TELECOM
Noi semne de întrebare la achiziția de tablete în Sectorul 1: A fost suspendată licitația organizată după ce primarul Tudorache a livrat mii de tablete în școli Achiziția de tablete cu internet pentru minim 45.000 și maxim 50.000 de preșcolari, elevi și cadre didactice din Sectorul 1 din București, contract cu o valoare estimată la aproape 87 milioane de lei, a fost suspendată, conform datelor din SEAP. Licitația a fost demarată de Administrația Unităților de Învătățământ din Sectorul 1, după ce primarul PSD Daniel Tudorache a anunțat că a finalizat achiziția prin negociere a 48.000 de tablete pentru toți elevii și profesorii din Sector, tablete care au și fost livrate în școli. Primarul Tudorache ține însă la secret atât firmele care vor încasa acești bani, cât și motivul lansării acestei noi licitații, care acum a fost suspendată.
Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, infectat cu coronavirus: Sunt internat în spital în Cluj, dar e o formă ușoară Trei persoane cu funcții de conducere în cadrul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) au fost depistate pozitiv cu SARS-CoV-2, în cursul zilelor de 29 și 30 septembrie, a anunțat miercuri autoritatea. Contactat de HotNews.ro, Sabin Sărmaș, președintele ADR, a declarat că unul dintre cei infectați este chiar el, fiind în prezent spitalizat în Cluj-Napoca, dar cu o formă ușoară a bolii.
Președintele Iohannis a atacat la Curtea Constituțională legea care ar trimite politicieni în conducerea ANCOM: Independența acestei autorități ar deveni un concept pur declarativ, contrar normelor UE Posibilitatea ca patru dintre cei șapte membri ai Comitetului de reglementare al ANCOM, autoritatea care reglementează sectorul de 3,5 miliarde euro al comunicațiilor electronice, să dețină concomitent și calitatea de membru al unui partid politic contravine obligațiilor asumate de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene, se arată în sesizarea de neconstituționalitate făcută miercuri de președintele Iohannis asupra legii care ar schimba modul de conducere al acestei autorități. Totul a plecat de la o inițiativă a deputatului PSD Florin Iordache, pe fondul revenirii lui Sorin Grindeanu în fruntea acestui partid, dar legea a trecut de Parlament cu sprijinul PNL.
Românii pot achita online, de astăzi, și taxele pentru permisul auto, certificatul de înmatriculare și autorizația de circulație provizorie Începând de joi, 24 septembrie, plățile pentru contravaloarea permiselor de conducere realizate de persoanele fizice pot fi achitate online, prin Ghișeul.ro, a anunțat Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). De asemenea, plățile pentru autorizațiile de circulație provizorie și pentru certificatul de înmatriculare, realizate de persoanele fizice sau juridice, pot fi achitate prin ghișeul virtual – rapid, sigur, fără cozi sau comisioane, spune ADR.
​DOCUMENT Furnizorii de internet îi cer lui Iohannis să nu promulge legea care ar trimite politicieni la conducerea ANCOM, contrar legislației UE / A fost sesizată și Comisia Europeană Într-o scrisoare deschisă transmisă marți, 22 septembrie, inclusiv către Comisia Europeană, furnizorii de internet membri ai ANISP i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care ar permite numirea unor politicieni în fruntea ANCOM, autoritatea care reglementează piața de 3,5 miliarde euro a comunicațiilor, contrar legislației UE. Proiectul de lege a plecat de la o inițiativă a deputatului PSD Florin Iordache, dar a avut și susținerea PNL. România a mai fost sancționată de Bruxelles pentru amestecul politicului în activitatea arbitrului telecom.
