TELECOM
Veniturile Vodafone România au scăzut cu 2,1% până la 193 milioane de euro în ultimul trimestru din 2020 Veniturile din servicii ale Vodafone România, al doilea mare operator local de comunicații mobile, au atins valoarea de 193 milioane de euro în trimestrul încheiat la 31 decembrie 2020, în scădere cu 2,1% față de perioada similară a anului precedent, a anunțat miercuri compania. Baza de clienți a Vodafone România (inclusiv IoT) a atins valoarea de 11 milioane de utilizatori (SIM-uri valabile și contracte) la sfârșitul anului trecut.
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme Orice contabil sau persoană care deține un certificat digital calificat și are împuternicire să reprezinte legal o anumită firmă poate să înscrie acea persoană juridică în platforma de vaccinare anti-COVID și apoi să programeze angajații acesteia spre vaccinare, arată datele furnizate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) la solicitarea HotNews.ro. Vă prezentăm în articol ce trebuie să faci pas cu pas, ce probleme pot apărea la înscriere și cum poți să le eviți.
Guvernul, criticat de programatorii Code4Romania pentru eșecurile totale sau parțiale ale platformelor IT de înscriere la vaccinare și Rabla pentru electrocasnice. Ce soluții propun aceștia "În ultima lună, statul român a avut câteva eșecuri extrem de vizibile de digitalizare, unele totale, precum în cazul platformei Rabla pentru Electrocasnice, așteptată de mulți români cu sufletul la gură înainte de Crăciun și care nu s-a mai lansat, altele parțiale, precum cea a platformei de înscriere la vaccinare", a atenționat miercuri Bogdan Ivănel, co-fondator al Code4Romania, un ONG cu aproape 1800 de voluntari, cei mai mulți programatori, care au realizat pro bono în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României site-ul stirioficiale.ro si alte 5 platforme IT. Soluțiile propuse de aceștia: acces la codul sursă, angajarea de specialiști IT în instituții publice și standarde de calitate la soluțiile IT guvernamentale.
Românii și-au portat peste 945.000 de numere de telefon anul trecut. RCS&RDS a atras cele mai multe numere din alte rețele Românii și-au portat peste 945.000 de numere de telefon anul trecut, serviciu care permite să-ți păstrezi numărul de telefon fix ori mobil atunci când decizi să-ți schimbi operatorul de telefonie, a anunțat miercuri Arbitrul telecom (ANCOM). Operatorul care a atras cele mai multe numere din alte rețele a fost RCS&RDS, care a atras peste 377.000 de numere de mobil și peste 34.000 de numere de telefonie fixă. Vezi în articol ce numere au câștigat prin portare ceilalți operatori de telefonie.
Telekom Mobile, amendată cu 700.000 de lei pentru că nu a realizat în întregime acoperirea cu semnal de voce asumată pentru anul 2017 / Ce amenzi au primit toți operatorii în ultimii 3 ani pentru lipsa de semnal Telekom Mobile a fost amendată joi cu 700.000 de lei pentru că nu a acoperit cu semnal de voce zonele locuite de cel puțin 98% din populația României, până la data de 5 aprilie 2017, obligație asumată în licența de utilizare a spectrului radio, a anunțat Arbitrul telecom (ANCOM). De ce este amendată o companie în 2021 pentru nereguli aferente anului 2017? Cristin Popa, directorul executiv al autorității, a precizat pentru HotNews.ro că Telekom este la a treia amendă pentru astfel de nereguli și a detaliat situația controalelor și amenzilor primite de toți operatorii în ultimii 3 ani.
Cine va conduce Autoritatea pentru Digitalizarea României până la numirea unui nou președinte: Un tânăr PNL-ist care a lucrat anterior la IBM Octavian Oprea (30 ani), președinte al organizației de tineret PNL Sector 6, care în prezent deține funcția de vicepreședinte al Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), va exercita începând de luni, 11 ianuarie, atribuțiile președintelui acestei autorități până la numirea unui nou conducător al acestei instituții, potrivit unei decizii a premierului Florin Cîțu, publicată în Monitorul Oficial. Aceasta după ce Sabin Sărmaș, fostul președinte al ADR, a fost ales deputat și a fost numit președinte al Comisiei IT din Camera Deputaților.
