TELECOM
Huawei cere o întânire cu Guvernul României și publicarea Memorandumului cu SUA pe 5G așa cum a făcut-o Polonia: Nu avem nimic de ascuns Huawei a cerut săptămâna trecută o întâlnire cu autoritățile române pe tema acuzațiilor care i se aduc și a Memorandumului 5G semnat cu SUA, dar până acum nu a primit niciun răspuns, a declarat vineri la București, Radoslaw Kedzia, vicepreședintele Huawei pentru regiunea CEEN (Europa Centrală și de est și țările nordice). "Polonia, a doua țară din lume care a semnat un astfel de memorandum cu SUA, a publicat documentul și a asigurat că nu este vorba de excluderea vreunui jucător din piață. Vrem să aflăm intențiile României", a spus acesta. Vezi în articol cum răspunde Huawei acuzațiilor din Cehia și ce contracte 5G a semnat deja în Europa.
VIDEO Huawei lansează primul său smartphone fără serviciile Google Gigantul chinez al telecomunicațiilor Huawei a confirmat joi la Munchen că cel mai recent aparat smartphone vârf de gamă nu va oferi serviciile Google preinstalate, din cauza sancțiunilor americane, scrie AFP.
Poliția Română încearcă, din nou, să-și dezvolte propriul sistem IT de recunoaștere facială. Tehnologia este folosită deja de SRI Poliția Română încearcă din nou să implementeze un sistem IT de recunoaștere facială care să permită introducerea, preluarea și compararea de imagini faciale digitale provenite din diferite surse (CCTV – sisteme TV cu circuit închis, webcam, telefoane mobile, ATMcam) cu cele stocate în baza de date, în vederea recunoașterii persoanelor. Tehnologia de recunoaștere facială, care ridică tot mai mari temeri în UE, este deja implementată în controversatul sistem SII Analytics gestionat de SRI. Vezi în articol de ce vrea Poliția să dezvolte acest sistem.
Huawei lansează joi telefoanele de vârf de gamă Mate 30, dar câteva întrebări cheie rămân: ce sistem de operare vor avea și dacă se vor lansa în toată Europa Huawei va lansa joi telefoanele de top din seria Mate 30 și va organiza un eveniment la Munchen și se știu aproape toate caracteristicile telefonului, dar rămân de aflat câteva lucruri esențiale. Date fiind sancțiunile din SUA, Mate 30 va rula Android 10, o versiune open-source a sistemului sau noul sistem dezvoltat de Huawei? În plus, mai multe site-uri spun că seria Mate 30 ar putea să nu fie lansată în multe dintre piețele europene.
România și Polonia, primele țări care au semnat un Memorandum cu SUA în privința securității rețelelor 5G, își întăresc cooperarea digitală România și Polonia sunt primele state care au semnat, în acest an, cu SUA 'un Memorandum de înțelegere dedicat rețelelor 5G sigure și de încredere, care ne va permite implementarea de infrastructuri reziliente de comunicații', a declarat miercuri Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor. Acesta a semnat miercuri la București un memorandum în domeniul digital cu omologul său polonez, Marek Zagórski, menit să consolideze cooperarea în domeniul IT dintre cele două țări.
Vodafone cere claritate din partea Guvernului la licitația 5G: Vrem să știm pe deplin care vor fi obligațiile noastre pentru următorii 15 ani "Vrem să fim siguri că atunci când vom angaja investiții masive pentru spectrul radio (n.a care va fi vândut la licitația 5G) o vom face știind deplin care sunt obligațiile noastre pentru următorii 15 ani. Ministerul Comunicațiilor și ANCOM ar trebui să ofere claritate în privința acestor obligații", a declarat marți Murielle Lorilloux, directorul general al Vodafone România, întrebată despre temerile internaționale legate de Huawei și apropiata licitație 5G din România.
Vodafone și UPC încep integrarea, proces care va dura circa 3 ani: Bonusuri pentru cei aproape 10 milioane de clienți Aproape 10 milioane de clienți, o rețea fixă care acoperă 3,1 milioane de gospodării și venituri anuale cumulate de aproape un miliard de euro. Așa arată în linii mari noul jucător rezultat în urma preluării UPC de către Vodafone, dar procesul de integrare abia începe și va dura probabil circa 3 ani, a declarat marți Murielle Lorilloux, directorul general al Vodafone România. Pentru a sărbători o lună de la achiziție, cele două companii au lansat bonusuri cu internet nelimitat și acces TV pentru 3 luni.
