TELECOM
Tranzacție imobiliară de peste 141,5 milioane de lei: Arbitrul telecom vrea să-și schimbe sediul Autoritatea națională de reglementare în comunicații (ANCOM) vrea să-și schimbe sediul central prin achiziția unui imobil, valoarea estimată a proiectului fiind de 141,5 milioane de lei (inclusiv TVA), potrivit unui proiect care ar urma să fie aprobat miercuri de Guvern. Vezi în articol ce chirie plătește în prezent ANCOM în sediul central și ce schimbări sunt estimate prin această tranzacție. UPDATE (miercuri, 12 iunie) Guvernul a aprobat proiectul ANCOM de achiziție a unui imobil pentru noul sediu.
Raport Ericsson: Rețelele 5G ar putea acoperi 45% din populația lumii până la sfârșitul anului 2024 Peste 10 milioane de abonamente 5G ar putea exista în întreaga lume până la sfârșitul anului 2019, iar acoperirea rețelelor 5G ar putea ajunge la 45% din populația lumii până la sfârșitul anului 2024, potrivit estimărilor Ericsson, unul dintre cei mai mari producători de rețele de comunicații mobile din lume. Se așteaptă ca pătrunderea abonamentelor 5G să fie cea mai rapidă în America de Nord (63%), pe locurile următoare situându-se Asia de Nord-Est (47%) și Europa (40%). Vezi în articol raportul integral.
Avertisment de la Arbitrul telecom: Dacă Guvernul nu abrogă rapid OUG 114, nu putem lansa licitația pentru servicii 5G în acest an Licitația pentru noile frecvențe prin care să se furnizeze servicii 5G nu poate fi organizată în actualele condiții prevăzute în controversata Ordonanță a lăcomiei, au avertizat marți cei doi vicepreședinți ai Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM). "Trebuie să lansăm caietul de sarcini, în care să fie prețurile de pornire, care așa cum sunt în Ordonanța minune (n.a OUG 114/2018) nu sunt aplicabile sau sunt complet rupte de realitatea industriei, ajungându-se la prețuri de miliarde de euro", spune Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM.
Afacerile marilor operatori telecom în 2018: Firmele Telekom și-au redus pierderea netă cu 43,8%, în timp ce Vodafone aproape și-a triplat profitul net Grupul de firme Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote), la care statul este acționar minoritar, a înregistrat anul trecut o pierdere netă cumulată de peste 784,5 milioane de lei, în scădere cu 43,8% față de anul 2017, potrivit datelor afișate la Ministerul de Finanțe. O altă companie ale cărei rezultate au fost afișate la Finanțe este Vodafone, al doilea mare operator de comunicații mobile, care a raportat anul trecut un profit de peste 177,7 milioane lei, aproape triplu față de 2017. Vezi în articol cum au evoluat afacerile tuturor celor cinci mari operatori telecom în 2018.
Au fost stabilite condițiile și procedura pentru licitația 5G: Noile licențe vor fi acordate în luna decembrie 2019 Licențele de utilizare a frecvențelor radio care pot fi folosite pentru lansarea serviciilor 5G vor fi acordate în luna decembrie a acestui an, iar operatorii de telecomunicații vor putea folosi o parte a spectrului câştigat începând cu data de 1 ianuarie 2020, a anunțat vineri arbitrul telecom (ANCOM). Amintim că operatorii pot folosi frecvențele actuale inclusiv pentru servicii 5G, astfel că Vodafone și-a lansat deja rețeua în București.
România, vizată de trei noi proceduri de infringement din partea UE: Avem probleme cu facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice și cu ghișeul unic electronic România și alte 11 țări membre UE nu au transpus încă normele UE privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice sau nu au implementat încă standardul european de facturare electronică, împotriva acestor țări fiind deschise proceduri de infringement, a anunțat joi Comisia Europeană. În plus, Executivul UE a cerut tuturor statelor membre să-și îmbunătățească ghișeele unice (portaluri IT care permit furnizorilor de servicii să obțină informațiile necesare și să efectueze on-line procedurile administrative).
