TELECOM
Schimbări în proiectul care transpune în legislație Memorandumul 5G cu SUA și de ce eliminarea chinezilor de la Huawei va afecta și rețelele 2G, 3G și 4G din România Rețelele 5G nu se construiesc de la zero. Ele se bazează pe echipamente și software din tehnologii de comunicaţii mobile din generaţii anterioare, precum 4G sau 3G. Asta se spune destul de clar în proiectul care transpune în legislație Memorandumul 5G cu SUA, proiect care tocmai a suferit câteva modificări. Toți operatorii telecom din România folosesc acum în rețele echipamentele chinezilor de la Huawei, iar dacă acest producător nu va obține avizul CSAT, care să ateste că nu este o amenințare la adresa securității naționale, atunci operatorii trebuie să înlocuiasca aceste echipamente, nu doar 5G, din propriile rețele în termen de 5 ani.
După Electrica, și Intrarom cere să fie eliminată de pe "lista neagră" a firmelor care ar fi trucat licitații publice Compania Intrarom s-a alăturat miercuri demersului Electrica de a cere public să fie eliminată din 'lista neagră' întocmită de Consiliul Concurenței, cu firme implicate în investigaţii privind trucarea unor licitaţii publice. Intrarom susține că "este asociată în mod eronat cu ideea vinovăției dovedite definitiv", "nu a avut nicio interdicție de a participa în procedurile de achiziție publică" și că legea ar prevede în mod expres că "nu se pot impune niciun fel de restricții companiei în acest caz."
Academia Română revine cu explicații: Cine a elaborat și de ce a șters apoi comunicatul în care susținea că tehnologia 5G poate avea grave consecințe asupra sănătății Academia Română a comunicat miercuri către HotNews.ro că documentul în care susținea că tehnologia 5G poate avea grave consecințe asupra sănătății populației a fost elaborat de membri ai Secției de științe medicale, coordonați de președintele secției, academician Victor Voicu. Conducerea Academiei susține că a luat decizia retragerii acestui document, deoarece "a hotărât preluarea inițiativei de a organiza o dezbatere la nivel național, cu participarea tuturor facorilor implicați", fără a prezenta însă ce demersuri a făcut în acest sens.
Un nou tun în IT sau un proiect benefic? Guvernul vrea să cheltuiască 100 milioane de lei pe un portal de autentificare pentru toate serviciile publice online Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) vrea să cheltuiască 100 milioane de lei (fără TVA) pe o platformă IT de identificare digitală, care să asigure poarta de acces spre toate serviciile publice electronice. "Așa cum astăzi suntem întrebați dacă vrem să ne autentificăm prin Facebook ori Google, așa va fi și această platformă pentru accesarea servicilor publice online", a spus marți Sabin Sărmaș, președintele ADR, la semnarea contractului de finanțare. Unii experți în e-guvernare atenționează însă că proiectul ar putea fi 'un mega-tun și un posibil eșec, ale cărui costuri să fie suportate de la bugetul de stat.'
Încă o licitație majoră, de aproape 190 milioane lei, la ONAC: Abonamente de voce, internet mobil și telefoane pentru zeci de ministere, agenții și instituții publice Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a demarat marți o nouă licitație deschisă pentru achiziția de abonamente de voce și internet mobil cu telefoane incluse pe o perioadă de 2 ani pentru zeci de ministere, agenții și instituții publice, contract estimat la peste 189 milioane lei (peste 39 milioane de euro) fără TVA. Guvernul Orban vrea să schimbe în prezent conducerea ONAC pe care o învinovățește că ar fi întârziat achiziția celor 250.000 de tablete promise elevilor în noul an școlar pentru desfășurarea cursurilor online.
Academia Română a șters de pe site-ul propriu comunicatul în care susținea că tehnologia 5G poate avea grave consecințe asupra sănătății populației Poziția oficială a Academiei Române privind "implementarea tehnologiei 5G și posibilele probleme de sănătate publică", comunicat transmis joi, 27 august, a dispărut de pe site-ul instituției. "404 not found" este mesajul afișat acum de cei care încearcă să citească poziția exprimată joi de Biroul Prezidiului Academiei Române. Totuși, comunicatul s-a păstrat în memoria cache a internetului. Îngrijorările Academiei, care sunt în contradicție cu pozițiile Comisiei Europene, ale Institutului Național de Sănătate Publică ori ale ANCOM, autoritatea care monitorizează radiațiile rețelelor telecom, au fost criticate masiv de opinia publică.
Românii vor putea plăti online, prin Ghișeul.ro, și taxele pentru pașaport, permis de conducere, certificat de înmatriculare și autorizația de circulație provizorie Guvernul a aprobat joi o Ordonanță de Urgență în urma căreia românii își vor putea plăti online și taxele pentru pașaport, pentru permisele de conducere, pentru certificatele de înmatriculare și pentru autorizațiile de circulație provizorie, a anunțat vineri pe pagina sa de Facebook Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR).
