TELECOM
​Val de observații la indigo la proiectul care transpune în lege Memorandumul 5G cu SUA: Peste 250 de mesaje, multe copy-paste, se opun blocării chinezilor de la Huawei Peste 250 de mesaje au primit într-o singură zi autoritățile la proiectul care transpune în lege Memorandumul 5G cu SUA, un act al cărui scop ar fi eliminarea chinezilor de la Huawei din viitoarele rețele 5G din țara noastră. Majoritatea mesajelor, publicate ad literam, au conținut similar ori sunt scrise cu Google Translate, deși apar transmise de utilizatori diferiți cei mai mulți cu nume românești și toate se opun posibilei blocări a Huawei ori cer prelungirea dezbaterii pe marginea proiectului de lege cu cel puțin 45-60 de zile.
Ambasada Chinei în România se opune excluderii unor companii în domeniul 5G în lipsa unor motive bazate pe tehnologie și standarde: Faptele și știința ar trebui să fie criteriile de bază în securitatea rețelelor 5G Ambasada Chinei în România a anunțat duminică faptul că se opune excluderii unor companii în domeniul 5G în lipsa unor motive bazate pe fapte, tehnologie și standarde, acuzând SUA că pune presiune politică pentru a suprima Huawei în domeniul 5G în lipsa unor dovezi clare privind acuzațiile de spionaj. Ambasada Chinei speră că România își va formula în mod independent și obiectiv propriile politici și legi 5G, fără a discrimina companiile chineze. Precizările vin în contextul în care Guvernul României vrea să transpună în lege Memorandumul 5G cu SUA.
Viteza medie de transfer date prin internet fix și mobil, în creștere la nivel național: Cât de repede merge internetul în marile rețele telecom Românii au experimentat anul trecut viteze medii de download la nivel național de 148,95 Mbps pentru internetul fix și 24,79 Mbps pentru internetul mobil, în creștere față de anii precedenți, arată datele oficiale comunicate vineri de Arbitrul telecom (ANCOM) pe baza testelor făcute de utilizatori în Netograf.ro, platforma oficială de testare a calității serviciilor de internet.
​EXCLUSIV Acord de principiu semnat între Orange și statul român pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom: Statul va deține 20% din acțiunile noii entități (surse) Orange, cel mai mare operator local de comunicații mobile, a semnat un acord de principiu cu statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor, pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom România și crearea unei noi entități în care statul român va deține 20% din acțiuni, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate procesului. Un Memorandum privind semnarea acestui acord de principiu ar fi fost prezentat și săptămâna trecută în ședința de Guvern, potrivit surselor HotNews.ro.
Slovenia, a șasea țară din Europa de Est, care semnează un Memorandum privind securitatea rețelelor 5G cu SUA Secretarul de stat american Mike Pompeo şi ministrul de externe sloven Anze Logar au semnat joi, în oraşul sloven Bled, o declaraţie ''despre securitatea reţelei 5G'' pentru protejarea spaţiului cibernetic local, în special contra influenţei Chinei, fără însă ca aceasta să fie menţionată explicit, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. Pe fondul amenințării Rusiei, Slovenia este a șasea țară din Europa de Est care semnează o astfel de înțelegere cu SUA, după România, Polonia, Republica Cehă, Letonia și Estonia.
Cum au evoluat afacerile DIGI pe fondul restricțiilor COVID-19 impuse în România, Ungaria, Spania și Italia: Traficul de date în retelele fixe a crescut cu 30% Veniturile DIGI în România au fost 187,8 milioane euro în trimestrul încheiat la 30 iunie 2020, în creștere usoară cu 0,6% față de trimestrul similar din anul anterior. În România, s-a constatat în continuare o creștere a utilizării serviciilor de date fixe și televiziune prin cablu în randul clienților rezidențiali. Aceasta s-a reflectat și într-o creștere a traficului de date în retelele fixe de aprox. 30% și în rețelele mobile cu aprox. 5%. Vezi în articol cum au evoluat afacerile DIGI în urma restricțiilor generate de pandemia de COVID-19 în România, Ungaria, Spania și Italia.
Licitație de peste 5,3 milioane de lei: Controversata Academie SRI vrea să dezvolte un centru de inovare în domeniul intelligence-ului și securității Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul“ a Serviciului Român de Informații (SRI), controversată pentru scandalurile privind zeci de doctorate obținute prin plagiat, vrea să creeze un centru de inovare în domeniul intelligence-ului și securității, contract cu o valoare estimată la peste 5,3 milioane lei (fără TVA), potrivit unui anunț de licitație publicat miercuri în Sistemul Electronic de achiziții Publice (SEAP).
