TELECOM
Cloud-ul lui Cîțu, de 10 ori mai scump decât cloud-ul lui Dăncilă: Specialiștii au indicat această sumă și nu am primit comentarii de la Bruxelles / Istoria unui proiect controversat Toate ministerele și agențiile guvernamentale vor fi legate într-o singură rețea și o singură bază de date interoperabilă prin intermediul unui cloud guvernamental, pentru care Guvernul a inclus în PNRR finanțare de 500 milioane de euro, a declarat joi premierul Florin Cîțu. Despre controversatul proiect de cloud guvernamental se vorbește din guvernarea PSD, doar că atunci, în mandatul de premier al Vioricăi Dăncilă, costurile sale erau estimate la 45 milioane euro. Întrebat de HotNews.ro cum a ajuns să coste 500 milioane euro, premierul Cîțu a spus că suma a fost stabilită de specialiști și că nu a primit comentarii de la Comisia Europeană.
Sporul de antenă, sport național la bugetari: Peste 700 de angajați din Ministerul Dezvoltării și-au crescut astfel veniturile în 2020 717 angajați din Ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila, au încasat anul trecut spor pentru condiții vătămătoare la locul de muncă, așa numitul spor de antenă - 15% din salariul de bază, pe baza măsurătorilor firmei private Arexman Construct, arată datele transmise de minister la solicitarea HotNews.ro. Pe baza măsurătorilor aceleiași firme, peste 600 de angajați din Ministerul Agriculturii și aproape 100 de angajați ai ADP Sector 1 și-au rotunjit veniturile anul trecut, în ciuda faptului că ANCOM - autoritatea care măsoară radiațiile antenelor asigură că valorile sunt cu mult sub limitele legale peste tot în țară.
DOCUMENT Cum vrea Guvernul să cheltuiască 2,4 miliarde de euro în următorii 10 ani pe digitalizarea serviciilor publice: Ce sisteme IT se pregătesc în Educație, Sănătate, Poliție ori Justiție Guvernul propune cheltuirea a aproximativ 2,4 miliarde de euro în următorii 10 ani pentru digitalizarea serviciilor publice, capitol la care România se află pe ultimul loc în UE, potrivit unui document de strategie care va fi adoptat joi de Executiv. Dincolo de crearea unui cloud guvernamental, pentru care Guvernul tocmai a alocat 500 milioane euro finanțare din PNRR, strategia vizează și dezvoltarea sistemelor informatice critice și a altor sisteme IT din sectoare cheie precum Educație, Sănătate, Cultură, Justiție, Poliție. Vezi în articol ce sisteme IT vrea să dezvolte Guvernul în următorii 10 ani.
DOCUMENT Transformarea digitală prin PNRR: 1,89 miliarde de euro pentru un cloud guvernamental și sisteme publice digitale / 8,5 milioane cetățeni vor avea cartea de identitate electronică Toate ministerele și agențiile guvernamentale vor fi unite într-o singură rețea și o singură bază de date interoperabilă prin intermediul unui cloud guvernamental, pentru care se vor aloca 500 milioane de euro, se arată în varianta finală a PNRR. 8,5 milioane de cetățeni ar urma să aibă acces la cartea electronică de identitate, proiect pentru care este alocată suma de 198 milioane de euro, iar pentru e-sănătate și telemedicină sunt alocate 400 milioane de euro.
Sporul de antenă: Peste 600 de angajați din Ministerul Agriculturii își rotunjesc astfel veniturile. Ce sume au primit și cine a făcut măsurătorile Peste 600 de angajați din Ministerul Agriculturii au încasat anul trecut spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, inclusiv așa numitul spor de antenă, valoarea sporului acordat în anul 2020 fiind de peste 4,04 milioane de lei, potrivit informațiilor transmise de Minister la solicitarea HotNews.ro. Măsurătorile care atestă existența condițiilor periculoase sau vătămătoare la locurile de muncă în cadrul MADR, au fost efectuate de Arexman Construct, aceeași firmă care a făcut măsurătorile în baza cărora aproape 100 de angajați ai ADP Sector 1 primesc spor de antenă.
