TELECOM
Ce salarii sunt în ANCOM: Președintele Sorin Grindeanu are un salariu net lunar de 8.892 lei, iar directorii câștigă în medie peste 16.200 lei Sorin Grindeanu, președintele arbitrului telecom (ANCOM), autoritate care reglementează piața de 3,4 miliarde de euro a comunicațiilor electronice, are un salariu net lunar de 8.892 lei, iar cei doi vicepreședinți ai autorității au salarii de 7.780 lei, în timp ce salariile medii nete pentru directorii din instituție au fost de 16.225 lei, în primele nouă luni din acest an, se arată într-un răspuns transmis luna trecută de ANCOM la interpelarea unui deputat PNL. Salariul mediu net pe instituție a fost de 7.603 lei în primele nouă luni din acest an.Vezi în articol ce prime și vouchere s-au acordat și câte persoane au fost angajate în primele nouă luni ale acestui an.
Vânzările de smartphone au scăzut, dar mărcile chineze continuă creșterea. Cum arată Top 5 În trimestrul trecut s-au vândut 355 de milioane de smartphone-uri în lume, de la modele simple de sub 50 de euro, până la flagship-uri de peste 1.000 de euro. Datele IDC indică un al doilea trimestru cu scăderi pentru liderul Samsung și pentru locul cinci - OPPO  - dar, deși piața chineză este în scădere, mărcile din această țară vând bine în multe piețe, în special datorită Huawei.
CERT-RO avertizează că noi variante de vishing afectează utilizatori din România: Frauda ‘cont bancar blocat’ și metoda apelurilor false de suport În ultimele luni, utilizatorii din România sunt vizați de diverse campanii de phishing prin intermediul apelurilor telefonice, a avertizat din nou joi, CERT-RO. Prin acest tip de atac care poartă denumirea de vishing (voice + phishing), infractorii cibernetici vă pot fura date personale și financiare. O metodă nouă este frauda 'cont bancar blocat': "interlocutorii pot spune că sună din partea băncii al cărei client sunteți, pentru a vă notifica despre blocarea contului dvs. Pentru deblocare vi se recomandă să apelați un alt număr. Este foarte probabil ca numărul apelat ulterior să fie unul cu suprataxă.", atenționează CERT-RO.
Ministrul Comunicațiilor, despre problemele cu aplicarea amenzilor în piața telecom: ANCOM are mai multe categorii de venituri. Nu cred că ar trebui încurajat celebrul “plan de amenzi” Orice amendă ar aplica arbitrul telecom (ANCOM) în piața de 15,6 miliarde lei a comunicațiilor electronice, operatorii sancționați pot plăti, începând din luna august, doar 2.500 de lei, din cauza modificărilor aduse de Legea 203/2018 privind regimul contravențiilor. Ce spune Ministrul Comunicațiilor, Bogdan Cojocaru, despre această problemă? "ANCOM are mai multe categorii de venituri. Nu doar din amenzi. Nu cred că ar trebui încurajat celebrul “plan de amenzi”. Când există neconformitati, amenda este o măsură, dar, pe lângă aceasta, mai există și prevenție, corecție etc.", spune acesta. Notă: Amenzile contravenționale aplicate de ANCOM se duc la Trezorerie, la bugetul statului, nu rămân la bugetul autorității, cum susține ministrul Comunicațiilor.
​EXCLUSIV Arbitrul telecom paralizat de noua lege a achitării amenzilor contravenționale: Am amendat luni Poșta cu 25.000 de lei, dar va plăti numai 2.500 lei. Orice amendă am da în piața telecom, situația e aceeași "Poșta Română a fost amendată luni, 29 octombrie, cu 25.000 de lei de către arbitrul telecom (ANCOM) pentru că nu a respectat parametrii minimi de calitate pentru trimiterile simple, dar compania va plăti de fapt numai 2.500 de lei", a declarat joi pentru HotNews.ro Cristin Popa, directorul executiv de control în ANCOM. De ce? "Din păcate, ultimile modificări legislative aduse prin Legea 203/2018 permit ca, în cel mult 15 zile, contravenientul să poată plăti jumătate din amenda minimă pe care autoritatea o putea da conform cu OUG 111/2011 privind comunicațiile electronice, respectiv 5.000 de lei. În aceeași situație ne aflăm și în cazurile mult mai grave", a spus acesta.
