TELECOM
Arafat, despre identificarea proprietarilor prepay când sună la 112: Dacă punem numere de înmatriculare pe mașini înseamnă că încălcăm viața privată? Nu asta este problema, îi răspunde societatea civilă Datele proprietarilor prepay vor fi accesate când aceștia sună la 112, o măsură care poate salva vieți, a susținut Raed Arafat, șeful Departamentului de Urgență la dezbaterea privind proiectul de Ordonanță de Urgență care modifică sistemul 112. Dacă punem numere de înmatriculare pe mașini înseamnă că încălcăm viața privată? s-a întrebat acesta. Nu plata cartelelor prepay cu buletinul este problema, ci măsura disproporționată de a pedepsi apelarea abuzivă prin colectarea masivă de date și lipsa garanțiilor de securitate a acestor date, i-a replicat societatea civilă.
Modificările de urgență la sistemul 112, în dezbatere publică: Mai multe ONG-uri cer Avocatului Poporului să apere drepturile și libertățile cetățenilor Înregistrarea obligatorie a datelor personale ale celor care dețin cartele SIM preplătite și implementarea de urgență a soluției de localizare AML/ELS pentru o mai bună localizare a celor care sună la 112 vor fi dezbătute joi, 22 august, la Ministerul Comunicațiilor. Măsurile fac parte dintr-un proiect de Ordonanță de Urgență, lansat recent în dezbatere publică. Mai multe ONG-uri au cerut Avocatului Poporului să nu permită limitarea drepturilor constituționale prin Ordonanță de Urgență, acuzând că autoritățile se folosesc de cazul Caracal pentru instituirea unui sistem de tip Big Brother.
SUA: Huawei primește un termen de 90 de zile în care mai poate cumpăra produse de la furnizorii americani Departamentul de Comerț al SUA este pe cale să extindă termenul pentru Huawei Technologies, permiţându-i firmei chineze să se aprovizioneze de la companiile americane, astfel încât să îşi poată mulţumi clienții existenți, potrivit unor surse, scrie Reuters, informează Mediafax. Extinderea va reînnoi practic un acord care era prevăzut să se finalizeze pe 19 august.
Șeful Teamnet, grup fondat de Sebastian Ghiță: Sistemul pe care l-am livrat către STS în 2015 permite recepționarea datelor GPS în București și Ilfov Bogdan Nedelcu, directorul general al Teamnet International, grup fondat de Sebastian Ghiță, a precizat, vineri, pentru HotNews.ro, că sistemul livrat în 2015 către STS pentru modernizarea sistemului 112 în București și Ilfov permite recepționarea datelor GPS. STS a dezvoltat abia în februarie 2019 o aplicație 112 pentru telefoane inteligente care permite transmiterea datelor GPS în sistemul 112. Vezi în articol ce a propus Teamnet către Președinție și Guvern după cazul Caracal.
Sistemul 112 ar fi trebuit să preia datele GPS ale apelurilor efectuate de pe telefoanele inteligente din București și Ilfov încă din 2015. Ce s-a întâmplat? Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a atribuit în anul 2015 un contract de peste 10 milioane lei către o asociere formată din firmele S&T și Teamnet (grup fondat de Sebastian Ghiță) pentru modernizarea sistemului 112 în București și Ilfov. Una dintre cerințele minime și obligatorii era preluarea automată în sistemul 112 a informației de localizare GPS de pe telefoanele inteligente care au softuri ce transmit această locație. De ce sunt în continuare întrebați bucureștenii unde se află atunci când sună la 112? Vezi în articol Caietul de sarcini al licitației pentru modernizarea sistemului 112 din București și Ilfov.
Ministerul Educației pregătește licitații IT de 475 milioane de lei pentru a nu pierde fondurile UE nerambursabile Ministerul Educației, condus de Ecaterina Andronescu, susține că nu există riscul pierderii fondurilor UE nerambursabile alocate pentru platforma națională de internet wireless în școli. Contractul, în valoare de 165 milioane de lei, a fost atribuit deja prin licitație, dar fiind finanțat prin fonduri UE este condiționat de implementarea altor două platforme naționale asumate de Ministerul Educației: Catalogul Electronic și Biblioteca Virtuală, pentru care nu au fost semnate încă cererile de finanțare. Vezi în articol cât vor costa și ce servicii vor oferi cele două platforme IT din Educație.
Vodafone a anunțat finalizarea achiziției UPC în România Vodafone a anunțat joi că a finalizat procesul de achiziție a UPC pe piața locală, după aprobarea Comisiei Europene privind preluarea de către Vodafone Grup a operațiunilor Liberty Global în România, Germania, Cehia și Ungaria, într-o tranzacție de 18,4 miliarde de euro. Compania rezultată are o nouă echipă de management și urmează să introducă servicii de telecomunicații convergente fix-mobil.
