TELECOM
Poșta pregătește investiții masive în modernizare și digitalizare până în 2025: Ce concedieri se vor face și ce angajări s-au făcut de noua conducere PNL Poșta va investi peste 200 de milioane de lei în următoarea perioadă pentru transformarea digitală a serviciilor, dar și în modernizarea a două centre de tranzit pentru a face față competiției cu firmele private de curierat, a anunțat joi, Horia Grigorescu, directorul general al companiei și vicepreședinte al PNL București. 300 de angajați din funcții administrative ar urma să fie concediați în lunile următoare, nu mai devreme de luna iulie. Acesta a spus și ce oameni a angajat de când a venit la conducerea companiei: peste 1500 de persoane în zona operațională și circa 100 pe posturi administrative vacante. Vezi în articol cine sunt cei doi directori generali adjuncți.
Comisia Europeană propune un nou regulament pentru ca cei care călătoresc în UE să beneficieze în continuare de roaming gratuit Comisia Europeană a propus miercuri un nou regulament privind roamingul, pentru a se asigura că cetățenii continuă să beneficieze de roaming fără costuri suplimentare atunci când călătoresc în UE. Noul regulament va prelungi normele actuale, care urmează să expire în 2022, pentru încă 10 ani.
Va avea loc licitația 5G în acest an? Statul ar putea câștiga peste 720 milioane de euro sau nimic, dacă nu se adoptă două legi - atenționează Arbitrul telecom "În proiectul legii bugetului de stat pe 2021 este estimată atragerea a 2,5 miliarde de lei (peste 510 milioane de euro) din valorificarea licențelor așa zis 5G, dar dacă licitația va fi organizată potrivit prevederilor noului Cod al Comunicațiilor, Directiva UE aflată acum în transpunere națională, încasările la bugetul de stat ar putea depăși lejer 720 milioane de euro (3,6 miliarde de lei)", a declarat miercuri Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM, autoritatea care organizează această licitație. Totul depinde însă de adoptarea a două legi sensibile, fără de care licitația nu poate porni.
Peste 4 milioane de români trăiesc în localități cu acoperire 5G: Cât de îngrijorați sunt oamenii cu privire la posibile efecte ale radiațiilor asupra sănătății - studiu de piață / UPDATE Lista celor peste 30 de localități cu acoperire 5G Aproape jumătate din populație nu este deloc preocupată de posibilele efecte ale radiațiilor câmpurilor electromagnetice asupra sănătății și 59% declară că nu se protejează deloc, în timp ce doar 10% se declară îngrijorați de aceste aspecte, arată un studiu de piață reprezentativ la nivel național, realizat la solicitarea ANCOM, autoritatea care monitorizează emisiile antenelor telecom din România. Peste 4 milioane de români locuiesc în mai mult de 30 de orașe în care există deja rețele 5G, România fiind a 3-a țară din UE care a lansat aceste servicii încă din 2019. Vezi în articol detalii din studiu și cât ar câștiga bugetul de stat din viitoarea licitație 5G.
Veniturile și clienții DIGI au crescut în 2020: Investiții în valoare de 371 milioane de euro în infrastructura de fibră optică și rețele 4G și 5G Grupul DIGI, controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, a anunțat marți venituri consolidate de 1,3 miliarde euro în cele 4 piețe în care operează (România, ungaria, Spania și Italia), în creștere cu 8,1% față de anul 2019, acestea fiind rezultate financiare preliminare. Numărul total de servicii furnizate clienților a crescut cu 12%, iar pentru dezvoltarea rețelei de comunicații mobile 4G și 5G și a infrastructurii de fibră optică au fost investiți 371 milioane de euro, a comunicat operatorul.
Câți români ar putea accesa internet ultrarapid de minim 100 Mbps? În peste 2300 de localități nu e nici internet de peste 2 Mbps - consultare publică Statul vrea să afle câți români ar putea accesa o rețea fixă de internet ultrarapid, cu viteze de minim 100 Mbps, având în vedere că asigurarea acestor viteze la internet este unul din obiectivele UE pentru anul 2025. Date preliminare arată că în 6.967 de localități ar fi rețele fixe care permit astfel de viteze, dar și peste 2.300 de localități în care nu există internet nici de 2 Mbps. Autoritățile vor acum să verifice aceste informații cu cetățenii și industria telecom, scopul fiind reducerea decalajului digital prin investiții viitoare în zonele deficitare.
Poșta va fi compensată cu peste 6,2 milioane de lei pentru a-i fi acoperite costurile din 2018 cu furnizarea anumitor servicii poștale, oriunde în țară, la tarife accesibile Orice persoană are dreptul de a putea accesa permanent unele servicii poștale la un anumit nivel de calitate, oriunde în țara sa, la tarife accesibile (dreptul la serviciul universal poștal). În România, Poșta a fost desemnată să asigure aceste servicii, care pot să nu fie rentabile comercial. O analiză realizată de arbitrul telecom (ANCOM) a arătat că în 2018 aceste obligații au reprezentat o sarcină injustă pentru Poștă, care a avut costuri nete de peste 16,2 milioane lei. Potrivit legislației, compania poate fi compensată cu peste 6,2 milioane de lei, a anunțat marți autoritatea de reglementare în telecomunicații.
