TELECOM
DOCUMENT Orange și Vodafone trebuie să achite 60 de milioane de euro la bugetul de stat în următoarele 10 zile pentru prelungirea unor licențe - proiect de HG Orange și Vodafone ar trebui să achite împreună 60 de milioane de euro către bugetul de stat, până la data de 20 martie 2020, pentru prelungirea unor drepturi de utilizare asupra unor licențe de comunicații, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern aflat pe ordinea de zi a ședinței de marți, 10 martie. RCS&RDS și Telekom Mobile Communications (fostul Cosmote) ar urma să vireze alte 50 de milioane de euro către bugetul de stat până la 30 noiembrie 2021. Vezi în articol proiectul de HG și motivele pentru care operatorii ar trebui să vireze către stat cele 110 milioane de euro.
BNR vrea să cumpere un sistem IT care să detecteze și să răspundă la atacurile cibernetice în timp real Banca Națională a României (BNR) vrea să cumpere un sistem IT care 'să detecteze, să analizeze și să răspundă la atacuri cibernetice în timp real, atacuri specializate ce au ca țintă infrastructura tehnică hardware și software a băncii.', potrivit unui anunț publicat în Sistemul electronic de achiziții publice. Soluția IT ar trebui să detecteze și amenințările de tip 'Advanced Persistent Threat (APT), care au vizat în 2018 instituții finaciare din România, potrivit Serviciului Român de Informații (SRI). Vezi în articol ce valoare are contractul licitat și alte detalii despre acest sistem IT.
Ministerul Finanțelor a semnat contracte de peste 55,5 milioane de lei pentru întreținerea IT a platformelor IBM și Oracle de la nivel central Ministerul Finanţelor Publice deține o infrastructură IT de peste 620 de servere la nivel central care susțin aplicații și sisteme informatice critice, pentru care instituția tocmai a semnat contracte în valoare de peste 55,5 milioane de lei (făr TVA) pentru întreţinerea şi asistenţa tehnică, arată datele din sistemul electronic de achiziții publice (SICAP). Vezi în articol ce firme vor încasa cei mai mulți bani.
Problemele cauzate de coronavirus, subiect de discuție și la achizițiile STS: Serviciul vrea să cumpere tablete și smartphone-uri pentru alegeri "Ținând cont de problemele mondiale cauzate de Coronavirus și de problemele cauzate de acesta firmelor de subansamble pentru telefoane mobile, vă rugăm să ne precizați care va fi cantitatea ce va fi comandată la primul contract subsecvent. Ne este necesară o estimare pentru a putea previziona posibilitatea de a livra în termenul de 30 de zile.” Aceasta este una dintre întrebările adresate de o firmă în cadrul unei licitații lansate recent de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Serviciul a alocat peste 150 milioane de lei pentru tablete și smartphone-uri pentru alegeri.
Noi instrucțiuni pentru poștași la livrarea pensiilor și a corespondenței către persoane izolate din cauza coronavirusului: Să păstreze o distanță mai mare de 2 metri Poștașii au primit vineri, 6 martie, noi recomandări de la Ministerul Sănătății cu privire la măsurile de protecție necesare în cazul livrării pensiilor și a corespondenței către persoanele izolate la domiciliu din cauza coronavirusului. Astfel, pe lângă echipamentul minim de protecție, constând în măşti, ochelari de protecţie, mănuşi şi un dezinfectant pentru mâini, poștașii trebuie să păstreze o distanță mai mare de 2 metri față de persoana izolată, a anunțat compania națională de servicii poștale.
Acționarii fostului Cosmote România au decis reducerea capitalului social cu 2,7 miliarde de lei și reducerea valorii acțiunilor pentru a acoperi pierderile contabile Acționarii Telekom România Mobile Communications (n.a fostul Cosmote) au decis, în data de 12 februarie 2020, reducerea capitalului social cu peste 2,74 miliarde de lei pentru a acoperi pierderile contabile ale companiei, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial. În plus, acționarii au decis și reducerea valorii nominale de la 10 lei la 4,84 lei pe acțiune, în timp ce numărul de acțiuni rămâne constant, se precizează în document.
Radiațiile 5G: Ce reclamații a primit autoritatea care măsoară câmpurile electromagnetice și cum le-a răspuns celor preocupați de efectele negative asupra sănătății Mai multe persoane fizice și asociații au trimis 56 de adrese către ANCOM - autoritatea națională care monitorizează câmpurile electromagnetice ale rețelelor telecom - exprimându-și temerile legate de noua tehnologie 5G, se arată în sinteza observațiilor la planul de acțiuni pentru 2020 al acestei autorități. "Preocupați de efectele radiațiilor electromagnetice, respondenții au solicitat anularea Strategiei 5G pentru România și a oricăror demersuri cu impact direct sau indirect asupra tehnologiei 5G", spune autoritatea. Vezi în articol răspunsurile arbitrului telecom la reclamațiile legate de efectele 5G.