UPDATE Răsturnare de situație la SNR: Membrii CA au anulat decizia prin care liberalul Dragoș Preda ar fi fost numit fără concurs director general la această companie. Actualul director ar fi primit daune de aproape 80.000 de euro Consiliul de Administrație al Societății Naționale de Radiocomunicații (SNR) se întâlnește miercuri de la ora 12 pentru clarificarea situației/votului pentru revocarea actualului director general Eugen Brad și numirea liberalului Dragoș Preda, fost secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor. Decizia de revocare venită joi, 20 mai, direct de la Ministrul USR-PLUS, Ciprian Teleman, a fost executată de cei 5 membri din CA-ul SNR, însă ulterior unii dintre ei au dat înapoi și nu au semnat decizia, de teamă să nu li se impute suma de 390.000 de lei (circa 80.000 de euro) la care ar avea dreptul Brad dacă e înlocuit fără concurs conform OUG 109/2011.UPDATE (14:30) Membrii CA au votat în unanimitate joi anularea votului din 20 mai prin care liberalul Dragoș Preda era numit director general la SNR în locul lui Eugen Brad.
Ministerul Muncii vrea să-și facă un sistem IT de peste 27 milioane de euro: Interacțiunea cu cetățeanul se va realiza on-line, fără deplasare la ghișeu Ministerul Muncii, condus de Raluca Turcan, vrea să-și dezvolte un sistem informatic integrat cu o valoare estimată la peste 133,1 milioane de lei (peste 27 milioane de euro) care vizează ca interacțiunea cetățeanului atât direct cu ministerul cât și cu instituțiile din subordine să se poată realiza online printr-un singur punct de contact - portalul Ministerului Muncii, fără deplasare la ghișeu, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern lansat în dezbatere publică. Proiectul va fi finanțat din fonduri UE nerambursabile și de la bugetul de stat pe o perioadă de 3 ani.
Alertă CERT-RO și SRI, fraudă prin SMS: Utilizatorii Android, vizați de FluBot, un malware care accesează parolele și cardurile bancare salvate pe telefon / Unii români au fost păcăliți deja CERT-RO și SRI (Centrul Național CYBERINT) au avertizat vineri asupra unei fraude prin SMS care afectează telefoanele cu sistem de operare Android. Mesajele par a veni de la o firmă de curierat și te invită să accesezi un link pentru a verifica statusul livrării unei comenzi. Dacă link-ul este accesat, pe telefon va fi descărcată o aplicație malware, care va extrage din dispozitiv datele asociate cardurilor bancare și operațiunilor efectuate, mesajele, apelurile și poate face și capturi de ecran. Orange și-a alertat deja clienții asupra acestui malware numit FluBot.
Sporul de antenă: Cum își rotunjesc veniturile aproape 700 de angajați din Senat pe baza unor măsurători similare cu cele de la Consiliul Concurenței 695 de angajați din Senat primesc în prezent așa numitul spor de antenă - 15% din salariul de bază - pe motiv că ar fi expuși la câmpuri electromagnetice (CEM) peste valorile legale, generate de echipamentele de muncă din instituție, a precizat conducerea Senatului pentru HotNews.ro. Măsurătorile au fost făcute de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Muncii (INCDPM) Alexandru Darabonț. Este același institut ale cărui măsurători stau și la baza sporului de antenă a sute de angajați din Consiliul Concurenței. Vezi în articol ce alte sporuri se mai acordă la Senat.
Posibila trucare a unor achiziții MAI: Ness Proiect, una din cele 12 firme investigate de Concurență, respinge acuzațiile și spune că s-a adresat Înaltei Curți Ness Proiect, una dintre cele 12 companii investigate în prezent de Consiliul Concurenței privind posibile înțelegeri anticoncurențiale la procedurile de achiziție pentru realizarea proiectului „Hub Servicii (Centru de furnizare servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a respins joi aceste acuzații. Firma spune că a contestat în justiție inspecția inopinată care s-a desfășurat la sediul său, litigiul fiind in curs, pe rolul Înaltei Curți de Casație si Justiție. Una dintre cele 12 firme investigate este sub coordonarea SRI.
