TELECOM
România și alte șapte țări UE nu sunt obligate să permită apelarea la 112 de pe telefoane fără SIM - Asociația europeană a numărului unic de urgență Opt țări membre UE (n.a printre care și România) nu permit în prezent apelarea numărului unic de urgență 112 de pe telefoane fără SIM, iar decizia recentă a Curții de Justiție a UE nu le impune acestora să implementeze această facilitate, a anunțat joi Asociația europeană a numărului unic de urgență (EENA). Obligația transmiterii gratuite a localizării celor care sună de pe telefoane fără SIM trebuie transpusă de celelalte 20 de țări membre UE care permit acum apelarea 112 și de pe telefoane fără SIM. Vezi în articol cum a motivat STS imposibilitatea apelurilor la 112 de pe telefoane fără SIM în România.De ce nu poți suna la 112 de pe un telefon fără SIM în România: Apelurile false sunt foarte multe și localizarea ar fi extrem de dificilă - ANCOM
Ambasadorul SUA la UE, despre Memorandumul România-SUA privind tehnologia 5G: Scopul este ca România să devină "liberă de Huawei" "Scopul Memorandumului dintre România și SUA privind tehnologia 5G este ca România să devină, să spun așa, 'liberă de Huawei'", a declarat joi la București, Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE. "Cred că România a analizat foarte serios ce tehnologie 5G să folosească pe viitor și a decis că tehnologia chineză nu este calea pe care să o urmeze, iar noi aplaudăm această poziție.", a precizat acesta.
Scandalul creșterii prețurilor din telecom: După Vodafone, și RCS&RDS a fost amendat și obligat de către ANPC să nu își majoreze tarifele RCS&RDS a obținut în instanță suspendarea unui ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) din luna iunie a acestui an, prin care instituția a blocat decizia operatorului de majorare a prețurilor, scrie Profit.ro. Ordinul ANPC a fost precedat de o amendă de 70.000 de lei, sancțiune contestată de asemenea în instanță. Scandalul creșterii prețurilor în telecom a început în luna aprilie din acest an, în plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, pe fondul unor creșteri de prețuri efectuate sau anunțate de toți operatorii de comunicații mobile.
Modificările la sistemul 112, publicate în Monitorul Oficial: Cartele prepay doar cu buletinul, amenzi de 5 ori mai mari pentru alertarea falsă și stocarea datelor de către STS timp de 5 ani Cartelele preplătite nu se vor mai putea vinde decât cu buletinul de la 1 ianuarie 2020, iar cei care dețin deja astfel de cartele și nu vor să-și dea datele personale nu vor mai beneficia de servicii de la 1 septembrie 2020, se arată în Ordonanța de urgență care modifică sistemul 112 și care a fost publicată marți seara în Monitorul Oficial. Datele personale ale utilizatorilor de telefonie vor fi stocate 5 ani de STS, iar amenzile pentru alertarea falsă au crescut de 5 ori, până la 5.000 de lei, și vor putea fi aplicate chiar de luna viitoare. Vezi în articol toate modificările.
Securitatea cibernetică a rețelelor 5G în UE: România a completat un chestionar transmis de Comisia Europeană/Măsurile la nivelul UE vor fi anunțate până la sfârșitul lui 2019 România a transmis către Bruxelles, în data de 2 iulie, evaluarea la nivel național a riscurilor și vulnerabilităților asociate tehnologiilor 5G, conform recomandării făcute în luna martie din acest an de Comisia Europeană, a precizat pentru HotNews.ro Ministerul Comunicațiilor. Evaluarea a avut în vedere completarea unui chestionar pus la dispoziție de Bruxelles, referitor la principalele riscuri, vulnerabilități și amenințări în domeniul securității cibernetice a rețelelor 5G. Vezi în articol ce spune Ministerul despre Memorandumul semnat între România și SUA cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G.
Cum explică STS de ce a durat atât de mult să îmbunătățească localizarea celor care sună la 112 Sistemul 112 din București și Ilfov a fost modernizat în 2015 de Teamnet, grup fondat de Sebastian Ghiță, pentru a recepționa informațiile de localizare GPS transmise din diferite surse: SMS (n.a AML) ori prin aplicații mobile. Dovada că funcționează, spun pentru HotNews.ro oficialii STS, o reprezintă aplicația Apel 112 dezvoltată intern. De ce a trebuit să treacă însă 4 ani pentru a fi creată această aplicație? De ce nu a fost implementată mai repede soluția AML? Vezi în articol explicațiile STS.