Cum răspunde SRI temerilor că ar putea extrage și stoca traficul de internet a 54 de instituții publice cu infrastructuri IT critice: Avem acces exclusiv la alertele de securitate Serviciul Român de Informații (SRI) susține că are acces doar la alertele de securitate transmise în cadrul sistemului național de protecție a infrastructurilor IT de interes național împotriva amenințărilor cibernetice, un sistem IT a cărui mentenanță ar putea să o preia integral, potrivit unui Memorandum adoptat luna trecută de Guvernul Orban. Reacția SRI vine după temerile ridicate de unii experți IT în privința datelor care ar putea fi extrase și stocate de Serviciul de Informații prin acest sistem care monitorizează tot traficul de internet și email a 54 de instituții publice. SRI a lansat și o licitatie de aproape 130 milioane de lei pentru actualizarea și extinderea acestui sistem IT. Vezi în articol ce firme au depus oferte.
Ce angajament financiar și-a luat România pentru găzduirea la București a Centrului Cyber al UE: Va suporta costurile cu chiria și utilitățile pe 10 ani / Alte țări au făcut angajamente mai bune, spune Ministrul Finanțelor Statul român și-a asumat să acopere timp de 10 ani costurile cu chiria și utilitățile noului Centru de securitate cibernetică al UE din București, în condițiile în care acest aspect a reprezentat un avantaj în procesul de evaluare a candidaturilor țărilor UE care și-au dorit să găzduiască această structură europeană, se arată într-un Memorandum care va fi discutat miercuri de către Guvern. Contactat de HotNews.ro, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a precizat că toate țările care au participat la competiția găzduirii acestui centru european au făcut astfel de angajamente financiare, unele chiar mai bune decât ale României.
Preluarea operațiunilor fixe ale Telekom de către Orange va avea efecte și în piața de comunicații mobile: Cât de justificate sunt îngrijorările Consiliului Concurenței Preluarea de către Orange a peste 900.000 de abonați la serviciile fix-mobile ale Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) va majora avansul acestui operator pe piața comunicațiilor mobile la peste 40%, însă acesta nu este un lucru rău prin definiție, susține Eduard Lovin, vicepreședintele autorității de reglementare în comunicații (ANCOM). Acesta dă ca exemplu piața de internet fix, unde liderul (n.a RCS&RDS) are o cotă de piață și mai mare, constant peste 50% și în creștere, și cu toate acestea piața merge bine: suntem în topurile internaționale, avem super-viteze la prețuri scăzute, cu acoperire teritorială în creștere.
Schimbări la convorbirile în roaming în UE de la 1 ianuarie 2021: Mai multe date pot fi consumate la tarife ca în țară, iar suprataxele au scăzut Volumul de date (MB/GB) care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără aplicarea unor taxe suplimentare a crescut în medie cu aproape 17% pentru majoritatea planurilor tarifare, de la 1 ianuarie 2021, ca urmare a scăderii tarifului reglementat la nivel de gros, potrivit Regulamentului UE "Roam like at home", a anunțat luni Autoritatea națională de reglementare în comunicații (ANCOM). De asemenea, în cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, au scăzut și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior.
​UPDATE Greșeală de redactare în programul de guvernare: Noul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării va răspunde și de infrastructura de comunicații și de companiile telecom la care statul e acționar Implementarea noii tehnologii 5G, respectând principiile Memorandumului dintre România și SUA pentru combaterea riscurilor de securitate cibernetică, dezvoltarea infrastructurii de comunicații electronice a statului și a Poștei Române vor fi în sarcina Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și nu în sarcina noului Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării, se arată în programul de guvernare al coaliției PNL-USR-PLUS și UDMR.UPDATE (joi, 24 decembrie) Cătălin Drulă, noul Ministru al Transporturilor și Infrastructurii a revenit joi cu precizarea că "în programul de guvernare s-a strecurat o greșeală de redactare și că tot ce înseamnă infrastructură de comunicații și companii din domeniul telecom la care statul e acționar vor intra în responsabilitatea noului Minister al Digitalizării".
