TELECOM
Poșta a început să-și anunțe clienții prin SMS când le vin coletele din China. Motivul: Foarte multe comenzi făcute de români Poșta Română a anunțat joi că a întrodus un nou servciu de alertă prin SMS pentru trimiterile simple sosite din China. Clienții sunt anunțați, printr-un mesaj primit pe telefonul mobil, despre data și ora livrării coletelor în subunitățile poștale. Întrebati de HotNews.ro de ce au introdus acest serviciu, oficialii Poștei au precizat că trimiterile din China reprezintă 40% din totalul traficului internațional derulat de operatorul național de servicii poștale.
Încă un site blocat pentru informații false despre evoluția COVID-19: Un blog care ar fi promovat conspirații despre noul coronavirus, vaccinuri și tehnologia 5G Autoritățile au decis miercuri, 6 mai, blocarea accesului la internet către blogul danielvla.wordpress.com, după ce o analiză a Grupului de Comunicare Strategică (GCS) a constatat că pe site ar fi promovate în mod constant informații false cu privire la evoluția COVID-19. Printre exemplele date este postarea: NU VĂ VACCINAȚI CU NICI UN CHIP! Din 2005 pregăteau… Un vaccin provocat de un virus respirator, care (zic ei) SĂ INHIBE GENA RESPONSABILĂ CU CREDINȚA ÎN DUMNEZEU, care induce ipoteza unei conspirații cu privire la noul coronavirus.
Ce se schimbă după 15 mai: 85% dintre cei peste 3600 de angajați Orange lucrează în prezent de acasă, dar revenirea la birou se va face gradual, pe mai multe luni Starea de urgență se încheie joi, 14 mai, dar asta nu înseamnă că mii de angajați vor veni la muncă imediat, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Orange, cel mai mare operator local de comunicații mobile, cu peste 3600 de angajați, a transmis la solicitarea HotNews.ro care este planul de revenire la birouri a angajaților și măsurile de protecție care se vor lua. 85% dintre angajați au lucrat până acum de acasă, iar revenirea la birouri nu se va face brusc, ci gradual pe parcursul mai multor luni și cu măsuri de protecție. Vezi în articol ce spune Orange despre schimbările care vor avea loc după încheierea stării de urgență.
Grupul DIGI donează către mai multe spitale din țară echipamente medicale de peste 1,6 milioane de euro și un laborator de testare RealTimePCR Grupul DIGI/RCS&RDS a anunțat miercuri că va dona către Ministerul Sănătății și municipalitățile din București, Brașov, Constanța, Craiova, Oradea și Timișoara, 60 de kituri pentru ventilare mecanică, indispensabile în tratamentul cazurilor critice de COVID-19, aflate la terapie intensivă. Acestea includ ventilatoare, infuzomate, injectomate, monitoare, ecografe, paturi. Echipamentele, în valoare de peste 1,6 milioane euro, au fost cumpărate de companie direct de la producătorul MinRay și vor ajunge în România în etape, pe parcursul lunilor mai și iunie 2020.
Accesul la site-ul justitiarul.ro a fost blocat din nou pentru informații false: Jurnalistul Marius Albin Marinescu a repostat informații pe care s-a angajat că le va elimina - acuză autoritățile Accesul la site-ul justitiarul.ro a fost blocat din nou de autorități printr-o decizie luată în data de 30 aprilie, după ce site-ul fusese deblocat parțial în 29 aprilie, la cererea ministrului de Interne, Marcel Vela, condiția fiind să fie șterse informațiile false. Grupul de Comunicare Strategică (GCS) arată acum că pe site au fost păstrate și postate informații false referitoare la COVID-19. Pe lângă noi articole de tip fake news, GCS arată că jurnalistul Marius Albin Marinescu a repostat pe site unul dintre articolele care a atras închiderea inițială a site-ului, promovând aceleași informații pe care s-a angajat că le va elimina.
După ce a fost blocat site-ul ortodoxinfo.ro, s-a deschis ortodox.info.ro: Autoritățile au decis și blocarea acestui site, care ar continua dezinformările și conspirațiile pe tema COVID-19 Autoritățile au decis marți, 5 mai, blocarea accesului utilizatorilor la conținutul site-ului ortodox.info.ro, prin care 'este continuată campania de dezinformare privind COVID-19 începută pe site-ul la care accesul a fost deja blocat, respectiv ortodoxinfo.ro'. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică noul site continuă seria de articole din categoria teoriei conspiraţiei, cu titluri alarmiste și informații false. Un exemplu este articolul: 'Nu vă fie frică de amenzi, sunt ilegale. Sunt doar pentru intimidare!, în care populația este încurajată să circule fără declarația pe proprie răspundere și este lansată ipoteza implementării pe ascuns a tehnologiei 5G.
