TELECOM
România a transmis către Bruxelles principalele măsuri strategice și tehnice privind securitatea rețelelor 5G în acord cu recomandările la nivelul UE Guvernul României a transmis miercuri, 8 iulie, către Comisia Europeană raportul privind punerea în aplicare a principalelor măsuri strategice și tehnice în conformitate cu setul de măsuri 5G recomandat la nivelul UE, a declarat pentru HotNews.ro Radu Nicolescu, consilier de stat în domeniul IT, în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Orban. Comisia Europeană a propus în luna martie a anului trecut măsuri pentru securitatea rețelelor 5G în UE, pe fondul temerilor privind riscurile de securitate ale tehnologiilor chineze Huawei și ZTE.
UPDATE Orange, amendată cu 500.000 de lei pentru un incident de rețea la nivel național care a lăsat o parte dintre clienți fără semnal de voce și date Orange, cel mai mare operator local de comunicații mobile, a fost amendat cu 500.000 de lei de către arbitrul telecom (ANCOM) pentru incidentul de rețea cu impact național din luna ianuarie a acestui an, când o parte dintre clienți din mai multe orașe nu au mai putut primi apeluri sau accesa rețeaua de date și voce mobilă pentru mai mult timp, au declarat miercuri pentru HotNews.ro surse apropiate procesului. "Peste 1,9 milioane de conexiuni de voce și date au fost afectate", potrivit surselor. HotNews.ro a solicitat un punct de vedere către Orange și vom reveni cu răspunsurile imediat ce le vom avea.UPDATE ANCOM a anunțat miercuri că a amendat cu 500.000 de lei Orange pentru incidentul din ianuarie 2020, care a durat 405 minute și a afectat peste 1,92 milioane de conexiuni. Vezi detalii în articol.
RCS&RDS a primit dreptul de a aplica, pentru încă 12 luni, suprataxe la comunicațiile în roaming pentru a menține tarifele mici practicate în România RCS&RDS va putea să aplice în continuare propriilor clienți, în următoarele 12 luni, anumite suprataxe la comunicațiile în roaming, după ce autoritatea de reglementare în comunicații a decis să-i permită astfel să-și acopere costurile de furnizare a serviciilor de roaming și să mențină tarifele pentru serviciile oferite în Romania, a anunțat compania pe Bursa de Valori București. Autorizarea primita de la ANCOM este valabila timp de cel mult 12 luni începand cu 1 iulie 2020. Vezi în articol ce suprataxe va aplica RCS&RDS în roaming.
Planul de relansare economică și digitalizarea serviciilor publice: Guvernul promite să rezolve cu 10 milioane de euro schimbul de date între instituțiile publice Guvernul PNL promite să rezolve în perioada următoare veșnica problemă a lipsei interoperabilității și a schimbului de date dintre instituțiile publice, care afectează direct firmele și cetățenii. În planul de relansare economică este promisă crearea unui hub de interoperabilitate, proiect IT estimat la 10 milioane euro, prin care Registrul Comerțului spre exemplu, ar putea cere informații direct de la ANAF, ori de la Ministerul Afacerilor Interne sau Ministerul Justiției, fără a mai solicita firmelor aceste informații. Vezi în articol ce măsuri de digitalizare și debirocratizare promite PNL și zecile de milioane de euro care ar urma să se cheltuie în această direcție.
Noi condiții tehnice pentru transmiterea apelurilor la numărul de urgență 112, în consultare publică: Se va introduce interconectarea pe baza tehnologiei IP Condițiile tehnice de interconectare pe baza tehnologiei IP între Sistemul 112, gestionat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, și Telekom România, operatorul care asigură preluarea apelurilor către 112, potrivit reglementărilor în vigoare, au fost miercuri supuse dezbaterii publice de către Arbitrul telecom. În nota de fundamentare se arată că actuala conectare a sistemului 112 cu rețelele publice de telefonie din România se face prin intermediul rețelei publice de telefonie a Telekom România (fostul Romtelecom).
Noi reguli pentru simplificarea instalării rețelelor 5G în UE: Antenele vor avea limite stricte de expunere la radiații pentru protecția sănătății Comisia Europeană a adoptat marți, 30 iunie, un Regulament menit să contribuie la simplificarea și accelerarea instalării de rețele 5G, care ar trebui să fie facilitată printr-un regim de instalare scutit de permise, dar care include supravegherea din partea autorităților naționale. Regulamentul vizează punctele de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă, sau antenele mici, care sunt esențiale pentru instalarea la timp a rețelelor 5G care oferă o acoperire sporită și de mare capacitate și viteze mai mari de conectare.
