea folosi gratuit mobilierul stradal din orașe, precum stâlpii de iluminat public, semnele de circulație, semafoarele, panourile și stațiile de autobuz, de tramvai, metrou ori a altor mijloace de transport în comun, pentru instalarea și operarea antenelor radio, se arată într-un proiect de lege supus joi dezbaterii publice. Mai mult, pentru instalarea de antene pe blocuri, nu va mai fi nevoie de acordul adunării generale a proprietarilor ori a vreunui proprietar, ci doar de o decizie a președintelui asociației de proprietari.
OTE, despre tranzacția cu Orange în România: Divizia mobilă va fi menținută în grup și ne așteptăm să evolueze într-o entitate agilă de succes. Fostul Cosmote a pierdut 440.000 de clienți într-un an Grupul elen OTE a anunțat joi rezultatele financiare la grupul de firme Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote), amintind că a încheiat un acord de vânzare către Orange a 54% din divizia de servicii fixe Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom care furnizează servicii de internet, telefonie fixă și TV). 'Divizia de servicii mobile (Telekom Romania Mobile Communications, respectiv fostul Cosmote) va fi menținută în grup și se așteaptă să evolueze într-o entitate agilă de succes', spune OTE. În trimestrul trei din acest an, Telekom România a continuat să piardă clienți pe toate liniile de afaceri, cu excepția segmentului de servicii convergente fix-mobil, iar veniturile au fost la un nivel stabil cu cel din 2019.
5G: Justiția suedeză suspendă excluderea Huawei înainte de o decizie pe fond Un tribunal suedez a suspendat decizia de a interzice gigantul chinez al telecomunicațiilor Huawei din rețeaua telecom 5G din Suedia, în așteptarea pronunțării pe fond, ceea ce obligă autoritatea însărcinată cu licitațiile să amâne cererea de oferte care trebuia să înceapă marți, scrie AFP.
Topul celor mai bune servicii poștale asigurate de companii de stat: România, prin Poșta Română, pe locul 44 din 170 de țări Poșta Română a urcat șase poziții și ocupă poziția 44 în cel mai recent raport al Uniunii Poștale Universale (UPU) care analizează serviciile poștale asigurate de operatorii naționali poștali din 170 de țări, a anunțat marți compania. UPU clasifică serviciile poștale în funcție de fiabilitate, acoperire, relevanță și rezistență. Primele poziții în acest top sunt deținute de Elveția (Swiss Post), Austria (Austria Post) și Germania (Deutsche Post), în timp ce în Europa de Est cele mai bune servicii au fost desemnate în Polonia (locul 13). Bulgaria se află cu o poziție în fața României, pe locul 43. Vezi raportul integral în articol.
Statul român ar deveni acționar în Orange România, după finalizarea achiziției fostului Romtelecom (surse) / Bode: Interesele statului român au fost protejate așa cum trebuie "Participația statului român în Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) are importanță deosebită pentru noi și am tratat lucrurile cu foarte mare seriozitate, chiar dacă e vorba de o participație minoritară.", a declarat luni pentru HotNews.ro Lucian Bode, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor, după ce Orange a anunțat că a semnat acordul pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni la acest operator. 'După multe eșecuri răsunătoare din trecut față de care statul român a rămas pasiv, ceea ce contează acum cel mai mult e că interesele statului român vizavi de acest subiect au fost protejate așa cum trebuie", spune ministrul.
Telekom România a anunțat că are un nou director general: Vladan Pekovic, actualul director executiv de tehnologie în cadrul companiei La scurt timp după ce Orange a anunțat că a semnat acordul pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni de 54% la operatorul de comunicații fixe Telekom Romania Communications (n.a fostul Romtelecom), grupul de firme Telekom Romania (n.a fostele Romtelecom și Cosmote) a comunicat că începând de luni, 9 noiembrie, are un nou director general: Vladan Pekovic, care îl va înlocui pe Miroslav Majoros care își încheie mandatul.
​OFICIAL Orange a anunțat că a semnat achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile fostului Romtelecom la prețul de 268 milioane de euro / OTE spune că își va păstra dreptul de proprietate asupra fostului Cosmote Orange România a anunțat luni că a semnat acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom). Orange va plăti un preț de achiziție total de 268 milioane de euro, fără exces sau deficit de trezorerie netă și considerând ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacției, ce corespunde unei valori economice a companiei de 497 milioane de euro, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications și incluzând baza de clienți fix-mobil. Tranzacția este așteptată să se finalizeze în a doua jumătate a anului 2021, după aprobarea Comisiei Europene și a autorităților de concurență.UPDATE (10:20) Grupul elen OTE a anunțat că își va păstra controlul asupra Telekom Romania Mobile Communications (n.a fostul Cosmote), trazacția vizând doar pachetul de 54% din Telekom Romania Communications (n.a fostul Romtelecom).
Studiu: Mai mult de jumătate dintre gospodăriile din România care receptionează posturi TV au un televizor HD sau recepționează posturi în format HD În doar 4 ani, s-a triplat numărul gospodăriilor din România care dețin cel puțin un televizor HD sau recepționează posturi TV în format HD, arată un studiu realizat de SES, operator internațional de sateliți. La finalul anului 2019 numărul gospodăriilor HD din România era de 4,12 milioane, față de 1,5 milioane la finalul lui 2015, iar gradul de penetrare al tehnologiei HD în România era de 55,3%, în condițiile în care numărul gospodăriilor TV în România era de 7,45 milioane la finalul lui 2019, arată raportul.