Schimbare în conducerea CERT-RO: Dan Cîmpean a fost numit director general în locul lui Cătălin Aramă Dan Cîmpean a fost numit în funcţia de director general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO, printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban, informează Agerpres. Decizia premierului, luată săptămâna trecută, în data de 30 aprilie, a fost publicată luni în Monitorul Oficial.
Cum explică STS preluarea în dezvoltare și administrare a portalului IMM Invest, o soluție care a aparținut inițial unei firme private Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a precizat luni pentru HotNews.ro că "nu au existat condiții contractuale sau comerciale cu operatori economici", pentru preluarea în administrare, dezvoltare și găzduire web a portalului programului de creditare IMM Invest, "având în vedere că dezvoltarea s-a realizat pe o nouă platformă, diferită de cea dezvoltată inițial". Noul portal a fost dezvoltat de STS, iar securitatea cibernetică a site-ului a fost testată împreună cu SRI. Amintim că portalul inițial, care a picat chiar în ziua lansării, a fost pus la dispoziție gratuit, pe perioada stării de urgență, de firma S&T România.
Efectele pandemiei COVID-19 în rețeaua Orange România: Consumul de internet a crescut cu 39%, acoperirea 5G a fost extinsă, dar veniturile companiei au scăzut Orange România a anunțat joi că în primul trimestru din acest an a înregistrat o cifră de afaceri de 256,4 milioane de euro, în scădere cu 2,9% față de perioada similară a anului trecut, 'pe fondul vânzărilor moderate de echipamente, scădere mai pronunțată în luna martie, în contextul crizei generate de epidemia COVID-19'. Pe de altă parte, consumul de date mobile a crescut cu 39%, iar rețeaua 5G a fost extinsă în Brașov și Poiana Brașov, pe lângă alte 5 orașe unde era deja prezentă.
Un site blocat pentru știri false, redeschis la cererea lui Vela, cu condiția să fie șterse informațiile false Un site închis de autorități pentru știri false va fi redeschis la cererea ministrului de Interne, Marcel Vela, condiția fiind să fie șterse informațiile false.
Nokia semnează un contract de aproape un miliard de dolari cu Airtel și pune bazele rețelei 5G în India Producătorul finlandez de echipamente telecom Nokia a anunțat marți că a semnat un contract multianual cu Airtel, unul dintre cei mai mari operatori indieni de telefonie mobilă, punând astfel bazele dezvoltării rețelei 5G în această țară, scrie AFP.
STS a preluat dezvoltarea, administrarea și găzduirea site-ului IMM Invest: Este permisă accesarea simultană a unui număr ridicat de utilizatori Site-ul programului de creditare IMM Invest, imminvest.ro, a fost preluat pentru dezvoltare, administrare și găzduire de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), potrivit unui comunicat remis marți HotNews.ro. STS spune că decizia a fost luată în urma analizei realizate împreună cu reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și că site-ul a fost reproiectat pentru a permite accesarea simultană a unui număr ridicat de utilizatori. Până la ora aceasta (11:50) sunt peste 8.400 de solicitări în platformă. Platforma inițială imminvest.ro a fost creată de S&T România.
STS a încheiat, fără licitație, un contract de peste 6,5 milioane de lei cu Orange pentru creșterea capacității sistemului propriu de videoconferințe Seviciul de Telecomunicații Speciale a încheiat luna trecută cu Orange un contract de peste 6,5 milioane de lei (fără TVA) pentru furnizarea de echipamente hardware și software necesare creșterii capacității de procesare a apelurilor video și a numărului de utilizatori care se pot înregistra în platforma sa de videoconferințe, potrivit unui anunț publicat marți în Sistemul electronic de achiziții publice. Contractul a fost atribuit prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de licitație. Vezi în articol care a fost motivul alegerii acestei proceduri.
Controale la operatorii de comunicații electronice în primul trimestru din acest an: Au fost aplicate 60 de amenzi în valoare de 351.500 de lei Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a anunțat luni că în primul trimestru din acest an a efectuat 739 de controale pe piața de comunicații electronice și a echipamentelor radio, precum și la furnizorii de servicii poștale. În urma neregulilor constatate, ANCOM a transmis 27 notificări și a aplicat 105 avertismente şi 60 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 351.500 de lei, sumă ce se constituie venit la bugetul de stat.
