TELECOM
BNR a primit 5 oferte pentru dezvoltarea unui magazin online prin care să-și vândă monedele sale de colecție Banca Națională a României (BNR) a primit cinci oferte în cadrul licitației demarate pentru achiziția unei aplicații informatice de tip eCommerce (magazin online) care să faciliteze procesul de comercializare a monedelor sale de colecție, arată datele din Sistemul electronic de achiziții publice (SEAP). Contractul are o valoare estimată la 135.000 de lei. Vezi în articol ce firme au depus oferte.
Planul Național de Reziliență: Guvernul propune alocarea a peste 4,02 miliarde de euro pentru digitalizarea serviciilor publice, Educație, Sănătate, broadband și 5G Digitalizarea sănătății, reforma fiscală, inclusiv cea vamală, cu ajutorul informatizării, dotarea unităților școlare cu echipamente necesare învățământului virtual, crearea unui cloud guvernamental și sisteme IT interconectate în administrația publică și extinderea acoperirii broadband și 5G sunt principalele proiecte de investiții propuse de Guvern prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În total, Guvernul propune alocarea a peste 4,02 miliarde de euro. Vezi în articol ce reforme de digitalizare sunt propuse pe fiecare domeniu.
Telekom România, investigată pentru un posibil abuz de poziție dominantă. Ce suspectează Consiliul Concurenței Consiliul Concurenţei a anunțat joi că derulează o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Telekom Romania Communications (n.a fostul Romtelecom) pe piața serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament. Autoritatea susține că are indicii că, fără a avea o justificare economică, Telekom România ar fi impus în 2019 un tarif mult mai mare comparativ cu anul anterior pentru emiterea avizului necesar pentru autorizarea executării unor construcții. UPDATE Reacția Telekom România: "Vom furniza autorității toate informațiile necesare pentru a înlătura orice îngrijorare cu privire la stabilirea tarifului pentru avizele de amplasament."
Povestea aplicațiilor IT dezvoltate pro bono de programatorii Code4Romania, în criza COVID-19: Cât de utilizate au fost, cine a suportat costurile de creare și administrare și cui aparțin Peste 10 milioane de români au utilizat, în aproape un an, șapte aplicații IT dezvoltate pro bono de programatorii Code4Romania în parteneriat cu Guvernul pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19, a precizat pentru HotNews.ro Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). "Pentru statul român, costurile de dezvoltare și livrare ale acestor soluții au fost zero și, cu excepția uneia dintre soluțiile digitale – Jurnal Medical, care e în administrarea ADR pentru necesitatea legăturii cu direcțiile de sănătate publică de la nivel județean, celelalte platforme sunt în administrarea Code for Romania", spune autoritatea guvernamentală.UPDATE ADR a anunțat joi, în urma articolului HotNews.ro, că certificatul digital pentru jurnalmedical.ro a fost actualizat. În lipsa acestei operațiuni utilizatorii erau atenționați că nu beneficiază de o conexiune sigură și atacatorii le pot fura informații precum parole, mesaje sau date despre cardurile de credit.
Deputalul PNL Florin Roman a vrut să afle numărul salariaților IT scutiți de impozitul pe venit și impactul acestei scutiri la bugetul de stat. Răspunsul Ministerului de Finanțe Peste 67.000 de salariați din domeniul activității de creare programe pentru calculator au beneficiat în luna ianuarie 2021 de scutirea de impozit pe venit, se arată într-un răspuns transmis luna aceasta de Ministerul de Finanțe la o interpelare făcută de deputatul PNL Florin Roman. Parlamentarul a vrut să afle de asemenea și impactul bugetar generat de această scutire. Vezi în articol impactul lunar al acestei scutiri, conform datelor Ministerului de Finanțe.
O nouă funcționalitate în platforma IT de achiziții publice: Instituțiile publice ar putea face achiziții și în sistem dinamic Autoritatea pentru Digitalizarea României a anunțat miercuri lansarea unei noi funcționalități a platformei SEAP – Sistemul Dinamic de Achiziții Publice, un proces complet electronic și gratuit pentru toți utilizatorii platformei. SAD este similar cu acordul-cadru, cu deosebirea că noii furnizori, prestatori sau executanți se pot alătura oricând pe durata de implementare a sistemului dinamic. Astfel, în loc să se angajeze timp de patru ani într-un acord-cadru, o instituție care utilizează sistemul dinamic poate colabora cu noi operatori economici din piață în orice moment.
Guvernul a stabilit ce date vor fi înscrise pe cartea electronică de identitate: Românii o vor putea solicita din luna august 2021 - spune ministrul Bode "Noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document", a declarat miercuri Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne. Vezi în articol ce date va conține cartea electronică de identitate.
