TELECOM
Afacerile Orange România au crescut cu 11,1% până la 270 milioane de euro în primul trimestru din acest an, dar numărul de clienți a scăzut Orange România, liderul pieței de comunicații mobile, a anunțat astăzi că a realizat o cifră de afaceri în valoare de 270 milioane de euro, în creștere cu 11.1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creștere susținută, în principal, de evoluția pozitivă a utilizării datelor mobile, a vânzărilor de dispozitive mobile şi a serviciilor convergente. La 31 martie 2018, Orange România oferea servicii mobile, fixe și TV pentru 10.449.000 clienți (n.a contracte și SIM-uri valabile), în scădere cu peste 170.000 de utilizatori față de sfîrșitul anului trecut.
Guvernul a aprobat semnarea de către România a cooperării în domeniul inteligenței artificiale, a tehnologiei blockchain și a lansării radarului privind inovarea Guvernul a adoptat marți un Memorandum privind aprobarea semnării de către România a declarațiilor propuse de către Comisia Europeană pentru dezvoltarea noilor tehnologii, anume: cooperarea în domeniul inteligenței artificiale; lansarea radarului privind inovarea și devoltarea tehnologiei blockchain la nivel european, a declarat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului. UE vrea să investească peste 1 miliard de euro până în 2020 în supercomputere, inteligența artificială și tehnologia blockchain pentru a ține pasul cu SUA si China, iar România era până acum printre puținele țări care întârziau să adere la aceste inițative.
Surse FT: Discuțiile privind achiziția de către Vodafone a rețelelor Liberty Global din Germania și Europa de Est ar fi în faza finală/Tranzacția ar putea atinge 16,5 miliarde de euro Discuțiile privind achiziția de către grupul britanic Vodafone a rețelelor de cablu ale Liberty Global din Germania și Europa de Est ar fi în faza finală și un acord ar putea fi încheiat în urmatoarele două săptămâni, potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de Financial Times. Dacă va avea loc, tranzacția ar putea ajunge la aproximativ 16,5 miliarde de euro, inclusiv datoriile, și ar fi cea mai mare tranzacție telecom din ultimii 5 ani.
Probleme cu noul sistem IT de achiziții publice SICAP: 'Un astfel de sistem de 27 milioane de lei nu se pune niciodată în producție fără testări de design și compatibilitate' Guvernul Dăncilă se laudă în recentul bilanț de guvernare cu implementarea noului sistem electronic de achiziții publice (SICAP), un sistem IT de 27 milioane de lei, care ar fi funcțional din data de 2 aprilie 2018. Realitatea este însă că sistemul funcționează foarte greu, la trecerea între secțiuni apar linii de cod, iar utilizatorilor care întâmpină probleme de acces li se cere să schimbe setări complexe. Surse din industrie contactate de HotNews.ro susțin că 'un astfel de sistem nu se pune niciodată în producție fără testări de toate felurile, inclusiv testări de design și compatibilitate'.
Netcity Telecom investește peste 30 milioane de euro pentru extinderea rețelei subterane pentru fibră optică a Municipiului București Netcity Telecom a semnat pe data de 19 aprilie 2018 majorarea facilității de credit de tip club loan în valoare de 36 millione euro cu o nouă facilitate, în valoare de 10 milioane euro, cu un sindicat de banci format din Banca Comercială Română și BRD Groupe Societe Generale, a anunțat luni compania. Cele 10 milioane de euro se vor adăuga celor peste 20 milioane de euro deja alocate din fonduri proprii pentru continuarea lucrărilor de extindere a infrastructurii subterane de fibră optică în următorii 3 ani.
Chinezii de la ZTE spun că interdicțiile impuse de SUA sunt nedrepte și că pun în pericol existența companiei ZTE, una dintre cele mai mari companii chineze de tehnologie, se arată indigantă de interdicțiile impuse în SUA, le consideră total nedrepte și adaugă că alte companii americane vor avea de suferit din cauza restricțiilor. Companiilor americane li s-a interzis pe șapte ani să mai aibă legături de afaceri cu ZTE, producător chinez de smartphone-uri și echipamente telecom. ZTE are 74.000 de angajați și americanii spun că oficiali ai companiei au făcut declarații mincinoase în cadrul unei anchete, încălcând astfel o înțelegere prealabilă.
Atenție la fraude: Ai primit un apel de la un număr necunoscut din Burundi sau Malawi? Nu suna înapoi! Ați fost apelați de numere necunoscute din străinătate cum ar fi din Albania (+355), Burundi (+257), Malawi (+265), Maroc (+212), Nigeria (+234), Tunisia (+216), Belarus (+375), Pakistan ( +92) sau Estonia (+372)? Aveți mare grijă să nu sunați înapoi! Ar putea fi o frauda, ațenționează pe Facebook arbitrul telecom. La solicitarea HotNews.ro, Autoritatea a precizat că a primit 10 astfel de reclamații, în care utilizatorii au spus că, după ce au sunat înapoi, au constatat că au rămas fără credit, în cazul cartelelor prepaid, sau au înregistrat costuri suplimentare, în cazul abonamentelor lunare.