Apple va prezenta în 10 septembrie o nouă gamă de iPhone Apple, în pierdere de viteză în fața concurenților săi, ar urma să anunțe în 10 septembrie o nouă gamă de iPhone, scrie AFP.
Vânzările de smartphone-uri au scăzut și în al doilea trimestru Vânzările de smartphone-uri continuă declinul, în trimestrul al doilea fiind vorba de 1,7%, după ce în primul trimestru scăderea fusese de 2,7%. Vânzările Samsung au crescut după șase trimestre de scădere, iar Huawei a ajuns la o cotă de piață record, arată datele Gartner.
Cartelele prepay se vor vinde doar cu buletinul de la 1 ianuarie 2020: Amenzi mai mari pentru apeluri false la 112 Cartelele prepay se vor vinde doar cu buletinul de la 1 ianuarie 2020, iar cuantumul amenzilor pentru apeluri false va crește la valori cuprinse între 1.500 de lei și 5.000 de lei, față de 500 de lei și 1.000 de lei în prezent, a precizat marți Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Măsurile fac parte dintr-o Ordonanță de urgență adoptată marți pentru îmbunătățirea localizării celor care sună la 112. Vezi în articol ce se întâmplă cu cei care dețin deja cartele prepay și cum vor fi colectate datele.
Guvernul aprobă marți modificările la 112: Maximul amenzii pentru apeluri abuzive va crește de 5 ori, de la 1.000 de lei la 5.000 de lei Guvernul va adopta marți Ordonanța de urgență care va permite localizarea mult mai precisă a celor care apelează 112, inclusiv prin identificarea apelantului prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care foloseşte numărul pe care apelează, a declarat marți premierul Viorica Dăncilă. "Vom majora cuantumul amenzilor ce vor fi aplicate persoanelor care alertează în mod fals echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă. Maximul amenzii va fi crescut de 5 ori, de la 1.000 de lei la 5.000 de lei ", a spus aceasta.
Ministrul Petrescu a creat o Comisie pentru optimizarea participațiilor statului la Telekom Romania: Cei numiți trebuie să negocieze orice acorduri scrise necesare În plin proces de concedieri și zvonuri privind o posibilă vânzare a Telekom România (fostul Romtelecom), ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a decis, în data de 11 iunie, crearea unei Comisii de gestionare și optimizare a participațiilor statului la Telekom România Communication (n.a fostul Romtelecom), potrivit unui document obținut de HotNews.ro. Cei numiți trebuie "să negocieze orice acorduri scrise necesare cu celelalte entități implicate". Vezi în articol cine sunt cei numiți să facă parte din această Comisie.
Arafat, despre identificarea proprietarilor prepay când sună la 112: Dacă punem numere de înmatriculare pe mașini înseamnă că încălcăm viața privată? Nu asta este problema, îi răspunde societatea civilă Datele proprietarilor prepay vor fi accesate când aceștia sună la 112, o măsură care poate salva vieți, a susținut Raed Arafat, șeful Departamentului de Urgență la dezbaterea privind proiectul de Ordonanță de Urgență care modifică sistemul 112. Dacă punem numere de înmatriculare pe mașini înseamnă că încălcăm viața privată? s-a întrebat acesta. Nu plata cartelelor prepay cu buletinul este problema, ci măsura disproporționată de a pedepsi apelarea abuzivă prin colectarea masivă de date și lipsa garanțiilor de securitate a acestor date, i-a replicat societatea civilă.
Modificările de urgență la sistemul 112, în dezbatere publică: Mai multe ONG-uri cer Avocatului Poporului să apere drepturile și libertățile cetățenilor Înregistrarea obligatorie a datelor personale ale celor care dețin cartele SIM preplătite și implementarea de urgență a soluției de localizare AML/ELS pentru o mai bună localizare a celor care sună la 112 vor fi dezbătute joi, 22 august, la Ministerul Comunicațiilor. Măsurile fac parte dintr-un proiect de Ordonanță de Urgență, lansat recent în dezbatere publică. Mai multe ONG-uri au cerut Avocatului Poporului să nu permită limitarea drepturilor constituționale prin Ordonanță de Urgență, acuzând că autoritățile se folosesc de cazul Caracal pentru instituirea unui sistem de tip Big Brother.