Care sunt zonele din țară cu risc de roaming involuntar. Ce trebuie să faci pentru a nu fi facturat la telefon ca și când te-ai afla în altă țară Autoritățile au actualizat marți lista cu localitățile de graniță cu risc de roaming involuntar, în care utilizatorii români pot fi facturați la tarife de roaming, ca și cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin. Roaming-ul involuntar poate apărea în zonele de graniță din țară, când ai activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei. În aceste situații, echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul.
Manualele tipărite ar putea fi găsite doar la bibliotecă. Doi deputați propun înlocuirea acestora cu tablete Ministerul Educației ar urma să asigure elevilor din ciclul gimnazial și liceal, precum şi profesorilor atât manuale și materiale în format electronic, cât și tablete de tip e-reader, care să fie date spre folosință gratuită, în timp ce manualele clasice tipărite vor fi eliminate, potrivit unui proiect de lege inițiat recent în Parlament. Fiecare școală va fi obligată să asigure accesul la internet, iar pentru clasele primare nu vor fi utilizate tabletele, se arată în inițativa legislativă. Vezi în articol cine va suporta costurile.
Start la licitația pentru frecvențele 5G în Olanda. Statul ar putea câștiga minim 900 milioane de euro din vânzarea licențelor Guvernul olandez a demarat luni licitația pentru atribuirea frecvențelor radio în care se vor furniza servicii 5G, suma minimă pe care statul ar putea-o câștiga fiind de 900 milioane de euro dacă se vor vinde toate benzile licitate, informează Reuters. În România, licitația pentru frecvențele 5G a fost amânată din nou, de această dată pentru sfârșitul acestui an, suma minimă estimată a fi atrasă de stat fiind de 580 milioane de euro dacă s-ar vinde toate benzile de frecvențe licitate.
Telefoanele mobile care nu pot recepționa mesajele RO-ALERT nu mai pot fi vândute Din 27 iunie, magazinele sunt obligate să retragă de la vânzare telefoanele mobile care nu pot recepționa mesajele RO-ALERT. Așa prevede o ordonanță de urgență apărută anul trecut, potrivit avocat.net.
Salarii mărite în 2019 pentru angajații din ANCOM, arbitrul pieței telecom: Sorin Grindeanu, venit mediu net lunar de peste 44.000 de lei Numărul și salariile angajaților din ANCOM, autoritatea care reglementează piața comunicațiilor în valoare de peste 3,5 miliarde de euro, au crescut anul trecut, așa cum a promis de altfel Sorin Grindeanu, președintele autorității. Cu 705 angajați, venitul mediu net lunar din această instituție, incluzând diferite sporuri, a ajuns la aproape 10.000 de lei. Grindeanu a avut anul trecut venituri nete de peste 528.000 de lei, echivalentul a peste 44.000 de lei pe lună.
Tranzacție în piața media: Prima TV va fi cumpărată de Clever Business Transilvania, firma controlată de omul de afaceri Adrian Tomșa. Operațiunea este analizată de Consiliul Concurenței Consiliul Concurenței a anunțat miercuri că analizează preluarea Prima TV de către Clever Business Transilvania, companie controlată de omul de afaceri Adrian Tomșa. Firma acestuia va achiziționa de la Prima Broadcasting, companie aflată în reorganizare, activitatea aferentă postului generalist de televiziune Prima TV, în temeiul unui contract de transfer de activitate. Adrian Tomșa deține mai multe investiții în România, dintre care canalele TV Look (LookPlus și LookSport), AgroTV și Profit.ro, dar și paginile web Looksport, Lookplus, Lookmedica Agrotv, Profit.ro.
Nokia vrea să concedieze peste 1200 de angajați în Franța Producătorul finlandez de echipamente telecom Nokia intenționează să renunțe la 1233 de locuri de muncă din cadrul filialei sale Alcatel-Lucent International, echivalentul unei treimi din totalul angajaților din această companie, a anunțat luni grupul, informează Reuters. Anunțul a creat tensiuni politice în Franța, în condițiile în care acum 5 ani, când Nokia a cumpărat această companie, pe atunci parte a grupului Alcatel-Lucent, s-a angajat că va păstra locurile de muncă pentru 2 ani și va extinde echipele de cercetare pentru dezvoltarea tehnologiei 5G.
