TELECOM
Poșta se extinde în zona comerțului online: După eMag, parteneriat și cu Elefant.ro pentru ridicarea din oficiile poștale a coletelor comandate pe internet Cei peste 2,5 milioane de clienți ai Elefant.ro, unul dintre cei mai mari retaileri online din România, vor putea începând de luni, 7 decembrie, să comande produsele și cu livrare prin cele 628 de oficii poștale ale Poștei Române, în urma unui parteneriat recent semnat între cele două companii. Contractul cu elefant.ro face parte din strategia Poștei de a-şi extinde cota de piaţă pe segmentul comerţului online, primul astfel de acord fiind semnat în 2015 cu cel mai mare retailer online eMag.
Reacția Poștei Române în scandalul privind problemele cu votul prin corespondență: Distribuirea efectivă a plicurilor electorale s-a realizat de fiecare operator poștal național din țara în care românii din Diaspora au rezidența Poșta Română a reacționat sâmătă seara în scadalul privind problemele apărute la votul prin corespondență, precizând că distribuirea plicurilor electorale s-a realizat de către fiecare operator poștal național din țara în care românii din Diaspora au rezidența. Concret, Poșta spune că din totalul de 35.808 de plicuri cu documente pe care le-a expediat pentru votul în străinătate, până în data de 3 decembrie a recepționat și predat către AEP doar 18.421 de plicuri. Peste 1.000 de plicuri s-au întors în România după expirarea termenului limită prevăzut pentru votul prin corespondență, dar toți cei care au întâmpinat probleme pot vota acum fizic la secțiile de votare. Vezi în articol ce probleme spune poșta că au mai apărut în acest proces.
Experți IT, îngrijorați de proiecte majore de securitate cibernetică promovate fără dezbatere de Guvernul PNL: Va avea SRI acces la date transmise de cetățeni către instituții publice? Serviciul Român de Informații (SRI) va prelua integral mentenanța sistemului național de protecție a infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor de securitate cibernetică, potrivit unui Memorandum prezentat vineri în ședința de Guvern. Andrei Nicoară, expert în servicii de e-guvernare, avertizează că acest sistem are echipamente de detecție a intruziunilor, pe conexiunea la internet a 54 de instituții publice, prin care este monitorizat tot traficul de internet, inclusiv activități private ale angajaților ori documente trimise prin email de cetățeni. Actul promovat de Guvern ar putea oferi SRI posibilitatea de a extrage și stoca aceste informații, spune acesta.
Memorandum: Guvernul alocă peste 200 milioane de lei în modernizarea sistemului național de securitate cibernetică, gestionat de SRI, după ce a cheltuit deja 97 milioane de lei Serviciul Român de Informații (SRI) va prelua responsabilitatea de a asigura integral mentenanța "Sistemului național de protecție a infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic", un sistem creat în 2013 cu fonduri UE de 97 milioane de lei, potrivit unui Memorandum care va fi adoptat vineri de Guvern. Mai mult, SRI va demara un nou proiect ce presupune actualizarea și modernizarea acestui sistem IT național de securitate cibernetică, care va beneficia de o finanțare UE de peste 206,6 milioane de lei. Vezi în articol când va fi operațional noul sistem.
Guvernul creează prin Ordonanță de Urgență o nouă instituție responsabilă de securitatea cibernetică și a rețelelor 5G: Directoratul Național de Securitate Cibernetică Guvernul vrea să adopte vineri o Ordonanță de Urgență pentru crearea Directoratului Național de Securitate Cibernetică, o nouă instituție care va înlocui CERT-RO, și care va fi responsabilă de securitatea cibernetică la nivel național pentru cel puțin 10 ani. Măsura este motivată de faptul că CERT-RO, cu doar 37 de angajați, nu mai poate face față amenințărilor în creștere generate de noile tehnologii. Noua instituție, finanțată din venituri proprii și subvenții de la bugetul de stat, va avea 1250 de posturi, va fi în coordonarea primului-ministru și va fi responsabilă și de securitatea 5G. UPDATE (vineri, 18:30) Guvernul nu a adoptat această Ordonanță de urgență în ședința din 4 decembrie 2020.
​Topul operatorilor de servicii poștale: Poșta Română are 51% din totalul traficului poștal, dar este depășită de Fan Courier la venituri 3,04 miliarde de lei a fost valoarea pieței de servicii poștale anul trecut, în scădere cu 3% față de anul anterior, deși traficul de colete care generează trei sferturi din totalul veniturilor poștale a crescut, arată un raport publicat joi de Autoritatea de reglementare în comunicații. 561 milioane de trimiteri poștale au avut loc în 2019, cele mai multe fiind trimiteri de corespondență (65%), în timp ce coletele au reprezentat 26% din totalul traficului. Deși Poșta Română este lider detașat cu 51% din totalul traficului poștal, la venituri este depășită de operatorul privat Fan Courier.