Horia Grigorescu, directorul general al Poștei: Vor fi concediați în jur de 300 de angajați cu funcții administrative și de conducere, în funcție de performanțe / Măsura va genera economii de 18 milioane de lei în 2022 300 de angajați din cei aproximativ 1600 de angajați cu funcții administrative și de conducere din Poșta Română ar urma să fie concediați în perioada următoare, după analiza performanței și eficienței acestora în companie, a declarat vineri seara pentru HotNews.ro Horia Grigorescu, directorul general al Poștei Române, care este și vicepreședinte PNL București. Măsura va genera economii de circa 2 milioane de lei în acest an și de circa 18 milioane de lei în anul 2022, susține Grigorescu. Vezi în articol cum explică șeful Poștei aceste concedieri, salariile din companie și rezultatele financiare estimate pentru acest an.
​Concedieri propuse la Poșta Română, companie de stat cu aproape 25.000 de angajați: Vor fi desființate minim 21% din posturile de conducere și administrative - Document Poșta Română, companie de stat cu aproape 25.000 de angajați, ar trebui să desființeze în perioada următoare un minim de 21% din numărul total de posturi ocupate de către personalul funcțional-administrativ și cel de conducere, potrivit unei adrese interne semnate de directorul general al Poștei, Horia Grigorescu, document obținut de HotNews.ro. Până la 26 februarie 2021 toți șefii de direcții și departamente din Poștă trebuie să facă o analiză și să propună posturile care vor fi desființate.
Licitație de peste 1 milion de euro la STS, după ce a fost desemnat furnizor de semnături electronice gratuite exclusiv pentru personalul autorizat din instituțiile publice Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) vrea să cumpere dispozitive de memorie tip token USB necesare furnizării serviciului de certificare calificată, destinate exclusiv personalului autorizat din cadrul instituțiilor și autorităților publice. Astfel, STS a demarat o licitație restrânsă pentru încheierea unui acord cadru pe 2 ani, contract cu o valoare estimată la 5 milioane lei (fără TVA), potrivit datelor din Sistemul Electronic de achiziții Publice (SEAP). STS a fost desemnat anul trecut furnizor de semnătură electronică, printr-o Ordonanță de urgență dată de Guvernul Orban, în ciuda acuzațiilor de concurență neloială.
Afacerile și numărul de clienți ai Orange au scăzut anul trecut. Achiziția a 54% din Telekom va fi finalizată în a doua jumătate din 2021 Orange a anunțat joi o cifră de afaceri în valoare de 304 milioane de euro pentru ultimul trimestru al anului trecut, în creștere cu 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, pe fondul vânzărilor de echipamente în contextul mutării în mediul online a multor activități. Ce nu spune însă Orange este că atât cifra de afaceri pe tot anul 2020 a scăzut la 1,076 miliarde de euro, față de 1,112 miliarde euro în 2019, cât și numărul de clienți, operatorul având cu peste 200.000 de clienți în minus față de sfârșitul anului 2019.
Guvernul pregătește identificarea video la distanță la serviciile online: Nu vei mai fi obligat să te prezinți la ghișeu pentru a-ți face cont într-un sistem IT al statului Persoanele fizice sau reprezentanții firmelor vor putea fi identificați la distanță, prin mijloace video, prezentând cartea de identitate sau pașaportul, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la ghișeele instituțiilor publice ori la furnizorii de servicii de încredere (firme care emit semnătura electronică) și plăți (băncile), atunci când vor dori să se înroleze ori să se identifice în sistemele IT care furnizează servicii online, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență (OUG) scos în dezbatere publică de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).
Investigație deschisă de Protecția Datelor după o breșă de securitate la Imobiliare.ro care ar fi expus peste 200.000 de fișiere de date / Compania nu a notificat incidentul cum cere legea Site-ul imobiliare.ro, cel mai mare portal de anunțuri imobiliare din România, a avut în luna decembrie a anului trecut o breșă de securitate care ar fi permis accesul neautorizat la peste 201.087 fișiere din baza de date a companiei (inclusiv copii după cărți de identitate), lucru semnalat de experții în securitate IT Website Planet, informează site-ul de specialitate DPO-net.ro. Operatorul spune că a remediat vulnerabilitatea luna trecută, dar nu a notificat Autoritatea pentru protecția datelor, care a deschis o investigație în acest caz, potrivit informațiilor HotNews.ro.
