TELECOM
Apple și Google au lansat o tehnologie prin care poți fi notificat pe telefon dacă ai fost în apropierea sau în contact cu cei infectați cu coronavirus Apple și Google au anunțat miercuri lansarea unei tehnologii prin care poți fi notificat pe telefonul mobil dacă ai fost în apropiere ori în contact cu persoane confirmate pozitiv cu boala COVID-19, păstrând confidențialitatea datelor. Scopul este ca noua tehnologie să fie folosită de agențiile de sănătate publică pentru crearea propriilor aplicații care să ducă la încetinirea răspândirii bolii cu un virus care poate fi răspândit asimptomatic. Vezi în articol cum va funcționa noua tehnologie.
Efectele fake news și ale teoriilor conspirației: Turnurile de telefonie 5G au început să fie incendiate în mai multe țări din Europa Vandalii și conspiraționiștii au o nouă țintă: turnurile de telefonie 5G. Sub titlul, "În Europa, vrăjitoarele au început să fie din nou arse pe rug", publicația Politico atenționează că în mai multe țări din Europa turnurile 5G au fost incendiate, așa cum în Evul Mediu multe femei au fost arse pe rug pe motiv că ar fi vrăjitoare. Zeci de turnuri 5G au fost incendiate în Olanda, Italia, Irlanda, Belgia, Cipru și Marea Britanie. Vandalii își motivează acțiunile pe teorii absurde, precum faptul că stațiile 5G ar răspândi coronavirusul, ori că radiațiile emise ar slăbi sistemul imunitar. Susțin char că boala COVID-19 nu ar exista, ci ar fi doar un mit pentru a ascunde efectele 5G.
Revenirea la lucru după 18 mai: 25% din cei 13.000 de angajați DIGI își reiau activitatea la birouri cu program ajustat, păstrarea distanței și a măștilor de protecție 25% din cei peste 13.000 de angajați ai DIGI/RCS&RDS din România, care au lucrat până acum la domiciliu, își vor relua treptat activitatea la birouri începând din 18 mai cu un program de muncă ajustat, au transmis reprezentanții grupului la solicitarea HotNews.ro. 'Revenirea se va realiza în etape și cu respectarea unor procente de prezență a efectivelor la posturile de lucru - nu mai mult de 25% din echipe prezente, în perioada 18-31 mai, urmând să stabilim modalitatea de revenire, în luna iunie, în funcție de deciziile autorităților după primele săptămâni de relaxare', spune compania. Vezi în articol măsurile de protecție luate de DIGI.
Prețurile la telefonia fixă, sector dominat de Telekom, ar putea scădea: Autoritățile propun reducerea cu 30% a tarifelor de terminare a apelurilor Telekom, RCS & RDS, Orange sau Vodafone ar trebui să aplice de la 1 august 2020 un tarif de până la 0,097 eurocenți pe minut pentru terminarea unui apel în propriile rețele de telefonie fixă, în scădere cu aproximativ 30% față de tariful aplicat în prezent și care a fost calculat în anul 2014, a propus marți Arbitrul telecom (ANCOM). Tariful de terminare este costul pe care-l are orice furnizor de telefonie cu terminarea apelurilor propriilor abonați în alte rețele de telefonie și se regăsește în prețul final al abonamentelor plătite de consumatori. În funcție de numărul de abonați, lider pe piața de telefonie fixă este Telekom (fostul Romtelecom) cu o cotă de piață de 40%.
Trei sferturi dintre conexiunile de internet fix din România permit viteze mari de peste 100 Mbps: RCS&RDS este lider cu o cotă de piață de 53%, urmat de Telekom cu 21% „O veste bună din sectorul telecom: la finalul anului 2019, trei sferturi dintre cele 5,3 milioane de conexiuni de internet fix din România permiteau viteze foarte mari, de peste 100 Mbps. Acest lucru s-a văzut, de altfel, și pe parcursul stării de urgență care tocmai s-a încheiat, când rețelele de internet fix din România, bazate în principal pe fibră optică, au susținut cu succes cererea excepțională de trafic", a declarat duminică Sorin Grindeanu, președintele ANCOM cu ocazia Zilei Mondiale a Comunicațiilor. Pe internet fix lider este RCS&RDS, cu o cotă de piață de 53%, în timp ce pe internet mobil conduce Orange cu o cotă de piață de 39%.
DIGI: Trecerea la munca de acasă a crescut nu doar traficul, ci și numărul românilor care s-au abonat la internet fix și televiziune prin cablu Grupul DIGI/RCS&RDS, controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, a raportat vineri venituri în creștere cu 11% până la 313,2 milioane de euro în primul trimestru din acest an în piețele din România, Ungaria și Spania, dar și o creștere cu 9% a contractelor de servicii încheiate. Necesitatea de a fi conectați și trecerea masivă la munca de acasă au contribuit la utilizarea susținută de servicii fixe. "Rețelele noastre au susținut o creștere de trafic de până la 30%, pentru datele fixe, la ore de vârf, și o creștere normală a traficului de date mobile de 11%, în martie, comparativ cu februarie, în România.", a declarat Serghei Bulgac, Chief Executive Officer (CEO) al Digi Communications N.V.
