TELECOM
​VIDEO Ce priorități IT are CNAS pentru acest an: Extinderea Dosarului Electronic de Sănătate și informatizarea certificatelor de concediu medical şi a biletelor de trimitere Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) intenţionează să extindă în perioada următoare utilizarea Dosarului Electronic de Sănătate (DES) şi la acei furnizori de servicii medicale care în prezent nu folosesc acest instrument informatic, precum şi să realizeze un proiect de informatizare a certificatelor de concediu medical şi a biletelor de trimitere, a anunțat marți Casa. În prezent, în DES (un proiect de 18,5 milioane de euro), sunt raportate datele pacienților numai de către medicii de familie și spitale.
Legea pentru implementarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență RO-ALERT, promulgată de Iohannis/Sistemul, care va costa 13 milioane de lei, va fi implementat de Telekom Romania Sistemul de avertizare a populației „RO-ALERT”, care urmează să fie implementat de Telekom Romania, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și operatorilor de telefonie mobilă, va permite informarea rapidă a cetăţenilor aflaţi în zonele cu risc major de dezastre, pentru adoptarea unui comportament adecvat necesar asigurării autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră. Sistemul va transmite practic mesaje de avertizare către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat, chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă. Vezi în articol cum va funcționa sistemul RO-ALERT.
A aparut prima aplicatie gratuita de invatare a limbajului semnelor din Romania. Cum poti sa o folosesti O aplicatie care te invata limbajul mimico-gestual, prima de acest fel din Romania, si care poate fi folosita gratuit atat de catre persoanele cu deficiente de auz, cat si de oricine doreste sa invete limbajul semnelor, a fost dezvoltata recent in urma unui parteneriat intre Asociatia Nationala a Interpretilor Autorizati in Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG) si Fundatia Orange. Aplicatia denumita "dlmgLSR" poate fi descarcata gratuit din Google Play si App Store si este parte dintr-un proiect in care s-au lansat alte doua site-uri www.dlmg.ro si www.ailg.ro, care contin un dictionar cu descrierea a 6.000 semne si expresii video, precum si o colectie de povesti interpretate in limba semnelor. Vezi in articol cum poti instala aplicatia.
Arbitrul telecom a aplicat anul trecut 98 de amenzi in valoare de peste 1,05 milioane de lei/Ce operatori au primit cele mai mari amenzi "Pentru a asigura buna functionare a sectorului si respectarea legii de catre furnizorii de comunicatii electronice si de servicii postale din Romania, de la inceputul anului 2017 si pana in prezent, ANCOM a efectuat  aproape 4.700 de controale, in urma carora a transmis 225 notificari si a aplicat 721 de avertismente si 98 de amenzi, in valoare totala de 1.052.000 de lei", a declarat marti Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM (autoritatea de reglementare in comunicatii).
Comisia Europeana atentioneaza asupra progreselor lente in digitalizarea serviciilor publice din Romania: Exista o lipsa de coordonare atat in cadrul Guvernului, cat si intre Guvern si mediul IT "Exista o lipsa de coordonare atat in cadrul guvernului, intre institutiile care pun in aplicare Agenda digitala, cat si intre guvern si asociatiile, initiativele si partile interesate din mediul IT, fapt care duce la politici digitale nationale slabe si la lipsa unui numitor comun si a unei directii in ceea ce priveste digitalizarea", avertizeaza expertii Comisiei Europene in raportul de tara privind Romania. Progresele privind demararea proiectelor IT cofinantate de UE sunt 'lente', subliniaza Bruxelles-ul care da ca exemplu proiecte IT de peste 100 milioane euro din educatie si sanatate care sunt intarziate.
Masuri pentru exercitarea in conditii optime de catre Romania a Presedintiei Consiliului UE: Sapte posturi contractuale, temporare, vor fi create la Ministerul Comunicatiilor In contextul demersurilor de pregatire si exercitare de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, numarul maxim de posturi din cadrul Ministerului Comunicatiilor se suplimenteaza, pentru perioada 1 martie 2018 - 31 august 2019, cu sapte posturi contractuale, temporare, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern afisat in aceasta luna pe site-ul Ministerului Comunicatiilor. "Indeplinirea activitatilor care apartin domeniilor de responsabilitate ale Ministerul Comunicatiilor trebuie asigurata de un aparat administrativ performant si capabil sa raspunda modului de functionare a Consiliului UE", se arata in nota de fundamentare.
UPDATE3 Probleme tehnice la nivel national, luni, in reteaua mobila a Telekom Romania: Multi clienti nu au putut accesa serviciile de voce si date mobile "Pe fondul unor disfunctionalitati de natura tehnica, o parte dintre clientii Telekom pot intampina dificultati in accesarea serviciilor de voce si date mobile.", se arata intr-un anunt publicat luni, 5 martie, ora 14:54, pe pagina de Facebook a grupului de firme Telekom Romania (n.a fostele Romtelecom si Cosmote). "Echipele noastre tehnice lucreaza in acest moment pentru remedierea acestor disfunctionalitati in cel mai scurt timp posibil. Ne cerem scuze pentru neplacerile create si va asiguram ca specialistii nostri depun toate eforturile pentru restabilirea serviciilor la parametrii normali.", se mai arata in mesajul operatorului de comunicatii.UPDATE3 (21:23) Telekom Romania a anuntat ca "serviciile de voce au fost complet restabilite, iar cele de date sunt in mare parte restabilite. La aceasta ora, toti clientii Telekom au acces la serviciile noastre mobile."
