TELECOM
Licitatia de peste 21,2 milioane de euro pentru dezvoltarea si mentenanta sistemului IT al APIA a fost contestata: O firma acuza ca s-ar incerca din nou trucarea procedurii Licitatia APIA pentru dezvoltarea si mentenanta sistemului IT, contract cu o valoare estimata de peste 21,2 milioane de euro, a fost contestata in data de 5 octombrie, arata datele din Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Firma, al carei nume este anonimizat, acuza APIA ca ar fi inclus in documentatie informatii confuze si incomplete care ar avantaja operatori ca Teamnet si Siveco si ca ar fi modificat documentatia in aceeasi zi cu depunerea ofertelor, cerand anularea licitatiei. Contactati de HotNews.ro, oficialii APIA au precizat ca procedura de achizitie nu poate fi finalizata pana cand CNSC (Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor) nu va emite Decizia de solutionare a acestei contestatii.UPDATE O investigatie HotNews.ro arata ca firma care a depus contestatia este Metalubs Balkans SRL, societate care a fost infiintata in 2011, moment in care se numea Scuba Libre Diving si avea ca obiect de activitate actiunile de distractie. Conform unor surse din cadrul APIA, Victor Codescu ar controla societatea Metalubs Balkans.
Comisiile de specialitate din Parlament vor sa voteze saptamana viitoare demiterea sefului arbitrului telecom/Liviu Dragnea: Nu resping propunerea "Eu voi propune saptamana viitoare in Comisia IT din Camera Deputatilor reunita cu cea de la Senat un raport de demitere a domnului Dita (n.a Adrian Dita, presedintele ANCOM, autoritatea care reglementeaza piata de 4 miliarde euro a comunicatiilor). Sunt de notorietate actiunile intreprinse acolo, punand in pericol chiar siguranta nationala a Romaniei, a declarat miercuri in Plenul Parlamentului, Catalin Drula (USR), presedintele Comisiei IT din Camera Deputatilor. Demiterea lui Adrian Dita a fost ceruta in Plen si de Pavel Popescu, deputat PNL. In replica, Liviu Dragnea a precizat ca nu respinge propunerea acestora si asteapta raportul de la Comisii.Conducerea ANCOM pentru HotNews.ro: "Conform legislatiei de organizare a ANCOM (OUG 22/2009), presedintele Autoritatii este numit pentru un mandat de 6 ani. Presedintele Adrian Dita nu se afla in imposibilitatea exercitarii mandatului."
UPDATE Bogdan Iana si Eduard Lovin, cei doi experti concediati in acest an din cadrul arbitrului telecom, au fost validati in Plenul Parlamentului pentru functiile de vicepresedinti ai ANCOM pentru urmatorii 6 ani Comisiile de specialitate din Parlament au hotarat miercuri, cu majoritate de voturi, sa propuna Plenului Parlamentului numirea in functiile de vicepresedinti ai arbitrului telecom (ANCOM) pe Bogdan Iana si Eduard Lovin, cei doi experti demisi in acest an din cadrul autoritatii chiar de noul presedinte al ANCOM, Adrian Dita, numit la conducerea institutiei in Guvernul Grindeanu. In prezent se asteapta votul in Plenul reunit al Parlamentului. Cei doi specialisti au organizat licitatia 4G din 2012 care a adus statului venituri de aproape 700 milioane de euro si au participat si la realizarea documentului de consultare publica pentru viitoarea licitatie 5G. A doua zi dupa ce au finalizat documentul, Adrian Dita i-a concediat pe cei doi executivi.UPDATE Plenul Parlamentului i-a validat miercuri pe Bogdan Iana (316 voturi pentru si 55 impotriva) si pe Eduard Lovin (318 voturi pentru si 53 voturi impotriva) pentru preluarea functiilor de vicepresedinti ai ANCOM in urmatorii 6 ani
VIDEO Valentin Popoviciu, vicepresedintele RCS&RDS: Arbitrul telecom nu actioneaza in interesul consumatorilor prin mentinerea tarifelor de interconectare la nivelul din 2014/Vom contesta decizia inclusiv la Comisia Europeana RCS&RDS, al patrulea mare operator local de telefonie mobila, va contesta in contencios administrativ decizia arbitrului telecom (ANCOM) de a mentine tariful maxim de interconectare in retelele mobile (costul pe care il are un operator mobil pentru terminarea apelurilor propriilor abonati in retelele rivalilor si care se regaseste in pretul final catre consumatori), la nivelul stabilit la inceputul anului 2014, pe baza unor date din 2010-2012, a anuntat miercuri Valentin Popoviciu, vicepresedintele RCS&RDS. Acest tarif de interconectare este in prezent peste media UE, iar un studiu realizat de PwC, la solicitarea RCS&RDS, arata ca, raportat la puterea de cumparare, nivelul acestui tarif din Romania este cel mai ridicat din alte 22 de tari europene analizate.
