TELECOM
Topul județelor în care românii au rămas fără internet, telefonie și TV în 2018: Aproape 15 milioane de conexiuni au fost afectate Numărul incidentelor de securitate din rețelele telecom a crescut cu 66% anul trecut, fiind afectate aproape 15 milioane de conexiuni, dar durata incidentelor a scăzut semnificativ, a anunțat miercuri Arbitrul telecom (ANCOM). Cele mai multe conexiuni afectate au fost cele de telefonie mobilă și SMS. Vezi în articol detalii și raportul integral.
STS, despre plângerea penală la licitația de peste 184,7 milioane lei pentru modernizarea 112: DNA a clasat cauzele Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) susține într-un punct de vedere transmis marți seara către HotNews.ro că DNA ar fi clasat cauzele de abuz în serviciu și fals intelectual formulate împotriva membrilor comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul licitației de peste 184,7 milioane lei pentru modernizarea sistemului 112. Vezi integral în articol precizările STS și ce grup de firme este favorit acum în câștigarea contractului.
Situație de urgență: Guvernul modifică miercuri Ordonanța lăcomiei pentru a nu pierde sute de milioane de euro din 5G și a evita deficitul bugetar Guvernul joacă miercuri ultima carte pentru a atrage sute de milioane de euro din 5G în acest an și a evita riscul de deficit bugetar. Executivul are pe ordinea de zi adoptarea unei Ordonanțe de Urgență care modifică neregulile generate în telecom de Ordonanța lăcomiei (OUG 114/2018), care fac imposibilă lansarea licitației pentru noile frecvențe 5G în acest an. Vezi integral în articol cum vrea Executivul să evite riscul de deficit bugetar prin neîncasarea banilor din 5G.
​DOCUMENT Contestația licitației STS pentru modernizarea sistemului 112 a fost respinsă ca nefondată: Miza este un contract de peste 184,7 milioane lei Contestația făcută în cadrul licitației de peste 184,7 milioane de lei demarată de STS pentru modernizarea sistemului numărului unic de urgență 112 a fost respinsă ca nefondată în data de 26 iunie de către Consiliul Național de Soluționare a Constestațiilor (CNSC). Amintim că asocierea formată din firmele Omnilogic, Avaya Enterprise (SUA), Beta 80 SpA (din Italia) și Starc4SYS au contestat rezultatele procedurii de achiziție organizate de STS și, în plus, au făcut și plângere penală la DNA.
​DOCUMENT Guvernul joacă ultima carte pentru a atrage sute de milioane de euro din 5G în acest an: Lipsa licitației 5G va duce la deficit bugetar Ministerul Comunicațiilor, condus de Alexandru Petrescu, a inițiat un proiect de Ordonanță de Urgență menit să corecteze problemele aduse domeniului telecom de Ordonanța lăcomiei (OUG 114/2018), care fac imposibilă lansarea licitației pentru noile frecvențe 5G. 'În cazul neadoptării de urgenţă a prezentului proiect, nu vor fi îndeplinite condiţiile necesare pentru colectarea până la sfârşitul anului 2019, la bugetul de stat, a sumelor estimate pentru valorificarea benzilor de frecvenţe radio destinate comunicaţiilor mobile, situaţie care va conduce la deficit bugetar.', susține Ministerul.
Presa elenă: Omul de afaceri bulgar Spass Roussev ar pregăti o ofertă angajantă pentru achiziția Telekom România Omul de afaceri bulgar Spass Roussev ar pregăti o ofertă angajantă pentru achiziționarea Telekom România de la grupul elen OTE, potrivit declarațiilor făcute de acesta într-o convorbire telefonică cu Bloomberg, informează publicația elenă Capital.gr. Surse guvernamentale au declarat luna trecută pentru HotNews.ro că 'discuții de tatonare privind vânzarea operațiunilor fixe și mobile ale Telekom România au avut loc în acest an, dar nu există la acest moment o decizie, care să fi fost comunicată autorităților statului român, acționarul minoritar".
