TELECOM
Oficiali din Guvern și SRI: Ne confruntăm cu o adevărată pandemie și în spațiul cibernetic. Ce victime au fost în România și semnalul de alarmă în privința securității 5G Pandemia COVID-19 a creat un mediu special de care atacatorii cibernetici au profitat, în special din cauza lipsei de informații cu care ne confruntam toți, mai ales în luna martie 2020, când am semnalat public faptul că numărul și complexitatea atacurilor cibernetice a crescut, principalul subiect folosit de atacatori fiind un presupus tratament miraculos pentru COVID-19, a declarat joi, generalul Anton Rog, șeful Departamentului de securitate cibernetică CyberInt al SRI.
Ambasadorul SUA: Corporațiile corupte din China comunistă, precum Huawei și ZTE, nu își au locul în România democratică Controlarea spațiului cibernetic de către regimul comunist chinez, rus și de către state cu regim autoritar reprezintă cea mai mare amenințare la adresa existenței noastre, iar corporațiile și entitățile corupte din China comunistă, precum sunt Huawei, ZTE și altele, nu își au locul în România liberă și democratică, a declarat miercuri ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, la conferința „Parteneriatul Strategic Româno-American în domeniul securității cibernetice”, organizată de SRI.
Cum vrea Guvernul să stopeze hemoragia de creiere din IT, accentuată de criza COVID-19: România este a șasea țară din lume ca număr de absolvenți IT, dar paradoxal avem un deficit de peste 15.400 de specialiști IT "Peste 43.000 de specialiști IT au plecat din România pentru a lucra peste hotare, iar alți 6.100 de specialiști IT lucrează online din țară, dar exclusiv pentru firme din străinătate, majoritatea ca freelanceri.", a declarat joi Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, în cadrul unei conferințe pe teme de securitate cibernetică, organizată de CERT-RO. Acesta a anunțat ce soluție pregătește Guvernul pentru stoparea acestei hemoragii de creiere din IT, în special în zona de securitate cibernetică - înființarea unui Directorat Național de Securitate Cibernetică.
Românii și-au portat peste 7 milioane de numere de telefon în 12 ani: TOPUL operatorilor care au primit cele mai multe numere din alte rețele în acest an Românii și-au portat peste 7 milioane de numere de telefon în cei 12 ani de la lansarea portabilității, serviciu care permite să-ți păstrezi numărul de telefon fix ori mobil atunci când decizi să-ți schimbi operatorul de telefonie, a anunțat miercuri Arbitrul telecom (ANCOM). În primele luni din acest an, s-au portat aproape 670.000 de numere de telefon, peste 93% dintre ele fiind de telefonie mobilă, iar operatorul care a atras cele mai multe numere din alte rețele este RCS&RDS. Vezi în articol situația celorlalți operatori.
​DOCUMENT Cum a fost anulată licitația de peste 39 milioane de euro organizată de ONAC pentru voce și internet la zeci de ministere și instituții: Mărul discordiei - necesarul uriaș de trafic date estimat de o Universitate Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a decis în această lună să anuleze licitația deschisă organizată de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) pentru achiziția de abonamente de voce și internet mobil cu telefoane incluse pe o perioadă de 2 ani pentru zeci de ministere, agenții și instituții publice, contract estimat la peste 189 milioane lei (peste 39 milioane de euro) fără TVA. Motivul? Stabilirea greșită a valorii contractului, pe baza necesarului estimat de unele instituții, în special de o Universitate, care a spus că ar avea nevoie de 60.000 de GB de trafic pentru următorii 2 ani. Vezi în articol detalii despre universitate și operatorul care a făcut contestația.
