TELECOM
UPDATE STS ar putea furniza gratuit semnătură electronică pentru instituțiile publice - proiect de OUG aflat pentru a doua oară pe masa Guvernului Guvernul ar putea adopta joi o Ordonanță de Urgență prin care Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) ar putea deveni furnizor servicii de certificare calificată (inclusiv semnătură electronică) destinate exclusiv personalului autorizat din cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice. Un proiect similar a fost luni pe agenda Guvernului, dar a fost amânat pentru ale dezbateri. Inițiativa a stârnit controverse în industrie: unii susțin că desemnarea STS ca furnizor de semnătura calificata ar fi o problemă de concurența neloială, în timp ce alții spun că mai sunt țări în UE unde autoritățile emit certificate calificate pentru semnătura electronică. UPDATE (00:30) Guvernul a adoptat proiectul de OUG, dar rămâne de văzut care este forma finală după publicarea în Monitorul Oficial.
Arbitrul telecom cere să nu se întrerupă serviciile de internet, TV și telefonie, în caz de neplată a facturilor În contextul răspândirii virusului COVID-19 și a instituirii stării de urgență în țară, Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a solicitat în data de 20 martie furnizorilor de telefonie fixă și mobilă, internet și televiziune să nu întrerupă furnizarea serviciilor pentru neplata facturilor, se arată într-o adresă publicată miercuri de Vali Petcu pe blogul său. Contactat de HotNews.ro, Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a confirmat adresa și a precizat că operatorii au deja proceduri interne prin care oferă utilizatorilor posibilitatea amânării plăților sau eșalonarea acestora. Vezi în articol integral adresa ANCOM către furnizorii telecom
Orange și Vodafone au achitat marți cele 60 de milioane de euro la bugetul de stat pentru prelungirea licențelor 3G Furnizorii de servicii de comunicații Orange și Vodafone au achitat fiecare marți, 31 martie, contravaloarea în lei a sumei de 30 milioane euro pentru prelungirea licenţelor pe care le dețin în banda de 2100 MHz și în care furnizează acum servicii 3G, a anunțat Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Astfel, licențele deținute de cei doi furnizori sunt acum valabile pentru perioada 1 aprilie 2020 – 31 decembrie 2031. Taxele de licență, în valoare totală de 60 milioane euro, sunt virate către bugetul de stat.
Interviu cu șeful Autorității pentru Digitalizarea României: Cum vor putea cetățenii să depună solicitări online, semnate electronic, către toate instituțiile publice Toate companiile din țară au administratori sau contabili care dețin semnătură electronică, dar măsurile adoptate luni prin Ordonanță de urgență de Guvern ne vizează pe toți, declară într-un interviu HotNews.ro Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României. Cum se obține o semnătură electronică, cât costă și cum vor putea cetățenii să transmită online documente dacă nu dețin o astfel de semnătură? Instituțiile publice vor putea să-ți aleagă tipul de semnătură pe care îl solicită pentru un anumit tip de document: semnătură calificată, avansată sau simplă, spune acesta. Vezi în articol ce alte măsuri de digitalizare și simplificare a interacțiunii dintre cetățeni, firme și stat vor fi luate în circa 2 săptămâni.
UPC România, odată al doilea mare operator de comunicații prin cablu, încetează să mai existe ca entitate juridică: Sute de mii de abonați devin clienți ai Vodafone Începând de marți, 31 martie, UPC România, odată al doilea mare operator de comunicații prin cablu, încetează să mai existe ca entitate juridică, iar sutele de mii de clienți la serviciile de televiziune, internet fix și telefonie fixă furnizate de această companie vor deveni clienți ai Vodafone România. Al doilea mare operator de comunicații mobile a anunțat marți că a finalizat achiziția și absorbția UPC. Vezi în articol ce informare au primit clienții UPC cu privire la schimbările care au loc începând de azi.