Ofertele de telefonie s-ar putea îmbunătăți: Operatorii de telefonie vor percepe tarife mai mici la portarea numerelor de telefon Tarifele percepute de operatorii de telefonie pentru portarea numerelor, serviciu care permite unui abonat să-și păstreze numărul de telefon când își schimbă furnizorul, vor scădea, potrivit unei decizii luate astăzi de arbitrul telecom împreună cu industria. "Ne așteptăm ca reducerea costurilor implicate de procesul de portare a unui numar de telefon să se vadă atât în creșterea numărului de utilizatori care aleg să se porteze, dar și în ofertele furnizorilor”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele arbitrului telecom (ANCOM). Tarifele agreate cu industria sunt mai mari decat valorile maxime propuse inițial de ANCOM.
Guvernul Dăncilă vrea să schimbe din temelii legislația achizițiilor publice. Apare Oficiul pentru Achiziții Centralizate / ANAP va deveni și arbitru și jucător pe o piață de zeci de miliarde de euro Ministerul de Finanțe a publicat marți seara patru proiecte care modifică din temelii legislația achizițiilor publice. Un proiect de Ordonanță de Urgență prevede înființarea Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC). Un altul prevede ca Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) va prelua infrastructura aferentă Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP) de la Agenția pentru Agenda Digitală (AADR). Măsura ar contraveni practicilor UE care interzic ca un reglementator să fie și operator în aceeași piață și ar pune în pericol AADR și alte trei mari sisteme IT gestionate de această agenție care trăiește din taxele din SEAP, susțin surse HotNews.ro.Participă în text la sondajul HotNews.ro: E nevoie de schimbarea legislației privind licitațiile publice?
De ce nu mai poate fi accesat portalul de 12 milioane de euro e-România: Ministerul Comunicațiilor susține că este performant, dar neinteresant pentru cetățeni și autorități Portalul eRomânia, pe care statul a cheltuit 12 milioane de euro când la conducerea Ministerului Comunicațiilor era Gabriel Sandu (PDL), aflat acum în închisoare în 'dosarul Microsoft', este inaccesibil de luni de zile. Contactați de HotNews.ro, oficialii Ministerului Comunicațiilor, condus acum de Petru Cojocaru (PSD), susțin că 'portalul este unul performant însă, în același timp, nu este utilizat la capacitatea lui maximă din cauza lipsei de interes a cetățenilor și autorităților locale, motiv pentru care ministerul se preocupă să actualizeze o serie de funcționalități în concordanță cu nevoile actuale ale cetățenilor'.
Cum vrea Tarom să cumpere sisteme IT care ar putea atinge valoarea de 19 milioane de euro Tarom a anunțat în urmă cu două zile lansarea a două licitații deschise prin care se vor face "achiziții majore pentru sistemul IT de relaționare cu clienții", fără să prezinte valoarea maxim estimată a contractelor. De ce? Oficialii Tarom susțin că strategia de "a nu face publică valoarea estimată a lucrărilor" ar încuraja competitivitatea. Aflată pe pierderi în ultimii 10 ani, Tarom subliniază că 'nu se supune legislației privind achizițiile publice', fiind o companie 'înființată în scop de profit' și 'funcţionând în condiţii de piață concurențială'. HotNews.ro a aflat însă că valoarea estimată a achizițiilor ar putea atinge 19 milioane de euro.
UE vrea să investească peste 1 miliard de euro până în 2020 în supercomputere, inteligența artificială și tehnologia blockchain pentru a ține pasul cu SUA si China: România, printre puținele țări care întârzie să adere la aceste inițative Supercalculatoare de înaltă performanță, capabile de milioane de miliarde de operațiuni pe secundă, și care ar putea fi folosite pentru a dezvolta produse inovatoare ori pentru a depista și preveni boli sau catastrofe naturale. Inteligența Artificială care ar putea aduce servicii medicale mai bune, transporturi mai sigure și un sector industrial mai competitiv. Tehnologia Blockchain, care stă in spatele monedelor virtuale. Majoritatea țărilor UE au agreat recent să coopereze și să investească peste 1 miliard de euro până în 2020 pentru a ține pasul cu SUA și China. Țara noastră a rămas printre puținele țări care întârzie să adere la aceste demersuri. UPDATE "România susţine demersurile UE de a moderniza politicile naţionale în efortul de a dezvolta cercetarea la scară largă în domeniul inteligenţei artificiale", se arată într-un răspuns al Ministerului Comunicațiilor, transmis la solicitarea HotNews.ro.
​Ce costuri și riscuri ar putea genera Declarația unică Aproximativ un milion de contribuabili vor trebui să depună până în 15 iulie declarația unică pentru plata obligațiilor fiscale. Modul în care se va desfășura acest lucru ar putea genera probleme precum: cozi mari la ghișee și costuri semnificative pentru stat cu transmiterea datelor de acces la depunerea online. În aceste condiții, Asociația de Plăți Electronice (APERO) a propus Finanțelor ca toate aceste operațiuni să fie complet digitalizate pe platforma Ghișeul.ro, fără costuri pentru stat.Vezi în articol ce costuri și riscuri ar putea apărea la depunerea Declarației unice.