Preturile telefoniei mobile nu vor scadea prea curand: In ciuda recomandarii Concurentei, arbitrul telecom mentine tarifele de interconectare la nivelul din 2014 Arbitrul telecom (ANCOM), condus de Adrian Dita, a decis luni sa mentina tariful maxim de interconectare in retelele mobile (costul pe care il are un operator mobil pentru terminarea apelurilor propriilor abonati in retelele rivalilor), la nivelul stabilit la inceputul anului 2014. Tariful a fost fundamentat pe costuri, pe baza metodologiei LRIC pur, și bazat pe previziuni detaliate până în anul 2020, sustine autoritatea, care a mai precizat ca are in vedere revizuirea modelului de calcul in planul de actiuni al anului 2018. Decizia ANCOM este contrara recomandarii Consiliului Concurentei, care a apreciat ca arbitrul telecom ar trebui sa revizuiasca "cat mai curand posibil" modelul de calcul al acestor tarife, in conditiile in care mediul concurential s-a imbunatatit.
Telekom Romania a numit un nou director executiv de tehnologie: Vladan Pekovic, un profesionist cu 15 ani de experienta in telecomunicatii Telekom Romania a anuntat marti numirea lui Vladan Pekovic in pozitia de Director Executiv Tehnologie si Informatie, in functie din 1 noiembrie 2017, inlocuindu-l in acest rol pe Timos Tsokanis, care va urma alte oportunitati in cariera in afara grupului Deutsche Telekom. Vladan Pekovic vine dupa o pozitie similara in cadrul Crnogorski Telekom, cel mai mare operator de telecomunicatii din Muntenegru, avand o experienta de peste 15 ani in industria telecomunicatiilor.
Elena Petrascu, noul director general interimar al Postei: Din 102 posturi de conducere din sediul central vor ramane doar 46 de posturi si incetam detasarile facute pana acum/Ciprian Bolos, detasat ca director executiv in ANCOM, unul dintre cei afectati "Am o directie IT cu 200 de persoane. Vi s-a parut cumva ca Posta a facut ceva in domeniul IT cu 200 de angajati? Nimeni nu va pleca de aici, dar daca cineva considera ca va veni la serviciu si va pleca la ora 16:00 doar ca sa-si ia salariul se inseala amarnic.", a spus luni Elena Petrascu, noul director general interimar al Postei. Sunt persoane care semnau condica de azi pana luna viitoare si care dadeau prin companie numai cand doreau si care veneau pe la ora 5-6 in companie si faceau karaoke. Gata! S-a terminat!", a spus aceasta. '56 de posturi de conducere dintr-un total de 102 de posturi in structura centrala vor fi desfiintate in perioada urmatoare si incepand de marti, 10 octombrie, vor inceta toate detasarile de angajati la alte ministere sau autoritati, precum ANCOM', a spus aceasta.