Peste 42.000 de apeluri la 112 referitoare la COVID-19 pe perioada stării de urgență: Ce au semnalat românii și din ce județe s-a sunat cel mai mult În cele două luni în care pe teritoriul României a fost decretată stare de urgență, la nivel național, au fost înregistrate 42.173 de apeluri la 112 referitoare la virusul COVID-19, a anunțat vineri Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Principalele motive au vizat semnalarea unor simptome asociate noului coronavirus și informații cu privire la restricțiile impuse prin ordonanțele militare.
Efectele încetării stării de urgență: Toate site-urile web blocate pentru fake news ar putea fi accesate din nou Toate site-urile web blocate în perioada stării de urgență pe motive de creare de panică în rândul populației, conspirații și informații false ar putea fi accesate din nou, începând de vineri, 15 mai, a anunțat Autoritatea de reglementare în comunicații, condusă de Sorin Grindeanu. Prin intermediul a 5 decizii semnate joi, 14 mai, autoritatea transmite furnizorilor de internet că prin încetarea stării de urgență nu mai subzistă temeiul legal pentru blocarea accesului utilizatorilor la site-urile indicate de Grupul de Comunicare Strategică.
Evoluția grupului de firme Telekom România în primul trimestru din 2020: Veniturile au crescut cu 9,5%, dar numărul de clienți și de angajați a continuat să scadă Grupul de firme Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote) a înregistrat venituri consolidate de 237,1 milioane de euro în primul trimestru din acest an, în creștere cu 9,5% față de perioada similară a anului trecut, arată datele grupului elen OTE. Avansul s-a datorat implementării unor proiecte IT majore și a creșterii veniturilor pe segmentul wholesale. Pe de altă parte, numărul de clienți a continuat să scădă pe toate linii de business - TV, internet fix, telefonie fixă și telefonie mobilă.
INTERVIU Cristina Lupu, Centrul pentru Jurnalism Independent, despre blocarea site-urilor pentru fake news: Ce au făcut autoritățile în ultimele două luni nu e doar ineficient, ci este și periculos "Niciodată lipsa de transparență, dublată de decizii unilaterale și opace, nu a adus nimic bun, de aceea eu cred că ce au făcut autoritățile în ultimele două luni nu e doar ineficient, ci este și periculos", susține într-un interviu HotNews.ro Cristina Lupu, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI). Aceasta spune că nu e normal într-o democrație ca acțiunea de a bloca accesul la anumite informații să fie făcută de un grup de persoane a căror identitate nu este cunoscută (n.a Grupul de Comunicare Strategică), în ciuda tuturor insistențelor din presă. Astfel de decizii ar trebui trecute prin filtrul unui judecător, consideră directorul CJI.
Schimbări în organizarea de spectacole: Românii s-ar putea uita la filme ori concerte live din propriile mașini, utilizând aparatele radio pentru sunet “Pentru că în perioada stării de urgență am primit mai multe solicitări pentru a sprijini organizarea de diverse evenimente de tip drive-in (cinema, concerte live), vom acorda licențe pentru frecvențe radio de putere mică în banda FM, pentru a asigura coloana sonoră a acestor evenimente, astfel încât publicul să se poată bucura în siguranță de spectacol din autoturismele proprii, utilizând aparatele radio.", a declarat miercuri Sorin Grindeanu, președintele Autorității de reglemenare în comunicații (ANCOM). Soluția a fost identificată în colaborare cu CNA (Consiliul Național al Audiovizualului).
Ministerul Apărării cumpără un sistem informatic de monitorizare media pentru a reacționa la știrile false despre Armată Ministerul Apărării (MApN) a lansat marți o licitație deschisă pentru achiziția unui sistem informatic necesar monitorizarii și procesării informațiilor media pentru a reacționa la știrile false referitoare la Armată, arată datele din Sistemul electronic de achiziții publice. Sistemul va monitoriza și procesa 24 de posturi TV, radio și media online. Obiectivul general al achiziției este informarea în timp util a decidenților și peronalului MApN privind informații din mass-media referitoare la armata.
Cum explică MAI de ce nu poate comunica nominal membrii Grupului pentru Comunicare Strategică: Componența grupului variază în funcție de situații Deputatul PSD Ioan Dîrzu a adresat luna trecută mai multe întrebări către ministrul de Interne, Marcel Vela, despre transparența datelor de interes public pe tema noului coronavirus. Una dintre întrebări viza membrii Grupului de Comunicare Strategică. În răspunsul transmis, MAI susține că nu poate comunica nominal membrii, 'întrucât componența Grupului de Comunicare Strategică variază în funcție de evoluția situației operative înregistrate pe teritoriul României.'