​Achiziții IT netransparente în Sectoarele 1 și 5 din București: Primarii PSD se laudă că au livrat deja tablete către elevi și profesori, în timp ce două licitații sunt încă în desfășurare În timp ce Guvernul a întârziat cu livrarea de tablete pentru școala online, doi primari PSD, Dan Tudorache și Daniel Florea, au anunțat că au deja tablete cu internet ce vor fi livrate 'gratuit' către toți elevii și profesorii din Sectoarele 1 și 5 din București la început de an școlar. Între timp, mulți preșcolari și elevi au primit tabletele, dar nu 'gratuit'. Acestea vor costa zeci de milioane de euro, bani publici, și ambii primari țin la secret firmele care vor încasa acești bani. Mai mult, două licitații majore sunt încă în desfășurare și au același obiectiv: tablete cu internet pentru toți elevii și profesorii din Sectorul 1 și 5 din București.
Școala online și cursa cumpărării de tablete: Primăria Sectorului 5 vrea să dea până la 60 milioane de lei pe tablete cu internet pentru elevi și profesori Primăria Sector 5, condusă de Daniel Florea (PSD), vrea să cumpere tablete pentru minim 25.000 de elevi și 3000 de profesori care ar avea nevoie de astfel de echipamente pentru susținerea online a cursurilor, potrivit unui anunț de licitație deschisă publicat în SEAP. Achiziția se va face din fonduri bugetare de către Economat Sector 5 SRL, firmă al cărei asociat unic este Consiliul local al Sectorului 5. Prețul estimat al unei tablete cu internet 4G nelimitat pe 2 ani este de 1691 lei (fără TVA). Vezi în articol specificațiile tehnice ale tabletei și alte detalii din licitație.
Poșta Română ar putea fi compensată cu peste 6,2 milioane de lei pentru pierderile cauzate din furnizarea serviciului universal poștal în 2018 Accesul la serviciul universal poștal reprezintă dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a unor servicii poștale (serviciile incluse în sfera serviciului universal), la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile. Poșta Română a fost desemnată să asigure aceste servicii încă din ianuarie 2014, însă obligațiile impuse companiei ar fi constituit o sarcină injustă, arată o analiză a autorității de reglementare în comunicații, care propune să compenseze compania cu peste 6,2 milioane de lei pentru pierderile înregistrate în 2018.
5G întârzie să se dezvolte în Europa: Comisia Europeană recomandă țărilor UE să aibă o abordare comună și să evite întârzierile de acordare a licențelor 5G Până la mijlocul lunii septembrie 2020, statele membre UE (și Regatul Unit) au atribuit, în medie, doar 27,5% din benzile radio „pionier” pentru tehnologia 5G, multe licitații fiind amânate din cauza pandemiei de COVID-19, atenționează vineri Comisia Europeană. Prin urmare, Executivul European a recomandat statelor UE, ca până la 30 martie 2021, să elaboreze o abordare comună în ceea ce privește implementarea tehnologiei 5G și să evite sau să reducă la minimum întârzierile în acordarea accesului la spectrul de frecvențe radio.
Școala de acasă: Ce firmă a depus singura ofertă pentru livrarea a peste 108.000 de tablete cu internet pentru elevii din medii defavorizate Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a primit o singură ofertă în procedura de achiziție a încă peste 167.000 de tablete cu internet pe 2 ani pentru elevii din medii defavorizate din 27 de județe, a precizat vineri pentru HotNews.ro Cornelia Nagy, președintele ONAC. Mai exact, Vodafone, al doilea mare operator local de comunicații mobile, a ofertat livrarea a 108.327 de tablete, iar dacă oferta depusă este conformă cu cerințele, compania va fi declarată câștigătoare. Vezi în articol când ar putea fi anunțat rezultatul și ce se va întâmpla cu loturile de tablete rămase neofertate.