România, 2019: Schimbul de date între instituții se face prin DVD-uri cărate de funcționari/Guvernul vrea să schimbe situația, dar fără sancțiuni Nașterea unui copil este înregistrată prima dată la Direcția pentru Evidența Persoanelor, informație care trebuie apoi transmisă la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și la Protecția Socială. Acest schimb de date se face însă acum pe DVD-uri cărate de diverși funcționari, uitate uneori prin sertare și de aici problema întârzierii actualizării informațiilor, spun surse guvernamentale. Guvernul vrea să schimbe situația printr-un proiect care să realizeze interoperabilitatea IT, dar care nu conține nicio sancțiune pentru lipsa schimbului de date.
Reacția industriei IT la declarațiile liderului PNL: 100.000 de angajați au o contribuție de aproape 6% în PIB-ul României/Eliminarea facilităților ar duce la o reducere masivă a specialiștilor Asociația patronală a industriei de software și servicii (ANIS) a transmis duminică, la solicitarea HotNews.ro, o reacție la declarațiile liderului PNL Ludovic Orban, care a spus că 'nu i se pare normal ca cei care lucrează în IT să fie scutiți de plata impozitului pe venit". Asociația spune că facilitățile fiscale mențin industria IT românească competitivă în cursa cu alte țări care oferă programatorilor impozit 0 pe venit și că deficitul de muncă din IT în UE este foarte mare, încât eliminarea facilităților fiscale în România ar duce la un exod masiv de specialiști.
Cătălin Drulă, deputat USR și președinte al Comisiei IT din Parlament: Eliminarea facilităților fiscale pentru IT-iști ar fi o imensă prostie Declarația liderului PNL, Ludovic Orban, care a spus că "nu i se pare normal ca cei care lucrează în IT să fie scutiți de plata impozitului pe venit" a fost 'taxată' duminică și de Cătălin Drulă, deputat USR și președinte al Comisiei IT din Camera Deputaților. "Eliminarea facilităților fiscale pentru IT-iști ar fi o imensă prostie cu efect economic net negativ. (..) De ce am vrea să luăm tesla și să ne lovim în felul ăsta?", se întreabă liderul USR.
Afacerile marilor operatori telecom în 2018: Profiturile Orange și RCS&RDS aproape s-au înjumătățit, în timp ce pierderea UPC s-a dublat Trei mari operatori de comunicații, Orange, RCS&RDS și UPC, au raportat la Ministerul de Finanțe rezultatele financiare obținute anul trecut. Toți trei operatori au înregistrat o creștere a cifrei de afaceri față de anul anterior, dar profiturile nete ale Orange și RCS&RDS aproape că s-au înjumătățit, în timp ce pierderea netă a UPC, aflat acum în proces de preluare de către Vodafone, s-a dublat. Vezi în articol detalii despre afacerile celor trei companii, dar și câți bani au plătit în medie românii pe comunicații electronice în 2018.
Comisia IT din Camera Deputaților a respins legea de aprobare a Ordonanței lăcomiei Comisia IT din Camera Deputaților a dat miercuri raport de respingere atât față de proiectul de lege de aprobare a controversatei 'Ordonanțe a lăcomiei' (OUG 114/2018), cât și față de proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței care a modificat OUG 114, deputații USR și ai PNL, obținând sprijinul Minorităților și al UDMR. UPDATE (16:50) Pavel Popescu, deputat PNL, a precizat pentru HotNews.ro că proiectele ar urma să fie dezbătute de Comisia Buget-Finanțe săptămâna viitoare.
Directorul juridic al Huawei: Sancțiunile impuse de SUA vor afecta miliarde de utilizatori Sancțiunile SUA care au inclus compania chineză Huawei pe ”lista neagră a relaţiilor comerciale” constituie 'un precedent periculos' și vor afecta miliarde de utilizatori, a declarat Song Liuping, director juridic al Huawei, citat de BBC. 'Prin interzicerea companiilor americane de a face afaceri cu Huawei, Guvernul SUA va afecta direct peste 1.200 de companii americane și zeci de mii de locuri de muncă pe piața americană', susține oficialul chinez.