Certificatul digital UE privind COVID: STS a finalizat soluția IT interconectată la nivel UE. Se vor emite documente pentru: vaccinați, recuperați după boală și testați negativ Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat miercuri că sistemul IT pe care l-a dezvoltat pentru generarea și verificarea certificatelor digitale UE privind COVID a fost testat cu succes cu grupul tehnic de lucru de la nivel european. STS a mai prezentat și propunerile UE privind forma documentelor pentru cele trei tipuri de situații: persoane vaccinate, persoane recuperate după COVID și persoane care au un test negativ în ultimele 24 de ore. Vezi în articol cum vor arăta certificatele digitale și ce date personale vor conține.
Cum explică ADP Sector 1 de ce nu poate fi tăiat sporul de antenă cum a zis Clotilde Armand: Este un drept al salariaților, acordat cu respectarea legii Sporul de antenă pe care-l primesc aproximativ 100 de angajați ai Administrației Domeniului Public Sector 1 pentru riscurile generate de radiațiile antenelor de pe Casa Presei "a fost acordat cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare, astfel că ne aflăm în imposibilitatea de a-l suspenda, fiind un drept al salariaților", a precizat marți pentru HotNews.ro conducerea ADP Sector 1. Primarul Clotilde Armand anunța în 1 aprilie că va tăia aceste sporuri pe motiv că ar fi 'ilegale', iar radiațiile 'inexistente'.
Sporul de antenă, sport național: La Consiliul Concurenței peste 260 de angajați își pot rotunji astfel veniturile / La ADP Sector 1 nu s-au tăiat aceste sporuri așa cum promitea Clotilde Armand Peste 260 de angajați ai Consiliului Concurenței pot primi în prezent sporul de 15% din salariul de bază pentru riscurile generate de radiațiile antenelor telecom de la Casa Presei, unde-și are sediul autoritatea. La câteva sute de metri distanță, aproape 100 de angajați ai ADP Sector 1 își rorunjesc în același mod veniturile, în ciuda anunțului primarului Clotilde Armand, care spunea în martie că nu va mai acorda aceste sporuri, în condițiile în care nivelul radiațiilor în zonă este de aproape 1400 de ori mai mic decât limita legală, conform măsurătorilor arbitrului telecom - ANCOM.Vezi în articol pe ce măsurători se bazează sporurile acordate la Consiliul Concurenței și ADP Sector 1.
Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind posibila trucare a unor licitații organizate de MAI: 12 companii suspectate de fixarea prețurilor Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind posibile înțelegeri anticoncurențiale al unor companii care au participat ca ofertanți la procedurile de achiziție pentru realizarea proiectului „Hub Servicii (Centru de furnizare servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI)”. Autoritatea susține că deține indicii privind o posibilă coordonare în cadrul a 12 companii pentru fixarea directă sau indirectă a preţurilor de vânzare ori de cumpărare, cu scopul de împiedica, restrânge ori denatura concurenţa.HotNews.ro a scris cum MAI a lansat în luna mai 2020 această licitație de peste 66,7 milioane de lei, pentru crearea unui centru de servicii electronice în Sectorul 6 din București. Vezi în articol ce s-a întâmplat între timp.
Situație incertă la SNR: Membrii CA-ului se tem să mai semneze decizia de revocare a directorului general, ca să nu li se impute apoi cei 230.000 de lei pe care ar trebui să-i plătească acestuia Membrii Consiliului de Administrație al Societății Naționale de Radiocomunicații (SNR) nu au semnat încă decizia luată joi prin videoconferință de înlocuire a directorului general al acestei companii, Eugen Brad, cu liberalul Dragoș Preda, fost secretar de stat în Comunicații, potrivit surselor HotNews.ro. Motivul? Decizia venită joi direct de la Ministrul USR-PLUS, Ciprian Teleman, a fost executată de cei 5 membri din CA-ul SNR, însă aceștia se tem acum să semneze ca să nu le impute ulterior Curtea de Conturi suma de 230.000 de lei pe care ar trebui să i-o plătească lui Brad.
