TELECOM
Cum au ajuns medicii să nu mai poată emite rețete electronice: CNAS dă vina pe arestările de anul trecut și pe schimbările dese ale conducerii Medicii nu mai pot emite rețete electronice de peste 10 zile, fapt care i-a determinat pe aceștia să protesteze vineri în fața sediului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) din Capitală. Contactați de HotNews.ro, oficialii CNAS au precizat că problemele IT sunt date de expirarea contractelor de mentenanță pe o componentă a SIPE (rețeta electronică) și pe o alta a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), ambele asigurate anterior de Siveco. De ce nu s-a preocupat din timp CNAS pentru asigurarea mentenanței? Oficialii CNAS spun că 'situația a apărut ca urmare a arestărilor de anul trecut și a schimbărilor dese din conducerea autorității'. Oficialii Siveco spun că este o problemă veche de hard, pentru care este nevoie de mentenanță zilnică.
Grupul Neogen, controlat de Călin Fusu, a preluat aproape 27% din acțiunile portalului de informații financiare Conso.ro/Surse: Portalul a fost evaluat la un milion de euro Grupul Neogen, controlat de antreprenorul local Călin Fusu, a preluat aproape 27% din acțiunile portalului de comparații și informaţii financiare Conso.ro, antreprenorul devenind și administratorul Conso Media Group, firma care deține portalul. Mai exact, Neogen a preluat 26,37% din acțiuni prin achiziție directă și o majorare de capital de aproape 190.000 de euro, conform datelor din Monitorul Oficial. Potrivit surselor HotNews.ro, evaluarea făcută la achiziție pentru întreaga firmă a fost de un milion de euro.
IT-știi și asigurătorii pot răsufla ușurați: Camera Deputaților a corectat proiectul lui Carmen Dan și al lui Șerban Nicolae care interzicea operatorilor privați prelucrarea automatizata a datelor privind sănătatea "Prelucrarea datelor genetice, biometrice sau a datelor privind sănătatea, în scopul realizării unui proces decizional automatizat sau pentru crearea de profiluri, este permisă cu consimţământul explicit al persoanei vizate sau dacă prelucrarea este efectuată în temeiul unor dispoziţii legale exprese, cu instituirea unor măsuri corespunzătoare.". Aceasta este forma adoptată miercuri de Plenul Camerei Deputaților a controversatului proiect de lege inițiat de Carmen Dan și Șerban Nicolae care interzicea operatorilor privați prelucrarea automatizata a datelor privind sănătatea.Juristul Bogdan Manolea semnalează o nouă problemă: Pe lângă faptul că amenda maximă pe care o pot lua autoritățile publice este de 200.000 de lei (față de 20 milioane de euro pentru privați), acestea vor fi amendate doar dacă nu vor implementa un plan de remediere într-un interval de 60-180 de zile.
Arbitrul telecom: Decizia TVR de a opri distribuția TV analogică este legală / SNR a fost amendată recent cu 85.000 de lei pentru că nu și-a respectat obligațiile de acoperire cu televiziune digitală 'Continuarea emisiei pe cale radio terestră a serviciilor publice de televiziune în sistem analogic se face în baza unui acord tehnic eliberat de ANCOM, valabil până la 31 decembrie 2019, care nu obligă Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) să transmită analogic până la expirarea acestuia', au precizat oficialii arbitrului telecom, la solicitarea HotNews.ro. 'Din acest punct de vedere, Societatea Română de Televiziune, în calitate de furnizor de conținut, poate decide, conform Legii nr. 41/1994 (..) prin consiliul de administrație, concepţia de dezvoltare a societăţii.', spune ANCOM, care subliniază că a amendat recent SNR cu 85.000 de lei pentru că nu și-a respectat obligațiile de acoperire cu televiziune digitală terestră la nivel național.
5G - o șansă pentru o Românie digitală, inteligentă Anul 2018 ar trebui să fie unul deosebit pentru lansarea tehnologiei 5G în Europa, de vreme ce Comsia Europeană a cerut țărilor membre (Un plan de acțiune privind 5G in Europa, COM(2016) 588 final) să lanseze în acest an rețele experimentale 5G, ușurând, astfel, calea spre lansarea comercială a serviciilor bazate pe această tehnologie în anul 2020, scrie Nicolae Oacă pe blogul său.