Lege promulgată: Parlamentul a corectat eroarea legislativă prin care neregulile grave din telecom scăpau pedepsite cu maxim 2.500 de lei Președintele Iohannis a promulgat vineri, 24 mai, legea care corectează o aberație legislativă introdusă anul trecut, prin care operatorii telecom vinovați de nereguli grave puteau scăpa cu o amendă de 2.500 de lei, indiferent de mărimea sancțiunii impuse de arbitrul telecom (ANCOM). Vezi în articol ce exemple de amenzi aplicate în 2018 și 2017 de ANCOM ar fi devenit inutile dacă nu s-ar fi corectat această lege.
Posibila vânzare a Telekom România: Discuții de tatonare au avut loc chiar în acest an - surse/Ce spune Ministrul Comunicațiilor "Discuții de tatonare privind vânzarea operațiunilor fixe și mobile ale Telekom România au avut loc în acest an, dar nu există la acest moment o decizie, care să fi fost comunicată autorităților statului român, acționarul minoritar", au declarat vineri pentru HotNews.ro mai multe surse guvernamentale. Grupul elen OTE (controlat de nemții de la DT) spune că 'nu comentează pe marginea speculațiilor', în timp ce ministrul Comunicațiilor transmite că OTE/DT analizează încă din 2016 investițiile din diverse piețe din Europa, inclusiv România, proces care nu ar avea legătură cu efectele Ordonanței lăcomiei.
Avertizare CERT-RO: Utilizatorii Huawei din România, vizați de o falsă campanie promoțională Utilizatorii de terminale Huawei din România sunt vizați în prezent de o falsă campanie promoțională, avertizează joi pe Facebook Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Utilizatorii sunt înșelați că ar fi fost selectați să primească 'un iPhone Xs in valoare de la 5,399 lei' și li se cere să-și dea date personale.
Huawei își pregătește propriul sistem de operare, care va fi lansat în China la sfârșitul anului Huawei, constrâns să renunțe la sistemul de operare Android pentru telefoanele sale mobile, lucrează la propriul sistem concurent, care ar putea fi gata în China înainte de sfârșitul anului, a anunțat joi CNBC, preluat de AFP.
Vodafone România: Suspendarea precomenzilor pentru smartphone-ul 5G al chinezilor de la Huawei este temporară și doar în Marea Britanie Prima rețea 5G din România, lansată săptămâna trecută de Vodafone în București, a fost construită cu tehnologia chinezilor de la Huawei, iar vitezele superioare de internet mobil au fost demonstrate în prezența ministrului Comunicațiilor, folosind terminalul Huawei Mate 20X (5G). Vodafone a anunțat miercuri că a suspendat temporar, în Marea Britanie, precomenzile pentru acest terminal pe fondul incertitudinilor legate de noile modele 5G ale Huawei. Vezi în articol ce spun oficialii Vodafone România despre această măsură.
Marea Britanie: Vodafone suspendă achizițiile de telefoane 5G Huawei Operatorul britanic Vodafone a suspendat miercuri cumpărarea de telefoane 5G produse de Huawei, înainte de lansarea rețelei sale bazată pe această nouă tehnologie ultra-rapidă, în condițiile în care gigantul chinez al telecomunicațiilor este supus sancțiunilor americane, scrie AFP.
Huawei este convinsă că țările europene NU o vor pune pe lista neagră cum au făcut americanii Huawei spune că are încredere în statele europene că acestea nu vor urma exemplul SUA și că nu vor pune compania pe lista neagră, spune un director al companiei, citat de presa italiană și de Reuters. Europa are o dilemă în ceea ce privește Huawei, peste jumătate dintre contractele companiei pe 5G fiind din Europa. Oficialii americani au spus în repetate rânduri că statele europene ar trebui să excludă Huawei din viitoarele rețele 5G, dar companiile telecom spun că echipamentele altor furnizori sunt mai scumpe și nu sunt atât de performante.
SUA ne subestimează, spune fondatorul Huawei, care mulțumește companiilor americane care ”au contribuit mult la dezvoltarea Huawei” În complicatul context al războului comercial americano-chinez, fondatorul Huawei spune că efectele asupra companiei nu vor fi atât de putenice, fiindcă Statele Unite subestimează Huawei. Ren Zhengfei, fondatorul Huawei, spune că multe companii americane au ajutat grupul chinez să se dezvolte și este convins că aceste companii au încercat să convingă autoritățile să le lase să colaboreze în continuare cu Huawei.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by