TELECOM
Ordonanța care permite instituțiilor civile să facă achiziții IT în regim militar: Observațiile Ministerului Justiției privind nevoia unor avize de la CSAT și CSM nu au fost luate în considerare Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) nu s-au aflat printre instituțiile avizatoare ale proiectului de ordonanță de urgență (OUG) cu impact asupra achizițiilor publice, a precizat luni pentru HotNews.ro Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), inițiatoarea acestui act normativ. Nevoia acestor avize pentru evitarea unor posibile vicii de neconstituționalitate a fost mențiunea făcută de Ministerul Justiției în avizul favorabil dat la acest OUG, dar legea permite inițatorului unui act normativ să nu-și însușească aceste observații. Vezi în articol cum și-a permis ANAP să nu-și însușească observațiile Ministerului Justiției
Cum s-a stins scandalul cu mentenanța sistemului IT de la APIA: Patru firme rivale, abonate la bani publici, au ajuns să împartă zeci de milioane de euro O licitație cu mari semne de întrebare. APIA - agenția care împarte subvențiile UE către fermieri a atribuit un contract de zeci de milioane de euro pentru mentenanța sistemului IT către patru firme abonate la bani publici, care în trecut au candidat separat, dar acum s-au asociat și au depus singura ofertă din cadrul licitației. Cei mai mulți bani se vor duce la Siveco, firmă care a creat softul de la APIA, dar care a fost exclusă pentru presupuse nereguli într-o licitație similară din 2017, motiv pentru care compania se judecă și acum cu APIA. Din asociere nu lipsește o firmă din grupul fondat de urmăritul internațional Sebastian Ghiță, dar și alte două firme abonate la bani publici. Vezi în articol cum explică APIA și Siveco toată această situație.
EXCLUSIV Probleme mari în Ordonanța care permite instituțiilor civile să facă achiziții IT în regim militar: Avertismentele din avizul Ministerului Justiției Nu pot fi reglementate prin Ordonanță de urgență aspecte care țin de statutul magistraților, (cu atât mai puțin fără consultarea sistemului judiciar și fără dezbatere publică), fiind posibilă apariția unui viciu de neconstituționalitate, se arată în avizul favorabil, dar cu observații, dat în 4 februarie de Ministerul Justiției la Ordonanța care schimbă regulile la achizițiile publice, document consultat de HotNews.ro. Mai mult, pentru evitarea viciilor de neconstituționalitate, ar fi fost necesare 3 avize de la CSAT, CSM și Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Cel din urmă nu a fost dat nici acum. Vezi integral în articol avizul Ministerului Justiției
Evenimentul Mobile World Congress a fost anulat din cauza temerilor legate de coronavirus Temerile cauzate de noul coronavirus au dus la anularea expoziției internaționale a telefoniei mobile de la Barcelona, după un șir de retrageri ale companiilor invitate, în pofida asigurărilor date de autoritățile spaniole care au îndemnat să nu se cadă pradă „unei epidemii a fricii”.
Surpriză în Ordonanța care va permite ANAF și altor instituții civile să facă achiziții IT în regim militar: Nu este cerut avizul prealabil al CSAT Achizițiile IT care vizează infrastructuri informatice critice de interes național vor putea fi realizate într-un regim similar contractelor din domeniul apărării și securității, potrivit unei Ordonanțe de Urgență publicate miercuri în Monitorul Oficial. Este una din cele 25 de OUG-uri adoptate în seara zilei de 4 februarie, de Guvernul Orban, despre care noul președinte al Agenției Naționale de Achiziții Publice (ANAP), liberalul Eugen Cojoacă, a susținut că va debloca marile proiecte IT. Ordonanța nu prevede însă că aceste achiziții să fie permise numai în baza unui aviz prealabil al CSAT, așa cum a susținut acesta.
Amenzi de peste 2,5 milioane lei, aplicate de Arbitrul telecom în 2019: Ce operatori de comunicații și servicii poștale au fost sancționați Pe întreg anul 2019, am derulat 3.982 de controale, neregulile existente fiind sancționate cu amenzi în cuantum de 2.536.900 de lei”, a declarat marți Cristin Popa, directorul executiv monitorizare și control în cadrul autorității de reglementare în comunicații (ANCOM). 9 amenzi contravenționale în cuantum total de 1.650.000 de lei au fost aplicate furnizorilor de servicii de telefonie mobilă pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire cu semnal asumate prin licențe, în timp ce pe piața serviciilor poștale a fost de 30.000 de lei.