Grupul DIGI cere anularea rezultatelor licitației 5G din Ungaria: Alți trei operatori, declarați câștigători, vor plăti aproximativ 360 de milioane de euro pe licențe Grupul DIGI a cerut luni anularea rezultatelor licitației 5G din Ungaria, procedură de la care a fost respinsă în septembrie 2019. Autoritatea maghiară de reglementare (NMHH) a anunțat joi, 26 martie, rezultatele licitației pentru frecvențele în care vor fi furnizate servicii 5G, deși DIGI a depus acțiuni în instanță și până la acest moment nu este dată o decizie definitivă în justiție. Conform anunțului oficial al NMHH, cei trei operatori câștigători - Magyar Telekom, Telenor și Vodafone - vor plăti peste 128,4 miliarde de forinți (circa 360 milioane de euro) pe licențele 5G adjudecate.
Hotărârea Guvernului de a prelungi licențele 3G ale Orange și Vodafone în schimbul achitării la buget a 60 milioane de euro s-a publicat în Monitorul Oficial ​Hotărârea Guvernului de a prelungi licențele 3G ale Orange și Vodafone până la data de 31 decembrie 2031 în schimbul achitări la bugetul de stat a 60 de milioane de euro a fost publicată luni, 30 martie, în Monitorul Oficial. Cei doi operatori trebuie să achite acum câte 30 milioane de euro până marți, 31 martie, data la care le expirau licențele. Prin Hotărârea de Guvern, adoptată cu întârziere în 26 martie, s-a decis și prelungirea licențelor 3G și 4G ale Telekom și RCS&RDS, care vor plăti cumulat 50 de milioane de euro. Vezi în articol câte milioane de cartele 3G și 4G sunt active în aceste rețele, conform ANCOM.
UPDATE Pentru a doua oară pe masa Guvernului: Prelungirea licențelor 3G ale Orange și Vodafone contra sumei de 60 milioane de euro la bugetul de stat Guvernul ar putea decide joi prelungirea licențelor 3G ale Orange și Vodafone până la sfârșitul anului 2031 în schimbul achitării a 60 milioane de euro de către cele două companii la bugetul de stat. Taxele de licență au fost propuse încă din decembrie 2019 de către autoritatea de reglementare în comunicații și este pentru a doua oară când acest proiect de HG se află pe masa Executivului, după ce în data de 10 martie nu a fost adoptat. Licențele celor doi operatori expiră în câteva zile. UPDATE Guvernul a adoptat joi, 26 martie, Hotărârea de Guvern pentru prelungirea licențelor 3G ale Orange și Vodafone.
Probleme pe pagina de internet a MAI de unde populația ar trebui să-și descarce documentele necesare în cazul părăsirii locuinței: Linkurile către documente sunt inactive / UPDATE MAI a rezolvat problema Pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care conține cele două documente actualizate necesare circulației în afara locuinței are linkuri inactive, astfel că nu poți accesa documentele. Cine încearcă să descarce 'declarația pe proprie răspundere' ori 'adeverința angajator' va fi direcționat acum către pagini de internet cu următorul mesaj: "Account Suspended. This Account has been suspended. Contact your hosting provider for more information". Din fericire, noile documente pot fi găsite si pe site-ul stirioficiale.ro, iar declarația pe propria răspundere poate fi scrisă și de mână cu preluarea tuturor elementelor din modelul oficial. UPDATE (18:30) MAI a rezolvat problema astfel că linkurile către documente duc acum direct către site-ul Stirioficiale.ro, de unde puteți descărca atât "Declarația pe propria răspundere", cât și "Adeverință angajator"
Vodafone, Deutsche Telekom, Orange și alți cinci operatori au convenit să transmită Comisiei Europene datele agregate de localizare ale telefoanelor, pentru a urmări răspândirea coronavirusului Vodafone, Deutsche Telekom, Orange și alți cinci furnizori de telecomunicații au convenit să partajeze către Comisia Europeană datele de localizare a telefoanelor mobile pentru a urmări răspândirea coronavirusului, a anunțat miercuri grupul de lobby GSMA, citat de Reuters. Comisia Europeană va folosi date anonimizate pentru a proteja confidențialitatea și datele privind localizarea telefoanelor mobile ale utilizatorilor vor fi agregate, nu individuale, a explicat un oficial UE. În ultimele săptămâni s-au intensificat îngrijorările cu privire la utilizarea tehnologiei de către guverne pentru monitorizarea celor aflați în carantină și urmărirea infecțiilor, temerile vizând posibile încălcări ale dreptului la viață privată.