Reclamațiile românilor legate de serviciile poștale s-au înmulțit în 2017: Furnizorii au plătit despăgubiri de 6,2 milioane de lei în cazul a 32.000 de reclamații Furnizorii de servicii poștale au primit anul trecut peste 490.000 de reclamații, cu 16% mai multe decât în anul anterior, iar în cazul a 32.000 de reclamații au plătit clienților despăgubiri în valoare totală de 6,2 milioane de lei, a anunțat miercuri arbitrul telecom (ANCOM). "Veniturile din servicii poștale au crescut cu 8% în 2017, ajungând la 2,8 miliarde de lei, în timp ce traficul poștal total a înregistrat o scădere de 1%. Din cele aproximativ 500 de mii de reclamații depuse în 2017, pentru 32 de mii s-au acordat despăgubiri, în medie de 191 lei/reclamație", a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele autorității.
Poșta caută pe Facebook noi angajați, la o zi după ce Ministrul Comunicațiilor a anunțat majorări salariale: În București, salariile brute sunt între 2.700 lei și 5.100 lei "Vrei să fii oficiant, casier, factor poștal, mânuitor valori, șofer, agent transport valori, diriginte, agent curier sau muncitor necalificat? Vino alături de noi!", a anunțat marți pe Facebook Poșta Română care are scoase la concurs sute de posturi în țară.  Contactați de HotNews.ro, oficialii companiei au transmis o listă cu 'salarii maxime aproximative, brute, pentru fiecare post scos la concurs în București', salarii care variază între 2700 de lei și 5.100 de lei, plus bonuri de masă. Anunțul vine la o zi după ce Ministrul Comunicațiilor a anunțat majorări salariale în contextul în care concursurile pentru angajări sunt reluate de foarte multe ori, dat fiind că nu se prezintă nimeni.
Ministrul Comunicațiilor: Salariile a 13.261 de angajați ai Poștei vor crește, în medie, cu 337 lei, de la 1 noiembrie 2018 / Concursurile pentru angajări sunt reluate de foarte multe ori, pentru că nu se prezintă nimeni "Această creștere salarială are două obiective: primul vizează fidelizarea angajaților care lucrează în zona operativă, iar al doilea crearea de condiții atractive pentru cetățenii care își doresc să se angajeze aici. Este o realitate faptul că Poșta Română are un deficit de personal, iar concursurile pentru angajări sunt reluate de foarte multe ori, dat fiind că nu se prezintă nimeni.", a precizat luni pe Facebook Bogdan Cojocaru, Ministrul Comunicațiilor. Compania de stat Poșta Română, cel mai mare operator local de servicii poștale, are peste 24.000 de angajați.
Ce viteze la internet fix și mobil au experimentat românii în prima jumătate din acest an în marile rețele de comunicații Orange, cel mai mare operator local de comunicații mobile, a furnizat cele mai mari viteze de internet fix și în prima jumătate din acest an: viteză medie de download de 276,98 Mbps și 233,04 Mbps - viteză medie de upload, conform testelor făcute de clienții acestui operator pe Netograf, aplicația oficială de măsurare a calității serviciilor de internet. Pe locul secund la viteza medie de download s-a situat UPC, cu 145,89 Mbps, urmat de RCS&RDS, cu o viteză medie de download de 142,5 Mbps, în timp ce la viteza medie de upload RCS&RDS a fost cu mult peste UPC, operator care va fi preluat de Vodafone. Atenție! Cifrele trebuie raportate la numărul de teste făcute de clienți, precum și la acoperirea și tehnologia rețelelor.
Afacerile Orange au crescut cu 3,5% până la 287 milioane euro în trimestrul trei din 2018 Orange România, liderul pieței locale de comunicații mobile, a realizat o cifră de afaceri în valoare de 287 milioane de euro, în trimestrul trei din acest an (perioada iulie-septembrie), în creștere cu 3.5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunțat joi compania. La 30 septembrie 2018, operatorul furniza servicii mobile, fixe și TV pentru 10.900.000 de clienți, în creștere cu 1,8% față de perioada similară din 2017.