Nemulțumirile Huawei la proiectul de lege care transpune Memorandumul 5G cu SUA: Protejarea rețelelor nu este responsabilitatea politicienilor, ci a inginerilor / Eliminarea noastră va duce la pierderi de 9,2 miliarde euro pentru economia României Chinezii de la Huawei consideră că ar îndeplini toate condițiile menționate în proiectul de lege care transpune Memorandumul 5G cu SUA pentru a participa la construcția viitoarelor rețele 5G din România. Grupul neagă că s-ar afla sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent, ori că ar avea probleme cu transparența acționariatului. Temerile chinezilor țin de posibilitatea unei decizii strict politice, fără dovezi asupra acuzațiilor și fără evaluări tehnice. Perioada de consultare publică este prea scurtă și procedura autorizării producătorilor 5G nu este clar descrisă, o lipsă importantă, a atenționat miercuri George Zhang, șeful Huawei România.
Războiul 5G SUA-China a divizat Europa: De ce România se 'grăbește încet' pentru a elimina accesul chinezilor din viitoarele rețele 5G România a fost prima țară din lume care, în plin război comercial între SUA și China, a semnat un Memorandum 5G cu SUA, un act al cărui scop ar fi eliminarea folosirii echipamentelor chinezilor de la Huawei, acuzați că ar permite spionajul Chinei asupra informațiilor din rețelele IT occidentale. Pe de altă parte, România a fost printre primele țări din UE care a lansat servicii 5G chiar cu echipamente Huawei. A trecut un an, licitața 5G a fost amânată de 2 ori, și abia acum Guvernul a demarat transpunerea în lege a Memorandumului cu SUA. Vezi în articol ce implicații și costuri ar putea avea acest act și cum s-au poziționat alte țări din UE față de China și SUA
Cum îi răspunde Huawei ministrului Virgil Popescu, după ce acesta a spus că nu dorește 5G cu grupul chinez Huawei România nu dorește să fie implicată în nici o dezbatere cu tentă politică sau de influențe străine, se arată într-un mesaj transmis de către Huawei, în urma unor declarații făcute de Virgil Popescu, ministrul economiei, în cadrul unui interviu acordat HotNews.ro. Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, a spus că rețelele 5G ar trebui realizate cu parteneri euro-atlantici, nu cu Huawei. Vezi ce a mai transmis compania chineză.
​RCS&RDS a primit acordul Consiliului Concurenței pentru preluarea Akta Consilului Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care RCS&RDS / Digi a preluat în luna decembrie a anului trecut grupul AKTA şi un alt jucător afiliat mai mic, pentru aproape 77 mil. euro, scrie Mediafax. “Condiţia suspensivă a aprobării concentrării economice de către Consiliul Concurenţei a fost îndeplinită, decizia de neobiecţiune fiind însă condiţionată de respectarea de către RCS&RDS a angajamentelor asumate şi acceptate de către autoritatea de concurenţă. Angajamentele au fost oferite de RCS&RDS pentru a înlătura anumite îngrijorări concurenţiale ridicate de către Consiliul Concurenţei privind concentrarea şi au, în principal, două dimensiuni,respectiv relaţia RCS&RDS cu clienţii preluaţi potrivit contractelor şi relaţia RCS&RDS cu furnizorii de canale TV”, transmit reprezentanţii RCS&RDS într-un anunţ pe bursă.
VIDEO Virgil Popescu: Îmi doresc ca 5G să-l facem cu un partener euro-atlantic, nu cu Huawei Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, consideră că rețelele 5G ar trebui realizate cu parteneri euro-atlantici, nu cu cei chinezi. "Îmi doresc ca și partea de 5G să fie tot cu un partener euro-atlantic, nu îmi doresc 5G cu Huawei, iar 5G fără partea de telecomunicații nu se poate", a declarat Virgil Popescu într-un interviu pentru HotNews.ro, făcând referire la decizia luată de statul român de a renunța la partenerii chinezi în cazul proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, în favoarea unor potențiali parteneri euro-atlantici. Întrebat despre posibilitatea ca Nuclearelectrica să participe la procesul de achiziție a Telekom, ministrul a spus că reprezentanții companiei nu au discutat cu el acest lucru.
Securitatea rețelelor 5G în UE: Mai multe țări vor aplica restricții față de producătorii cu grad ridicat de risc la adresa securității naționale Statele membre UE au publicat vineri un raport privind progresele înregistrate în aplicarea setului comun de instrumente de securitate cibernetică a viitoarelor rețele 5G. Măsurile vizând restricționarea participării furnizorilor în funcție de profilul lor de risc sunt deja în vigoare în câteva state membre și se află într-un stadiu avansat de pregătire în multe alte state membre. Vezi în articol ce restricții au decis că vor impune Estonia și Franța.
