TELECOM
Autoritățile au blocat accesul la un site web cu declarații complet false atribuite președintelui României/Exemplu: Klaus Iohannis - fiecare român va primi 50 de euro de Paști Accesul prin internet la site-ul bn-news-romania.info a fost blocat de către autorități, după ce o analiză a Grupului de Comunicare strategică a arătat că "site-ul prezintă informații vădit false cu privire la poziții exprimate de oficiali români, precum cele ale Președintelui României". În decizia transmisă de ANCOM furnizorilor de internet, document consultat de HotNews.ro, este dat ca exemplu următorul articol cu declarații complet false atribuite președintelui: 'Klaus Iohannis - fiecare român va primi 50 de euro de Paști. Am decis să ajutăm oamenii pe timp de carantină'.
ANCOM: Consumul de internet este în creștere în contextul stării de urgență La mijlocul lunii aprilie, creşterile traficului de internet și de voce înregistrează o tendinţă de stabilizare, în cazul traficului de internet fiind de aproximativ 28% în rețelele fixe și 4% în rețelele mobile, în timp ce traficul de voce a înregistrat creșteri medii de circa 10% în rețelele mobile și 6% în rețelele fixe, comparativ cu sfârșitul lunii februarie 2020, arată noi date anunțate joi de Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM).
Guvernul dă înapoi în privința aplicației STS de supraveghere a persoanelor în carantină: Vom vedea dacă mai este necesar. Dacă va exista, se va folosi doar cu acordul expres al cetățenilor Premierul Ludovic Orban a declarat joi că "există o dezbatere foarte serioasă în societatea românească privitoare la utilizarea de aplicații și dacă vor exista, acestea nu vor fi folosite decât cu acordul expres al cetățeanului". Mai mult, acesta a spus că se analizează 'dacă va mai fi necesar' (n.a să se facă o astfel de aplicație), ținând cont că se apropie sfârșitul prelungirii stării de urgență. Orban a spus acestea întrebat în ce stadiu este aplicația STS de monitorizare a persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină, aplicație anunțată de premier luna trecută.
Premierul Orban, despre problemele cu site-ul IMM Invest: Va fi operațional cât de curând. Toate firmele care se vor califica vor beneficia de facilitățile prevăzute Premierul Ludovic Orban a declarat joi că site-ul pentru credite cu dobândă subvenționată, www.imminvest.ro, va fi operațional cât de curând posibil, după ce site-ul a devenit inaccesibil în urmă cu o săptâmână, chiar în ziua lansării. "În urma problemelor care au apărut, se construiește o aplicație care să fie bine certificată și 100% funcțională. Că va fi vineri, luni sau marți (n.a funcțională) nu pot să vă spun acum. Acest lucru îl va anunța ministrul Finantelor când va fi 100% convins, și cu sprijinul partenerilor care colaborează la acest proiect, că platforma este funcțională. ", a spus Orban.
Ce se mai întâmplă cu licitația Poliției Române pentru crearea unui sistem IT de recunoaștere facială: 5 oferte sunt încă analizate, iar o licitație conexă a fost anulată Poliția Română nu a stabilit încă un câștigător al licitației demarate la sfârșitul lunii august 2019 pentru dezvoltarea unui sistem IT de recunoaștere facială, tehnologie în curs de maturizare care ridică temeri cu privire la modul abuziv în care ar putea fi folosită. Poliția a primit 5 oferte de la mai multe firme care ar vrea să dezvolte acest sistem, termenul de deliberare a fost 25 martie 2020, dar câștigătorul licitației nu a fost anunțat încă. În plus, o licitație conexă, pentru achiziția unei soluții informatice care să prelucreze imaginile din cadrul acestui proiect, tocmai a fost anulată pe motiv că s-au primit numai oferte inacceptabile sau neconforme. Vezi în articol ce firme ar vrea să dezvolte sistemul IT de recunoaștere facială al Poliției
Încă două site-uri blocate pentru informații false: Unul dintre ele scria că 'marele plan din spatele proiectului COVID-19 ar fi reducerea populației și controlul mulțimilor' Accesul la alte două site-uri web, găzduite pe servere din Statele Unite ale Americii, a fost blocat joi de autorități pe motiv că ar fi găzduit "informații complet false sau distorsionate care au potențialul de a crea panică în rândul cetățenilor". Cele două site-uri, veghepatriei.wordpress.com și vremuritulburi.com, aveau articole bazate strict pe teorii ale conspirației, titrând printre altele că "marele plan din spatele proiectului COVID-19 ar fi reducerea populației și controlul mulțimilor prin instituirea unui mod nou de viață fără drepturi și libertăți, controlat de un nou guvern unic mondial menit să excludă Rusia și China din prim-planul geopolitic".