Guvernul Orban II vrea un portal de acces la informațiile publice, în timp ce domeniul de internet al eRomânia, portal de 12 milioane de euro, tocmai ce a fost vândut unei persoane fizice "Realizarea unui portal care să faciliteze obținerea informațiilor publice". Aceasta este una din prioritățile IT&C pentru acest an, potrivit programului de guvernare Orban II. Autoritățile asigură că va fi un instrument de acces a informațiilor transmise în baza legii 544/2001, nicidecum un nou eRomânia, cel mai răsunător eșec în materie de portaluri de informații publice. Lăsat nefolosit după ce statul a risipit 12 milioane de euro pe hardware și software, site-ul eRomânia te invită mai nou să cumperi acest domeniu de internet, iar datele RoTLD arată că o persoană fizică tocmai ce a făcut acest lucru.Vezi în articol ce spune liberalul Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României despre planurile legate de noul portal cu informații publice
Aproape jumătate din apelurile la 112 de anul trecut au fost false. În total, 11,3 milioane de români au sunat la serviciul de urgențe Aproape jumătate dintre cele 11,3 milioane de telefoane date de români anul trecut la numărul unic de urgență au fost non urgențe sau false. Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS, a precizat marți, pentru RFI, că cele mai multe apeluri non urgente sunt făcute din buzunar din cauză că oamenii uită să își blocheze telefonul.
​Schimbare majoră în achizițiile publice: Instituțiile civile, precum ANAF, vor putea face achiziții IT în regim militar, dacă CSAT decide că sunt de interes național - interviu cu Eugen Cojoacă, președintele ANAP Instituțiile civile, precum ANAF sau ministerele de resort, vor putea face în curând achiziții IT exact ca instituțiile militare, dacă în prealabil, CSAT decide că respectivele proiecte de infrastructură IT&C sunt de interes național, a precizat joi într-un interviu acordat HotNews.ro Eugen Cojoacă, noul președinte al Agenției Naționale de Achiziții Publice (ANAP). Una din cele 25 de Ordonanțe de Urgență adoptate marți seara de Guvernul Orban a creat deja cadrul general. Motivul? Realizarea marilor proiecte IT de zeci de milioane de euro, blocate adesea prin contestațiile așa numitelor 'firme de apartament'. Vezi în articol ce alte schimbări și amenzi introduce acest OUG pentru simplificarea achizițiilor publice
5G: Washingtonul și aliații săi ar trebui să preia controlul Nokia/Ericsson pentru a face față Huawei (Bill Barr) Statele Unite - eventual cu ajutorul aliaților săi - ar trebui să aibă în vedere preluarea controlului asupra producătorilor de echipamente de telecomunicații Nokia și Ericsson pentru a stopa avansul chinezilor de la Huawei în domeniul 5G, a declarat joi ministrul american al Justiției, Bill Barr, citat de AFP.
Schimbări cu impact asupra achizițiilor publice, efectuate prin OUG de Guvernul Orban: Principalele noutăți prezentate de ANAP, deși actul normativ nu este publicat nicăieri Una din cele 25 de Ordonanțe de Urgență adoptate marți, 4 februarie, de Guvernul Orban "modifică și completează unele acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice", a anunțat miercuri Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP). Modificările legislative vizează adoptarea unor măsuri urgente pentru simplificarea procedurilor de achiziții publice și totodată pentru inițierea primilor pași către transformarea digitală a acestora. ANAP a prezentat principalele modificări, precizând în final că actul normativ va putea fi consultat pe site-ul Agenției la secțiunea Legislație după publicarea în Monitorul Oficial, lucru care încă nu s-a întâmplat.
Vodafone va elimina echipamentele Huawei din reţelele sale de bază de telefonie mobilă din Europa Vodafone va elimina echipamentele furnizate de Huawei din reţelele sale de bază de telefonie mobilă din Europa, după ce Marea Britanie a decis să restricţioneze rolul companiei chineze în dezvoltarea 5G, transmite Reuters, citată de Agerpres. "Am decis acum, ca rezultat al precizărilor Comisiei Europene şi a deciziei Guvernului britanic, să eliminăm Huawei din reţelele de bază de telefonie mobilă", a anunţat miercuri directorul general Nick Read.