ANCOM: Ce drepturi au utilizatorii când acceptă, prin telefon, email sau online, o ofertă de la furnizori Atunci când utilizatorii cumpără servicii de telefonie, internet sau televiziune prin intermediul telefonului, e-mailului sau al unei aplicaţii online, furnizorul trebuie să le pună la dispoziție o serie de informații minime, relevante pentru ca aceștia să poată lua o decizie adaptată nevoilor de consum, iar contractul la distanță (inclusiv cel telefonic) se consideră încheiat doar după ce utilizatorii și-au exprimat consimțământul în scris (pe un suport durabil), a anunțat marți arbitrul telecom (ANCOM). Utilizatorii au dreptul de a se retrage dintr-un contract la distanţă în termen de 14 zile de la încheierea acestuia, fără a invoca un motiv.
​Prima zi de funcționare a noului Sistem Electronic de Achiziții Publice: Peste 8.500 de utilizatori autentificați, peste 500 de cumpărări directe inițiate și 3 plăți online 8.596 de utilizatori s-au autentificat ieri, în prima zi de lansare în producție a noii aplicații a Sistemului Electronic de Achiziții Publice, numită SICAP, fiind inițiate 501 cumpărări directe și efectuându-se 3 plăți online, a anunțat astăzi Ministerul Comunicațiilor. Atenție! Nicio procedură de achiziție publică nu se mai poate face prin SEAP - vechea aplicație, însă datele istorice nu au fost preluate încă în noua aplicație SICAP, prin care se efectuează de acum orice procedură. Migrarea datelor între cele doua sisteme ar urma să se facă în câteva luni.
Costin Tudor, numit director general provizoriu al Poștei Române Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Poşta Română a decis, luni, numirea lui Costin Tudor în funcția de director general provizoriu.
Noul Sistem Electronic de Achiziții Publice- SICAP, proiect IT de 27 milioane de lei, dezvoltat de grupul UTI, a fost lansat public: De ce merge foarte greu momentan Noul Sistem Electronic de Achiziții Publice (SICAP), un proiect IT de 27 de milioane lei lei finanțat cu fonduri UE, a fost lansat luni, dar funcționează cu întârzieri mari. "Astăzi SICAP funcționează în mediul de producție, ceea ce înseamnă că procedurile noi se desfășoară deja în SICAP, iar procedurile vechi se desfășoară pe SEAP in lichidare. A mers greu și probabil va mai merge greu 1-2 ore, deoarece am mai făcut optimizări în mediul de producție. Este un proiect întârziat, dar astăzi sunt mândru că am reușit să facem lansarea.", a declarat pentru HotNews.ro Liviu Stoica, președintele AADR, agenția care gestionează sistemul IT.
GRAFICE Cât de încrezători sunt tinerii din România în perspectiva de a avea o carieră în economia digitală - studiu printre 6.000 de tineri din 15 țări Tinerii din România sunt cei mai încrezători în perspectiva de a avea o carieră în domenii digitale, potrivit unui studiu internațional comandat de Vodafone și realizat în acest an de YouGov, cu participarea a 5.952 de tineri cu vîrste între 18 și 24 de ani din 15 țări. 53% dintre tinerii români sunt convinși că vor găsi un loc de muncă pe măsura abilităților, 30% cred că economia digitală le va spori oportunitățile de angajare și doar 10% spun că nu își vor permite niciodată aceeași calitate a vieții ca generația părinților lor.
Decizie finală: Curtea Supremă a confirmat abuzul de poziție dominantă al Orange, dar i-a redus amenda de la 34,8 milioane de euro la 23,83 milioane de euro Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat irevocabil în data de 29 martie 2018 încălcarea Legii Concurenței de către compania Orange, care a abuzat de poziția sa dominantă în relația cu firma Netmaster Communications, dar a redus amenda pe care va trebui să o platească de la 147,9 milioane lei (34,8 milioane euro) la 110,9 milioane lei (23,83 milioane euro), a anunțat luni Consiliul Concurenței. În anul 2011, Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Orange şi Vodafone pentru că au refuzat să acorde firmei Netmaster accesul la reţelele lor de telefonie.
Portabilitatea serviciilor de conținut online în UE, în vigoare de la 1 aprilie 2018: Abonații la servicii digitale online, precum filme, TV sau muzică, au acces la acestea și când călătoresc sau locuiesc temporar în alte state membre Furnizorii de servicii de conținut online contra cost (cum ar fi serviciile de streaming online de filme, programe de televiziune sau muzică) trebuie să le furnizeze abonaților lor aceleași servicii, indiferent unde se află aceștia în UE, potrivit Regulamentului UE intrat în vigoare la 1 aprilie 2018. În cazul Netflix, de exemplu, veți avea acces la aceeași selecție (sau catalog) oriunde în UE, dacă vă aflați temporar în străinătate, ca atunci când sunteți acasă, arată Comisia Europeană într-o pagină dedicată noii reglementări.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version