DIGI anunță reducerea tarifelor la apelurile recepționate în UE și la datele mobile în roaming, de la 1 ianuarie 2021. Ce tarife va practica in Marea Britanie după Brexit Abonații DIGI/RCS&RDS care se află sau călătoresc în Marea Britanie și Gibraltar vor avea în 2021 aceleași prețuri pentru apelurile internaționale și roaming ca pentru celelalte destinații din UE și Spațiul Economic European (SEE), atât timp cât autoritățile europene sau naționale nu vor face alte recomandări operatorilor de comunicații mobile, a anunțat miercuri grupul de comunicații. În plus, compania controlată de miliardarul orădean Zoltan Teszari a anunțat că va reduce tarifele la apelurile recepționate în UE și la datele mobile în roaming, de la 1 ianuarie 2021.
UPDATE Firma soției lui Ciprian Teleman, propus ministru al Digitalizării, a fost mandatarul financiar al USR la alegerile locale. Soții Teleman au încasat anul trecut 540.000 lei de la această firmă Ciprian Teleman, propus ministru la Digitalizare, a încasat anul trecut dividende de la firma Accountess Profile SRL, controlată în proporție de 80% de soția sa, Mihaela Teleman. Această firmă a fost mandatarul financiar al Uniunii Salvați România (USR) pentru alegerile locale din 2020 și pentru alegerile prezidențiale din 2019. Cei doi soți Teleman au încasat anul trecut dividende în valoare de aproape 540.000 de lei de la această firmă. Contactat de HotNews.ro, Ciprian Teleman susține că nu ar fi niciun conflict de interese, deoarece el este membru PLUS, nu USR, iar anul trecut a ieșit din acționariatul acestei firme.UPDATE (14:21) Mihaela Teleman, soția lui Ciprian Teleman, propus ministru al Digitalizării, a fost mandatarul financiar coordonator și al PLUS la alegerile europarlamentare din 2019, potrivit datelor AEP. Vezi în articol documentul care atestă acest lucru.
Cine este Ciprian Teleman, propus de USR-PLUS ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării Ciprian Sergiu Teleman, propus de USR-PLUS ca ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, este în prezent președinte al PLUS Ilfov, consilier în acest județ și câștigă bani din cursuri de coaching, mentoring și inteligență emoțională pentru companii. Este asociat în trei firme de la care anul trecut a câștigat aproape 270.000 de lei din dividende și potrivit profilului său de LinkedIn are studii de geologie și a fost timp de 8 ani cercetător științific la Institutul Național de Geologie. UPDATE (miercuri, 23 decembrie) Firma Accountess Profile SRL a fost mandatarul financiar al Uniunii Salvați România (USR) pentru alegerile locale din 2020 și pentru alegerile prezidențiale din 2019. La această firmă director general este Mihaela Teleman, soția lui Ciprian Teleman. Cei doi soți Teleman au încasat anul trecut dividende în valoare de aproape 540.000 de lei de la această firmă.
Start într-o licitație de zeci de milioane de euro pentru un portal IT de identificare și acces spre toate serviciile publice electronice și pericolul de a pune iar carul înaintea boilor Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a demarat marți o licitație deschisă pentru implementarea Platformei Software Centralizată pentru Identificare Digitală (PSCID) care să asigure poarta de acces și primul punct de securizare a serviciilor electronice de eGuvernare, contract cu o valoare estimată fără TVA de 78,4 milioane de lei, finanțat din fonduri UE, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Proiectul face parte din strategia de 2,4 miliarde euro anunțată de Guvernul PNL pentru digitalizarea serviciilor publice în următorii 10 ani, dar unii experți avertizează că noua platformă ar putea fi un mega-tun și un eșec care va fi decontat din bani publici, în lipsa interoperabilității sistemelor IT ale statului.