Eric Băleanu, președintele Asociației Interlan: Amenda propusă inițial pentru Netcity Telecom a fost de 3,97 milioane de lei. Avem de recuperat un prejudiciu de 650.000 de euro 3,97 milioane de lei. Aceasta a fost amenda propusă inițial de echipa de investigație a Consiliului Concurenței pentru Netcity Telecom, operatorul rețelei subterane de fibră optică din București, a precizat pentru HotNews.ro Eric Băleanu, președintele Asociației Interlan, care deține firma Interlan Internet Exchange, cea care a reclamat nereguli la autoritatea de concurență. După ce au fost audiate toate părțile, iar Netcity a recunoscut săvârșirea faptei anticoncurenţiale, amenda finală a scăzut la 2,1 milioane de lei. Vezi în articol detalii ale acestei investigații.
Rezultate anunțate de Vodafone după finalizarea achiziției UPC: Venituri în creștere și aproape 11 milioane de utilizatori Vodafone România a anunțat miercuri rezultatele financiare pentru trimestrul încheiat la 31 decembrie 2019, rezultate care includ și afacerile UPC ca urmare a finalizării procesului de achiziție a operatorului de comunicații prin cablu în data de 31 iulie 2019. Astfel, Vodafone România susține că veniturile totale au crescut cu 2% în trimestrul menționat, iar numărul total de clienți a ajuns la aproape 11 milioane de utilizatori.
Criza coronavirusului: Poșta Română suspendă expediţiile către China, după ce companiile aeriene cu care colabora și-au anulat cursele către această țară Poșta Română a anunțat luni suspendarea temporară a serviciilor de expediere către China. Motivul? Pentru a scădea riscul răspândirii noului coronavirus, companiile aeriene cu care Poșta Română colaborează au luat decizia de a-și anula cursele către destinații din China, astfel că operatorul național de servicii poștale se află în imposibilitatea de a mai face momentan astfel de livrări.
Schimbare în echipa de conducere a Vodafone România: Ana Marcu preia funcția de director de resurse umane Anca Marcu va prelua începând cu data de 23 martie 2020 funcția de director de resurse umane și membru al echipei executive Vodafone și UPC România, raportându-i direct lui Murielle Lorilloux, CEO al companiei, a anunțat luni al doilea mare operator local de comunicații mobile. Anca Marcu vine după o poziție similară în cadrul Lidl România și o va înlocui pe Fragiski Melissa, care a decis să părăsească Vodafone la finalul lunii februarie 2020 pentru a urma o oportunitate profesională externă.
​BREXIT: Regulile UE și costurile la internet, apeluri și SMS-uri rămân neschimbate cel puțin până la 31 decembrie 2020 „Cu toate că Brexit-ul are loc, românii vor continua să beneficieze de roaming la tarife naționale în Marea Britanie, precum și de plafoanele tarifare aplicabile la nivel european pentru apelurile și SMS-urile transmise din România către numerele de telefon din Marea Britanie, până, cel puțin, la 31 decembrie 2020", a declarat joi Eduard Lovin, vicepreşedintele ANCOM. Acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Acordul Brexit) prevede o perioadă de tranziție până la finalul anului, în care cele mai multe dintre reglementările europene continuă să se aplice în relațiile dintre cele două părți.
RCS&RDS a atras 850 de milioane de euro de pe piața internațională de capital pentru refinanțarea și achitarea unor datorii RCS&RDS, cel mai mare furnizor local de servicii TV și internet fix, a reușit să atragă 850 de milioane de euro de pe piața internațională de capital, în urma emisiunii de obligațiuni din data de 27 ianuarie 2020, a anunțat joi grupul DIGI Communications, controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari.
5G: UE publică recomandări stricte, fără a interzice însă Huawei UE a publicat miercuri o serie de recomandări stricte privind construcția rețelelor 5G în Europa, pentru a preveni orice risc legat de securitate, fără a interzice însă gigantul chinez Huawei, suspectat de Statele Unite de spionaj, scrie AFP.
DOCUMENT Cum a decis Marea Britanie să permită un acces limitat chinezilor de la Huawei la dezvoltarea rețelelor 5G, deși compania e considerată cu risc ridicat de securitate Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a decis marți să acorde chinezilor de la Huawei un rol limitat în dezvoltarea viitoarelor rețele 5G din țară, o decizie care ar putea afecta relațiile cu SUA care se tem că producătorul chinez de echipamente de comunicații ar putea fi folosit de China pentru operațiuni de spionaj, scrie Reuters. Furnizorii 'cu risc ridicat' vor fi excluși din toate rețelele critice din infrastructura națională și din 'inima' (core) rețelelor 5G, dar vor putea avea o prezență de până la 35% în zona periferică a rețelelor, care conectează dispozitivele și echipamentele la stâlpii de telefonie mobilă. Vezi în articol recomandările oficiale din Marea Britanie cu privire la Huawei și furnizori cu risc ridicat de securitate.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by