Scandal în Parlament cu cererea de reexaminare a legii privind numirea conducerii arbitrului telecom: Președinția și Guvernul rămân în afara procedurii Președinția și Guvernul rămân în afara procedurii numirii conducerii ANCOM, autoritatea care reglementează piața de 4 miliarde de euro a comunicațiilor, potrivit votului dat miercuri de Plenul Camerei Deputaților asupra cererii de reexaminare făcută de președintele Iohannis la proiectul de lege privind numirea conducerii ANCOM. Deputații au adoptat cu amendamente această cerere, printr-o procedură catalogată ca 'abuzivă și de o viteză nemaivăzută' de către PNL și USR, ignorând principala observație a lui Iohannis: monopolizarea de către Parlament a tuturor atribuțiilor legate de propunerea, numirea și demiterea conducerii ANCOM, fapt care ar încălca Directivele UE.
Vodafone nu cumpără și operațiunile TV prin satelit ale UPC: Compania de cablu TV a pierdut 9.400 de clienți la televiziunea prin satelit în primele trei luni din 2018 Vodafone a anuntat miercuri ca achizitia UPC Romania nu va include operatiunile de televiziune prin satelit, Focus Sat. Datele financiare anuntate astazi de UPC arata ca numarul total al clientilor a scazut la 1.338.000 de abonati in primele trei luni din acest an fata de sfarsitul anului trecut, din cauza pierderii a 9.400 de abonati la televiziunea prin satelit si a 5.800 de abonati la cablu TV analogic. Pe de alta parte, raportat la acelasi trimestru din 2017, cifrele arata cresteri ale numarului de abonamente, clienti si a veniturilor pentru UPC in primele trei luni din acest an.
UPC România va fi preluată de Vodafone, care cumpără operațiunile Liberty Global din mai multe piețe Grupul britanic Vodafone a confirmat că va prelua rețelele de cablu ale Liberty Global din mai multe țări europene, inclusiv România. Practic, Vodafone va prelua operatorul UPC România și tranzacția include operațiunile Liberty Global din patru țări și este în valoare de 23 miliarde dolari. Informația a apărut în Wall Street Journal și a fost confirmată de UPC și Vodafone. 'Entitatea formată în urma achiziției va permite clienților Vodafone și UPC România să aibă acces la oferte convergente de servicii mobile, de internet în bandă largă și TV, precum și la servicii dedicate persoanelor juridice. Tranzacția nu va include operațiunile UPC România de televiziune prin satelit, Focus Sat.', spune Vodafone România.Compania creată va furniza servicii TV interactive, de internet în bandă largă și de telefonie fixă, precum și servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane de clienți mobili ai Vodafone România și pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC România. Compania astfel creată va avea o cotă totală de piață de 25% după veniturile totale.
Cum explică TVR de ce a oprit distribuția TV analogică: Românii din mediul rural pot recepționa gratis, prin satelit, programele TV în format digital "Decizia TVR de a opri, de la 1 mai, distribuția analogică a programelor TV este legală, iar populația din mediul rural poate în continuare să urmărească gratis programele TVR recepționate prin satelit sau, din satelit, în cadrul pachetelor de bază de la orice operator DTH sau, dacă există acoperire, prin cablu", a declarat pentru HotNews.ro Horia Cazan, directorul departamentul tehnic din TVR. Pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de emisia analogică, SNR pretinde 2,3 milioane de lei pe lună, precizează acesta, subliind că, pentru SRTv, continuarea transmisiei analogice nu justifică alocarea fondurilor cu respectarea principiilor eficientei și economicității cheltuirii resurselor.