UPDATE Un site care propunea introducerea datelor personale pentru a genera documentele necesare circulației în afara locuinței și-a închis aplicația / Grupul pentru Comunicare Strategică: Nu lucrăm cu ei / Protecția Datelor va investiga cazul Un site care îți procesa datele personale pentru a-ți genera automat documentele necesare circulației în afara locuinței și-a închis aplicația, la scurt timp după ce Grupul pentru Comunicare Strategică a transmis pentru HotNews.ro că nu lucrează cu această firmă și că analizează situația. "Proiectul nostru de voluntariat dorește să ofere o mână de ajutor tuturor românilor, dar am decis pentru moment să închidem aplicația până vom crește capacitatea serverelor! Vă garantăm faptul că datele dvs. nu au fost stocate și nici nu vor fi stocate! Revenim în câteva ore.", se arată acum pe site-ul declarație.egovernment.ro. UPDATE (16:25) Autoritatea pentru Protecția Datelor Personale (ANSPDCP) a transmis către HotNews.ro că va demara o investigație în acest caz.UPDATE (16:45) CERT-RO recomandă folosirea surselor oficiale în completarea documentelor necesare pentru activitățile din afara locuinței, în perioada restricțiilor determinate de COVID-19
Licențele 3G ale Orange și Vodafone expiră în câteva zile: Guvernul PNL, atenționat că statul ar putea pierde 60 milioane de euro dacă nu le prelungește Guvernul nu a adoptat încă hotărârea în baza căreia statul ar urma să încaseze 60 de milioane de euro de la Orange și Vodafone pentru prelungirea licențelor 3G, deși proiectul a fost dezbătut cu operatorii telecom și ar avea toate avizele, a atenționat luni Cătălin Drulă, liderul grupului USR din Camera Deputaților. Frecvențele sunt folosite de milioane de români pentru accesul la servicii de voce și date mobile, iar banii pe care statul i-ar încasa ar fi de mare folos în această perioadă, susține deputatul.
Vodafone, amendată cu 3.000 de euro pentru încălcarea GDPR - regulamentul UE privind protecția datelor personale Vodafone, al doilea mare operator local de comunicații mobile, a fost amendat cu peste 14.300 de lei (echivalentul a 3.000 de euro) pentru că a prelucrat greșit date personale ale unei persoane fizice în scopul soluționării reclamației acesteia, ceea ce a determinat ulterior transmiterea răspunsului operatorului către o adresă de e-mail eronată, a anunțat săptămâna trecută Autoritatea națională de supraveghere (ANSPDCP). Vezi în articol ce măsuri corective i s-au solicitat companiei.
Educație prin internet: Profesorii, elevii și părinții ar putea accesa gratuit până la finalul anului o platformă educațională folosită în peste 200 de școli din țară Profesorii, elevii și părinții ar putea avea acces gratuit până la finalul acestui an în platforma educațională Adservio, care permite transmiterea online de teme și teste, evaluarea elevilor și notarea lor, dar și comunicarea directă între elevi, părinți, profesori, directori și inspectorat. Astfel, Telekom și Adservio, cele două companii care gestionează platforma, au anunțat vineri că vor furniza gratuit internet 4G și licențe în platformă, pentru toate școlile interesate, astfel încât procesul educațional să poată continua și de la distanță.