Poiana lui Iocan în era tehnologică: Sunt sate în România fără curent electric, în care oamenii își încarcă telefoanele de la gardul site-ului cu antene telecom Dezvoltarea unei localități sau regiuni nu mai poate fi imaginată astăzi fără prezența serviciilor de comunicații, ba chiar s-a ajuns în extrema cealaltă, a precizat recent Eduard Lovin, vicepreședinte al autorității de reglementare în comunicații (ANCOM). Acesta susține că există sate în țară, fără electricitate, unde oamenii se întâlnesc, își încarcă telefoanele de la gardul site-ului cu antene telecom și povestesc, creându-se un fel de Poiana lui Iocan, celebra 'agora' din opera Moromeții a lui Marin Preda.
VIDEO Este periculoasă tehnologia 5G pentru sănătate? Ce spun specialiștii care monitorizează câmpurile electromagnetice din România Dezvoltarea tehnologiei 5G presupune o densificare a site-urilor de antene telecom de câteva ori față de cele existente, ceea ce înseamnă că implicit se va folosi o putere mai mică de emisie și radiație de câmp electromagnetic, susține Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM, autoritate care monitorizează și nivelul câmpului electromagnetic din țară. Nu neapărat radiațiile antenelor influențează în mod semnificativ corpul uman, ci telefonul pe care-l ții la ureche, care emite mai puternic când antena este mai departe, spune acesta.
UPDATE Opt persoane reținute, după percheziții în oficii poștale din Alba și la domiciul unor angajați ai Poștei. Aceștia nu fi livrat destinatarilor corespondența expediată de instanțele de judecată Opt persoane au fost reținute, joi seara, în urma perchezițiilor la oficii poștale din Sebeș, județul Alba, acestea fiind acuzate de abuz în serviciu și fals intelectual.
​VIDEO RCS&RDS a dat drumul primelor stații 5G în București: Internet la viteze de 500 Mbps, disponibil prin smartphone-uri ale chinezilor de la Xiaomi și Huawei RCS&RDS a dat drumul joi primelor stații de emisie radio 5G în București, cu echipamente ale producătorului suedez Ericsson. Compania a realizat teste și cu echipamentele de rețea Huawei (ale cărui terminale au fost, de asemenea, testate), primele urmând să fie puse în funcțiune pentru uz comercial săptămâna viitoare. Ulterior, vor fi testate și instalate și echipamentele partenerului Nokia. Practic, toti clienții care își cumpără două smartphone-uri compatibile 5G ale chinezilor de la Xiaomi și Huawei ar putea atinge viteze de 500 Mbps, cel puțin în Centrul Vechi. Vezi în articol un test 5G, prețurile telefoanelor și orasele în care va fi acoperire.
Plângerea penală la licitația de 184,7 milioane lei pentru modernizarea 112: Ce spun oficialii DNA și ai Serviciului de Telecomunicații Speciale Procurorii DNA au înregistrat plângerea penală făcută în această lună de un consorțiu de firme românești, americane și italiene față de angajații STS care gestionează licitația de peste 184,7 milioane de lei pentru modernizarea sistemului 112, iar în acest moment, alte informații nu pot face obiectul comunicării publice, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Vezi în articol precizările STS.UPDATE (joi, 11:00) STS a transmis pentru HotNews.ro că CNSC ar fi respins pe fond, miercuri, 26 iunie, contestația celor patru firme. Decizia CNSC nu a fost încă afișată public.
Primele abonamente 5G din România sunt vândute de Vodafone la pachet cu un smartphone al chinezilor de la Xiaomi Vodafone a anunțat miercuri lansarea în premieră pe piața din România a primelor abonamente 5G, noile viteze de internet putând fi atinse în București, Cluj-Napoca și Mamaia. Compania vinde noile abonamente la pachet cu un smartphone compatibil 5G produs de chinezii de la Xiaomi, deși lansarea rețelei 5G s-a făcut folosind smartphone-uri Huawei. Amintim că și RCS&RDS și Ericsson pregătesc lansarea tehnologiei 5G în București. Vezi în articol cât costă primele abonamente 5G împreună cu telefonul Xiaomi.