Bouygues Telecom va demonta 3.000 de antene Huawei situate în zone foarte dense din Franța Operatorul Bouygues Telecom a anunțat joi că va retrage 3.000 de antene de telefonie mobilă Huawei până în 2028 în zone cu populație foarte densă, la cererea guvernului francez, din motive de securitate a viitoarei rețea 5G, scrie AFP.
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Prima TV de către Clever Business Transilvania, firma controlată de omul de afaceri Adrian Tomșa Consiliul Concurenţei a anunțat joi că a autorizat tranzacţia prin care Clever Media Transilvania preia postul de televiziune Prima TV de la Prima Broadcasting, companie aflată în reorganizare. Clever Media Transilvania este o companie ce aparține grupului deținut de omul de afaceri Adrian Tomșa, care deține mai multe investiții în România printre care canalele TV Look (Look Plus și Look Sport), AgroTV și Profit.ro, dar și paginile web Looksport, Lookplus, Lookmedica, Agrotv și Profit.ro.
În contradicție cu Comisia Europeană, Institutul de Sănătate și autoritatea de resort, Academia Română susține că implementarea tehnologiei 5G poate avea grave consecințe asupra sănătății populației Academia Română și-a exprimat joi preocuparea față de consecințele negative pe care le-ar avea utilizarea tehnologiei 5G asupra sănătății publice și a solicitat ca, înainte de a introduce în funcțiune sistemul 5G, să fie efectuată o analiză științifică responsabilă, care să vizeze atât evaluarea riscurilor asupra sănătății oamenilor, cât și stabilirea standardelor de expunere maximă totală. Îngrijorările Academiei Române vin în contradicție cu pozițiile Comisiei Europene, ale Institutului Național de Sănătate Publică ori ale ANCOM, autoritatea care monitorizează radiațiile rețelelor telecom, care susțin că rețelele 5G funcționează la niveluri cu mult sub limitele considerate sigure pentru sănătate, astfel că nu sunt indicii că ar fi un pericol.
Poșta Română se laudă că și-a achitat toate datoriile istorice către ANAF, după ce a fost ajutată cu 170 de milioane de lei de la bugetul de stat Poșta Română a anunțat miercuri că "a reuşit să-şi achite integral datoriile după ce, în data de 20 august 2020, a virat suma de aproape 135 milioane de lei, reprezentând datorii, către ANAF - Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili". Ca urmare a efectuării acestor plăţi, au fost anulate obligaţii de plată accesorii în valoare de 45,3 milioane de lei, reprezentând dobânzi şi penalităţi. Ce nu spune compania este că a fost ajutată cu 170 milioane de lei de la bugetul de stat pentru plata acestor datorii.
În atenția autorităților care fac achiziții publice: Lista neagră a firmelor sancționate pentru trucarea de licitații și ce au făcut acestea pentru a se reabilita O listă neagră cu peste 30 de firme sancționate pentru participarea la o înțelegere de tip cartel, vizând trucarea de licitații, și măsurile de redresare luate de acestea în ultimii 3 ani va fi publicată și actualizată constant, începând de miercuri, pe site-ul Consiliului Concurenței. Măsura este menită să ajute atât autoritățile care fac achiziții publice, cât și firmele în cauză, care s-ar putea reabilita, dacă aplică la politica de clemență și/sau recunoaștere a faptei anticoncurențiale sau demonstrează că au implementat un program de conformare la legislația concurenței. Vezi în articol ce firme sunt în lista neagră, ce ilegalități ar fi făcut și măsurile de remediere luate.
Propunerile lui Iordache pentru controlul ANCOM adoptate în marș forțat de deputați: Deciziile vor fi luate de 7 oameni, din care 4 pot fi politicieni, iar experiența în științe sociale va fi de ajuns Deputații au votat marți, în regim de urgență, modificări radicale la modul de conducere din ANCOM, autoritatea care reglementează piața de 3,5 miliarde de euro a comunicațiilor. În contextul revenirii în PSD a lui Sorin Grindeanu, actualul președinte al ANCOM, dar și în plin scandal al posibilei excluderi a chinezilor de la Huawei din rețelele 5G, deputații au votat ca viitoarele decizii ale acestei autorități să fie luate de un Comitet format din 7 oameni, dintre care doar președintele și cei doi vicepreședinți nu au voie să fie membri de partid. Mai mult, pentru a fi numiți în funcție, va fi de ajuns și experiența în științe sociale.
Achiziții majore la STS pentru securitatea cibernetică. Motivul: Mecanismele de protecție existente sunt depășite de avansul amenințărilor informatice Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care asigură comunicațiile speciale pentru principalele autorități publice, a demarat în această lună două licitații deschise pentru modernizarea, securitatea cibernetică și reziliența infrastructurii de servicii și comunicații a Serviciului”, contracte a căror valoare cumulată ajunge la aproape 30 milioane de lei (fără TVA). Motivul? "STS dispune de resurse financiare și umane limitate, iar mecanismele de protecție existente sunt depășite de avansul amenințărilor informatice existente.", se arată în documentația de atribuire.
