TELECOM
Câți români mai folosesc telefonul fix? Două din trei conexiuni de internet fix permit viteze de cel puţin 100 Mbps Utilizarea telefoniei fixe a continuat să scadă semnificativ în 2017, înregistrându-se scăderi atât în ceea ce priveşte numărul de linii de acces (-5%, până la 3,9 milioane), dar mai ales la nivelul traficului de voce (-16%, ajungând la 2,7 miliarde minute), potrivit datelor anunțate vineri de Arbitrul telecom (ANCOM). Pe de altă parte, numărul total al conexiunilor la internet fix din România a ajuns la 4,8 milioane la finalul anului 2017, înregistrând o creștere anuală de 7%, 67% dintre acestea (3,2 milioane conexiuni) având viteze de cel puțin 100 Mbps.
​EXCLUSIV Conducerea CNAS a fost avertizată de un an de zile de problemele IT care au blocat emiterea rețetelor electronice și nu a făcut nimic Conducerea CNAS a fost avertizată încă din data de 25 mai 2017, cu mai bine de 3 luni înainte de arestarea lui Marian Burcea, președintele de atunci al Casei, că vor expira două contracte majore de mentenanță - cea la bazele de date Oracle și cea la SIPE (rețeta electronică) și că trebuie demarate procedurile de achiziție, potrivit unui document obținut de HotNews.ro. Totuși, timp de un an, nu s-au făcut aceste achiziții, fapt care a blocat emiterea rețetelor electronice și a scos medicii în stradă. Oficialii CNAS spun că 'situația a apărut ca urmare a arestărilor de anul trecut și a schimbărilor dese din conducerea autorității', dar nu doar președintii sunt responsabili, ci și alți directori, precum Liliana Maria Mihai, care este în continuare director general al Casei.
Consumul mediu de internet mobil va ajunge la 17-18 GB/lună în 2023: RCS&RDS și Telekom cer autorităților să facă licitația 5G în prima parte a anului 2019 Oficialii RCS&RDS și ai Telekom Romania au transmis marți autorităților că procesul de acordare a licențelor 5G ar trebui finalizat cât mai devreme în cursul anului 2019, în contextul creșterii explozive a consumului de date și a nevoii de pregătire a rețelelor pentru noile aplicații. „În România traficul mediu este de 1 GB și ceva pe lună, în rețeaua noastră este undeva la peste 4 GB și se estimează ca va ajunge la 17-18 GB pe lună în 2023. Tehnologia 5G ne va ajuta să ținem pasul cu creșterea de trafic, dar trebuie să fim pregătiți înainte de această dată”, afirmă vicepreședintele RCS-RDS, Valentin Popoviciu.
Efectele Regulamentului UE 'Roam like at home': Traficul de date în roaming a crescut de șase ori, iar numărul de apeluri efectuate s-a triplat în 2017 Utilizatorii romani au beneficiat din plin de intrarea în vigoare a Roamingului ca Acasă în Europa, traficul de voce și date consumate în roaming înregistrand creșteri spectaculoase, a declarat marți Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM. Traficul de apeluri efectuate s-a triplat (de la 0,5 miliarde minute in 2016 la 1,5 miliarde in 2017), cel de apeluri primite a crescut cu 81% (pana la 2 miliarde minute), traficul SMS a crescut cu 58%, iar traficul de date a crescut de șase ori, ajungand la 5.811 TB în 2017, a spus Grindeanu la evenimentul Ziua Comunicațiilor.
Sorin Grindeanu: Arbitrul telecom deține o sumă considerabilă de bani și nu vreau ca prin acești bani să se facă centura la Brăila, ci să se întoarcă la industrie /Sper ca în toamnă să avem o strategie națională pentru tehnologia 5G Arbitrul telecom (ANCOM) este una dintre instituțiile care deține o sumă considerabilă de bani din industrie. Nu-mi doresc ca prin banii ANCOM să se facă centura la Brăila, ci să fie întorși în industrie. De aceea ne gândim împreună cu Ministerul Comunicațiilor la un cadru legal pentru a putea finanța cu o parte importantă din acești bani proiecte care să creasca accesibilitatea și calitatea serviciilor, a declarat marți Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, la Ziua Comunicațiilor. Tot în parteneriat cu Ministerul, Grindeanu a anunțat că se lucrează la o strategie națională pentru tehnologia 5G, care ar putea fi adoptată de Guvern în toamna acestui an.