Încă o problemă în implementarea 5G în România, dincolo de posibila excludere a Huawei: RCS&RDS a dat în judecată ANCOM și ar putea bloca licitația Viitoarea licitație 5G din România ar putea avea probleme mai mari decât excluderea chinezilor de la Huawei din rețelele telecom din țară. Valentin Popoviciu, vicepreședintele RCS&RDS, a anunțat marți că liderul pieței de internet fix și TV a dat în judecată ANCOM, autoritatea care organizează licitația 5G din cauza unor benzi de frecvențe licitate. Mărul discordiei îl reprezintă banda de 3,5 GHz, cea mai vânată pentru noile servicii 5G, deoarece permite capacități mari de date și viteze mari de download la internet, fiind mai eficientă în zonele urbane.
Dublu eșec pentru licitația 5G în România: De ce este imposibil să se mai acorde licențele în acest an, ce pierde bugetul de stat și despre calitatea serviciilor 5G lansate anul trecut "Chiar și în scenariul cel mai optimist este imposibil să se mai acorde licențele 5G până la finalul acestui an, a declarat marți, 15 septembrie, Eduard Lovin, vicepreședintele Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), în cadrul evenimentului Ziua Comunicațiilor 2020. Motivele eșecului sunt identice cu cele de anul trecut: lipsa unei Hotărâri de Guvern privind stabilirea prețurilor minime de pornire în licitație, precum și lipsa transpunerii în legislație a Memorandumului 5G cu SUA. Vezi în articol cum explică acesta de ce unii operatori au lansat anul trecut servicii 5G, care însă nu sunt la capacitate maximă și ce pierde bugetul de stat din eșecul repetat al acestei licitații.
Școala de acasă: Guvernul a reluat în regim de urgență achiziția a peste 167.000 de tablete cu internet pentru elevii din medii defavorizate din 27 de județe Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a reluat luni seara achiziția a peste 167.000 de tablete cu internet pe 2 ani pentru elevii din medii defavorizate din 27 de județe. După eșecul licitației anterioare, în care s-a încheiat un acord-cadru cu Orange pentru doar 3 din cele 9 loturi licitate, și pentru că anul școlar a început deja, ONAC a ales o cale mai rapidă - achiziția prin negociere, iar ofertele trebuie transmise până vineri, 18 septembrie. Valoarea maximă estimată a acordului cadru pentru cele 6 loturi de tablete depășește 84,2 milioane de lei. Vezi în articol cât se estimează ca va fi prețul unei tablete și detaliile achiziției.
Licitație majoră în educație: Peste 180 milioane de lei într-o platformă IT bazată pe inteligență artificială cu resurse educaționale pentru profesori și elevi Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (ARNIEC), care gestionează reţeaua RoEduNet, a demarat sâmbătă, 12 septembrie, o licitație deschisă pentru dezvoltarea unei platforme digitale cu resurse educaționale deschise la nivel național (bibliotecă virtuală), contract finanțat din fonduri UE estimat la peste 182,9 milioane de lei (fără TVA). Sistemul IT va fi bazat pe mecanisme de machine learning (învățare automată) și artificial intelligence (inteligență artificială) și ar urma să fie implementat în 18 luni. Vezi în articol câteva scenarii de utilizare a platformei IT.
​Afacerea tablete cu internet în școli: De ce se laudă primarul PSD de la Sectorul 1 că are mai multe tablete decât Guvernul, misterul firmelor implicate și diferențele de preț Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache (PSD), ține la secret către cine a atribuit prin negociere, fără licitație, un contract de 76 milioane de lei pentru achiziția a 48.000 de tablete cu internet pe 2 ani. "Tableta ar costa 1600 de lei", spune primarul, care se laudă pe Facebook că a început livrarea "pentru toți elevii din Sectorul 1" și că "sunt mai multe tablete decât are Guvernul în momentul de față". Într-adevăr, 'Guvernul' abia a reușit să finalizeze achiziția a 83.000 de tablete cu internet pe 2 ani, însă prin licitație și la un preț de 600 de lei pe tabletă, doar că livrarea întârzie. HotNews.ro a descoperit că cele două achiziții au ceva în comun: elevii vor primi tablete Vonino cu internet de la Orange.