Coronavirus: Primele aplicații naționale de depistare a contacților și de avertizare care vor putea funcționa și în alte țări din UE sunt din Germania, Irlanda și Italia Sistemul IT de interoperabilitate al UE care permite schimbul transfrontalier de date între aplicațiile naționale de depistare a contacților și de avertizare cu privire la răspândirea COVID-19 a intrat marți în funcțiune, după ce primele trei aplicații naționale s-au legat la acest sistem, a anunțat Comisia Europeană. Este vorba de aplicația Corona-Warn-App a Germaniei, aplicația COVID Tracker a Irlandei și aplicația immuni a Italiei, care au fost descărcate de aproximativ 30 de milioane de persoane. Cetățenii din cele trei țări care și-au instalat aplicațiile le pot folosi și în alte țări UE participante la acest sistem. Vezi în articol ce aplicații ar urma să se interconecteze săptămâna viitoare.
Pagina de internet a Prefecturii București trimite către un site care vinde produse de slăbit și de îmbunătățire a vieții sexuale Pe pagina oficială de internet a Prefecturii București, la secțiunea dedicată structurii organizatorice a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă există un link care duce către un site care vinde produse de slăbit și de îmbunătățire a vieții sexuale. Culmea este că adresa site-ului cu produse 'miraculoase' are ca domeniu de internet chiar prefecturabucuresti.ro, cumpărat anul trecut de o persoană fizică. Pentru că acest domeniu de internet nu a mai fost liber, actualul site al Prefecturii are adresa de internet: b.prefectura.mai.gov.ro.
DOCUMENT După eșecul eRomânia, Guvernul vrea să cheltuie 2,4 miliarde de euro în următorii 10 ani pentru digitalizarea serviciilor publice Guvernul PNL propune cheltuirea a aproximativ 2,4 miliarde de euro în următorii 10 ani pentru digitalizarea serviciilor publice, capitol la care România se află pe ultimul loc în UE, potrivit unui document de strategie scos în dezbatere publică de Secretariatul General al Guvernului (SGG). Birocrația care ar fi eliminată ar duce la economii de 1,8 miliarde de euro și la investiții străine de 2,3 miliarde euro în 10 ani. Analiza, realizată contra-cost de firma Ernst & Young, a identificat problemele IT din administrația publică, precum și 14 măsuri pentru soluționarea acestora și vine la 10 ani după răsunătorul eșec al strategiei eRomânia din guvernarea PD-L.
​Schimbări majore în Comunicații: Românii își vor putea porta numărul de telefon în maxim o zi, cu returnarea creditului neutilizat și ar putea să se transfere de la un furnizor de internet la altul Românii care vor să-și schimbe furnizorul de telefonie, dar să-și păstreze numărul de telefon ar putea să facă această operațiune numită portabilitate în maxim 1 zi, în loc de maxim 3 zile cât este acum, și li se va retuna, la cerere, creditul rămas neutilizat plătit în avans furnizorului la al cărui serviciu se renunță, potrivit unui proiect de lege care va transpune în legislația națională Codul European al Comunicațiilor. Suplimentar serviciului de portabilitate a fost reglementat și transferul la un alt furnizor de internet. Vezi în articol ce alte schimbări majore vor avea loc în telecom.
Controversata achiziție de tablete făcută în mandatul primarului PSD Daniel Tudorache în Sectorul 1 este controlată de Camera de Conturi București Contractul ținut la secret de primarul PSD Daniel Tudorache pe baza căruia au fost livrate tablete cu internet pe 2 ani către elevii și cadrele didactice din Sectorul 1 face în prezent obiectul unui audit al Camerei de Conturi București, mai multe detalii urmând a fi date la finalizarea controlului, se arată într-un răspuns al Primăriei Sectorului 1 la solicitarea HotNews.ro. Este vorba de un contract de 76 milioane lei, finanțat din bani publici, atribuit prin negociere, nu prin licitație, în care este ținută la secret firma care va încasa banii.