​EXCLUSIV Ministrul Lucian Bode, despre achiziția Telekom de către Orange: Negocierile au avansat foarte mult și într-o direcție pozitivă pentru statul român. Vom avea un cuvânt foarte important de spus în viitoarea entitate "Intenția OTE Group de a-și vinde participația majoritară în Telekom România este evidentă, fiind o decizie strategică luată la nivel de grup, vă asigur că negocierile au avansat foarte mult și într-o direcție pozitivă pentru statul român", a declarat joi, pentru HotNews.ro, Lucian Bode, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor. "În niciun moment nu ne-am pus problema să înstrăinăm participația minoritară în Telekom România. Vă asigur că am depus eforturi consistente și statul va rămâne în viitoarea entitate și, mai mult decât atât, va avea un cuvânt foarte important de spus", a precizat ministrul.
Digitalizarea conținutului cultural din România: Pe ce s-au cheltuit 27,5 milioane de lei în ultimii 2 ani și când vom putea accesa gratuit sute de mii de resurse digitizate Cel puțin 550.000 de bunuri culturale din arhivele a 29 de instituții din România, respectiv: 20 de muzee, 5 biblioteci, Arhiva Națională de Filme, TVR, Radioul Public și Institutul Național al Patromoniului au început să fie digitalizate în primăvara anului trecut și ar trebui să fie accesate gratuit pe internet anul viitor. Informațiile vin de la Ministerul Culturii și vizează "E-Cultura: Bibilioteca Digitală a României", un proiect cu un buget de 53,2 milioane de lei. Vezi în articol stadiul digitalizării, ce firme au câștigat unele contracte și cum vom putea accesa gratuit resursele digitale.
Poșta Română a început expedierea documentelor pentru românii care vor vota prin corespondenţă, inclusiv din destinații precum Haiti, Insulele Cayman, Trinidad şi Tobago sau Myanmar Prima tranșă de buletine de vot a fost expediată miercuri, 4 noiembrie, către alegătorii înscrişi în Registrul Electoral pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, a anunțat Poșta Română. Din cele 35.808 plicuri pe care Poşta Română trebuie să le transmită către alegătorii români din toate colţurile lumii, astăzi au plecat 5.742 de trimiteri cu documente, către 37 de ţări, printre care sunt și destinații îndepărtate precum Haiti, Insulele Cayman, Trinidad şi Tobago sau Myanmar, se arată în comunicatul operatorului național de servicii poștale.
Ministerul de Finanțe și Fiscul vor să cumpere până la 3700 de laptopuri pentru munca de acasă a numeroși angajați în contextul pandemiei de COVID-19 O parte considerabilă a angajaților din Ministerul de Finanțe, ANAF și direcțiile regionale au nevoie de laptopuri pentru a-și desfășura activitatea la domiciliu/telemuncă, în timp ce în sediile acestor instituții își vor desfășura activitatea mai puțini angajați, pentru a combate și diminua riscurile generate de pandemia de COVID-19. Informațiile apar în caietul de sarcini al unei licitații demarate de Finanțe pentru achiziția a maxim 3700 de laptop-uri pentru angajați, contract cu o valoare estimată la 11,1 milioane de lei (cu TVA). Vezi în articol ce laptop-uri sunt în prezent în Ministerul de Finanțe și ANAF și cât de vechi sunt acestea.
Prețurile la telefonia fixă ar trebui să scadă de la 1 noiembrie 2020 Furnizorii de telefonie fixă sunt obligați ca, de la 1 noiembrie, să-și reducă cu 30% tariful maxim perceput pentru terminarea apelurilor fixe în propriile rețele, noul tarif maxim fiind plafonat la 0,098 eurocenți/minut, a anunțat vineri autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Reducerea acestui tarif se aplică acordurilor de interconectare cu operatorii de telefonie fixă, urmând să fie reflectată în prețul plătit de utilizatorii finali în funcție de politicile comerciale ale fiecărui operator, spune autoritatea.
Afacerile Orange România au scăzut cu 2,1% până la 273,1 milioane euro în trimestrul trei, pe fondul vânzărilor moderate de echipamente în criza COVID-19 Orange România a realizat o cifră de afaceri de 273,1 milioane euro în trimestrul trei din acest an, în scădere cu 2,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul vânzărilor moderate înregistrate în contextul crizei COVID-19, scădere pronunțată mai ales în ceea ce privește vânzările de echipamente, a anunțat joi compania. La 30 septembrie 2020, Orange furniza servicii mobile, fixe și TV pentru 10.613.176 de utilizatori, menținându-se la nivelul din același trimestru al anului trecut.
Guvernul PNL, pe cale să repete greșeala eRomânia: Vrea să oblige instituțiile publice să-și migreze datele și serviciile în cloud, dar fără sancțiuni legale Executivul vrea să adopte o Ordonanță de urgență prin care autoritățile și instituțiile publice ar putea fi obligate ca, în următorii 2 ani, să-și migreze și să-și integreze sistemele informatice într-un Cloud guvernamental, un sistem IT integrat menit să reducă risipa de bani din sectorul public pe sisteme informatice care nu comunică între ele. Despre acest sistem, evaluat la 45 milioane de euro, se vorbește de mulți ani, principala temere fiind să nu se repete greșeala eRomânia, prin crearea unui sistem pe care ulterior să nu-l folosească nimeni. Guvernul PNL vrea astfel să legifereze apariția cloud-ului, dar omite ceva esențial: sancțiunile.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by