Guvernul Dăncilă vrea să dea 10 milioane de euro pe un sistem IT național pentru adopție: Ce servicii vor fi disponibile cetățenilor Guvernul vrea să aprobe marți necesitatea unor cheltuieli de 45,9 milioane de lei pentru crearea unui sistem IT național pentru adopții. Sistemul va fi implementat în 3 ani din fonduri UE nerambursabile și de la bugetul de stat. "Cetățenii și mediul public/privat vor putea folosi următoarele servicii: accesarea online a informațiilor referitoare la proceduri/formulare, descărcarea și încărcarea online a formularelor și servicii de suport/helpdesk", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
​DOCUMENT Vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul: Câte țări la nivel mondial te obligă să-ți dai datele personale și de ce Vânzarea cartelelor SIM preplătite numai după ce prezinți date precum: nume, prenume, adresă, CNP etc. este obligatorie în 150 de țări la nivel mondial, iar dintre acestea 22 de țări sunt din Europa. "Dacă aceste țări au aceste măsuri și ele sunt constituționale, Franta și Germania fiind printre ele, cu siguranță s-ar gasi o soluție constituțională și în România", declara recent Raed Arafat în motivarea Ordonanței de Urgență prin care Guvernul a impus și în România această obligație. Vezi în articol situația la nivel mondial și cum s-a ajuns ca, în România, această măsură să fie contestată din nou la Curtea Constituțională.
Noile iPhone-uri costă între 3.800 și 7.800 lei Apple a prezentat cele trei modele din seria iPhone 11 iar în această lună vor ajunge la primii clienți. În România prețurile ”la liber” sunt între 3.800 lei pentru iPhone 11 și 7.850 lei pentru iPhone 11 Pro cu maximă capacitate de stocare. iPhone 11 are ecran de 6,1 inci, 11 Pro are 5,8 inci, iar Pro Max are 6,5 inci. Modelele 11 Pro și Pro Max au trei camere pe partea din spate.
Radiațiile emise de stațiile 5G: Ce spun autoritățile despre primele măsurători și ce știu românii despre radiațiile rețelelor și dispozitivelor telecom "Rezultatele măsurătorilor radiațiilor emise de stațiile rețelelor de comunicații se încadrează în limitele legale, inclusiv cele pe care le-am făcut după punerea în funcțiune a primelor stații 5G din România, când am constatat că valorile sunt de doar 3% din valoarea limită stabilită prin lege, similare cu cele obținute înainte de instalarea stațiilor 5G”, a declarat miercuri la Cluj-Napoca, Cristin Popa, director executiv în ANCOM, autoritatea care monitorizează intensitatea radiațiilor rețelelor și dispozitivelor de comunicații. Vezi în articol și câteva rezultate ale unui studiu privind percepția românilor despre rețelele și terminalele telecom.
Sorin Grindeanu: Dacă Guvernul Dăncilă nu transpune Memorandumul pe 5G cu SUA în legislație, licitația ar putea să nu mai aibă loc în acest an Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a declarat miercuri la Cluj Napoca, în cadrul unei dezbateri despre tehnologia 5G, că a cerut oficial Guvernului Dăncilă să transpună în legislație memorandumul încheiat cu SUA pe tema 5G, însă nu a primit niciun răspuns, informează Digi24. Dacă prevederile memorandumului nu vor fi adoptate de Guvern prin ordonanță de urgență, licitația pe 5G ar putea să nu mai aibă loc anul acesta, fapt care va duce la un minus de 2 miliarde de lei la bugetul național, a spus acesta.
Folosirea tabletelor antifraudă la prezidentiale, la mâna Comisiei de anchetă a parlamentului. Șef STS: Sunt sigilate după o solicitare foarte clară a comisiei. I-am rugat să înțeleagă că timpul se scurge Prim-adjunctul STS, Ionel-Sorin Bălan a afirmat, marți, că în prezent, tabletele destinate introducerii datelor votanților în secție sunt sigilate și nu pot fi folosite, fiind obiectul anchetei Comisiei parlamentare, informează Mediafax. STS încearcă să facă disponibile sistemele informatice până la prezidențiale, a spus acesta.
Huawei cataloghează drept ”dure” declarațiile ambasadorului SUA la UE: Este, în mod evident, o acțiune motivată politic împotriva Huawei și o interferare în zona mediului de afaceri al României Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE, a declarat pe 5 septembrie la București că încurajează România să devină o țară "liberă de Huawei". Compania a dat acum un răspuns și spune că se opune acuzațiilor ”nefondate” făcute de dl Sondland în România. ”Aceasta este, în mod evident, o acțiune motivată politic impotriva Huawei și o interferare în zona mediului de afaceri al României. Guvernul SUA atacă Huawei de foarte multă vreme, însă fără a oferi dovezi solide care să justifice acest comportament. Fără implicarea Huawei, rețelele SUA vor continua să fie de o calitate inferioară comparativ cu cele europene, deși sunt de trei ori mai costisitoare”, spun cei de la Huawei.