EXCLUSIV/UPDATE Arbitrul telecom, condus de Adrian Dita, a amanat cu un an verificarea obligatiilor de acoperire asumate de Orange, Vodafone si Telekom la licitatia 4G/Un prim control s-a incheiat anul trecut cu amenzi de 900.000 de lei Orange, Vodafone si Telekom Romania Mobile (fostul Cosmote) aveau obligatia de a "acoperi cu servicii de voce zone locuite de cel putin 98% din populatia Romaniei, prin intermediul retelei proprii de acces radio" pana la data de 5 aprilie 2017, potrivit obligatiilor asumate  prin licentele 4G castigate de acesti operatori in anul 2012. Nu doar ca arbitrul telecom, condus acum de Adrian Dita (fost director in Vodafone si Telekom) nu a facut niciun control, dar nici nu va fi face nimic pana in prima jumatate a anului 2018, potrivit unui raspuns furnizat HotNews.ro de autoritate, care nu a oferit nicio explicatie pentru aceasta amanare.Nota: Prima faza de control a obligatiilor din licente s-a soldat in vara anului trecut cu amenzi de 900.000 de lei pentru Vodafone, Orange si Telekom pentru neindeplinirea obligatiilor de acoperire cu semnal a zeci de localitati rurale pana la termenul limita de 5 aprilie 2016. Avand mai putine localitati de acoperit, RCS&RDS si-a respectat obligatia.UPDATE Deputatul PNL, Pavel Popescu, a cerut vineri demisia presedintelui ANCOM, dupa articolul HotNews.ro: 'Presedintele ANCOM tradeaza interesul cetatenilor si protejeaza compania privata la care a lucrat. Demisia, Dita!'
Guvernul a aprobat OUG privind implementarea sistemului "RO-ALERT" prin care vor fi transmise mesaje de avertizare populatiei, in situatii de urgenta/ Achizitia aplicatiilor va fi facuta in regim de urgenta Guvernul a aprobat un proiect de OUG care prevede ca sistemul de avertizare a populatiei in situatii de urgenta "RO-ALERT" va fi implementat pe teritoriul Romaniei in scopul prevenirii pierderii de vieti omenesti ca urmare a fenomenelor meteorologice si hidrologice periculoase, stabileste o Ordonanta de Urgenta adoptata astazi de guvern. Prin Sistemul "RO-ALERT" vor fi transmise populatiei mesaje de avertizare in timp real, prin intermediul tehnologiilor moderne din domeniul comunicatiilor si tehnlogiei informatiilor. Achizitia echipamentelor hardware, aplicatiilor software si serviciilor de instalare si punere in functiune aferente, necesare pentru implementarea Sistemului "RO-ALERT" va fi realizata de IGSU in regim de urgenta.
Consiliul Concurentei a identificat posibile clauze abuzive la furnizarea serviciilor multiplay: Costurile mari de dezabonare descurajeaza schimbarea furnizorului de comunicatii Consiliul Concurentei a identificat posibile clauze abuzive in contractele de servicii multiplay (televiziune, internet fix si telefonie mobila), a anuntat miercuri autoritatea. Astfel, la dezabonarea anticipata, abonatul trebuie sa achite, dupa caz, penalitati reprezentand 50% din valoarea abonamentului aferent lunilor ramase pana la incheierea contractului, contravaloarea tuturor taxelor si tarifelor promotionale, contravaloarea abonamentelor aferente fiecarui serviciu contractat, la pretul de lista inmultit cu numarul de luni ramase pana la incheierea perioadei minime. Costurile mari descurajeaza schimbarea furnizorului, spune autoritatea, care a transmis spre analiza aceste concluzii catre Protectia Consiumatorilor.
PostBOT, robotelul care ajuta la livrarea corespondentei, testat intr-un oras german Postasii din orasul german Bad Hersfeld au un nou coleg, un robotel galben, cu patru roti, care va cara corespondenta si coletele si ii va insoti pe teren, informeaza miercuri Reuters.
Schimbari in forta la Posta Romana: 56 de posturi de conducere au fost desfiintate, iar fosta sefa de cabinet a Ministrului Sova a fost numita director general interimar Noul Consiliu de Administratie al Postei Romane a aprobat miercuri, 4 octombrie, desfiintarea a 56 de posturi de conducere (la nivel central), reprezentand o economie de 424.000 lei lunar la salariile de baza si 92.000 de lei lunar la indemnizatiile de conducere, din bugetul pentru salarii al companiei, a anuntat Ministerul Comunicatiilor. De asemenea, a fost revocat si directorul general interimar, Rares Stanciu, care fusese numit in luna septembrie, in locul sau fiind numita, pentru un mandat de 4 luni, Elena Petrascu, fosta sefa de cabinet a Ministrului Lucian Sova.