GDPR: Digi, amendă record de 290.000 de euro în Ungaria pentru o vulnerabilitate a site-ului prin care s-ar fi putut accesa date personale ale abonaților / Digi: Vom contesta amenda Digi Zrt, filiala din Ungaria a grupului de comunicații Digi, controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, a fost amendată cu 290.000 de euro de către Autoritatea pentru protecția datelor din Ungaria (NAIH) pentru încălcarea regulamentului UE privind protecția datelor GDPR. Motivul? O vulnerabilitate a site-ului, neremediată de ani de zile, a permis unui hacker etic să aibă acces la datele personale ale unor abonați. Contactați de HotNews.ro, oficialii Digi au precizat că au remediat problema și că nu au existat scurgeri de date ale clienților în urma acestui incident, dar și că vor contesta această amendă record.
Regulamentul UE care permite europenilor să comunice în roaming la tarife ca acasă expiră: Comisia Europeană propune revizuirea și prelungirea regulilor Milioane de europeni au comunicat pe internet și telefon la tarifele din abonamentele naționale, fără costuri suplimentare de roaming, când au călătorit în alte state UE, după intrarea în vigoare în 2017 a Regulamentului UE care a eliminat tarifele de roaming. Aceste prevederi vor expira însă în iunie 2022, motiv pentru care Comisia Europeană a lansat vineri o consultare publică pentru revizuirea și prelungirea acestor prevederi. De notat că românii se află pe primul loc în UE la utilizarea de SIM-uri fără roaming, în ciuda eliminării acestor tarife, conform celor mai recente date.
Pandemia de COVID-19 nu a oprit tranziția la 5G, motorul fiind China: Estimarea a crescut la 190 de milioane de abonamente 5G până la sfârșitul lui 2020 În ciuda incertitudinilor aduse la nivel global de pandemia de COVID-19, furnizorii de comunicații electronice au continuat trecerea la tehnologia 5G și peste 75 de operatori au lansat comercial astfel de servicii, arată cel mai recent raport al grupului suedez de echipamente de telecomunicații Ericsson. 190 de milioane de abonamente 5G prognozate până la sfârșitul anului 2020 și 2,8 miliarde până la sfârșitul anului 2025, în creștere față de estimările anterioare, motorul fiind China.
Tranzacția prin care RCS&RDS vrea să preia alți trei operatori de cablu ridică îngrijorări concurențiale pe TV și internet fix: Ce angajamente propune compania controlată de Zoltan Teszari Preluarea de către RCS&RDS, cel mai mare furnizor de internet fix și TV din țară, a altor trei operatori mai mici de comunicații prin cablu, respectiv AKTA Telecom, Digital Cable Systems și ATTP Telecommunications, ridică îngrijorări concurențiale, a anunțat miercuri Consiliul Concurenței. Pentru a fi aprobată această trazacție, RCS&RDS, operator controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, a propus mai multe angajamente, pe care autoritatea de concurență le-a supus dezbaterii publice. Vezi în articol ce promisiuni face RCS&RDS pentru a primi avizul Consiliului Concurenței.
Tranzacție imobiliară de peste 138 milioane de lei: Arbitrul telecom vrea să-și cumpere prin procedură internă, nu prin licitație, un nou sediu central Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM), condusă de Sorin Grindeanu, a lansat o procedură internă competitivă pentru achiziția unui imobil cu destinația de sediu central în București, valoarea maxim estimată a achiziției fiind de peste 138,6 milioane de lei (TVA inclusă), potrivit unui anunț al autorității. Finanțarea proiectului se va realiza din bugetul autorității ale cărei venituri provin în cea mai mare parte din taxele percepute industriei de comunicații electronice. Vezi în articol cum explică ANCOM de ce prezenta tranzacție ar fi exceptată de la legea achizițiilor publice.
Noul director general numit de PNL la conducerea ICI tocmai ce a pierdut în primă instanță procesul în care e acuzat că și-ar fi plagiat teza de doctorat Victor Vevera, noul director general, numit fără concurs, de către PNL la conducerea ICI, institutul de cercetare care gestionează domeniile de internet .ro, a pierdut marți, în primă instanță, procesul în care contestă decizia Comisiei de Etică a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI, care a confirmat suspiciunile de plagiat din teza sa de doctorat. Victor Vevera, fost angajat al serviciului de informații "Doi și-un sfert" al MAI, poate face recurs împotriva acestei decizii a instanței.
Alertă CERT-RO: Românii care folosesc serviciile Poștei, vizați de atacuri cu malware via e-mail Imaginea Poștei Române este folosită mai nou în atacuri cu malware prin intermediul unor mesaje pe e-mail, a atenționat marți Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Practic, un utilizator primește un e-mail în care este anunțat că ar urma să primească un colet, iar pentru urmărirea traseului i se oferă spre accesare un link. La accesarea acestuia, utilizatorul descarcă de fapt malware, prin care atacatorii pot prelua controlul dispozitivelor și fura datele personale.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by