În ziua în care ar trebui să livreze aproape 83.000 de tablete cu internet către școlile din București și alte 14 județe, Orange încă așteaptă invitație de la Ministerul Educației pentru semnarea contractului Orange a confirmat joi pentru HotNews.ro semnarea acordului-cadru pentru livrarea celor aproape 83.000 de tablete dotate cu internet pentru școlile din București și alte 14 județe, dar spune că urmează să primească invitația pentru semnarea contractului subsecvent. Conform obligațiilor asumate la licitație, termenul limită pentru livrarea tabletelor ar fi astăzi, 10 septembrie. Cornelia Nagy, șefa ONAC, autoritatea care a organizat licitația, spune că Ministerul Educației este cel care ar trebui să semneze acum acest contract, fără de care nu există un angajament legal pentru care să înceapă livrarea tabletelor. Vezi în articol toată oferta Orange: prețul unei tablete cu internet inclus pe 2 ani este de 498,8 lei (fără TVA).
Statul a semnat acordul cu Orange pentru achiziția și livrarea a aproximativ 83.000 de tablete cu internet în școlile din București și alte 14 județe. Termenul limită de livrare este 10 septembrie Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a semnat miercuri, 9 septembrie, un acord-cadru cu Orange pentru achiziția a aproximativ 83.000 de tablete cu internet pentru o perioadă de 2 ani, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Cornelia Nagy, președintele autorității. Orange ar trebui să semneze acum contractul subsecvent cu Ministerul Educației și să livreze tabletele în școlile din București și alte 14 județe până joi, 10 septembrie, în caz contrar riscând penalități conform obligațiilor asumate în urma lictației pe care a câștigat-o, a explicat șefa ONAC. Vezi în articol când va fi reluată licitația pentru restul de peste 160.000 de tablete.
Propunerile lui Iordache pentru controlul ANCOM, autoritatea care face licitația 5G, au trecut de Parlament: Deciziile vor fi luate de 7 oameni, din care 4 pot fi politicieni, contrar legislației UE Senatul, for decizional, a adoptat marți schimbările inițiate de deputatul PSD, Florin Iordache, în conducerea ANCOM, autoritatea care va organiza licitația 5G și care monitorizează piața de peste 3,5 miliarde euro a comunicațiilor. Deciziile vor fi luate de 7 oameni, dintre care 4 pot fi politicieni, o experiență de 5 ani în științe sociale fiind de ajuns pentru numirea acestora. USR acuză crearea de sinecuri politice și un atac la independența acestei autorități, dar și o complicitate între PSD și PNL, în condițiile în care fiica președintelui comisiei IT din Senat a fost angajată consilieră a lui Sorin Grindeanu la ANCOM.
STS a început să distribuie în țară peste 22.400 de tablete necesare organizării alegerilor locale Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat marți că a început să distribuie, în această perioadă, 22.475 de tablete necesare organizării alegerilor locale din acest an. Terminalele sunt predate operatorilor de calculator și informaticienilor pentru a fi utilizate în secțiile de votare și birourile electorale de circumscripție locală.
După Electrica și Intrarom, și Siveco cere să fie eliminată din 'lista neagră' a companiilor care ar fi trucat licitații publice Siveco este cea de-a treia companie, după Electrica și Intrarom, care solicită public eliminarea din 'lista neagră' a companiilor care ar fi trucat licitații publice în ultimii trei ani, listă realizată de Consiliul Concurenței și Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP). Siveco susține că includerea sa în această listă ar fi nelegală atât pentru că nu este o decizie definitivă în instanță cu privire la această sancționare, cât și pentru faptul că au trecut cei 3 ani de când a fost emisă decizia de sancționare. De notat că Siveco nu a avut probleme să câștige un nou contract public major pentru mentenanța sistemului IT la APIA nici după ce a fost sancționată de Consiliul Concurenței.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by