Vlad Stoica a fost numit președinte al ANCOM, în locul lăsat liber de Grindeanu. Fostul șef de Cancelarie a lui Ponta a fost numit de Parlament cu voturile PSD și PNL, susține deputatul USR Cătălin Drulă Parlamentul a hotărât marți, 13 octombrie, numirea lui Vlad Stoica în funcția de președinte al ANCOM, acesta obținând 283 voturi pentru și doar 36 voturi împotrivă, la o distanță majoră față de ceilalți trei candidați înscriși. Vlad Stoica, de profesie avocat, dar fără experiență în domeniul telecomunicațiilor, a fost șeful de Cancelarie al ex-premierului Victor Ponta (în perioada 2013-2015), iar deputatul USR Cătălin Drulă susține că numirea sa în locul lui Sorin Grindeanu la ANCOM s-a făcut și cu voturile PNL. Vezi în articol date din CV-ul său și din ultima declarație de avere publicată.
UPDATE 14 candidați pe locul lăsat liber de Grindeanu la ANCOM: Miza este controlul autorității care face regulile în telecom și venituri de aproape 10.000 de euro pe lună 14 persoane și-au depus candidaturile până luni la ora 12 pentru funcția de președinte al ANCOM, autoritatea care face regulile în piața de 3,5 miliarde de euro a comunicațiilor, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro. Postul a rămas vacant după ce Sorin Grideanu și-a dat demisia din această funcție pentru a ieși din starea de incompatibilitate în care ajunsese după revenirea în PSD. Printre cei 14 înscriși sunt și câteva nume cunoscute din sfera guvernamentală, dar favorit este Vlad Stoica, fostul șef de Cancelarie al lui Victor Ponta, care ar fi susținut atât de PSD cât și de Pro România și ar fi astfel votat cu majoritate confortabilă în Parlament. UPDATE (17:10) Patru candidaturi au fost avizate luni de Comisiile IT din Parlament. Votul în plen va fi marți, 13 octombrie.
Poșta a încheiat cu Eximbank un acord de finanțare de 200 milioane de lei pentru modernizarea și digitalizarea unor unități poștale Poșta Română a anunțat joi că a încheiat cu EximBank - în urma unei proceduri competitive la care au participat mai multe bănci - un acord de finanţare în valoare de 200 de milioane lei, în vederea unor investiții în modernizarea și digitalizarea oficiilor poștale. Creditul acordat de Eximbank este pe o perioadă de 12 ani. Banii vor fi folosiți și pentru reabilitarea unor clădiri monumente istorice din Timişoara, Piatra Neamţ, Oradea şi Cluj, aflate în patrimoniul Poştei Române.
Grindeanu și-a modificat demisia pentru ca PSD să poată numi în mod legal un nou președinte la ANCOM: Favorit ar fi avocatul Vlad Stoica, fostul șef de Cancelarie al lui Victor Ponta Plenul Parlamentului se va întruni joi, ora 15, pentru a lua act de demisia lui Sorin Grindeanu din funcția de președinte al ANCOM, deși membrii Birourilor permanente ale celor două camere ale Legislativului luaseră act de demisia înaintată de acesta încă din 5 octombrie. Motivul? PSD se grăbește să numească un înlocuitor pentru Grindeanu, dar potrivit legii depunerea candidaturilor se poate face numai după vacantarea funcției. Grindeanu și-a depus demisia începând cu data de 16 octombrie, iar depunerea candidaturilor era așteptată până vineri, 9 octombrie. Drept urmare, Grindeanu și-a modificat joi demisia pentru ca aceasta să intre în vigoare din 8 octombrie. Vezi în articol demisia modificată.
Cătălin Drulă, deputat USR: PSD se grăbește să pună înlocuitor pentru Grindeanu la șefia ANCOM, încălcând legea Sorin Grindeanu și-a prezentat demisia începând cu data de 16 octombrie de la conducerea ANCOM, autoritatea care arbitrează piața de peste 3,5 miliarde euro a comunicațiilor electronice, după ce devenise incompatibil ca membru și prim-vicepreședinte PSD, iar deputatul USR Cătălin Drulă susține că PSD s-ar grăbi acum să pună un înlocuitor, prin încălcarea legii. Drulă acuză că deși legea spune că procesul de selecție la nivelul Parlamentului se face după data vacantării (deci după 16 octombrie), PSD a propus un calendar imposibil.