RCS&RDS anunta ca are acoperire 4G si in tunelurile metroului: 1,3 milioane de clienti si-au portat pana acum numarul in reteaua Digi RCS&RDS, operator de comunicatii controlat de miliardarul oradean Zoltan Teszari, a anuntat marti ca reteaua proprie 4G acopera si tunelurile metroului bucurestean, suplimentar acoperirii 4G deja existente din statii. Extinderea acoperirii 4G in metrou s-a realizat prin dublarea cantitatii de spectru utilizat in banda 1 - 2100 Mhz, permitandu-se astfel accesul la internet cu viteze de download de pana la 75 Mbps. 
INTERVIU Ministrul Lucian Sova, despre masurile pe 5 ani pentru redresarea Postei: Vom reduce macar la jumatate posturile de conducere din structura centrala si vom genera 6 sau 10 posturi de conducere la nivel regional Cel putin jumatate dintre posturile de conducere din structura centrala din Bucuresti a Postei Romane ar urma sa fie eliminate luna viitoare, ca parte a reorganizarii companiei prin infiintarea centrelor de profit la nivel regional, a precizat joi, intr-un interviu pentru HotNews.ro, Ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova. "Cred ca imediat trebuie o restructurare a managementului central ca etapa intermediara pana la adoptarea noii organigrame, care sa contina si regionalizarea. Vom reduce numarul de posturi din structura centrala si vom genera 6 sau 10 posturi de conducere de regionale", a spus acesta.Planul de masuri pe 5 ani pentru redresarea Postei Romane este atasat acestui articol
Reactia lui Dante Stein, presedintele C.A. al Postei Romane, la anuntul ministrului Sova: Nu intelegem ce poate fi imputat echipei care a adus in echilibru compania "De ce vrea ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Lucian Sova sa demita echipa de profesionisti care a realizat un profit de 18.3 milioane de lei, la Posta Romana in primele 8 luni ale anului?", intreaba presedintele Consiliului de Administratie al C.N. Posta Romana, Dante Stein, intr-o pozitie data publicitatii joi. C.A.-ul Postei, declara el, a luat act "cu surprindere" de declaratiile ministrului, prin care era anuntata demiterea a patru dintre membrii sai. "Nu intelegem ce anume poate fi imputat", continua el.
EXCLUSIV/UPDATE Statul a schimbat joi patru din cei sase administratori ai Postei Romane: Vom demara imediat procesul de selectie pentru toti membrii din CA si suntem pregatiti si pentru confruntari in justitie Patru din cei sase reprezentanti pe care ii are statul in Consiliul de Administratie al Postei Romane vor fi schimbati joi in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, care este in derulare in acest moment, a declarat joi pentru HotNews.ro Ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova. "Mi s-a parut extrem de degradant sa scrii Ministrului ca, o companie cu 25.000 de angajati, care duce si pensiile, se afla in situatia de a intra in incapacitate de plata la 15-16 septembrie, daca nu intervine pe langa Guvern pentru a gasi o solutie de modificare a Codului Fiscal si amanarea platii datoriilor", a spus ministrul. "Deschidem imediat o noua procedura de selectie pentru tot Consiliul de Administratie si suntem pregatiti sa facem fata si unor posibile confruntari in justitie cu cei care se simt afectati de masurile luate astazi", a spus ministrul.Vezi in articol cum explica Ministrul Sova motivele masurii demiterii administratorilor din Posta RomanaUPDATE1 Ministerul Comunicatiilor a anuntat ca AGA a decis revocarea a trei membri: Dante Stein, Bogdan Matei si Bogdan Patriniche. De asemenea, mandatul lui Horia Bud a ajuns la final.UPDATE2 Reactia lui Dante Stein, presedintele C.A. al Postei Romane, la anuntul ministrului Sova: Nu intelegem ce poate fi imputat echipei care a adus in echilibru compania
Guvernul a aprobat miercuri un plan de masuri pe 5 ani pentru redresarea Postei Romane Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, 27 septembrie 2017, un plan strategic de masuri, pe o perioada de 5 ani, care vizeaza redresarea Postei Romane, a anuntat miercuri Ministerul Comunicatiilor. Planul, propus de ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, vizeaza printre altele cresterea veniturilor prin diversificarea produselor si serviciilor, utilizarea eficienta a fondurilor anuale primite de la Uniunea Postala Universala (UPU), bani care nu au fost folositi niciodata desi, in fiecare an, 200.000 de dolari au fost pusi la dispozitia companiei pentru dotari curente (cantare, scannere, cititoare de bare etc...) si renegocierea contractelor existente cu agentii economici.