România digitală dă eroare la ANAF. Experiența unui contribuabil care a primit noi documente în Spațiul Privat Virtual Mă număr printre fericiții care au reușit miercuri, 31 iulie, să depună online declarația unică. A durat câteva minute și singura nemulțumire a fost că formularul pdf inteligent pe care a trebuit să-l completez avea cuvinte incomplete. Azi, Fiscul m-a informat că am primit noi documente în Spațiul Privat Virtual. Ei bine, ca să le vizualizez a fost o aventură pentru că site-ul ANAF are și astăzi erori continue de accesare.
Cazul Caracal a prins STS într-un val de achiziții publice de milioane de euro: Telefoane inteligente, laptop-uri și desktop-uri Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a lansat miercuri, 24 iulie, o licitație deschisă pentru achiziția a maxim 3.000 de telefoane inteligente (smartphone-uri), contract cu o valoare estimată la peste 2,01 milioane de lei, care va fi finanțat din fonduri bugetare. În luna mai, STS a lansat licitație de peste 5,5 milioane de euro pentru achiziția de laptop-uri și desktop-uri. În ambele cazuri, STS spune că este nevoie de înlocuirea terminalelor defecte sau uzate. Vezi în articol alte achiziții în derulare și ce se mai întâmplă cu licitația de 184,7 milioane lei pentru modernizarea 112.
Finalizarea achiziției UPC de către Vodafone​, estimată pentru 1 august 2019: Care va fi noua echipă de conducere Finalizarea tranzacției prin care Vodafone a preluat UPC România este estimată pentru 1 august 2019, ca urmare a aprobării primite din partea Comisiei Europene pentru tranzacția dintre cele două companii. O nouă echipă executivă va conduce noua companie rezultată și va raporta către Murielle Lorilloux, directorul general al Vodafone România, a anunțat luni al doilea mare operator local de comunicații mobile.
UPDATE Cum răspunde STS acuzațiilor că nu a implementat de mulți ani soluții gratuite de localizare a apelurilor 112: Totul este pregătit, dar trebuie modificată legislația primară/Cătălin Drulă, președintele Comisiei IT din Parlament: STS minte Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis duminică, la solicitarea HotNews.ro, că a testat din 2017 soluțiile gratuite de tip AML și ESL care permit localizarea apelurilor la 112 fără instalarea unor aplicații. În 2018, în baza testelor cu cei patru mari operatori de telefonie mobilă, STS a transmis către ANCOM că sistemul 112 este pregătit să implementeze aceste soluții, numai că mai lipsește ceva: trebuie actualizată legislația primară existentă. În replică, deputatul USR Cătălin Drulă, președinte al Comisiei IT din Parlament, susține că STS minte și că legislația actiuală permite Serviciului să implementeze soluțiile AML.
​Cazul Caracal. Decizia premierului de înființare a Comitetului interministerial privind 112, condus de Raed Arafat, în Monitorul Oficial În Monitorul Oficial de sâmbătă a fost publicată o decizie a premierului Viorica Dăncilă prin care se înființează Comitetul interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112. Acesta va fi condus de Raed Arafat, care va avea funcția de președinte.
STS, despre cazul Caracal: Reconfirmăm că nu au fost inadvertențe, sincope sau defecțiuni tehnice Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) transmite, într-un comunicat difuzat sâmbătă seară, că în cazul Caracal nu au fost inadvertențe, sincope sau defecțiuni tehnice și dacă există o problemă este legată doar de comunicarea întârziată.
Oficialii STS, ANCOM și ai Ministerului Comunicațiilor, acuzați că ar fi responsabili pentru neimplementarea unor soluții gratuite de îmbunătățire a localizării apelurilor 112 Președintele Comisiei IT din Parlament, Cătălin Drulă (USR), susține că multe țări europene au implementat de mult timp soluții gratuite de localizare a apelurilor la 112. Aceste soluții, care funcționează pe smartphone-uri cu Android și iOS fără să-ți instalezi nicio aplicație, trimit automat locația de pe telefon la apelurile de urgență. "E vorba de un nenorocit de SMS de 100 de octeți și de asocierea lui cu apelul de urgență. Dar nu, ei stau în blocaje de licitații și contestații de ani de zile "pentru modernizarea 112", susține Drulă.UPDATE (sâmbătă, 09:40) Președintele Comisiei IT din Parlament a transmis sâmbătă către HotNews.ro solicitările oficiale făcute către STS, ANCOM și Ministerul Comunicațiilor în care cere explicații pentru neimplementarea unor soluții gratuite de localizare a apelurilor la 112.