Amenzi de peste 3,6 milioane lei în comunicații și servicii poștale în 2020: Cine și de ce a primit cele mai mari sancțiuni Aproape 3500 de controale au avut loc anul trecut pe piața serviciilor de comunicații electronice, servicii poștale și a echipamentelor radio, fiind aplicate 512 avertismente și 200 de amenzi în valoare de peste 3.62 milioane de lei, a anunțat marți Arbitrul telecom (ANCOM). 37 de amenzi în valoare de peste 2,59 milioane de lei au fost aplicate furnizorilor de telefonie pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire asumate prin licențe, încălcarea obligațiilor privind încheierea contractelor cu utilizatorii finali ori la desfășurarea procesului de portare.
Apple ar putea opri producţia de iPhone 12 mini Apple ar urma să înceteze, din următorul trimestru, să mai producă iPhone 12 mini, smartphone care performează mult sub aşteptările companiei, scrie news.ro. Analistul JP Morgan, William Yang, a publicat o previziune privind strategia de producţie a celei mai noi serii de iPhone, bazată pe estimările privind vânzarea modelelor care o compun şi informaţii provenite din rândul producătorilor de componente. Astfel, din cauză că vânzările nu corespund cu aşteptările companiei, Apple ar urma să reducă, în primă fază, producţia modelelor iPhone 12 şi iPhone 12 mini cu 9 milioane, respectiv 11 milioane de unităţi.
STS vrea să-și facă propriul laborator PCR pentru identificarea infectării cu COVID-19 a angajaților instituției Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) vrea să cumpere echipamente și aparatură medicală pentru operaționalizarea unui laborator PCR (de biologie moleculară) în cadrul instituției pentru identificarea infectării cu COVID-19 a propriilor angajați, potrivit unui anunț de licitație publicat vineri în Sistemul electronic de achiziții publice. Contractul, cu o valoare estimată la peste 1,8 milioane de lei, vizează și achiziția de echipamente pentru decontaminare și suport triaj, de materiale de protecție (măști de protecție, viziere, lămpi bactericide, geluri și soluții dezinfectante, dispensere) pentru prevenirea infectării personalului.
Teama unora față de radiațiile 5G continuă și în 2021: Ce reclamații a primit autoritatea care măsoară câmpurile electromagnetice și cum le-a răspuns celor preocupați de efectele negative asupra sănătății Mai multe persoane fizice și asociații au transmis 22 de adrese către ANCOM - autoritatea națională care monitorizează câmpurile electromagnetice ale rețelelor telecom - exprimându-și temerile legate de noua tehnologie 5G, se arată în sinteza observațiilor la planul de acțiuni pentru 2021 al acestei autorități. "Preocupați de efectele radiațiilor electromagnetice asupra sănătății umane, respondenții solicită anularea oricăror demersuri cu impact direct sau indirect asupra implementării în România a tehnologiei 5G", spune autoritatea de reglementare în comunicații.
Arbitrul telecom și-a propus să organizeze licitația 5G în trimestrul trei din acest an. Campania de informare privind beneficiile tehnologiei 5G - la sfârșitul lui 2021 Desfășurarea procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio vizate pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice, inclusiv în tehnologia 5G, ar urma să aibă loc în trimestrul trei din acest an, potrivit planului de acțiuni pentru acest an aprobat joi de Autoritatea de reglementare în comunicații ANCOM. O campanie de informare privind beneficiile 5G și efectele în rândul autorităților locale, cetățenilor și mediului de afaceri ar urma să fie organizată în ultimul trimestru al acestui an.
România și alte 23 de state UE, în infringement pentru netranspunerea noilor norme UE din telecomunicații: Ce critici privind dezvoltarea 5G au fost ridicate în țara noastră ​Posibilitatea ca operatorii telecom să folosească gratuit mobilierul stradal pentru montarea de antene 5G și faptul că instalarea antenelor pe blocuri s-ar fi putut face doar prin decizia președintelui asociației de proprietari au fost principalele probleme semnalate anul trecut de societatea civilă și de Avocatul poporului la proiectul de lege inițiat de Guvernul Orban pentru transpunerea în legislație a Codului european al comunicațiilor electronice. Joi, Comisia europeană a anunțat deschiderea procedurii de infringement împotriva a 24 de state membre UE, inclusiv România, pentru netranspunerea în legislație a noilor reglementări europene.
Tranzacția Orange-Telekom Fix în România: Companiile au intrat în discuții cu Comisia Europeană, o decizie fiind așteptată la mijlocul acestui an Tranzacția prin care Orange va prelua 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) nu a fost notificată Consiliului Concurenței, pentru că este de competența Comisiei Europene și știu că o decizie este așteptată la mijlocul acestui an, a declarat miercuri Bogdan Chirițoiu, președintele autorității de concurență. Acesta spune că este în contact pe acest subiect și a transmis deja informații către Bruxelles, dar și companiile au intrat în discuții cu Executivul european, deci pregătesc notificarea oficială a tranzacției.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by