​VIDEO Presedintii Comisiilor de specialitate din Parlament i-au cerut demisia presedintelui arbitrului telecom, Adrian Dita / Autoritatea va plati 1,5 milioane lei salarii compensatorii catre cinci directori concediati Daniel Zamfir (PNL), presedintele Comisiei Economice din Senat si Catalin Drula (USR), presedintele comisiei IT din Camera Deputatilor i-au cerut miercuri demisia presedintelui arbitrului telecom (ANCOM), Adrian Dita, pe motiv ca ar fi pus in pericol functionarea autoritatii care reglementeaza piata de 4 miliarde de euro a comunicatiilor, prin reorganizarea fulger demarata in primele trei saptamani de cand a preluat conducerea institutiei. Autoritatea va plati salarii compensatorii in valoare de 1,5 milioane lei catre cinci angajati carora li s-au desfacut contractele de munca pentru ca nu au acceptat posturile propuse de Adrian Dita pentru a ramane in institutie. Parlamentarii PSD au lipsit la audierea lui Adrian Dita, numit la conducerea ANCOM, in Guvernul Grindeanu. Nefiind cvorum, parlamentarii nu au putut vota nici raportul audierii celor doi experti concediati de Adrian Dita, dar nominalizati acum de Guvernul Tudose pentru preluarea functiilor de vicepresedinti ai ANCOM.
Situatia arbitrului telecom, dezbatuta miercuri in Parlament: Seful institutiei, Adrian Dita, va trebui sa explice masurile de reorganizare, iar cei doi experti concediati de acesta vor afla daca revin in institutie ca vicepresedinti Adrian Dita, numit de Guvernarea PSD-ALDE la sefia arbitrului telecom (ANCOM), autoritate care reglementeaza piata de 4 miliarde euro a comunicatiilor, va fi audiat miercuri in Parlament, cu privire la activitatea si masurile de reorganizare ale institutiei. Tot miercuri, parlamentarii ar urma sa voteze si in privinta audierilor  de saptamana trecuta a candidatilor pentru functia de vicepresedinte in cadrul acestei autoritati. Guvernul Tudose i-a propus pentru aceste pozitii pe Bogdan Iana si Eduard Lovin, doi experti care au organizat licitatia 4G din 2012, care a adus statului venituri de aproape 700 milioane de euro, dar care au fost concediati in acest an de Adrian Dita, in Guvernul Grindeanu.
Primele rezultate ale sistemului IT menit sa previna conflictul de interese la achizitiile publice: ANI a transmis trei avertismente, dupa analiza a 2995 de proceduri de achizitii cu o valoare de 1,3 miliarde euro Agentia Nationala de Integritate (ANI) a analizat prin sistemul informatic Prevent, devenit functional in urma cu 3 luni, un numar de 2995 de proceduri de achizitie publica cu o valoare totala de aproximativ 1,3 miliarde de euro, a anuntat marti ANI. Sistemul a emis in aceasta perioada trei avertismente de integritate privind posibile incalcari ale legislatiei privind conflictul de interese in achizitii publice. Ca urmare a emiterii avertismentelor, conducatorii autoritatilor contractante au eliminat cauzele care au generat conflictul de interese. In alte sapte situatii, ANI a notificat Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) pentru posibile nereguli.HotNews.ro a solicitat ANI sa ofere mai multe detalii legate de aceste cazuri si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version