Alte două site-uri web blocate pentru informații false despre COVID-19: Pandemia ar fi fost creată artificial pentru a legaliza abuziv vaccinarea sau pentru instalarea echipamentelor 5G - susțineau acestea Autoritățile au decis blocarea accesului din internet la site-urile romania-veche.ro și justitiarul.ro din cauza informațiilor false pe tema pandemiei de coronavirus. Potrivit analizei Grupului de Comunicare Strategică, informațiile de pe romania-veche.ro nu erau susținute de argumente științifice, iar pandemia era prezentată ca fiind „o conspirație prin care se încearcă introducerea de cip-uri în organismul uman prin intermediul vaccinurilor”. Se susținea și că ar fi o legătură între coronavirus și comunicațiile 5G. Celălalt site, justitiarul.ro, promova ideea că pandemia ar fi fost creată artificial pentru a “legaliza abuziv vaccinarea”.
Autoritățile au blocat accesul la un site web cu declarații complet false atribuite președintelui României/Exemplu: Klaus Iohannis - fiecare român va primi 50 de euro de Paști Accesul prin internet la site-ul bn-news-romania.info a fost blocat de către autorități, după ce o analiză a Grupului de Comunicare strategică a arătat că "site-ul prezintă informații vădit false cu privire la poziții exprimate de oficiali români, precum cele ale Președintelui României". În decizia transmisă de ANCOM furnizorilor de internet, document consultat de HotNews.ro, este dat ca exemplu următorul articol cu declarații complet false atribuite președintelui: 'Klaus Iohannis - fiecare român va primi 50 de euro de Paști. Am decis să ajutăm oamenii pe timp de carantină'.
ANCOM: Consumul de internet este în creștere în contextul stării de urgență La mijlocul lunii aprilie, creşterile traficului de internet și de voce înregistrează o tendinţă de stabilizare, în cazul traficului de internet fiind de aproximativ 28% în rețelele fixe și 4% în rețelele mobile, în timp ce traficul de voce a înregistrat creșteri medii de circa 10% în rețelele mobile și 6% în rețelele fixe, comparativ cu sfârșitul lunii februarie 2020, arată noi date anunțate joi de Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM).
Guvernul dă înapoi în privința aplicației STS de supraveghere a persoanelor în carantină: Vom vedea dacă mai este necesar. Dacă va exista, se va folosi doar cu acordul expres al cetățenilor Premierul Ludovic Orban a declarat joi că "există o dezbatere foarte serioasă în societatea românească privitoare la utilizarea de aplicații și dacă vor exista, acestea nu vor fi folosite decât cu acordul expres al cetățeanului". Mai mult, acesta a spus că se analizează 'dacă va mai fi necesar' (n.a să se facă o astfel de aplicație), ținând cont că se apropie sfârșitul prelungirii stării de urgență. Orban a spus acestea întrebat în ce stadiu este aplicația STS de monitorizare a persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină, aplicație anunțată de premier luna trecută.
Premierul Orban, despre problemele cu site-ul IMM Invest: Va fi operațional cât de curând. Toate firmele care se vor califica vor beneficia de facilitățile prevăzute Premierul Ludovic Orban a declarat joi că site-ul pentru credite cu dobândă subvenționată, www.imminvest.ro, va fi operațional cât de curând posibil, după ce site-ul a devenit inaccesibil în urmă cu o săptâmână, chiar în ziua lansării. "În urma problemelor care au apărut, se construiește o aplicație care să fie bine certificată și 100% funcțională. Că va fi vineri, luni sau marți (n.a funcțională) nu pot să vă spun acum. Acest lucru îl va anunța ministrul Finantelor când va fi 100% convins, și cu sprijinul partenerilor care colaborează la acest proiect, că platforma este funcțională. ", a spus Orban.
Ce se mai întâmplă cu licitația Poliției Române pentru crearea unui sistem IT de recunoaștere facială: 5 oferte sunt încă analizate, iar o licitație conexă a fost anulată Poliția Română nu a stabilit încă un câștigător al licitației demarate la sfârșitul lunii august 2019 pentru dezvoltarea unui sistem IT de recunoaștere facială, tehnologie în curs de maturizare care ridică temeri cu privire la modul abuziv în care ar putea fi folosită. Poliția a primit 5 oferte de la mai multe firme care ar vrea să dezvolte acest sistem, termenul de deliberare a fost 25 martie 2020, dar câștigătorul licitației nu a fost anunțat încă. În plus, o licitație conexă, pentru achiziția unei soluții informatice care să prelucreze imaginile din cadrul acestui proiect, tocmai a fost anulată pe motiv că s-au primit numai oferte inacceptabile sau neconforme. Vezi în articol ce firme ar vrea să dezvolte sistemul IT de recunoaștere facială al Poliției

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by