Orange România susține că are acoperire 5G în tot Bucureștiul: Vitezele de download la internet ajung până la 1,2 Gbps Orange România a anunțat luni că și-a extins acoperirea rețelei 5G la nivelul întregii Capitale, astfel că cei care dețin un abonament dedicat și un telefon compatibil 5G pot experimenta viteze de download la internet de până la 1,2 Gbps. În prezent, liderul pieței de comunicații mobile spune că mai furnizează servicii 5G și în Otopeni, Voluntari, Cluj-Napoca, Iași, Timişoara, Brașov, Constanţa şi Mamaia.
Proiectul Iordache privind preluarea controlului ANCOM, omorât și înviat în aceeași zi în Parlament: Miza ar putea fi chiar accesul Huawei la rețelele 5G, acuză deputatul USR Cătălin Drulă Deputatul PSD Florin Iordache și-a retras joi proiectul de lege care crea noi sinecuri plătite cu mii de euro și ar fi permis trimiterea a 4 politicieni care să participe la luarea deciziilor în ANCOM, autoritatea care reglementează piața de 3,5 miliarde de euro a comunicațiilor. Deputatul USR, Cătălin Drulă, atenționează însă că atacul PSD continuă, de data asta și cu sprijinul PNL: același proiect, minus câteva dintre cele mai toxice prevederi, a fost redepus de liderul deputaților PSD Alfred Simonis, alături de politicieni de la PNL, UDMR, Pro-România și Minorități. Miza este urișă: o piață de miliarde de euro și, potențial, accesul Huawei/Chinei la 5G în România, susține Drulă.UPDATE (18:10) Deputatul PNL, Pavel Popescu susține că Grindeanu nu pleacă din ANCOM înainte de a se asigura ca își va mentine controlul PSD în instituție și că nu ar fi o coincidență presiunile Huawei pentru a nu fi excluși din licitația 5G
Poșta Română a fost amendată cu 35.000 de lei pentru nerespectarea cerințelor minime de calitate la expedierea plicurilor de corespondență Poșta Română a fost amendată deoarece a asigurat livrarea la destinatari a doar 51.80% din totalul trimiterilor interne de corespondență prioritară în cel mult două zile lucrătoare de la data depunerii (în loc de minim 85%, așa cum prevede obligația legală), respectiv doar 78% din totalul trimiterilor interne de corespondență prioritară în cel mult patru zile lucrătoare, în loc de minim 97%, așa cum prevede legea, a anunțat joi Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM).
Guvernul mai face un grup ca să rezolve accesul la internet, cu câteva săptămâni înainte de începerea școlii: 27% din unitățile școlare din țară nu au acces la internet Guvernul a anunțat joi crearea unui grup de lucru comun cu operatorii de telefonie mobilă și cu Autoritatea de reglementare în Comunicații (ANCOM) pentru a găsi soluții de extindere a conectării școlilor la internet, pentru desfășurarea cursurilor online în comunitățile în care situația epidemiologică nu va permite prezența fizică la cursuri a elevilor. Potrivit datelor Ministerului Educației, la nivel național aproximativ 26-27% din unitățile școlare nu sunt conectate la internet. Guvernul a demarat deja o licitație de peste 126 milioane de lei pentru achiziția a 250.000 de tablete cu acces la internet, iar miercuri a anunțat că va aloca încă 100 milioane de euro pentru 500.000 de tablete. Vezi în articol ce firme se luptă pentru furnizarea a 250.000 de tablete.
Licitație IT de peste 138 milioane de lei: Registrul Comerțului își modernizează serviciile online către populație și firme Oficiul Național al Registrului Comerțului a demarat o licitație deschisă pentru modernizarea serviciilor de e-guvernare furnizate către populație și firme, contract finanțat cu fonduri UE având o valoare estimată la peste 138,4 milioane de lei (fără TVA), potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Noul portal va avea mecanisme de abonare a utilizatorilor la anumite seturi de informații și va permite plata online sau prin Ordin de plată (OP) bancar a tuturor serviciilor disponibile.
Noi sinecuri de mii de euro la ANCOM, după revenirea lui Grindeanu în PSD: Schema de conducere crește la 7 posturi, dispare incompatibilitatea de membru de partid - un proiect marca Florin Iordache Reîntoarcerea lui Sorin Grindeanu în PSD, anunțată recent de acesta, a redeschis lupta în Parlament pentru banii și puterea din ANCOM, autoritatea care reglementează piața de 3,5 miliarde de euro a comunicațiilor electronice. Deputatul PSD Florin Iordache a inițiat un proiect de lege potrivit căruia deciziile acestei autorități vor fi luate de un Comitet format din 7 membri, nu doar de un președinte și de cei doi vicepreședinți ca până acum. Apartenența acestora într-un partid nu va mai fi o incompatibilitate, nu vor răspunde penal și nici lipsa studiilor de specialitate nu va mai fi o problemă la numirea în funcții.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by