Organizarea licitației 5G în România, amânată din nou: Noul termen este ultimul trimestru din 2020 Licitația pentru alocarea drepturilor de utilizare în benzile de frecvență destinate implementării noii tehnologii 5G va fi organizată abia în ultimul trimestru din acest an, conform planului de acțiuni pentru 2020 adoptat și anunțat marți, 3 martie, de Arbitrul telecom (ANCOM). Organizarea acestei licitații a eșuat anul trecut în lipsa implementării Memorandumului 5G semnat între România și SUA, precum și a aprobării de către Guvern a taxelor de licențe. La acel moment, conducerea ANCOM și-a exprimat însă încrederea că procedura va fi finalizată în prima jumătate a anului 2020.
UPC România va dispărea ca entitate juridică din 31 martie 2020, după ce a fost cumpărată de Vodafone Românii care folosesc serviciile de internet fix, TV și telefonie fixă ale UPC România vor fi informați în perioada următoare că Vodafone va deveni furnizorul acestora de servicii fixe de telecomunicații, începand cu data de 31 martie 2020, ca urmare a fuziunii dintre cele două companii, a anunțat luni al doilea mare operator de comunicații mobile. Vodafone a finalizat achiziția UPC România în data de 31 iulie 2019, dar procesul de integrare va dura aproape trei ani.
​DOCUMENT Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională ordonanța de urgență care permite instituțiilor civile să facă achiziții IT în regim militar Avocatul Poporului a atacat miercuri la Curtea Constituțională ordonanța de urgență (OUG) 23/2020 privind achizițiile publice, unul din principalele motive fiind că Guvernul a reglementat aspecte ce țin de răspunderea disciplinară a magistraților care soluționează litigii în materia achizițiilor publice, fără a avea avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), așa cum HotNews.ro a scris în exclusivitate. Separat de criticile de constituționalitate, Avocatul Poporului subliniază și că prin acest act Executivul ar fi încălcat voința majoritară exprimată la Referendumul din 2019.
​DOCUMENT Huawei vrea să-și extindă activitatea în România. Ce înțelegeri a semnat gigantul chinez cu statul în cei 17 ani de prezență pe piața locală Huawei vrea să-și extindă numărul de angajați din România de la 2.200 salariați în 2019 până la 2.400 de angajați până la sfârșitul acestui an, se arată într-un raport recent privind impactul grupului chinez în piața locală. Activ de 17 ani în România, Huawei spune că a ajutat la dezvoltarea rețelelor celor 4 mari operatori de telefonie mobilă și că ar fi semnat două Memorandumuri de înțelegere cu statul român, în 2013 (n.a în Guvernul Ponta) și 2016 (n.a în Guvernul Cioloș). O investigație HotNews.ro arată că, în 2016, s-a semnat de fapt o Scrisoare de cooperare care viza extinderea programelor educaționale IT&C ale Huawei pe piața locală. Vezi în articol ce conține acest document.
Site-ul Ministerului de Finanțe prezintă luni potențiale riscuri de securitate: Datele confidențiale introduse pe site nu mai sunt criptate Site-ul Ministerului de Finanțe (www.mfinante.ro) prezintă luni potențiale riscuri de securitate, în condițiile în care certificatul de server nu mai este valid, atenționează browserele de internet. Certificatul de server creează o conexiune securizată SSL între site-ul web și browser-ul utilizatorului, astfel că datele confidențiale introduse de utilizator pe site sunt protejate prin criptare și nu pot fi vizualizate de persoane neautorizate.
Grupul Digi: Veniturile au crescut cu 14,2% până la 1,2 miliarde de euro anul trecut / Investiții de sute de milioane euro în 4G și 5G în România și Ungaria Digi Communications, compania mamă a RCS&RDS, a raportat anul trecut venituri consolidate de peste 1,18 miliarde de euro în țările în care operează - România (64% din venituri), Ungaria, Spania și Italia - în creștere cu 14,2% față de anul 2018, a anunțat vineri grupul controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari. Grupul a anunțat și o creștere cu 8% până la 16,1 milioane de utilizatori ai serviciilor sale în toate cele patru piețe.
Lipsa avizelor din OUG-ul care permite instituțiilor civile să facă achiziții IT în regim militar: CSM cere Avocatului Poporului să atace actul la CCR Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut joi Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională (CCR) Ordonanța de urgență 23/2020 care modifică legislația achizițiilor publice. Secția pentru judecători reclamă faptul că, fără a avea avizul CSM, Guvernul a reglementat aspecte ce țin de răspunderea disciplinară a magistraților care soluționează litigii în materia achizițiilor publice, încălcând astfel voința majoritară exprimată la Referendumul din 2019.