Românii, sfătuiți să-și plătească online taxele și impozitele pentru a evita cozile la ghișee: Ce alte măsuri anti-coronavirus au fost luate de Autoritatea pentru Digitalizarea României Procedura de primire și eliberare a autorizațiilor pentru transportul internațional de marfă se va efectua doar prin sistem de curierat, iar pentru utilizatorii SEAP, solicitările de orice natură se vor soluționa numai online, începând din data de 13 martie, a anunțat miercuri Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Autoritatea care gestionează mai multe sisteme de servicii publice electronice recomandă românilor să-și plătească online taxele și impozitele, pentru a evita aglomerațiile la ghișee.
UPDATE Ce măsuri preventive împotriva COVID-19 au luat marii operatori telecom: Igienizare, lucru de acasă, utilizarea tehnologiei pentru evitarea contactului direct, evenimente și călătorii anulate Grupul DIGI/RCS&RDS, care are peste 13.000 de angajați în România, și Vodafone România (care prin preluarea UPC a ajuns circa 4.000 de angajați) au prezentat miercuri la solicitarea HotNews.ro ce măsuri preventive au luat pentru evitarea riscurilor de îmbolnăvire cu coronavirus în rândul angajaților, precum și în rețelele de magazine. Acțiuni de igienizare în sedii și în magazine, flexibilizarea programului de lucru ori posibilitatea lucrului de acasă pentru unii angajați, utilizarea tehnologiei pentru evitarea contactului direct ori anularea unor evenimente sunt câteva dintre măsurile implementate. UPDATE (joi, 12 martie) Orange și Telecom au comunicat la solicitarea HotNews.ro ce măsuri au luat împotriva COVID-19.
Miroslav Majoros, numit administrator la Telekom România Communications pentru încă 4 ani Acționarii Telekom România Communications (n.a fostul Romtelecom), companie la care statul român deține pachetul minoritar de acțiuni, au hotărât, în data de 23 ianuarie 2020, prelungirea cu 4 ani a mandatului de administrator la această companie a lui Miroslav Majoros, actualul director general al grupului de firme Telekom România (n.a fostele Romtelecom și Cosmote), potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial.
DOCUMENT Orange și Vodafone trebuie să achite 60 de milioane de euro la bugetul de stat în următoarele 10 zile pentru prelungirea unor licențe - proiect de HG Orange și Vodafone ar trebui să achite împreună 60 de milioane de euro către bugetul de stat, până la data de 20 martie 2020, pentru prelungirea unor drepturi de utilizare asupra unor licențe de comunicații, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern aflat pe ordinea de zi a ședinței de marți, 10 martie. RCS&RDS și Telekom Mobile Communications (fostul Cosmote) ar urma să vireze alte 50 de milioane de euro către bugetul de stat până la 30 noiembrie 2021. Vezi în articol proiectul de HG și motivele pentru care operatorii ar trebui să vireze către stat cele 110 milioane de euro.
BNR vrea să cumpere un sistem IT care să detecteze și să răspundă la atacurile cibernetice în timp real Banca Națională a României (BNR) vrea să cumpere un sistem IT care 'să detecteze, să analizeze și să răspundă la atacuri cibernetice în timp real, atacuri specializate ce au ca țintă infrastructura tehnică hardware și software a băncii.', potrivit unui anunț publicat în Sistemul electronic de achiziții publice. Soluția IT ar trebui să detecteze și amenințările de tip 'Advanced Persistent Threat (APT), care au vizat în 2018 instituții finaciare din România, potrivit Serviciului Român de Informații (SRI). Vezi în articol ce valoare are contractul licitat și alte detalii despre acest sistem IT.
Ministerul Finanțelor a semnat contracte de peste 55,5 milioane de lei pentru întreținerea IT a platformelor IBM și Oracle de la nivel central Ministerul Finanţelor Publice deține o infrastructură IT de peste 620 de servere la nivel central care susțin aplicații și sisteme informatice critice, pentru care instituția tocmai a semnat contracte în valoare de peste 55,5 milioane de lei (făr TVA) pentru întreţinerea şi asistenţa tehnică, arată datele din sistemul electronic de achiziții publice (SICAP). Vezi în articol ce firme vor încasa cei mai mulți bani.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by