​Digitalizarea din Educație, Sănătate, Justiție și Finanțe: Guvernul vrea să aloce 700 de milioane de euro din banii europeni pentru redresare și reziliență Sute de școli, spitale și instanțe judecătorești ar urma să fie dotate în perioada următoare cu dispozitive electronice, dar și cu soluții software necesare desfășurării activității în mediul online, acțiuni pentru care Guvernul va aloca 500 milioane de euro din banii europeni pentru redresare și reziliență. Digitalizarea Ministerului de Finanțe și a ANAF, precum și proiectele pentru întărirea securității cibernetice vor primi alte 200 de milioane de euro, se arată în planul Planul Național de Redresare și Reziliență publicat joi de Executiv.
Tranzacție în analiza Consiliului Concurenței: Grupul OLX vrea să preia o societate de intermediere credite în România OLX Global BV, prezent în România pe piața de anunțuri online prin intermediul platformelor „olx.ro”, „autovit.ro” și „storia.ro”, intenționează să preia societatea Kiwi Finance, care desfășoară în principal activități de intermediere credite, a anunțat marți Consiliul Concurenței, care analizează această tranzacție.
Permisele auto vor fi livrate la domiciliul solicitanților, tot prin Poșta Română: Cum exagerează compania câștigarea acestui contract în fața Fan Courier Permisele auto și certificatele de înmatriculare ale autovehiculelor vor fi livrate la domiciliul solicitanților de Poșta Română și în următorii 2 ani, a anunțat luni operatorul național poștal, care a câștigat prin licitație un contract de peste 27,31 milioane lei cu Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS). Poșta se laudă că este pentru a doua oară când câștigă acest contract în fața celei mai mari firme private de curierat din țară, respectiv Fan Courier, dar exagerează în privința factorilor care i-au adus victoria.
Digitalizarea serviciilor publice: Notarii pot accesa gratuit, de luni, conținutul cărților funciare Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunțat luni că a extins accesul în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară eTerra pentru notarii publici. Astfel, începând de luni, 23 noiembrie, notarii au acces gratuit permanent la conținutul tuturor cărților funciare existente în eTerra, în vederea realizării lucrărilor de specialitate.
UPDATE Șeful Consiliului Concurenței, îngrijorat de concentrarea din piața telecom: Vânzarea activelor fixe ale Telekom către Orange va fi un test important Consiliul Concurenței a blocat sau a descurajat până acum concentrări în zona de materiale de construcții, unde piața este destul de concentrată, sau în zona de rețele fixe de telecomunicații, unde iarăși avem un număr limitat de actori, a declarat joi Bogdan Chirițoiu, președintele autorității de concurență. "Un test important pe zona asta cred ca va fi modul cum va decurge concentrarea sau vânzarea unora dintre activele fixe ale Telekom către Orange", spune acesta, subliniind că autoritatea și-ar dori să se păstreze un grad înalt de concurență în piață, pentru ca populația să aibă în continuare servicii bune, la preturi bune.UPDATE Bogdan Chirițoiu, întrebat de HotNews.ro despre posibile îngrijorări concurențiale: "Vrem să avem mulți operatori la licitația 5G. Dacă tranzacția cu Orange va slăbi capacitatea Telekom-ului de a furniza servicii 5G, atunci aceasta poate fi un motiv de îngrijorare."
Din culisele tranzacției Orange-Telekom: Cum explică ministrul Bode de ce nu a preluat statul român controlul integral asupra operațiunilor fixe din Telekom Pentru ca statul român să devină acționar unic în Telekom România Communications (fostul Romtelecom) nu ar fi fost vorba doar de preluarea pachetului majoritar de acțiuni ale grecilor de la OTE, ci s-ar fi pus problema existenței know-how-ului managerial și operațional pe termen lung, respectiv a disponibilității pentru investițiile care trebuiau făcute, a precizat pentru HotNews.ro Lucian Bode, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor. Acesta spune că statul nu are drept de preemțiune și că prin actuala tranzacție statul român își întărește poziția alături de Orange și implicit valoarea participației.
​ANALIZA Principalele schimbări și necunoscute ale achiziției Telekom Romania (Fix) de către Orange: Clienți, prețuri, concurență și participația statului Românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) ar putea deveni de la sfârșitul anului viitor clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu clienții UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone. Tranzacția de față, supusă acordului Comisiei Europene, este mai complicată, deoarece și statul roman este acționar în Telekom, iar grecii de la OTE renunță doar la operațiunile fixe, nu și la cele mobile furnizate prin fostul Cosmote, în care Orange ar deveni acționar minoritar. Vezi în articol cum s-ar schimba piața telecom în urma acestei trazacții.