Schimbare controversată la vârful SNR, girată de ministrul Teleman: Actualul director general va primi peste 230.000 de lei pentru că a fost înlocuit fără concurs de un liberal Consiliul de Administrație al Societății Naționale de Radiocomunicații (SNR) a decis joi înlocuirea lui Eugen Brad, un inginer cu vechime de peste 20 de ani în companie, cu Dragoș Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) în perioada ianuarie 2020 – aprilie 2021 și vicepreședinte PNL Sector 1. Schimbarea s-a făcut în condiții amiabile, dar pentru că înlocuirea lui Brad nu s-a făcut printr-o competiție conform OUG 109/2011, acesta va primi peste 230.000 de lei în maxim 30 de zile, conform prevederilor din contractul de mandat al acestuia.
Poșta mai face un pas către licitația de 22 milioane de euro pentru crearea a două centre de tranzit în Cluj-Napoca și București în lupta cu firmele private de curierat Conducerea Poștei Române a anunțat miercuri semnarea caietelor de sarcini pentru proiectarea, construcția și dotarea a două centre de tranzit în Cluj-Napoca și București, unde se vor investi 22 milioane de euro. Documentele vor fi trimise în vederea desfășurării procedurilor de achiziții publice care se vor organiza pentru realizarea celor două centre, prin care compania țintește scurtarea timpilor de livrare și creșterea veniturilor pe segmentul trimiterilor de colete, acolo unde este dominată de firmele private.
Proiectul legii 5G, adoptat de Plenul Camerei: Miza celor 4 amendamente depuse de deputatul PSD Daniel Tudorache care au fost respinse de către deputați Proiectul legii 5G, care ar putea exclude Huawei din rețelele telecom din România, a fost adoptat miercuri în Plenul Camerei Deputaților, cu 277 voturi pentru, 1 împotrivă și 23 abțineri, după ce anterior a fost adoptat în comisiile raportoare cu majoritate de voturi, în forma inițiată de Guvern. La proiect au fost depuse și 7 amendamente, care au fost însă respinse. Cele mai relevante amendamente respinse au fost inițiate de deputatul Daniel Tudorache (PSD), acesta cerând ca producătorii 5G să fie autorizați pe baza unor standarde tehnice, iar înlocuirea din rețele a echipamentelor producătorilor care nu obțin avizul CSAT să se facă nu în 5 ani, ci în 9 ani.
​Controversata modernizare a sistemului 112, întârziată și de pandemie: Guvernul vrea să majoreze costurile totale și să-l dea în funcțiune în 2022 Sistemul 112, care rulează pe sistemul învechit Windows XP, ar fi trebuit să fie modernizat până la sfârșitul anului 2020, după costuri estimate la 221,7 milioane de lei, potrivit unei hotărâri adoptate în septembrie 2018 de Guvernul Dăncilă. Acest lucru nu s-a întâmplat pe de o parte din cauza unei întârziei de minim 8 luni generate de pandemie, dar și a unei întârzieri de 6 luni la procedura de achiziție demarată de STS, spune acum Guvernul, care vrea să decidă miercuri majorarea costurilor totale ale proiectului și data la care va fi pus în funcțiune noul sistem.
Vodafone atenționează autoritățile: Inițiativele legislative recente pot perturba serviciile în următorii ani și genera costuri de sute de milioane euro Vodafone, al doilea mare operator local de comunicații mobile, a atenționat marți autoritățile centrale asupra inițiativelor legislative recente, cel mai probabil Legea 5G, care ar putea trage înapoi industria de telecomunicații. "Inițiativele legislative recente din România pot duce la perturbări ale serviciilor mobile și fixe pentru clienți în următorii ani, pot crea o incertitudine semnificativă și costuri suplimentare neprevăzute pentru economie în valoare de sute de milioane de euro', a spus Murielle Lorilloux, CEO-ul Vodafone.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by