VIDEO Asociația europeană a numărului 112: Autoritățile române care gestionează 112 au fost reticente ani de zile în folosirea unei tehnologii de localizare gratuită "Timp de mulți ani (2015), am insistat la autoritățile române să îmbunătățească informațiile despre locație, dar până acum nu s-a făcut nimic. Serviciile române care gestionează 112 au fost reticente în folosirea unei tehnologii de localizare gratuită a locației numită Advanced Mobile Location (AML) și care a salvat în mod literal viața a nenumărați cetățeni din întreaga Europă.", au transmis vineri pentru HotNews.ro oficialii Asociației europene a numărului unic de urgență (EENA).
Cât de depășit este sistemul 112: La 5 ani de la tragedia din Apuseni, STS folosește aceeași tehnologie de localizare a apelurilor Fata de 15 ani, dispărută miercuri în Carcal și care ar fi fost ucisă de cel în mașina căruia se urcase la ocazie , a sunat joi de trei ori la 112 într-un interval de 7 minute, fără să fie localizată. Poliția spune că STS a transmis a coordonate de pe o arie destul de mare, respectiv pentru trei locații care s-au dovedit a fi greșite. Situația amintește de o altă tragedie. În 2014, când a avut loc accidentul aviatic din Munţii Apuseni, după apelul la 112, salvatorii au ajuns cu întârziere de câteva ore la victime, două dintre ele fiind decedate. STS a lansat abia anul trecut o licitație de modernizare a sistemului 112, blocată acum în instanță, și a dezvoltat o aplicație pentru telefoane inteligente, care oferă precizie de localizare, dar care are doar peste 10.000 descărcări.
Noi precizări de la STS despre precizia localizării apelului făcut de tânăra de 15 ani la 112: Victima a fost găsită la limita inferioară a zonei de localizare transmisă de rețeaua de telefonie mobilă STS a revenit vineri cu noi precizări legate de cum s-a făcut localizarea apelurilor făcute la 112 de tânăra de 15 ani ucisă în Caracal. Prin apelarea numărului de urgență 112 este furnizată și disponibilă în mod automat informația de localizare transmisă de operatorul reţelei publice mobile. Zona primară de localizare este reprezentată sub forma unui cerc sau sector de cerc, iar în cazul de față, victima a fost găsită în zona afișată, la limita inferioară a acesteia, spune STS. O localizare mai precisă ar fi posibilă doar prin aplicația 112 dezvoltată de STS, se mai arată în comunicat.STS: Adolescenta de 15 ani ar fi putut fi localizată cu precizie dacă ar fi folosit aplicația Apel 112, care poate fi descărcată pe telefon. Ar fi fost vital
STS: Adolescenta de 15 ani a sunat de 3 ori la 112 în interval de 7 minute / Serviciul susține că nu identifică locul telefonului Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis vineri că fata de 15 ani dispărută în Olt a sunat de 3 ori la 112 în interval de 7 minute. La al doilea apel, în timpul discuției cu dispecerul de la poliție, apelanta nu a reușit să furnizeze date privind adresa/locația în care se află, dar a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în locația în care se afla. Reacția STS vine după ce Poliția a anunțat că STS a transmis trei adrese greșite în urma apelului la 112.
Dosarul în care sunt urmăriți penal Vasile Ciurchea și Liliana Mihai, președintele și directorul general al CNAS, este în lucru de 3 ani Vasile Ciurchea, noul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dar și Liliana Mihai, directorul general al Casei, sunt urmăriți penal încă din luna mai 2016, într-un dosar ce vizează contractele privind sistemul informatic al Casei, cu prejudiciu de peste 16 milioane de euro. Ce s-a mai întâmplat cu acest dosar? Este în lucru, au precizat miercuri pentru HotNews.ro procurorii DNA.
O situație absurdă: Cum a fost lăsat sistemul IT din sănătate fără servicii de mentenanță la bazele de date Oracle "Există fapte de natură penală" în legătură cu faptul că baza de date a sistemului a fost lăsată fără servicii de mentenanță, a anunțat luni ministrul Sănătății, Sorina Pintea. HotNews.ro a investigat cum a rămas CNAS fără mentenanța Oracle, esențială pentru întreg sistemul IT și a descoperit o situație incredibilă. Cu o mentenanță expirată în decembrie 2018 și fără personal IT specializat în tehnologia Oracle, CNAS a lansat în ianuarie o procedură simplificată de achiziție pentru 6 luni a acestor servicii. Luna trecută, procedura a fost anulată.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by