ANALIZĂ Achiziția UPC relansează competiția După îndelungate discuții și negocieri, care ar putea continua (ar mai fi câte ceva de vândut și cumpărat), are loc o nouă tranzacție între Vodafone și Liberty Global. Nu a fost fuziune, cum se spunea acum ceva vreme și cum s-a realizat în Olanda (Vodafone și Ziggo în februarie 2016), ci doar o vânzare de active Liberty (UPC) din unele țări din Europa - România, Ungaria, Cehia și  Germania, scrie analistul telecom dr. Nicolae Oacă pe blogul său. Pentru Vodafone este continuarea unui proces început cu mulți ani în urmă cu scopul de a oferi atât comunicații mobile cât și fixe peste tot unde este prezent.
Cum s-a ajuns la sistarea transmisiei analogice a TVR1: Televiziunea publică, somată de Societatea de Radiocomunicații să-i plătească restanțe de peste 9,2 milioane de euro Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) a somat TVR, în data de 3 mai, la plata sumei de 42,6 milioane lei (peste 9,2 milioane euro), sumă care ar reprezenta contravaloarea serviciilor prestate în perioada august-decembrie 2017, plus penalități de întârziere, potrivit unui document consultat de HotNews.ro. Termenul de plata solicitat este de 15 zile de la data primirii somației. În cazul în care nu este efectuată plata în termenul de mai sus, SNR spune că va iniția procedurile judiciare în vederea recuperării creanței pe cale judecătorească.UPDATE TVR confirmă că a fost somată de SNR pentru plata unor servicii prestate în anul 2017 în valoare de peste 40,7 milioane lei, dar spune că 'aceste facturi sunt emise de SNR în afara cadrului contractual aferent anului 2017, iar aceste sume, în curs de clarificare, fac obiectul unui proces de negociere în care SRTv și SNR sunt implicate în această perioadă."
Trump spune că vrea să ajute compania chineză ZTE, grav lovită de interdiciții în SUA. Angajații ZTE jubilează ​Președintele Trump a spus, într-o postare pe Twitter, că vrea să ajute ZTE și să slaveze job-urile care s-ar pierde în China, după ce sancțiunile impuse de SUA gigantului telecom pun viitorul companiei sub semnul îndoielii. Angajații ZTE s-au bucurat la aflarea veștii și speră că Trump se va ține de cuvânt. Prin interzicerea, la jumătatea lunii mai, timp de 7 ani, a oricăror exporturi de componente americane destinate ZTE, Statele Unite ar putea să fi dat o lovitură mortală ambițiosului colos chinez cu 74.000 de angajați.
Cum au ajuns medicii să nu mai poată emite rețete electronice: CNAS dă vina pe arestările de anul trecut și pe schimbările dese ale conducerii Medicii nu mai pot emite rețete electronice de peste 10 zile, fapt care i-a determinat pe aceștia să protesteze vineri în fața sediului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) din Capitală. Contactați de HotNews.ro, oficialii CNAS au precizat că problemele IT sunt date de expirarea contractelor de mentenanță pe o componentă a SIPE (rețeta electronică) și pe o alta a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), ambele asigurate anterior de Siveco. De ce nu s-a preocupat din timp CNAS pentru asigurarea mentenanței? Oficialii CNAS spun că 'situația a apărut ca urmare a arestărilor de anul trecut și a schimbărilor dese din conducerea autorității'. Oficialii Siveco spun că este o problemă veche de hard, pentru care este nevoie de mentenanță zilnică.
Grupul Neogen, controlat de Călin Fusu, a preluat aproape 27% din acțiunile portalului de informații financiare Conso.ro/Surse: Portalul a fost evaluat la un milion de euro Grupul Neogen, controlat de antreprenorul local Călin Fusu, a preluat aproape 27% din acțiunile portalului de comparații și informaţii financiare Conso.ro, antreprenorul devenind și administratorul Conso Media Group, firma care deține portalul. Mai exact, Neogen a preluat 26,37% din acțiuni prin achiziție directă și o majorare de capital de aproape 190.000 de euro, conform datelor din Monitorul Oficial. Potrivit surselor HotNews.ro, evaluarea făcută la achiziție pentru întreaga firmă a fost de un milion de euro.