​DOCUMENT Licitația de peste 165 milioane de lei pentru internet wireless în 4.500 de școli: După Orange, și Huawei acuză nereguli Licitația de peste 165 milioane de lei pentru realizarea unei platforme naționale de internet wireless în 4.500 de școli, lansată în luna octombrie a anului trecut, este din nou contestată. După plângerea formulată de Orange în luna aprilie, a venit rândul chinezilor de la Huawei să se adreseze Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), în condițiile în care ARNIEC, agenția guvernamentală care a lansat licitația, le-a respins oferta. Vezi în articol ce nereguli acuză Huawei Technologies și cine are cele mai mari șanse să câștige acest proiect.
Bazele de date publice nu comunică între ele: Ce spune Ministerul Comunicațiilor despre lipsa sancțiunilor în proiectul menit să rezolve problema Bazele de date ale instituțiilor publice nu comunică între ele, schimbul de date realizându-se în multe cazuri prin DVD-uri cărate de funcționari publici de la o instituție la alta. Un proiect de lege lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Comunicațiilor stabilește obligații și termene pentru schimbul de date între instituții, dar fără sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor. După ce HotNews.ro a semnalat acest aspect, Ministerul a venit cu precizări.
Modernizarea 112, obiectul unei plângeri penale la DNA: Miza este un contract IT de peste 184,7 milioane de lei Licitația de peste 184,7 milioane de lei demarată anul trecut de STS pentru modernizarea 112 este contestată la CNSC de către un consorțiu format din firme românești, americane și italiene, a căror ofertă financiară a fost declarată neconformă, după ce la partea tehnică primise cel mai bun punctaj. Mai mult, consorțiul a făcut plângere penală la DNA împotriva unor angajați ai STS pe care-i acuză de abuz în serviciu pentru că le-ar fi permis și i-ar fi 'încurajat' pe alți doi ofertanți să modifice prețurile unitare în timpul licitației, lucru interzis de legea achizițiilor publice.
Val de atacuri cibernetice: Tot mai multe spitale din România rămân fără acces la date din sistemele informatice CERT-RO a avertizat miercuri că "a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere." Amintim că luna trecută, un spital din județul Alba nu a mai avut acces la date din sistemul informatic, în urma unui atac similar.
Încă un operator introduce tehnologia 5G în România: RCS&RDS și Ericsson vor arăta noile viteze de internet în București Încă un mare operator de comunicații mobile pregătește lansarea serviciilor 5G în București. După ce Vodafone și-a lansat luna trecută rețeaua 5G în Capitală, folosind echipamentele chinezilor de la Huawei, RCS&RDS a anunțat marți că săptămâna viitoare va testa tehnologia 5G live în cea mai aglomerată zonă a Capitalei - Centrul vechi, împreună cu producătorul suedez de rețele telecom Ericsson.
Huawei anunță o reducere a producției de 30 de miliarde de dolari Huawei, care se confruntă cu sancțiuni comerciale în Statele Unite, va reduce puternic producția, cu 30 de miliarde de dolari, a anunțat luni fondatorul gigantului chinez al telecomunicațiilor, Ren Zhengfei, citat de AFP.
Netograf.ro - O armă în folosul abonaților nemulțumiți de calitatea internetului, dezvoltată de o firmă cu probleme penale Aplicația oficială de măsurare a calității conexiunilor de internet din România, Netograf.ro, a fost îmbunătățită, iar abonații nemulțumiți de vitezele de internet pot folosi măsurătorile pentru a cere remedii furnizorilor de internet atunci când parametrii din contract nu sunt respectați. "Am vrut să creăm un instrument de testare independent, o armă pentru utilizatori în relația asimetrică cu furnizorii de internet. Dacă furnizorii nu oferă remedii, putem interveni noi'", spune Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM. Vezi în articol noile funcționalități ale Netograf.ro, cât au costat și ce probleme penale are firma care le-a dezvoltat.
Undă verde de la Guvern pentru o tranzacție imobiliară de 141,5 milioane de lei: Arbitrul telecom poate să-și cumpere un nou sediu Autoritatea națională de reglementare în comunicații (ANCOM) poate începe procedura de achiziție a unui imobil în care să-și mute sediul central în care stă acum cu chirie, proiect în valoare estimată la peste 141,5 milioane de lei (inclusiv TVA), a decis miercuri Guvernul. În imobilul actual, în care chiria lunară depășește 100.000 de euro, nu este spațiu suficient pentru activitatea celor 325 de angajați, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by