Veniturile Vodafone România au scăzut cu 2,3% până la 195,1 milioane de euro în trimestrul trei din acest an Vodafone România a înregistrat venituri din servicii în valoare de 195,1 milioane de euro în trimestrul încheiat la 30 septembrie din acest an, în scădere cu 2,3% față de același trimestru al anului anterior, a anunțat luni al doilea mare operator local de comunicații mobile. La data menționată, compania spune că avea 10.798.349 utilizatori la serviciile sale (n.a SIM-uri valabile, plus abonați la serviciile de internet fix și TV).
RCS&RDS a început să culeagă roadele preluării rețelelor și clienților a trei operatori mai mici: Veniturile au crescut cu 6,1% până la 201,6 milioane de euro Tranzacția prin care RCS&RDS a preluat dreptul de a opera rețelele de comunicații electronice aparținând companiilor Digital Cable Systems (DCS), AKTA Telecom si ATTP Telecommunications a început să se vadă în creșterea veniturilor grupului DIGI, deținut de miliardarul orădean Zoltan Teszari. Conform datelor publicate vineri pe bursă, veniturile Digi în România au crescut cu 6,1% până la peste 201,6 milioane de euro, inclusiv ca urmare a intrării în vigoare a drepturilor de operare a rețelelor preluate.
Cum vrea Guvernul PNL ca operatorii să-și monteze gratuit rețelele 5G în orașe și ce putere primește președintele asociației de proprietari. Avocatul Poporului: Ar fi încălcate drepturi din Constituție Pentru a facilita implementarea tehnologiei 5G, operatorii de comunicații vor putea folosi gratuit mobilierul stradal din orașe, precum stâlpii de iluminat public, semnele de circulație, semafoarele, panourile și stațiile de autobuz, de tramvai, metrou ori a altor mijloace de transport în comun, pentru instalarea și operarea antenelor radio, se arată într-un proiect de lege supus joi dezbaterii publice. Mai mult, pentru instalarea de antene pe blocuri, nu va mai fi nevoie de acordul adunării generale a proprietarilor ori a vreunui proprietar, ci doar de o decizie a președintelui asociației de proprietari.
OTE, despre tranzacția cu Orange în România: Divizia mobilă va fi menținută în grup și ne așteptăm să evolueze într-o entitate agilă de succes. Fostul Cosmote a pierdut 440.000 de clienți într-un an Grupul elen OTE a anunțat joi rezultatele financiare la grupul de firme Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote), amintind că a încheiat un acord de vânzare către Orange a 54% din divizia de servicii fixe Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom care furnizează servicii de internet, telefonie fixă și TV). 'Divizia de servicii mobile (Telekom Romania Mobile Communications, respectiv fostul Cosmote) va fi menținută în grup și se așteaptă să evolueze într-o entitate agilă de succes', spune OTE. În trimestrul trei din acest an, Telekom România a continuat să piardă clienți pe toate liniile de afaceri, cu excepția segmentului de servicii convergente fix-mobil, iar veniturile au fost la un nivel stabil cu cel din 2019.
5G: Justiția suedeză suspendă excluderea Huawei înainte de o decizie pe fond Un tribunal suedez a suspendat decizia de a interzice gigantul chinez al telecomunicațiilor Huawei din rețeaua telecom 5G din Suedia, în așteptarea pronunțării pe fond, ceea ce obligă autoritatea însărcinată cu licitațiile să amâne cererea de oferte care trebuia să înceapă marți, scrie AFP.
Topul celor mai bune servicii poștale asigurate de companii de stat: România, prin Poșta Română, pe locul 44 din 170 de țări Poșta Română a urcat șase poziții și ocupă poziția 44 în cel mai recent raport al Uniunii Poștale Universale (UPU) care analizează serviciile poștale asigurate de operatorii naționali poștali din 170 de țări, a anunțat marți compania. UPU clasifică serviciile poștale în funcție de fiabilitate, acoperire, relevanță și rezistență. Primele poziții în acest top sunt deținute de Elveția (Swiss Post), Austria (Austria Post) și Germania (Deutsche Post), în timp ce în Europa de Est cele mai bune servicii au fost desemnate în Polonia (locul 13). Bulgaria se află cu o poziție în fața României, pe locul 43. Vezi raportul integral în articol.
Statul român ar deveni acționar în Orange România, după finalizarea achiziției fostului Romtelecom (surse) / Bode: Interesele statului român au fost protejate așa cum trebuie "Participația statului român în Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) are importanță deosebită pentru noi și am tratat lucrurile cu foarte mare seriozitate, chiar dacă e vorba de o participație minoritară.", a declarat luni pentru HotNews.ro Lucian Bode, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor, după ce Orange a anunțat că a semnat acordul pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni la acest operator. 'După multe eșecuri răsunătoare din trecut față de care statul român a rămas pasiv, ceea ce contează acum cel mai mult e că interesele statului român vizavi de acest subiect au fost protejate așa cum trebuie", spune ministrul.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by