IT-știi și asigurătorii pot răsufla ușurați: Camera Deputaților a corectat proiectul lui Carmen Dan și al lui Șerban Nicolae care interzicea operatorilor privați prelucrarea automatizata a datelor privind sănătatea "Prelucrarea datelor genetice, biometrice sau a datelor privind sănătatea, în scopul realizării unui proces decizional automatizat sau pentru crearea de profiluri, este permisă cu consimţământul explicit al persoanei vizate sau dacă prelucrarea este efectuată în temeiul unor dispoziţii legale exprese, cu instituirea unor măsuri corespunzătoare.". Aceasta este forma adoptată miercuri de Plenul Camerei Deputaților a controversatului proiect de lege inițiat de Carmen Dan și Șerban Nicolae care interzicea operatorilor privați prelucrarea automatizata a datelor privind sănătatea.Juristul Bogdan Manolea semnalează o nouă problemă: Pe lângă faptul că amenda maximă pe care o pot lua autoritățile publice este de 200.000 de lei (față de 20 milioane de euro pentru privați), acestea vor fi amendate doar dacă nu vor implementa un plan de remediere într-un interval de 60-180 de zile.
Arbitrul telecom: Decizia TVR de a opri distribuția TV analogică este legală / SNR a fost amendată recent cu 85.000 de lei pentru că nu și-a respectat obligațiile de acoperire cu televiziune digitală 'Continuarea emisiei pe cale radio terestră a serviciilor publice de televiziune în sistem analogic se face în baza unui acord tehnic eliberat de ANCOM, valabil până la 31 decembrie 2019, care nu obligă Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) să transmită analogic până la expirarea acestuia', au precizat oficialii arbitrului telecom, la solicitarea HotNews.ro. 'Din acest punct de vedere, Societatea Română de Televiziune, în calitate de furnizor de conținut, poate decide, conform Legii nr. 41/1994 (..) prin consiliul de administrație, concepţia de dezvoltare a societăţii.', spune ANCOM, care subliniază că a amendat recent SNR cu 85.000 de lei pentru că nu și-a respectat obligațiile de acoperire cu televiziune digitală terestră la nivel național.
5G - o șansă pentru o Românie digitală, inteligentă Anul 2018 ar trebui să fie unul deosebit pentru lansarea tehnologiei 5G în Europa, de vreme ce Comsia Europeană a cerut țărilor membre (Un plan de acțiune privind 5G in Europa, COM(2016) 588 final) să lanseze în acest an rețele experimentale 5G, ușurând, astfel, calea spre lansarea comercială a serviciilor bazate pe această tehnologie în anul 2020, scrie Nicolae Oacă pe blogul său.
Scandal în Parlament cu cererea de reexaminare a legii privind numirea conducerii arbitrului telecom: Președinția și Guvernul rămân în afara procedurii Președinția și Guvernul rămân în afara procedurii numirii conducerii ANCOM, autoritatea care reglementează piața de 4 miliarde de euro a comunicațiilor, potrivit votului dat miercuri de Plenul Camerei Deputaților asupra cererii de reexaminare făcută de președintele Iohannis la proiectul de lege privind numirea conducerii ANCOM. Deputații au adoptat cu amendamente această cerere, printr-o procedură catalogată ca 'abuzivă și de o viteză nemaivăzută' de către PNL și USR, ignorând principala observație a lui Iohannis: monopolizarea de către Parlament a tuturor atribuțiilor legate de propunerea, numirea și demiterea conducerii ANCOM, fapt care ar încălca Directivele UE.
Vodafone nu cumpără și operațiunile TV prin satelit ale UPC: Compania de cablu TV a pierdut 9.400 de clienți la televiziunea prin satelit în primele trei luni din 2018 Vodafone a anuntat miercuri ca achizitia UPC Romania nu va include operatiunile de televiziune prin satelit, Focus Sat. Datele financiare anuntate astazi de UPC arata ca numarul total al clientilor a scazut la 1.338.000 de abonati in primele trei luni din acest an fata de sfarsitul anului trecut, din cauza pierderii a 9.400 de abonati la televiziunea prin satelit si a 5.800 de abonati la cablu TV analogic. Pe de alta parte, raportat la acelasi trimestru din 2017, cifrele arata cresteri ale numarului de abonamente, clienti si a veniturilor pentru UPC in primele trei luni din acest an.