Accesul la site-ul Bpnews.ro a fost blocat din cauza știrilor false semnate de Ninel Peia, fost candidat la prezidențiale: Actuala epidemie ar fi o invenție a industriei BigPharma, scria acesta Autoritățile au decis joi, 16 aprilie, blocarea accesului la site-ul bpnews.ro, după ce Grupul de Comunicare Strategică a analizat și a concluzionat că „autorii care publică pe acest portal persistă în lansarea unor teorii conspiraționiste de natură a instiga cetățenii la nerespectarea prevederilor din Ordonanțele Militare cu privire la distanțarea socială". În decizia ANCOM, obținută de HotNews.ro, sunt date ca exemplu mai multe articole semnate de Ninel Peia, care susținea printre altele că actuala epidemie ar fi o invenție a industriei BigPharma.
Guvernul mai face o platformă online. De data aceasta pentru românii din diaspora Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, Ministerul Afacerilor de Externe și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și organizația neguvernamentală Code for Romania, a lansat o nouă platformă online, componentă a inițiativei de sprijin pentru combaterea efectelor COVID-19, Diaspora Hub, informează Guvernul. DiasporaHub.ro este a cincea platformă online deschisă de Guvern în partenriat cu organizația Code for Romania, de când a început epidemia de coronavirus.
Guvernul va lua 700 milioane de lei din rezervele Arbitrului telecom pentru a combate pandemia de COVID-19 și amână furnizorii de comunicații de la plata taxei de spectru radio Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat miercuri seara că bugetul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a fost aprobat prin ordonanţă de urgenţă, una dintre prevederi fiind transferul la bugetul statului a unei sume de aproximativ 700 de milioane de lei din rezervele ANCOM, informeaza Agerpres. Guvernul a aprobat de asemenea suspendarea plății taxei de spectru și frecvențe radio pentru radiodifuzori și operatorii de comunicații până la 31 octombrie 2020.
Prelungirea stării de urgență: Instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională vor putea atribui contracte prin negociere, fără licitație. Necesarul va fi aprobat prin hotărâre CSAT Instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională vor putea încheia mai rapid achiziții, pe perioada stării de urgență, pentru acoperirea necesarului de mijloace specifice de protecție și intervenție, potrivit decretului de prelungire a stării de urgență semnat marți de președintele Iohannis. Mai exact, aceste instituții pot încheia acorduri cadru pe maxim 3 luni, fără a mai organiza licitații, ci prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunț, așa cum prevede legea 98/2016. Necesarul de mijloace specifice de protecție/intervenție va fi stabilit prin hotărâre a Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Parchetul General tocmai a atribuit un contract de peste 10 milioane de euro într-o licitație IT cu un singur ofertant. Plus: 73% dintre actualele PC-uri au Windows XP Parchetul General a atribuit săptămâna trecută un contract de peste 10 milioane de euro, finanțat din fonduri UE, pentru dezvoltarea unui sistem IT de management al audierilor, arată datele din sistemul electronic de achiziții publice. Deși realizarea unui astfel de sistem IT nu este ceva ieșit din comun, la licitație s-a prezentat o singură asociere de firme, abonate la bani publici, care în final a și câștigat contractul. Din documentația de licitație aflăm și că Parchetul General și parchetele subordonate dețin mii de PC-uri cu Windows XP, sistem de operare care nu se mai produce și nu mai are actualizări de securitate.
Furnizorii mici de internet și cablu TV din țară: Nu vom întrerupe serviciile pentru neplata facturilor, în măsura în care putem să ne plătim angajații și furnizorii Furnizorii mici de internet și cablu TV din mai multe orașe din țară au început să-și sune clienții care au întârzieri la plată pentru a afla când își pot plăti facturile restante, unii abonați au fost amânați de la plată pe termene scurte, iar celor care nu și-au plătit facturile mai mult de două luni și nici nu răspund la telefon le-au fost întrerupte serviciile, arata datele transmise HotNews.ro de Interlan, asociație care reprezintă 38 de furnizori mici de internet din țară. Amintim că luna trecută, arbitrul telecom (ANCOM) a solicitat furnizorilor ca, pe perioada stării de urgență, să nu întrerupă serviciile pentru neplata facturilor.
Poliția Finanțelor: Românii pot reclama online la Ministerul de Finanțe băncile care nu aplică suspendarea plății ratelor bancare Guvernul a pus la dispozitie un formular electronic pe platforma aici.gov.ro prin care românii pot transmite către Ministerul de Finanțe situațiile în care bancile refuză sau nu respectă aplicarea normelor pentru amânarea ratelor prevăzute de Ordonanța de Urgență 37/2020. Sesizările vor fi analizate de către conducerea Ministerului Finanțelor, astfel încât să fie identificate aceste bănci, a anunțat pe Facebook Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.
Comisia Europeană: Aplicațiile mobile pot juca un rol important în eliminarea treptată a măsurilor de izolare Comisia Europeană a adoptat miercuri o recomandare de sprijinire a strategiilor de ieșire din criză prin intermediul datelor și al aplicațiilor mobile. Comisia spune că trebuie luate măsuri pentru o abordare comună la nivelul UE privind utilizarea aplicațiilor mobile și a datelor mobile ca răspuns la pandemia de coronavirus. La momentul oportun, instrumentele digitale pot juca un rol important în eliminarea treptată a măsurii de izolare, dacă acestea respectă normele UE și sunt bine coordonate, arată Comisia.