​AUDIO Varujan Pambuccian, despre cum ar putea investi cabliștii în agricultură și despre impactul Inteligenței Artificale: Contabilul, programatorul, meserii întregi vor dispărea, probabil, în 10 ani "Nu vreau să vorbesc despre impactul Inteligenței Artificiale, care probabil că în 10 ani va încheia meserii întregi: contabilul, programatorul... o grămadă de meserii o să se ducă. India are deja un plan de tranziție de la outsourcingul de programare, adică ce facem și noi în programare, către Inteligența Artificială. Forța de muncă  umană va dispărea complet în 50 de ani în toate domeniile care presupun activități repetitive și bazate pe reguli", a declarat marți Varujan Pambuccian, membru în Comisia IT din Camera Deputaților. Acesta i-a sfătuit pe furnizorii mici de internet și cablu TV să vadă oportunitățile care apar, inclusiv în România, în agricultura de precizie.
Apple și Samsung, amendate în Italia pentru folosirea unor tactici ce duc la încetinirea telefoanelor mai vechi Autoritatea italiană din domeniul concurenței a amendat Apple și Samsung pe motiv că încurajează actualizarea telefoanelor mai vechi la versiuni noi ale sistemului de operare pentru a le încetini și pentru a-i determina pe oameni să-și cumpere modele noi, scrie AFP. Samsung a fost amendată cu 5 milioane euro, iar Apple, cu 10 milioane euro, amenda fiind mai mare la Apple fiindcă nu și-a informat clienții despre caracteristicile bateriei și despre cum pot prelungi viața acesteia.
VIDEO Românii experimentează viteze tot mai mari la internet fix și mobil / Cum a ajuns Orange lider, peste DIGI, la internetul fix în testele de anul trecut Viteza medie de download la internetul fix a fost de 134,03 Mbps în primul semestru din acest  an, în creștere cu 14% față de semestrul doi din 2017, în timp ce viteza medie de upload a crescut cu 3% până la 96,42 Mbps în aceeași perioadă de referință, potrivit unui număr de 142.453 de teste valide făcute de români pe Netograf.ro, aplicația oficială de testare a vitezelor de internet, a precizat marți Florin Dragomir, directorul tehnic al arbitrului telecom (ANCOM).
68 de cazuri de conflicte de interese în achiziții publice, în valoare totală de aproape 111 milioane de euro, prevenite prin sistemul IT al ANI Un număr de 16.256 de proceduri de achiziție publică cu o valoare totală de 72 miliarde lei (aprox. 15,4 miliarde euro) au fost analizate în perioada 20 iunie 2017 – 30 septembrie 2018 de către sistemul informatic PREVENT deținut de Agenția Națională de Integritate (ANI), la un an de la lansarea acestuia. Sistemul a prevenit 68 de cazuri de conflicte de interese în achiziții publice, în valoare totală de 517,64 milioane lei (aprox. 111 milioane euro). În aceste cazuri, ANI a emis avertismente de integritate în vederea eliminării cauzelor care au dus la apariția posibilelor conflicte de interese.
Un deceniu de când românii pot să-și păstreze numărul de telefon atunci când decid să-și schimbe furnizorul: Peste 5,1 milioane de numere au fost portate "La un deceniu de la lansarea serviciului de portabilitate, peste 5,1 milioane de numere de telefon au fost portate, aproape 4,4 milioane dintre acestea fiind numere de telefonie mobilă și peste 700.000 numere de telefonie fixă.”, a declarat luni Sorin Grindeanu, președintele arbitrului telecom (ANCOM). RCS&RDS este furnizorul cu cele mai multe numere de telefonie mobilă obținute prin portare (1.583.038), fiind urmat de Orange cu 1.006.134 de numere, Vodafone cu 1.003.996 și Telekom România (fostul Cosmote împreunăc cu fostul Romtelecom) cu 797.271 numere.