Economia digitală ar fi contribuit cu până la 16% în PIB-ul României la nivelul anului 2019 - estimări ale industriei de software În anul 2019, aportul economiei digitale (activități economice desfășurate prin utilizarea tehnologiilor digitale) a fost estimat până la 16% din PIB, dacă avem în vedere digitalizarea din sectoare precum agricultură sau cel public, potrivit unui studiu realizat de Ernst & Young la solicitarea Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS). Conform definiției restrânse, contribuția economiei digitale la formarea PIB este estimată la 8,6% la nivelul anului 2019, cifră prin care România se situează sub media UE, însă relativ în linie cu țările vecine.
Cum vrea UE să ajungă la autonomie digitală până în 2030: Cel puțin 80% dintre adulți să aibă competențe digitale de bază, identificare electronică și 5G în toate zonele populate Până în 2030, toate serviciile publice esențiale ar trebui să fie disponibile online, toți cetățenii vor avea acces la dosarele lor medicale electronice, iar 80 % dintre cetățeni ar trebui să utilizeze o soluție de identificare electronică. Acesta este doar unul dintre obiectivele prezentate marți de Comisia Europeană pentru transformarea digitală a Europei în următorii 10 ani. Alte obiective vizează ca cel puțin 80% dintre adulți să aibă competențe digitale de bază și toate zonele populate să fie acoperite de tehnologia 5G.
Parteneriat pentru digitalizarea sectorului public: Acord între Autoritatea pentru Digitalizarea României și programatorii Code4Romania Programatorii Code4Romania vor livra produse digitale în format open-source pe care le vor pune la dispoziție, cu titlu gratuit, către Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), în baza unui acord semnat luni 8 martie între cele două organizații. Acordul de parteneriat este valabil pe o perioadă de cinci ani și vizează prelungirea administrării de către părți a ecosistemului de aplicații web pentru ameliorarea efectelor epidemiei COVID-19.
​Mii de angajați din Finanțe și ANAF vor primi laptopuri pentru a munci de acasă în pandemie: Ce firmă va furniza laptop-urile și pentru câți bani Compania Dante International, care deține și administrează eMAG, cel mai mare magazin online din țară, a câștigat o licitație organizată de Ministerul de Finanțe și va furniza 3.700 de laptopuri necasare angajaților din Minister, ANAF și direcțiile regionale pentru a-și desfășura activitatea la domiciliu/telemuncă în contextul pandemiei de COVID-19, arată datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice ((SEAP). Inițial contractul a fost estimat la peste 11,1 milioane de lei. Vezi în articol ce firme au participat la licitație și cu ce ofertă a câștigat eMAG.
BNR își va face magazin online pentru vânzarea monedelor sale de colecție. Află cum te vei putea înregistra și plăti în viitoarea aplicație Banca Națională a României (BNR) vrea să cumpere o aplicație informatică de tip eCommerce (magazin online) pentru a facilita procesul de comercializare a monedelor sale de colecție, potrivit unui anunț de licitație publicat marți de BNR. Soluţia trebuie să permită ca produsele să poată fi cumpărate prin plasarea de comenzi în platformă, atât cu plata online cât şi cu plata la ghişeele sucursalelor regionale ale BNR, se arată în documentația licitației estimată la 135.000 de lei.
Numire la vârful Vodafone România: Alexandra Olaru va fi director juridic și de afaceri externe Vodafone, al doilea mare operator local de comunicații mobile, a anunțat joi numirea Alexandrei Olaru în funcția de director legal și de afaceri externe, începând cu 5 mai 2021. Aceasta va face parte din echipa executivă și va coordona departamentul care reunește ariile juridic, protecția datelor, conformitate, reglementare, public affairs, comunicare corporate și corporate security din cadrul companiei. Anterior, Alexandra Olaru a lucrat timp de 5 ani la Philip Morris România, ca director de afaceri externe și membru al echipei executive.
Start la Poștă pentru investiții de 22 milioane de euro în crearea a două centre de tranzit în Cluj-Napoca și București Poșta Română a lansat miercuri procedura de consultare publică pentru proiectarea, construcția și dotarea centrelor de tranzit București Nord și Cluj-Napoca, bugetul alocat pentru cele două obiective fiind de 22 milioane de euro, sumă asigurată printr-un credit de investiţii accesat de la EximBank, în cursul anului 2020. Prin aceste investiții, Poșta vrea crearea de spaţii de lucru noi, dotate cu echipamente şi tehnologii performante, precum şi creşterea operabilităţii sistemului de sortare şi a eficienţei în viteza de prelucrare a volumului de trimiteri, pentru a ține pasul cu firmele private de curierat.