EXCLUSIV Românii fără acces la televiziune digitală nu mai pot recepționa TVR1 de la 1 mai 2018 Conducerea TVR a solicitat în data de 26 aprilie Societății Nationale de Radiocomunicatii (SNR), care transmite posturile publice de radio si TV, să sisteze distribuția analogică a programelor televiziunii publice, de la 1 mai 2018, în contextul eșecului negocierilor privind contractul de prestări servicii aferent anului 2018, potrivit unui document obținut de HotNews.ro. Oficialii SNR spun că au luat act de notificare și au oprit distribuția TVR1, acuzând că decizia televiziunii publice ar îngradi dreptul la informare al cetățeanului, prevăzut în Constituție. Decizia afectează populația din zonele rurale sau izolate, care nu are echipamente pentru recepția gratuită a televiziunii digitale terestre. Nu știm precis câți oameni sunt afectați, în condițiile în care datele arată că ar fi 150.000 de gospodării care recepționează TVR prin rețele terestre analogice și digitale, fără să existe o separație clară.
Liviu Dragnea: Noi nu dorim ca Poșta Română să fie privatizată / Șeful PSD susține că Fondul Proprietatea ar fi pus condiția privatizării Poștei pentru a participa la capitalizarea acesteia "Chiar dacă undeva sau cineva intenționează ca Poșta Română să nu-și revină și să poată fi privatizată pe un preț mic, noi nu dorim ca Poșta Română să fie privatizată, vrem să fie recapitalizată, să redevină o companie de succes, o companie simbol și să rămână cu capitalul românesc majoritar de stat, așa cum este acum.", a declarat luni presedintele PSD, Liviu Dragnea. Șeful PSD a mai spus că 'Fondul Proprietatea (FP), care este acționar cu 25% la Poșta Română, s-a opus, și se opune în continuare (n.a procesului de recapitalizare), într-un final punând condiția privatizării Poștei Române pentru a participa la acest proces de majorare a capitalului social, decizie cu care nu a fost de acord niciun Guvern de până acum și nu suntem de acord nici noi.'
Președintele Iohannis a trimis la reexaminare legea care modifica procedura numirii și demiterii conducerii arbitrului telecom:'Observăm că întreaga putere executivă este eliminată din cadrul procedurii, ceea ce determină un dezechilibru între puterile statului' Președintele Iohannis a trimis azi Parlamentului, spre reexaminare, legea care modifica procedura numirii și demiterii conducerii arbitrului telecom (ANCOM), autoritatea care reglementeaza piața de peste 4 miliarde euro a comunicațiilor. 'Observăm că întreaga putere executivă (atât Guvernul, cât şi Președintele României) este eliminată din cadrul procedurii de numire a conducerii ANCOM, ceea ce determină un dezechilibru între puterile statului în ceea ce privește atribuțiile legate de propunerea, numirea și controlul care vizează o autoritate administrativă autonomă precum ANCOM.', se arată in cererea de reexaminare.
Statul a virat 153 milioane de lei în conturile Poștei Române, primul pas al capitalizării prin care datoriile către Fisc ale companiei vor fi șterse Statul a majorat capitalul social al Poştei Române, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 38/2018, virând în conturile companiei suma de 153.000.000 lei, a anunțat joi Ministerul Comunicațiilor. Diferenţa până la suma de 170.000.000 lei va fi virată în ultimul trimestru al acestui an, a mai precizat instituția. Suma este destinata achitarii datoriilor restante la bugetul general consolidat, asa cum este prevazut in Legea bugetului de stat pe anul 2018.
[P] "Mamma Mia", pentru clienții Telekom Romania Fenomenul "musical" a apărut în Statele Unite ale Americii, în anii ’20, sub numele de "Comedie Muzicală". Spre deosebire de comedia clasică din teatru și din film, ea accentua trăirile emoționale ale personajelor prin intermediul coloraturii muzicale. De aceea era nevoie ca actorii să aibă aptitudini muzicale remarcabile. Iar dacă nu erau cunoscute, aceasta era o bună ocazie de a fi descoperite.