UPC România va fi preluată de Vodafone, care cumpără operațiunile Liberty Global din mai multe piețe Grupul britanic Vodafone a confirmat că va prelua rețelele de cablu ale Liberty Global din mai multe țări europene, inclusiv România. Practic, Vodafone va prelua operatorul UPC România și tranzacția include operațiunile Liberty Global din patru țări și este în valoare de 23 miliarde dolari. Informația a apărut în Wall Street Journal și a fost confirmată de UPC și Vodafone. 'Entitatea formată în urma achiziției va permite clienților Vodafone și UPC România să aibă acces la oferte convergente de servicii mobile, de internet în bandă largă și TV, precum și la servicii dedicate persoanelor juridice. Tranzacția nu va include operațiunile UPC România de televiziune prin satelit, Focus Sat.', spune Vodafone România.Compania creată va furniza servicii TV interactive, de internet în bandă largă și de telefonie fixă, precum și servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane de clienți mobili ai Vodafone România și pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC România. Compania astfel creată va avea o cotă totală de piață de 25% după veniturile totale.
Cum explică TVR de ce a oprit distribuția TV analogică: Românii din mediul rural pot recepționa gratis, prin satelit, programele TV în format digital "Decizia TVR de a opri, de la 1 mai, distribuția analogică a programelor TV este legală, iar populația din mediul rural poate în continuare să urmărească gratis programele TVR recepționate prin satelit sau, din satelit, în cadrul pachetelor de bază de la orice operator DTH sau, dacă există acoperire, prin cablu", a declarat pentru HotNews.ro Horia Cazan, directorul departamentul tehnic din TVR. Pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de emisia analogică, SNR pretinde 2,3 milioane de lei pe lună, precizează acesta, subliind că, pentru SRTv, continuarea transmisiei analogice nu justifică alocarea fondurilor cu respectarea principiilor eficientei și economicității cheltuirii resurselor.
EXCLUSIV Românii fără acces la televiziune digitală nu mai pot recepționa TVR1 de la 1 mai 2018 Conducerea TVR a solicitat în data de 26 aprilie Societății Nationale de Radiocomunicatii (SNR), care transmite posturile publice de radio si TV, să sisteze distribuția analogică a programelor televiziunii publice, de la 1 mai 2018, în contextul eșecului negocierilor privind contractul de prestări servicii aferent anului 2018, potrivit unui document obținut de HotNews.ro. Oficialii SNR spun că au luat act de notificare și au oprit distribuția TVR1, acuzând că decizia televiziunii publice ar îngradi dreptul la informare al cetățeanului, prevăzut în Constituție. Decizia afectează populația din zonele rurale sau izolate, care nu are echipamente pentru recepția gratuită a televiziunii digitale terestre. Nu știm precis câți oameni sunt afectați, în condițiile în care datele arată că ar fi 150.000 de gospodării care recepționează TVR prin rețele terestre analogice și digitale, fără să existe o separație clară.
Liviu Dragnea: Noi nu dorim ca Poșta Română să fie privatizată / Șeful PSD susține că Fondul Proprietatea ar fi pus condiția privatizării Poștei pentru a participa la capitalizarea acesteia "Chiar dacă undeva sau cineva intenționează ca Poșta Română să nu-și revină și să poată fi privatizată pe un preț mic, noi nu dorim ca Poșta Română să fie privatizată, vrem să fie recapitalizată, să redevină o companie de succes, o companie simbol și să rămână cu capitalul românesc majoritar de stat, așa cum este acum.", a declarat luni presedintele PSD, Liviu Dragnea. Șeful PSD a mai spus că 'Fondul Proprietatea (FP), care este acționar cu 25% la Poșta Română, s-a opus, și se opune în continuare (n.a procesului de recapitalizare), într-un final punând condiția privatizării Poștei Române pentru a participa la acest proces de majorare a capitalului social, decizie cu care nu a fost de acord niciun Guvern de până acum și nu suntem de acord nici noi.'
Președintele Iohannis a trimis la reexaminare legea care modifica procedura numirii și demiterii conducerii arbitrului telecom:'Observăm că întreaga putere executivă este eliminată din cadrul procedurii, ceea ce determină un dezechilibru între puterile statului' Președintele Iohannis a trimis azi Parlamentului, spre reexaminare, legea care modifica procedura numirii și demiterii conducerii arbitrului telecom (ANCOM), autoritatea care reglementeaza piața de peste 4 miliarde euro a comunicațiilor. 'Observăm că întreaga putere executivă (atât Guvernul, cât şi Președintele României) este eliminată din cadrul procedurii de numire a conducerii ANCOM, ceea ce determină un dezechilibru între puterile statului în ceea ce privește atribuțiile legate de propunerea, numirea și controlul care vizează o autoritate administrativă autonomă precum ANCOM.', se arată in cererea de reexaminare.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version