Veniturile Vodafone au scăzut în trimestrul încheiat la 30 iunie 2020, dar compania susține că performanțele sunt bune în ciuda contextului dificil generat de pandemia de COVID-19 Veniturile din servicii ale Vodafone România, al doilea mare operator local de comunicații mobile, au fost în valoare de 189,7 milioane de euro în trimestrul încheiat la 30 iunie 2020, în scădere cu 1,2% față de trimestrul similar din anul anterior, dar compania a precizat vineri că "performanțele sunt bune, în ciuda contextului dificil" generat de pandemia de COVID-19.
Semnal de alarmă privind licitația 5G: Ce măsuri urgente ar trebui luate de Guvern pentru ca sutele de milioane de euro să intre la buget în acest an Amânată deja de două ori, licitația pentru spectrul radio în care să fie furnizată noua tehnologie 5G riscă să nu aibă loc în acest an, dacă Guvernul nu va lua rapid măsuri, a atenționat marți Eduard Lovin, vicepreședinte al autorității de reglementare în comunicații. Potrivit acestuia, pentru ca licitația să se desfășoare până la sfârșitul acestui an este obligatoriu ca până cel târziu în luna septembrie să fie adoptate și publicate în Monitorul Oficial atât legislația primară pentru transpunerea Memorandumului 5G încheiat de România cu SUA și măsurile UE de securitate cibernetică, precum și un HG cu prețurile de pornire în licitație și calendarul plăților.
Grupul Vodafone vrea ca rețelele sale din Europa să fie alimentate integral cu energie din surse regenerabile până la sfârșitul lunii iulie 2021 Rețelele Vodafone din 11 țări din Europa, inclusiv România, vor opera utilizând doar energie eoliană, solară sau hidroenergie până la finalul lunii iulie 2021, a anunțat vineri grupul. Compania a devansat astfel cu 3 ani acest obiectiv anunțat anterior pentru începutul anului 2025. În România, operatorul a anunțat deja, în februarie 2020, achiziționarea în proporție de 100% de energie verde pentru derularea operațiunilor sale, ca urmare a renegocierii contractelor cu furnizorii de energie, începând din 2020.
Un nou serviciu public electronic în Ghișeul.ro: Operatorii de transport pot plăti online certificatele digitale Autoritatea pentru Digitalizarea României a anunțat joi, 16 iulie, introducerea unei noi facilități de plata online cu cardul în platforma Ghișeul.ro. Mai exact, operatorii de transport pot plăti online certificatele digitale. Vezi în articol ghidul în 7 pași prin care poți face plata pe internet.
Problemele persistă și miercuri în rețeaua Raiffeisen: Nu se pot face retrageri de bani din anumite bancomate, iar unii internauți acuză că nu li s-au returnat încă banii în cont Problemele cu serviciile Raiffeisen continuă și miercuri, 15 iulie, mai mulți cititori HotNews.ro reclamând faptul că nu au putut retrage bani din anumite bancomate ale băncii. La sediul Raiffeisen de pe Calea Victoriei sunt două ATM-uri. Dacă cel din interior mergea, la cel din afara unității nu se puteau retrage bani, fiind afișat mesajul: "This function is temporarily inaccesible". Aceeași situație a fost semnalată de un alt cititor la un sediu Raiffeisen din zona Gării de Nord. În plus, pe pagina de Facebook a băncii, unii internauții reclamă că nu li s-au returnat nici acum sumele blocate.UPDATE (12:50) Raiffeisen Bank pentru HotNews.ro: "În acest moment, tranzacțiile cu cardurile de debit funcționează normal. A fost o instabilitate (întreruperi de funcționare de scurtă durată) generate de o actualizare a sistemelor informatice, nu este o problemă de funcționalitate a terminalelor (ATM, POS, MFM sau aplicație online)." Vezi în articol ce spune banca despre sumele blocate.
Huawei: Casa Albă salută „un consens internațional în creștere” / Marea Britanie renunță la echipamentele chinezilor ​​Casa Albă a salutat marți apariția unui „consens internațional” în ceea ce privește Huawei, după decizia Regatului Unit de a înlocui din rețeaua 5G echipamentele produse de gigantul chinez, potrivit AFP.Telecom Italia exclude Huawei de la licitația pentru rețeaua 5G din Italia și Brazilia / Chinezii, tot mai departe de piața occidentală
Plângeri în creștere la ANCOM, în prima jumătate din acest an: 15% din cele peste 2.400 de reclamații au vizat știri false despre COVID-19 Peste 360 de reclamații privind știri false despre pandemia de COVID-19 au fost transmise către autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) în primele șase luni din acest an, în contextul atribuțiilor pe care le-a avut instituția condusă de Sorin Grindeanu pe perioada stării de urgență. Practic, după analiza Grupului de Comunicare Strategică și la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), președintele ANCOM emitea o decizie prin care obliga furnizorii de internet să blocheze site-urile acuzate că ar răspândi dezinformări și fake news despre coronavirus.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by