Obligație asumată de România pentru deblocarea fondurilor UE: Licitațiile IT de peste 500.000 de euro din domeniul apărării și securității naționale vor fi supervizate Instituțiile publice din domeniul apărării și securității naționale nu vor mai putea lansa licitații IT mai mari de 500.000 de euro, cu finanțare europeană nerambursabilă, dacă nu obțin în prealabil avizul Comitetului Tehnico-Economic, potrivit unui proiect scos în dezbatere publică de Ministerul Comunicațiilor. Proiectul pune în practică un angajament făcut de autoritățile române în 2015 pentru deblocarea fondurilor UE POSCCE 2007-2013, măsuri agreate a fi continuate în cadrul perioadei 2014-2020 cu rol preventiv, se arată în nota de fundamentare.
Distribuirea mesajelor RO-ALERT, în dezbatere publică: Furnizorii de telefonie mobilă vor avea maxim 3 minute să confirme transmiterea alertelor Având în vedere că avertizările publice trebuie să ajungă către toți utilizatorii finali aflați în zonele geografice afectate de situații de urgență, furnizorii de telefonie mobilă vor trebui să confirme în maxim 3 minute transmiterea mesajelor RO-ALERT de către celulele radio din zonele afectate, se arată într-un proiect supus vineri dezbaterii publice. Operatorii își vor conecta rețelele cu sistemul RO-ALERT în două doua sedii ale Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) din București și Brasov.
De ce nu poți suna la 112 de pe un telefon fără SIM în România: Apelurile false sunt foarte multe și localizarea ar fi extrem de dificilă - ANCOM "Localizarea celor care sună la 112 de pe un telefon mobil neechipat cu o cartelă SIM este extrem de dificilă, iar nivelul apelării abuzive și false la numărul unic de urgență 112 este extrem de ridicat", au declarat vineri pentru HotNews.ro oficialii Arbitrului telecom (ANCOM), întrebați de ce România nu a implementat în legislație această posibilitate existentă în 20 de țări membre UE. Statele care nu permit apelarea numărului de urgență 112 de pe terminalele fără cartelă SIM nu încalcă legislația Uniunii Europene, mai spune autoritatea. Vezi integral în articol precizările ANCOM.
România și alte șapte țări UE nu sunt obligate să permită apelarea la 112 de pe telefoane fără SIM - Asociația europeană a numărului unic de urgență Opt țări membre UE (n.a printre care și România) nu permit în prezent apelarea numărului unic de urgență 112 de pe telefoane fără SIM, iar decizia recentă a Curții de Justiție a UE nu le impune acestora să implementeze această facilitate, a anunțat joi Asociația europeană a numărului unic de urgență (EENA). Obligația transmiterii gratuite a localizării celor care sună de pe telefoane fără SIM trebuie transpusă de celelalte 20 de țări membre UE care permit acum apelarea 112 și de pe telefoane fără SIM. Vezi în articol cum a motivat STS imposibilitatea apelurilor la 112 de pe telefoane fără SIM în România.De ce nu poți suna la 112 de pe un telefon fără SIM în România: Apelurile false sunt foarte multe și localizarea ar fi extrem de dificilă - ANCOM
Ambasadorul SUA la UE, despre Memorandumul România-SUA privind tehnologia 5G: Scopul este ca România să devină "liberă de Huawei" "Scopul Memorandumului dintre România și SUA privind tehnologia 5G este ca România să devină, să spun așa, 'liberă de Huawei'", a declarat joi la București, Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE. "Cred că România a analizat foarte serios ce tehnologie 5G să folosească pe viitor și a decis că tehnologia chineză nu este calea pe care să o urmeze, iar noi aplaudăm această poziție.", a precizat acesta.
Scandalul creșterii prețurilor din telecom: După Vodafone, și RCS&RDS a fost amendat și obligat de către ANPC să nu își majoreze tarifele RCS&RDS a obținut în instanță suspendarea unui ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) din luna iunie a acestui an, prin care instituția a blocat decizia operatorului de majorare a prețurilor, scrie Profit.ro. Ordinul ANPC a fost precedat de o amendă de 70.000 de lei, sancțiune contestată de asemenea în instanță. Scandalul creșterii prețurilor în telecom a început în luna aprilie din acest an, în plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, pe fondul unor creșteri de prețuri efectuate sau anunțate de toți operatorii de comunicații mobile.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by