​Licitație de formă și contract secret la achiziția de tablete și în Sectorul 5: S-a anulat licitația organizată după ce primarul PSD Daniel Florea a anunțat că are deja tabletele Achiziția a maxim 35.000 de tablete pentru elevii și profesorii din Sectorul 5 din București, contract cu o valoare estimată la peste 59,1 milioane lei, finanțat din bani publici, a fost anulată pe motiv că nu ar mai fi oportună, arată datele din SEAP. Licitația a fost organizată după ce primarul PSD Daniel Florea a anunțat încă din 11 septembrie că a cumpărat deja 33.000 de tablete pentru toți elevii și profesorii din Sector, echipamente care vor fi livrate gradual până la sfârșitul lunii octombrie. Florea ține la secret firma către care a virat milioane de euro din bani publici pentru aceste tablete. Situația este identică și la Sectorul 1, condus de primarul PSD Daniel Tudorache.
​Contestație la licitația pentru Biblioteca Virtuală din Educație: Cerințe financiare restrictive și termene imposibile pentru dezvoltarea asistentului bazat pe Inteligență Artificială Licitația pentru crearea unei platforme digitale cu resurse educaționale deschise la nivel național (bibliotecă virtuală), contract finanțat din fonduri UE estimat la peste 182,9 milioane de lei (fără TVA), a fost contestată. O firmă cere Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) să suspende ori să anuleze licitația pe motiv că cerințele financiare solicitate operatorilor economici interesați ar fi restrictive, dar și pe motiv că dezvoltarea unui asistent bazat pe inteligență artificială care să înțeleagă și să răspundă în limba română întrebărilor profesorilor ar fi imposibilă într-un termen de 18 luni.
Justiția UE impune garanții pentru colectarea masivă de date: Doar în caz de amenințare gravă pentru securitatea națională și sub control judecătoresc Reglementările naționale care impun operatorilor telecom să transmită sau să stocheze de manieră generalizată și nediferențiată metadatele conexiunilor internet și ale conversațiilor telefonice nu sunt în conformitate cu dreptul european, a decis marți Curtea de Justiție a Uniunii Europene, potrivit AFP.
​Fenomenul fake news ia amploare în UE: Aproape unul din cinci europeni consideră că radiațile 5G sunt dăunătoare pentru albine - studiu Deși majoritatea europenilor se așteaptă ca tehnologia 5G să aducă beneficii, fenomenul "fake news" este în floare în UE, simțindu-se nevoia de comunicare din partea guvernelor pentru a departaja teoriile conspirationiste de fapte și date concrete, arată un studiu realizat în 23 de țări membre UE, inclusiv România. Spre exemplu, 16% dintre respondenți consideră că radiațiile 5G fac rău albinelor, 63% nu știu ce să creadă și doar 21% consideră că această nouă tehnologie este inofensivă pentru albine.
DOCUMENT La Sectorul 1 s-a anulat licitația de 87 milioane de lei pentru tablete organizată după ce primarul Tudorache a împărțit tablete în școli, printr-o achiziție netransparentă Achiziția de tablete cu internet pentru maxim 50.000 de preșcolari, elevi și cadre didactice din Sectorul 1 din București, contract cu o valoare estimată la aproape 87 milioane de lei, a fost anulată pe motiv că nu ar mai fi oportună, potrivit unui document obținut de HotNews.ro. Licitația a fost demarată de Administrația Unităților de Învătățământ din Sectorul 1, după ce primarul PSD Daniel Tudorache a anunțat că a finalizat achiziția prin negociere a 48.000 de tablete pentru toți elevii și profesorii din Sector, tablete care au și fost livrate în școli. Primarul Tudorache a ținut la secret însă firma care va încasa zeci de milioane de lei din bani publici și motivul lansării acestei licitații, care acum a fost anulată.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by