​VIDEO Situații de râsu'-plânsu' semnalate de cabliști la accesul în rețeaua Netcity după reabilitarea blocurilor: Nu se mai pot face intervenții, totul este în beton! Tuburi de fibră optică îngropate în fațadele blocurilor recent reabilitate sau unele lăsate la întâmplare în grădini! Zeci de astfel de situații au fost filmate recent, în special în Sectorul 2, de președintele asociației Interlan, care reprezintă furnizorii mici de internet și cablu TV din București. "Fațadele reabilitate nu mai permit intervenții, punând deseori operatorii în imposibilitatea de a mai reamplasa cablul care iese din racord pe fațada până la interior și astfel fiind nevoiți să le lase agățate de pomi și stâlpi de iluminat public", susține acesta, subliniind că operatorii mari ca RCS&RDS și Telekom nu s-ar lovi de aceeași problemă, pentru că au propria infrastructură prin care ajung la clienți.Vezi în articol reacțiile Netcity Telecom, RCS&RDS și Telekom.
DOCUMENT Arbitrul telecom desființează strategia Ministerului Comunicațiilor privind tranziția la radioul digital: Va fi afectat grav accesul populației la informație Încetarea oricărei transmisii radio în format analogic în România, în perioada 2025-2027, așa cum propune în prezent Ministerul Comunicațiilor, va afecta grav accesul populației la informație, în condițiile în care sistemele digitale de radiodifuziune pot coexista cu cele analogice din anumite benzi de frecvenţă precum banda FM, care oferă o calitate corespunzătoare a sunetului şi are o adresabilitate mare la nivel naţional, avertizează ANCOM în observațiile transmise la strategia Ministerului Comunicațiilor. Proiectul ar afecta și posturile private de radio, deși nu există la nivel internațional vreo obligație de încetare a emisiei analogice radio, mai spune arbitrul telecom.
Google spune că fabricanții de smartphone-uri vor trebui să plătească pentru a preinstala aplicațiile companiei în Europa Google a oferit gratuit până acum sistemul de operare Android producătorilor de smartphone-uri în Europa, motorul de căutare, browser-ul și Gmail ajungând pe sute de milioane de telefoane. Primul efect al deciziei CE - care a amendat în iulie compania cu 4,3 miliarde euro -  se vede acum, Google anunțând că, în premieră, companiile care vor să pună aplicațiile Google pe telefoane pe care le vând vor trebui să plătească o taxă de licențiere.
​VIDEO Sorin Grindeanu, președintele ANCOM: Frecvențele 5G reprezintă o resursă a statului român așa cum sunt și resursele din Marea Neagră.  Loc este să vină și operatori noi la licitația care va avea loc spre finele anului viitor "Se tot vorbește zilele acestea despre resursele de la Marea Neagră. Și frecvențele 5G reprezintă o resursă a statului român și m-aș bucura ca licitația să fie un succes, la fel cum a fost și licitația 4G.", a declarat luni Sorin Grindeanu, președintele arbitrului telecom (ANCOM). Întrebat dacă se așteaptă să vină și jucători noi la această licitație, Grindeanu a spus că "pentru oricine vine înseamnă investiții mai mari pentru că trebuie să o ia de la zero, dar nu pot spune că nu m-ar bucura să avem o competiție mai mare. Loc este să vină și operatori noi la licitația pe care o s-o avem spre finalul anului viitor."
Arbitrul telecom continuă consultarea privind accesul la rețeaua subterană de fibră optică Netcity: După tarife, sunt propuse noi condiții tehnice și economice „Alături de tarifele propuse de ANCOM recent, astăzi lansăm în consultare publică condițiile tehnice și economice în care se va realiza accesul la infrastructura Netcity. Prin acest proiect am urmărit ca accesul furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice la această infrastructură să se facă în mod transparent şi echitabil pentru a asigura o competiție corectă între operatori la nivelul capitalei. Decizia va avea caracter obligatoriu pentru dezvoltatorul proiectului”, a declarat vineri Sorin Grindeanu, președintele arbitrului telecom (ANCOM).

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version