Ciprian Teleman, ministrul Digitalizării: Unele aplicații IT ale statului mai mult te încurcă / Formularele online sunt scrise de funcționari, pentru a fi folosite tot de aceștia, nu de către cetățeni Aplicațiile pe care statul le pune la dispoziția cetățenilor ar trebui testate obligatoriu pentru că unele dintre ele mai mult te încurcă, decât te ajută, a declarat marți Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. "Chiar și dacă ne uităm la formularele pe care le găsim furnizate de instituții, ele sunt scrise de funcționari pentru a fi folosite de către funcționari, nu de către cetățeni. Toate lucrurile astea ar trebui testate înainte", a spus acesta. Vezi în articol ce soluții crede acesta că ar trebui să fie adoptate pentru digitalizarea statului.
Cîțu: Suntem condamnați să facem reforma aparatului de stat în acest an și digitalizarea va forța această reformă / Astăzi, în relația cu statul, cetățeanul se simte abuzat și inferior Relația cetățenilor cu statul se va modifica peste noapte dacă aparatul de stat va fi digitalizat, a susținut marți premierul Florin Cîțu într-o conferință pe tema digitalizării României. 'Astăzi e adevărat că în relația cu statul, cetățeanul se simte abuzat și inferior. Din păcate asta este situația. Nu putem schimba lucrurile doar schimbând oameni. Nu cred că dacă schimbi un șef la o instituție ai rezolvat problema. Cred că singurul mod prin care poți schimba comportamentul statului este prin digitalizare", a spus Cîțu. Vezi în articol ce vizează reforma aparatului de stat în acest an.
​Anomalii în digitalizarea statului: De la solicitarea cazierului judiciar până la neconcordanțe privind firmele active / Funcționărimea a sabotat acest proces ani de zile, ca să-și justifice salariile - susține președintele CCIR "Dacă eu ca angajator vreau să angajez pe cineva din străinătate, Inspectoratul General de Imigrări îmi solicită cazier judiciar de parcă Inspectoratul General de Imigrări este sub cupola Patriarhiei, nu a Ministerului de Interne, unde pot obține dintr-un enter cazierul judicar", a declarat marți Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și industrie a României (CCIR), dând un exemplu de anomalie în digitalizarea administrativă. În opinia acestuia, 'funcționărimea din România a sabotat acest proces de digitalizare în ani de zile tocmai ca să-și justifice existența ca salariați, nimic altceva'.
Schimbare în topul operatorilor mobili din România: După tranzacția cu Orange, Telekom va pierde locul 3 în fața RCS&RDS în piața de comunicații mobile Telekom Mobile Communications (fostul Cosmote) avea 3,64 milioane de clienți (SIM-uri de telefonie mobilă și date) la sfârșitul anului trecut, în scădere cu 9,8% (circa 400.000 de clienți) față de aceeași perioadă a anului 2019, arată datele grupului elen OTE, care pentru prima dată a decis să nu mai afișeze afacerile și numărul de clienți ai fostului Romtelecom, supus tranzacției cu Orange. Ei bine, fără clienții afectați de această tranzacție, Cosmote ar pierde locul 3 în piața de comunicații mobile în fața RCS&RDS, operator care a atras constant clienți din alte rețele în ultimii ani prin ofertele de portabilitate și prețuri mici.
Deutsche Telekom: În România vom deveni furnizor exclusiv de comunicații mobile, după vânzarea operațiunilor fixe către Orange / Cum au evoluat anul trecut afacerile și numărul de clienți Veniturile grupului Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote) au fost de 951 milioane de euro în 2020, în scădere cu 3% față de anul anterior, însă EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare) a crescut cu 8,5% până la 153 milioane de euro, se arată în raportul financiar al Deutsche Telekom. DT spune că dacă în Cehia este în discuții cu o altă companie pentru a dezvolta propria rețea de fibră optică, în România se va adopta altă tactică: se va trece de la furnizarea de servicii integrate fix-mobile la furnizarea exclusivă de servicii de comunicații mobile, după vânzarea către Orange a pachetului de 54% din acțiunile fostului Romtelecom.
Ministrul Teleman, despre ideea conversiei poștașilor în asistenți comunitari: Digitalizarea este inevitabilă și explorăm alternative pentru activități complementare Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării (USR-PLUS), a declarat joi că 'se explorează alternative pentru ca (n.a poștașii) această resursă umană foarte atașată de comunități să poată avea activități complementare', în condițiile în care digitalizarea este inevitabilă. Ministrul Teleman a lansat săptămâna trecută o idee inedită: conversia factorilor poștali în asistenți comunitari, dând un exemplu mai macabru - factorii poștali să semnaleze când găsesc anumite persoane decedate în locuințe.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by