Fonduri nerambursabile de peste 100 milioane de euro, pregatite pentru trei proiecte IT in educatie: Campus Wi-Fi in scolile de nivel gimnazial, Biblioteca scolara virtuala si Sistem IT de management al scolaritatii Fonduri neramburasabile in valoare de peste 100 de milioane de euro sunt pregatite pentru implementarea a trei proiecte IT in sectorul educatiei, potrivit unui ghid al solicitantului supus recent dezbaterii publice de organismele care gestioneaza proiectele IT finantate cu fonduri UE din Ministerul Comunicatiilor si Ministerul Educatiei. Solicitant eligibil este in special Ministerul Educatiei care, dupa aprobarea cererii de finantare, va lansa licitatii publice pentru implementarea acestor proiecte.
Cat au crescut salariile conducerii SNR pentru a compensa scaderile generate de trecerea contributiilor de la angajator la angajat: Salariul brut al directorului general a crescut de la 11.000 lei la 13.300 lei Salariu brut al directorului general al Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR), operatorul national care transmite posturile publice de radio si televiziune, a fost majorat "de la 11.000 lei brut (remuneratia actuala) la 13.300 lei brut, ca urmare a recalcularii si punerii in acord cu noile contributii sociale obligatorii conform OUG nr. 79/2017, cu aplicabilitate de la data de 01.01.2018", potrivit unei decizii din 23 ianuarie 2018 a Ministerului Comunicatiilor, actionarul unic al companiei, publicate luna trecuta in Monitorul Oficial. SNR, companie de stat care opereaza sub brandul Radiocom, avea 1353 de angajati la inceputul lunii ianuarie 2018.
Cat au crescut salariile conducerii Postei pentru a compensa scaderile generate de trecerea contributiilor de la angajator la angajat: Salariul brut fix lunar al directorului general a crescut de la 13.620 lei la 16.344 lei/Bonusul anual poate ajunge pana la 196.128 lei Salariul fix/brut lunar pe care il incaseaza directorul general al Postei Romane, incepand cu 1 ianuarie 2018, a crescut de la 13.620 lei la 16.344 lei, bonusul trimestrial poate ajunge la 49.032 lei, iar bonusul anual la valoarea de 196.128 lei, se arata intr-o decizie luata in data de 25 ianuarie 2018 de actionarii operatorului postal si publicata miercuri, 28 februarie 2018 in Monitorul Oficial. Decizia, care vizeaza si majorarea remuneratiilor administratorilor Postei, a fost luata pentru compensa reducerile de venituri generate de transferul contributiilor sociale, de la angajator la angajat, ca urmare a modificarilor aduse Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2018.
Marius Motofei-Radu va prelua functia de director al diviziei business a UPC Romania, incepand din 1 martie 2018 UPC Romania, al doilea mare operator local de comunicatii prin cablu, a anuntat marti ca, incepand cu data de 1 martie 2018, functia de director al diviziei business in cadrul companiei va fi preluata de Marius Motofei-Radu, in prezent Head of UPC CEE B2B Product & Marcom. Acesta il va inlocui pe Bogdan Nitu, care a plecat din cadrul companiei la inceputul lunii februarie. UPC Romania, parte a grupului american de comunicatii prin cablu Liberty Global, si-a majorat cu peste 6% baza totala de abonamente, depasind 2,41 milioane abonamente anul trecut.
Programul C4I al Ministerului Apararii: Directorul general al CSR, Sergiu Anton, confirma existenta unui acord exclusiv de colaborare cu firma americana Circinus Sergiu Anton, directorul general al Centrului pentru Servicii de Radiocomunicatii (CSR), declara intr-un document transmis luni seara, 26 februarie, catre HotNews.ro ca, CSR are "un acord exclusiv de colaborare, la care s-a aderat in vara anului 2017, parteneriat ce vizeaza Programul C4I al Fortelor militare terestre ale Romaniei", desi anterior negase intr-un interviu HotNews.ro ca CSR ar avea o astfel de relatie cu firma americana. Oficialul CSR mai spune ca la momentul interviului, "din cauza clauzelor de confidentialitate, nu aveam libertatea de a discuta existenta ori alte detalii ale acordului de colaborare fara a ma consulta cu Circinus."
Samsung Galaxy S9 costa de la 3.900 lei Samsung a lansat la Mobile World Congres noul Galaxy S9 si versiunea S9+, pretul "la liber" al acestora fiind in tara de 3.900, respectiv 4.400 lei. S9 are ecran de 5,8 inci, iar S9+ are 6,2 inci. Compania spune ca pe aceste doua modele a introdus cea mai avansata camera Samsung disponibila pe piata pana in prezent. Integrand o noua lentila cu diafragma duala.