SUA: Huawei primește un termen de 90 de zile în care mai poate cumpăra produse de la furnizorii americani Departamentul de Comerț al SUA este pe cale să extindă termenul pentru Huawei Technologies, permiţându-i firmei chineze să se aprovizioneze de la companiile americane, astfel încât să îşi poată mulţumi clienții existenți, potrivit unor surse, scrie Reuters, informează Mediafax. Extinderea va reînnoi practic un acord care era prevăzut să se finalizeze pe 19 august.
Șeful Teamnet, grup fondat de Sebastian Ghiță: Sistemul pe care l-am livrat către STS în 2015 permite recepționarea datelor GPS în București și Ilfov Bogdan Nedelcu, directorul general al Teamnet International, grup fondat de Sebastian Ghiță, a precizat, vineri, pentru HotNews.ro, că sistemul livrat în 2015 către STS pentru modernizarea sistemului 112 în București și Ilfov permite recepționarea datelor GPS. STS a dezvoltat abia în februarie 2019 o aplicație 112 pentru telefoane inteligente care permite transmiterea datelor GPS în sistemul 112. Vezi în articol ce a propus Teamnet către Președinție și Guvern după cazul Caracal.
Sistemul 112 ar fi trebuit să preia datele GPS ale apelurilor efectuate de pe telefoanele inteligente din București și Ilfov încă din 2015. Ce s-a întâmplat? Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a atribuit în anul 2015 un contract de peste 10 milioane lei către o asociere formată din firmele S&T și Teamnet (grup fondat de Sebastian Ghiță) pentru modernizarea sistemului 112 în București și Ilfov. Una dintre cerințele minime și obligatorii era preluarea automată în sistemul 112 a informației de localizare GPS de pe telefoanele inteligente care au softuri ce transmit această locație. De ce sunt în continuare întrebați bucureștenii unde se află atunci când sună la 112? Vezi în articol Caietul de sarcini al licitației pentru modernizarea sistemului 112 din București și Ilfov.
Ministerul Educației pregătește licitații IT de 475 milioane de lei pentru a nu pierde fondurile UE nerambursabile Ministerul Educației, condus de Ecaterina Andronescu, susține că nu există riscul pierderii fondurilor UE nerambursabile alocate pentru platforma națională de internet wireless în școli. Contractul, în valoare de 165 milioane de lei, a fost atribuit deja prin licitație, dar fiind finanțat prin fonduri UE este condiționat de implementarea altor două platforme naționale asumate de Ministerul Educației: Catalogul Electronic și Biblioteca Virtuală, pentru care nu au fost semnate încă cererile de finanțare. Vezi în articol cât vor costa și ce servicii vor oferi cele două platforme IT din Educație.
Vodafone a anunțat finalizarea achiziției UPC în România Vodafone a anunțat joi că a finalizat procesul de achiziție a UPC pe piața locală, după aprobarea Comisiei Europene privind preluarea de către Vodafone Grup a operațiunilor Liberty Global în România, Germania, Cehia și Ungaria, într-o tranzacție de 18,4 miliarde de euro. Compania rezultată are o nouă echipă de management și urmează să introducă servicii de telecomunicații convergente fix-mobil.
România digitală dă eroare la ANAF. Experiența unui contribuabil care a primit noi documente în Spațiul Privat Virtual Mă număr printre fericiții care au reușit miercuri, 31 iulie, să depună online declarația unică. A durat câteva minute și singura nemulțumire a fost că formularul pdf inteligent pe care a trebuit să-l completez avea cuvinte incomplete. Azi, Fiscul m-a informat că am primit noi documente în Spațiul Privat Virtual. Ei bine, ca să le vizualizez a fost o aventură pentru că site-ul ANAF are și astăzi erori continue de accesare.
Cazul Caracal a prins STS într-un val de achiziții publice de milioane de euro: Telefoane inteligente, laptop-uri și desktop-uri Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a lansat miercuri, 24 iulie, o licitație deschisă pentru achiziția a maxim 3.000 de telefoane inteligente (smartphone-uri), contract cu o valoare estimată la peste 2,01 milioane de lei, care va fi finanțat din fonduri bugetare. În luna mai, STS a lansat licitație de peste 5,5 milioane de euro pentru achiziția de laptop-uri și desktop-uri. În ambele cazuri, STS spune că este nevoie de înlocuirea terminalelor defecte sau uzate. Vezi în articol alte achiziții în derulare și ce se mai întâmplă cu licitația de 184,7 milioane lei pentru modernizarea 112.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by