​BREXIT Ce trebuie să știe românii care vor călători în Marea Britanie despre costul comunicațiilor în roaming de la 1 ianuarie 2021 Operatorii telecom din România nu vor mai avea obligația legală de a oferi utilizatorilor roaming la tarife naționale (Roam like at home - RLAH) pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), începând cu data de 1 ianuarie 2021, ca urmare a încheierii perioadei de tranziție după retragerea acestei țări din Uniunea Europeană. Tarifele vor fi stabilite în condiții comerciale, iar românii care vor călători în Marea Britanie ar trebui să verifice în prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile, recomandă marți Autoritatea de reglementare în comunicații. (ANCOM). Vezi în articol ce măsuri de protecție se vor menține.
​DOCUMENT Guvernul PNL vrea să mute reglementarea domeniilor de internet .ro chiar către ICI, controversatul institut care trăiește din vânzarea acestei resurse limitate a statului Institutul național de Cercetare în Informatică (ICI), controversatul institut care administrează în prezent domeniile de internet .ro, o resursă limitată a statului, ar urma să se ocupe nu doar de închirierea domeniilor de internet .ro, ci și de reglementarea acestui sector, prin ordin al secretarului general al Guvernului, potrivit unui proiect aflat joi pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. ICI ar prelua aceste atribuții de la Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Mutarea ar putea crea probleme legale, avertizează pentru HotNews.ro experți în servicii de e-guvernare, deoarece ICI ar deveni și arbitru și jucător în zona domeniilor de internet .ro.UPDATE (17:00) Guvernul a aprobat joi acest proiect de Hotărâre de Guvern.
​O noua strategie de securitate cibernetică a UE: Reducerea expunerii față de furnizorii 5G cu grad ridicat de risc, un scut bazat pe Inteligența Artificială și rolul centrului de la București Comisia Europeană a propus miercuri lansarea la nivelul întregii UE a unei rețele de centre de operațiuni de securitate, bazată pe inteligența artificială (IA), care să constituie un adevărat „scut de securitate cibernetică" capabil să detecteze semnele unui atac cibernetic suficient de devreme și să permită luarea de acțiuni proactive înainte de producerea unor daune. Aceasta este doar una dintre măsurile propuse în noua strategie de securitate cibernetică a UE. Vezi în articol propunerile legate de securitatea 5G și rolul pe care-l va juca noul centru de securitate cibernetică care se va deschide la București.
​Reformă digitală propusă în UE: Platformele care ajung la peste 10% din populația UE sunt considerate sistemice și vor fi supravegheate suplimentar / Adio aplicațiilor preinstalate pe care nu le puteai șterge din telefon Platformele care ajung la peste 10% din populația UE (45 de milioane de utilizatori) sunt considerate a avea un caracter sistemic și vor avea obligații specifice de a-și controla propriile riscuri, dar și o nouă structură de supraveghere la nivel european, potrivit unor reglementări propuse marți de Comisia Europeană. Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft, dar și Booking, Alibaba Bytedance (rețeaua socială TikTok), Snapchat și Samsung ar fi astfel vizate de proiectul de legislație, a afirmat o sursă apropiată de Comisie, citată de AFP. Noile reglementări vizează însă toate tipurile de servicii digitale, nu doar platformele online.
​Schimbări în telecom generate de criza COVID-19: Traficul de internet fix a câștigat teren în fața internetului mobil. Ce cote de piață au marii operatori de internet, TV și telefonie „Evoluții istorice excepționale și multe inversări de tendințe pe fondul crizei sanitare sunt evidențiate de statisticile ANCOM pentru piața de comunicații în primul semestru al anului: cea mai mare creștere semestrială a traficului de internet fix (+33%) din 2015 încoace și totodată, cea mai mică creştere semestrială a traficului de internet mobil (+12%) din aceeași perioadă. Conexiunile rurale de internet fix au crescut cu 7%, față de numai 1% în urban.", a declarat joi Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM. Vezi în articol cum au evoluat cotele de piață ale marilor operatori de telefonie, internet și TV.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by