DOCUMENT Furnizorii de internet îi cer lui Iohannis să nu promulge proiectul de lege care ar amâna plata facturilor pentru 3 luni: Există riscul închiderii unor operatori și conține prevederi de concurență neloială Furnizorii de internet membri ai două asociații (ANISP și Interlan) au solicitat miercuri președintelui Klaus Iohannis să nu promulge proiectul de lege care ar permite amânarea cu 3 luni la plata facturilor de internet și telefonie, pe motiv că măsura ar afecta industria și ar exista riscul închiderii unor operatori din cauza imposibilitatii mentinerii in functiune a retelelor si serviciilor de telecomunicatii. Aceștia mai spun și că exceptarea doar a operatorilor mobili de la regimul amânării plății abonamentelor pentru serviciile de date și voce mobilă ar încălca principiile concurenței loiale din Constituție, aspect pe care HotNews.ro l-a semnalat deja.
Date oficiale privind consumul de internet după izbucnirea pandemiei de COVID-19: Traficul de internet fix a crescut în medie cu 20,9%, iar cel mobil cu 12% Traficul total de date a crescut, în medie în ultima săptămînă din luna martie, cu 12% în rețelele mobile și cu 20,9% în rețelele fixe, în timp ce traficul de voce a înregistrat creșteri medii de 22% în rețelele mobile și 22,7% în rețelele fixe, a anunțat miercuri Arbitrul telecom, după centralizarea datelor transmise de furnizorii de comunicații. Izolarea populației la domiciliu, munca și învățatul de acasă, în contextul pandemiei de coronavirus, au dus la creșteri de peste 20% la internetul mobil și de până la 90% la internetul fix, potrivit datelor furnizate la solicitarea HotNews.ro de Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS.
Încă un site web blocat pentru fake news: Cohortaurbana.ro promova ideea că virusul Covid-19 ar fi fost creat în laborator pentru a fi folosit ca armă biologică Grupul de Comunicare Strategică a solicitat marți, 7 aprilie, blocarea accesului la site-ul web cohortaurbana.ro pe motiv că ar fi distribuit constant „informații false și alarmiste despre noul Coronavirus într-o notă conspiraționistă și invocând ca argument lupta dintre marile puteri ale lumii" (..) precum și informații care au ca scop promovarea ideii că virusul COVID-19 a fost „creat în laborator pentru a fi folosit ca armă biologică”. Vezi în articol cine deține acest site web și decizia ANCOM de blocare a accesului.
​DOCUMENT Starea de urgență: Agenția pentru achiziții publice a renunțat la promovarea unui OUG, după ce a fost acuzată că actul i-ar scăpa pe cei care dau tunuri financiare Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a renunțat marți la promovarea unei Ordonanțe de Urgență care viza noi reguli la achizițiile directe în situații de urgență, după ce deputata PSD Ana Birchall a publicat și a avertizat asupra unui proiect prin care s-ar acorda impunitatea: "Cu alte cuvinte (..) toți cei care dau tunuri financiare în această perioadă nu vor răspunde legal!", a spus ea. Șeful ANAP a transmis marți către HotNews.ro proiectul de OUG, cu mențiunea că este diferit de cel postat de Ana Birchall și că s-a renunțat la promovarea sa deoarece măsurile ar urma să fie incluse în decretul pe care-l pregătește Guvernul pentru prelungirea stării de urgență.Vezi în articol la ce proiect de OUG a lucrat ANAP și cum motivează șeful Agenției pentru achiziții de ce ar fi nevoie de aceste măsuri.
Amenzile pentru nerespectarea Ordonanțelor Militare pot fi plătite și online prin Ghișeul.ro Începând de astăzi, plata amenzilor pentru încălcarea prevederilor Ordonanțelor Militare poate fi făcută și online, prin platforma Ghiseul.ro, a anunțat luni, 6 aprilie, Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) pe pagina sa de Facebook. Începând de vineri, 3 aprilie, și plățile pentru CAS, CASS și impozitul pe venit, aferente declarației unice pentru persoane fizice, persoane fizice autorizate și intrepinderi individuale se pot achita online prin Ghiseul.ro, spune acesta.
Cum se vede creșterea traficului de internet într-o platformă în care sunt conectați peste 100 de operatori de rețele din România: Creșteri de 50% pentru Facebook, Netflix și Google Peste 100 de operatori de rețele din România, furnizori de servicii de acces la internet, de servicii de conținut, platforme de socializare, instituții guvernamentale ori financiar bancare fac schimb de trafic între rețelele lor prin intermediul platformei InterLAN, la un nivel de trafic zilnic total de până la 235 Gbps, iar luna trecută s-a înregistrat o creștere de aproximativ 10%, a declarat pentru HotNews.ro Eric Băleanu, președintele Asociației Interlan. Cea mai mare creștere de aproximativ 50% în unele cazuri s-a observat în rândul furnizorilor de servicii de conținut: Facebook, Netflix, Google, Microsoft, Blizzard Entertainment etc, spune acesta.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by