Romania este pe penultimul loc in randul statelor UE in ceea ce priveste capacitatea de inovare si numai Bulgaria sta mai rau ca noi, arata cel mai recent raport al CE pe tema cercetarii si inovarii. Performanta medie este masurata cu ajutorul unui indicator compus, pe baza datelor referitoare la 24 de indicatori. Suedia, Germania si Danemarca stau cel mai bine, noi si bulgarii suntem la coada clasamentului, alaturi de Lituania, Polonia si Letonia.

Performantele in materie de inovare din UE s-au imbunatatit de la an la an, in ciuda crizei economice care continua, dar discrepantele in materie de inovare intre statele membre sunt in crestere.

Acesta este rezultatul tabloului de bord al Uniunii inovarii editia 2013 al Comisiei Europene, un clasament al statelor membre ale UE. In timp ce cele mai inovatoare tari si-au imbunatatit in continuare performantele, altele au inregistrat o lipsa a progreselor.

Clasamentul global din cadrul UE ramane relativ stabil, pe primul loc aflandu-se Suedia, urmata de Germania, Danemarca si Finlanda. Estonia, Lituania si Letonia sunt tarile care s-au imbunatatit cel mai mult fata de anul trecut.

Romania e incadrata la categoria "inovatorilor modesti", putinele puncte forte tinand de Resurse Umane si de efectele economice. Slabiciunile tin de antreprenoriat si de stabilirea de conexiuni.

Cele patru grupe de tari, in functie de plasarea in clasamenul inovarii:

Lideri in domeniul inovarii: Suedia, Germania, Danemarca si Finlanda inregistreaza performante cu mult peste media UE.

Tari aflate la nivelul imediat urmator: Olanda, Luxemburg, Belgia, Marea Britanie, Austria, Irlanda, Franta, Slovenia, Cipru si Estonia inregistreaza performante peste media UE.

Inovatori moderati: Italia, Spania, Portugalia, Republica Ceha, Grecia, Slovacia, Ungaria, Malta si Lituania inregistreaza performante sub media UE.

Inovatori modesti: Performantele Poloniei, Letoniei, Romaniei si Bulgariei sunt cu mult sub media UE.

Care sunt motivele pentru care liderii in domeniul inovarii au succes?

Cele mai inovatoare tari din UE au in comun o serie de puncte forte ale sistemelor lor nationale de cercetare si inovare, inclusiv un rol esential pentru eforturile intreprinderilor in domeniul inovarii si cele din sectorul invatamantului superior. Sectoarele de activitate ale tuturor liderilor din domeniul inovarii inregistreaza performante foarte bune in ceea ce priveste cheltuielile legate de cercetare si dezvoltare (C&D) si cererile de brevet. Acestia au in comun, de asemenea, un sector bine dezvoltat al invatamantului superior si legaturi puternice intre industrie si stiinta.