Telekom Romania, despre proiectul RO-NET de 85 milioane de euro pentru informatizarea zonelor sarace: Reteaua va acoperi 662 de localitati si vrem sa fie gata in iunie/Procurorii DIICOT nu ne investigheaza pe noi Reteaua RO-NET, controversatul proiect de peste 85 de milioane de euro, finantat din fonduri UE, care ar fi trebuit sa creeze o infrastructura de internet de mare viteza in 783 de localitati defavorizate din tara, va fi finalizat in vara acestui an. Oficialii conducerii Telekom au explicat vineri, intr-o intalnire cu presa, cum din diverse motive reteaua va acoperi maxim 662 de localitati si au spus ca nu au fost abordati de procurorii DIICOT in dosarul penal care vizeaza acest proiect. "Nimeni (n.a de la DIICOT) nu ne-a abordat. Deci daca investigheaza, nu ne investigheaza pe noi.", a spus Miroslav Majoros, seful Telekom Romania.
De ce vanzarile de smartphone-uri au scazut pentru prima oara Vanzarile de smartphone-uri pe plan mondial au scazut pentru prima oara trimestrul trecut, arata datele Gartner care tine statistici inca din 2004. S-au vandut peste 400 de milioane de unitati, Samsung este lider, dar tot mai putini oameni cumpara cele mai ieftine smartphone-uri, iar cei care le au pe cele mai scumpe le schimba mult mai rar. Anul trecut s-au vandut in lume 1,53 miliarde de smartphone-uri si in top cinci au fost Samsung, Apple, Huawei, OPPO si Vivo.
Deutsche Telekom: Veniturile Telekom Romania au scazut cu 1,3% pana la 972 milioane euro in 2017/Continua scaderea numarului de clienti de telefonie mobila, fixa si internet Telekom Romania (fostele Romtelecom si Cosmote) a inregistrat venituri in valoare de 972 milioane de euro anul trecut, in scadere cu 1,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar EBITDA (profitul inainte de dobanzi, impozite, depreciere si amortizare) a scazut cu 5,1% pana la 166 milioane euro, arata datele publicate joi de grupul german Deutsche Telekom. Anul trecut, numarul clientilor de comunicatii mobile a scazut cu 8,1% fata de anul 2016 pana la 5,25 milioane utilizatori, in timp ce pe segmentul comunicatiilor fixe, Telekom a ajuns la 1,86 milioane de utilizatori de telefonie fixa (in scadere cu 5,3%) si 1,18 milioane de utilizatori de internet broadband (in scadere cu 1%).
Brandul de telefoane mobile Energizer s-a lansat pe piata romanasca. Cel mai scump model este aproape 2.000 de lei si are baterie de 5.000 mAh Energizer, una dintre cele mai cunoscute marci de baterii, a intrat pe piata smartphone-urilor, fiind lansate zece modele cu preturi intre 200 si 1.900 lei. Atuul modelelor mai scumpe tine de bateria de foarte mare capacitate, 5.000 mAh, in timp ce majoritatea telefoanelor din piata au baterii cuprinse intre 2500 si 3000 mAh. Romania este prima tara europeana in care brandul se lanseaza. Telefoanele sunt produse in China de compania franceza Avenir Telecom care a primit licenta de la Energizer. Bateriile sunt certificate de compania americana.
Orange Romania a obtinut venituri de peste 1,07 miliarde de euro in 2017, pe fondul cresterii utilizarii datelor mobile si a pachetelor de servicii fix-mobil Orange Romania a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut o cifra de afaceri in valoare de 280 milioane de euro, in crestere cu 7,7% fata de perioada similara a anului trecut, iar cifra de afaceri totala pentru 2017 este de 1,07 miliarde de euro, potrivit datelor comunicate miercuri de liderul pietei locale de telefonie mobila. Cresterea a fost sustinuta in principal de evolutia pozitiva a utilizarii datelor mobile, a pachetelor fix-mobil si a vanzarilor de echipamente mobile. La 31 decembrie 2017, Orange Romania furniza servicii mobile, fixe si TV pentru 10.623.000 clienti (n.a SIM-uri valabile).
Vodafone cumpara Evotracking, companie romaneasca in domeniul IoT, care detine marca EVOGPS Vodafone Romania a anuntat luni semnarea unui acord pentru achizitia Evotracking, companie romaneasca din domeniul Internet of Things (IoT), care detine marca EVOGPS. Fondata in 2009, compania Evotracking este specializata in implementarea de solutii telematice avansate, fiind unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata locala a serviciilor destinate administrarii flotelor auto.
[P] Gigabit Broadband: cea mai buna strategie pentru implementarea conexiunilor de mare viteza in locuinte Echipa de ingineri R&D VIAVI Romania va livra noi solutii pentru echipamentele destinate tehnologiilor Gigabit-to-the-Home (GTTH).

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version