Autoritatea pentru Digitalizarea României funcționează și va fi depozitar al codului-sursă pentru aplicațiile IT dezvoltate, la cerere, pentru administrația publică centrală Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), despre care unii au atenționat că ar putea fi doar un chihuahua, iar alții au susținut că va fi un tigru, tocmai a început să funcționeze, după ce Hotărârea de Guvern privind organizarea și funcționarea acesteia a fost publicată în data de 13 februarie 2020 în Monitorul Oficial. Noua autoritate, creată de Guvernarea PNL, va gestiona sistemele IT de servcii publice electronice și fonduri UE de miliarde de euro pentru proiectele de digitalizare ale administrației publice.
Telekom România anunță creșterea principalilor indicatori financiari pentru prima oară în patru ani. Numărul de angajați și clienți este în scădere Pentru prima oară în patru ani, principalii indicatori financiari ai anului 2019 – veniturile, profitul EBITDA şi fluxul de numerar operațional - au înregistrat creştere de la un an la altul, a anunțat miercuri grupul Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote). Pe de altă parte, numărul de clienți a scăzut pe toate liniile de servicii, cu excepția serviciilor fix-mobile. Ca urmare a proceselor de transformare și automatizare, numărul angajaţilor full time a scăzut cu 21% de la 6.356 persoane în 2018 până la 5.029 persoane în 2019.
Schimbare la vârful Orange România: Pierre-Etienne Cizeron va fi noul director executiv de marketing Orange România a anunțat miercuri numirea lui Pierre-Etienne Cizeron în rolul de chief marketing officer începând cu 16 martie 2020, înlocuindu-l pe Yves Martin, care va prelua un rol executiv în cadrul unei alte divizii a Grupului Orange. Cu o experiență de peste 20 de ani în industria de telecomunicații, Pierre-Etienne va coordona strategia de marketing pentru segmentul B2C al companiei, cu accent pe convergența fix-mobil.
VIDEO Bogdan Chirițoiu, despre OUG-ul care i-ar permite al treilea mandat la șefia Consiliului Concurenței: Restricția la două mandate era superfluă. Lucrurile nu se schimbă pe fond "Restricția la două mandate pentru conducerea Consiliului Concurenţei era superfluă. Până la urmă, Parlamentul dacă nu vrea să voteze o persoană, nu o votează. Pe fond lucrurile nu se schimbă, a declarat marți Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, întrebat despre OUG-ul dat luna trecută de Guvernul Orban, care elimină această restricție din legea concurenței și îi permite practic să candideze pentru un nou mandat. Chirițoiu a dat ca exemplu situația de la ASF, unde deși nu există o astfel de limitare, niciun președinte nu și-a terminat mandatul până acum.
VIDEO Președintele Consiliului Concurenței: Telekom vrea să iasă din piața de comunicații din România. Va trebui să ne batem capul, în perioada următoare, ca lucrurile să rămână la fel de concurențiale Două mari lucruri se întâmplă anul acesta în industria telecom: Unul din cei patru mari operatori vrea să iasă din piață și al doilea este lictația pentru noile frecvente pentru servicii 5G, a declarat marți Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. "Și eu aș vrea să fie la fel de concurențială piața telecom cum e acum, dar se întâmplă niște lucruri și va trebui să ne batem capul, în perioada următoare, ca lucrurile să rămână la fel de concurențiale. Pe partea de preluare a operațiunilor Telekom, dacă se va ajunge acolo, este implicat și Bruxelles-ul și noi și ANCOM vom lucra cu oficialii europeni", a precizat Chirițoiu. Vezi în articol ce au răspuns președintele Concurenței și vicepreședintele ANCOM, întrebați dacă pot oferi detalii.
Bogdan Chirițoiu, despre licitațiile trucate: Uneori companiile de stat sunt victime complice și le sancționăm. Anul acesta analizăm posibila implicare a Tarom și Transgaz în astfel de licitații / UPDATE Reacția Transgaz: Investigația vizează achizițiile din perioada 2009-2011, înainte de implementarea managementului privat Uneori companiile de stat sunt victime complice în cadrul unor licitații trucate și practica nouă este să aplicăm sancțiuni și companiilor care sunt tinta licitatiilor trucate, a precizat marți Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. În acest sens am avut un caz mai vechi la Electrica, în care am aplicat sancțiuni, iar anul acesta analizăm alte două cazuri de posibilă implicare a companiilor țintă în astfel de licitații, la Transgaz și Tarom, a spus președintele autorității de concurență.UPDATE Reacția Transgaz, deranjată că președintele Concurenței nu a precizat perioada la care se referă investigația: Am anunțat deja din 12 ianuarie 2020 că investigația vizează achizițiile derulate de Transgaz în perioada 2009-2011, deci înainte de implementarea managementului privat

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by