Firmele din România vor putea să aducă mai mulți muncitori străini decât se putea inițial. Guvernul vrea să dubleze contingentul, ajungând astfel de 50.000 pentru 2021. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost realizat de Ministerul Muncii. Anul trecut a existat un contingent de 30.000.

HotNews.roFoto: Hotnews

De precizat că 2020 a fost primul an de pandemie, iar situația nu a fost plăcută atât pentru angajator, cât și pentru cei pe care i-au adus din Asia să muncească aici.

Proiect HG suplimentare contingent la 50.000

Cazul unei persoane din Sri Lanka care și-a găsit alt angajator

Povestea de mai jos este adevărată.

Un chelner care a venit din Sri Lanka și muncea la un local destul de scump din centrul Bucureștiului a fost anunțat de angajator că, din cauza restricțiilor, este obligat să-l concedieze. Spunea că-i pare rău dar nu are ce face, că nu produce bani etc. Asta se întâmpla pe la jumătatea anului.

Angajatul a apelat la firma de recrutare a muncitorilor străini care l-a adus în România. A fost întrebat ce mai știe să facă și a răspuns: Păi, la mine în țară reparam mașini.

Firma de recrutare a discutat cu un service auto, l-au testat și au constatat că face treabă multă și bună. Așadar, a rămas angajat acolo.

După câteva luni, restaurantul de la care a plecat îl cauta să revină. A refuzat, mai ales că îi place foarte mult ce face acum.

Acesta a fost un caz fericit din punctul de vedere al angajatului din Sri Lanka. Anul trecut au fot cazuri în care unii s-au speriat de restricții și au ajuns pe drumuri. Unele firme de recrutare au rezolvat problema discutând cu ambasadele, mai ales că și transportul aerian a fost afectat atunci de pandemie.

Situația de astăzi în privința avizelor de angajare a muncitorilor străini

Conform notei de fundamentare a proiectului, pentru 2020 a fost un contingent de 30.000 de lucrători străini, din care până la sfârşitul anului 2020, potrivit informaţiilor transmise de către Inspectoratul General pentru Imigrări, au fost eliberate 27.258 avize de angajare (90,8% din total).

Din contingentul de 25.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2021, până la data de 30 iunie 2021 la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări au fost eliberate un număr de 14.066 avize de angajare (reprezentând 56,3% din total), fiind, totodată, în curs de soluţionare un număr de 2.122 de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare.

Potrivit informaţiilor furnizate de către aceeaşi instituţie, în cursul anului 2020 s-a înregistrat o uşoară scădere a numărului de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare (cu aproximativ 5.000 de cereri mai puţin fată de anul 2019) iar în primul semestru al anului 2021, s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de cereri (27,8%) prin raportare la perioada similară a anului 2020 (20.084 faţă de 15.720)