Programul Tezaur: Guvernul vrea ca și Poșta să intermedieze vânzarea și efectuarea plătilor aferente titlurilor de stat către populație/Surse: Comisionul ar fi de 0,1% Guvernul pregătește baza legală prin care să autorizeze și Poșta Română să intermedieze vânzarea şi efectuarea plăţilor aferente titlurilor de stat către populație în cadrul Programului Tezaur, potrivit unui document guvernamental consultat de HotNews.ro. Potrivit surselor HotNews.ro 'este vorba de un Proiect de Ordonanță de Urgență, avizat deja favorabil de Consiliul Concurenței, care va permite și Poștei, alături de bănci și Trezorerie, să intermedieze vânzarea titlurilor de stat către populație'. 'Comisionul Poștei ar fi de 0,1% din valoarea titlurilor cumpărate de populație', susțin sursele.
Afacerile Orange România au crescut cu 11,1% până la 270 milioane de euro în primul trimestru din acest an, dar numărul de clienți a scăzut Orange România, liderul pieței de comunicații mobile, a anunțat astăzi că a realizat o cifră de afaceri în valoare de 270 milioane de euro, în creștere cu 11.1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creștere susținută, în principal, de evoluția pozitivă a utilizării datelor mobile, a vânzărilor de dispozitive mobile şi a serviciilor convergente. La 31 martie 2018, Orange România oferea servicii mobile, fixe și TV pentru 10.449.000 clienți (n.a contracte și SIM-uri valabile), în scădere cu peste 170.000 de utilizatori față de sfîrșitul anului trecut.
Guvernul a aprobat semnarea de către România a cooperării în domeniul inteligenței artificiale, a tehnologiei blockchain și a lansării radarului privind inovarea Guvernul a adoptat marți un Memorandum privind aprobarea semnării de către România a declarațiilor propuse de către Comisia Europeană pentru dezvoltarea noilor tehnologii, anume: cooperarea în domeniul inteligenței artificiale; lansarea radarului privind inovarea și devoltarea tehnologiei blockchain la nivel european, a declarat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului. UE vrea să investească peste 1 miliard de euro până în 2020 în supercomputere, inteligența artificială și tehnologia blockchain pentru a ține pasul cu SUA si China, iar România era până acum printre puținele țări care întârziau să adere la aceste inițative.
Surse FT: Discuțiile privind achiziția de către Vodafone a rețelelor Liberty Global din Germania și Europa de Est ar fi în faza finală/Tranzacția ar putea atinge 16,5 miliarde de euro Discuțiile privind achiziția de către grupul britanic Vodafone a rețelelor de cablu ale Liberty Global din Germania și Europa de Est ar fi în faza finală și un acord ar putea fi încheiat în urmatoarele două săptămâni, potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de Financial Times. Dacă va avea loc, tranzacția ar putea ajunge la aproximativ 16,5 miliarde de euro, inclusiv datoriile, și ar fi cea mai mare tranzacție telecom din ultimii 5 ani.
Probleme cu noul sistem IT de achiziții publice SICAP: 'Un astfel de sistem de 27 milioane de lei nu se pune niciodată în producție fără testări de design și compatibilitate' Guvernul Dăncilă se laudă în recentul bilanț de guvernare cu implementarea noului sistem electronic de achiziții publice (SICAP), un sistem IT de 27 milioane de lei, care ar fi funcțional din data de 2 aprilie 2018. Realitatea este însă că sistemul funcționează foarte greu, la trecerea între secțiuni apar linii de cod, iar utilizatorilor care întâmpină probleme de acces li se cere să schimbe setări complexe. Surse din industrie contactate de HotNews.ro susțin că 'un astfel de sistem nu se pune niciodată în producție fără testări de toate felurile, inclusiv testări de design și compatibilitate'.
Netcity Telecom investește peste 30 milioane de euro pentru extinderea rețelei subterane pentru fibră optică a Municipiului București Netcity Telecom a semnat pe data de 19 aprilie 2018 majorarea facilității de credit de tip club loan în valoare de 36 millione euro cu o nouă facilitate, în valoare de 10 milioane euro, cu un sindicat de banci format din Banca Comercială Română și BRD Groupe Societe Generale, a anunțat luni compania. Cele 10 milioane de euro se vor adăuga celor peste 20 milioane de euro deja alocate din fonduri proprii pentru continuarea lucrărilor de extindere a infrastructurii subterane de fibră optică în următorii 3 ani.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version