Vodafone a raportat venituri de 905 milioane euro în anul financiar încheiat la 31 martie 2020: După preluarea UPC a mai câștigat 18.000 de abonați la internet fix Veniturile totale ale Vodafone România au atins 905 milioane de euro în anul financiar încheiat la 31 martie 2020, rezultate care includ și rezultatele UPC România, companie pe care a cumpărat-o în august 2019, a anunțat marți al doilea mare operator local de comunicații mobile. De la achiziția UPC, baza consolidată de clienți cu servicii fixe broadband a crescut cu 18.000, atingând o valoare de 702.000 de clienți, a anunțat compania.
Licitație de 8 milioane de euro: Telefonie și internet mobil, cu telefoane și tablete incluse, pentru toate unitățile MAI. Opțiunea 5G va fi activată gratuit Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vrea să încheie un acord-cadru pe o perioadă de 38 de luni pentru achiziția de servicii de telefonie și internet mobil, având incluse telefoane și tablete cu sistem de operare Android și iOS, pentru toate unitățile sale, contract cu o valoare estimată la 7,98 milioane euro (fără TVA), potrivit datelor din Sistemul electronic de achiziții publice. În caietul de sarcini se cere ca opțiunea 5G să fie activată gratuit pentru toate serviciile de comunicații mobile, imediat ce se va implementa la nivel național, iar dacă sunt probleme de semnal în localități, operatorul trebuie să remedieze problema.
Poliția Română va avea sistem IT de recunoaștere facială: Contractul a fost atribuit unei firme pentru 4,7 milioane de lei Inspectoratul General al Poliției Române a stabilit în această lună firma câștigătoare a licitației pentru dezvoltarea unui sistem IT de recunoaștere facială, contract estimat inițial la o valoare de 4.779.008 lei (fără TVA). Poliția a atribuit acest contract, în data de 8 mai, către firma Dataware Consulting, pentru suma finală de 4.779.000 lei (fără TVA), arată datele din Sistemul electronic de achiziții publice. Poliția a dat anterior asigurări că sistemul IT nu va monitoriza în timp real spațiile publice și private și nu va capta înregistrări video, ci va fi utilizat pentru identificarea persoanelor exclusiv în cadrul investigării punctuale a unor fapte penale.
INTERVIU Ionut Codreanu, ActiveWatch, despre blocarea site-urilor pentru fake news: Cenzura are efect de bumerang. Grupul de Comunicare Strategică se comportă ca un troll "Decizia de a cenzura anumite conținuturi în lipsa unei comunicări coerente și transparente are efect de bumerang. Legitimează teoriile conspiraționiste și oferă și mai multă anvergură tocmai acestor subiecte catalogate ca fiind fake news", declară într-un interviu HotNews.ro Ionuț Codreanu, coordonator program cercetare și educație media în cadrul Activewatch-Agenția de monitorizare a Presei. Acesta atenționează că deciziile nu pot fi contestate în instanță, iar Grupul de Comunicare Strategică, care propune blocarea site-urilor, nu are o identitate asumată, comportându-se el însuși ca un troll.
Ce se schimbă după 15 mai: 90% dintre cei 2400 de angajați Huawei România se vor reîntoarce treptat la birouri. Distanța între birouri și reorganizarea cantinei, măsuri obligatorii Producătorul chinez de echipamente telecom Huawei are 2400 de angajați în România, 90% dintre aceștia lucrând în prezent de acasă prin intermediul soluției de conectare online WeLink, au precizat pentru HotNews.ro oficialii companiei. "Procesul de reintoarcere a angajaților la birou este de așteptat să se reia încet în următoarele luni", spune compania. Cei care au nevoie să se deplaseze ori să lucreze de la birou sunt sfătuiți să folosească mașinile, iar compania spune că suportă costurile. Vezi în articol mai multe detalii.
20 de români, avertizați după ce și-au montat ilegal acasă amplificatoare de semnal GSM pe fondul izolării sociale din cauza pandemiei de COVID-19 Mai mulți români și-au montat acasă ilegal amplificatoare de semnal 2G/3G/4G, echipamente radio care cresc nivelul semnalului recepţionat de telefonul mobil, pe fondul izolării sociale și a intensificării utilizării comunicațiilor electronice, a anunțat vineri autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Fără acordul operatorilor de telefonie, echipamentele provocau interferențe de semnal la telefonia mobilă și au generat reclamații. În urma verificărilor, 20 de persoane fizice au primit pentru moment doar avertismente, după ce au scos din folosință echipamentele. Dacă vor repeta fapta riscă amenzi de până la 5.000 de lei.
​Ce se schimbă după 15 mai: Peste 60% din cei 5.000 de angajați Telekom vor reveni gradual la birouri, cu program decalat și număr redus de persoane pe fiecare etaj Dacă în luna februarie doar 6% din cei aproximativ 5.000 de angajați ai Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote) lucrau de acasă în luna februarie din acest an, în luna martie procentul a crescut la peste 60%, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Telekom. Din 15 mai, după sfârșitul stării de urgență, aceștia vor reveni gradual la birouri, cu respectarea recomandărilor autorităților și a unor măsuri, precum: prezența unui număr cât mai mic de angajați pe fiecare etaj, măsurarea temperaturii la intrarea în sediu, decalarea programului etc. Vezi în articol planul Telekom privind revenirea la munca de la birou a propriilor angajați.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by