Compania italiana Fiat este interesata sa preia Opel, a declarat pentru agentia de presa dpa, Klaus Franz, sindicalistul sef al Opel, confirmand cele scrise foarte recent de publicatia Spiegel Online. Fiat discuta intens pentru o alianta cu Chrysler, in timp ce Opel cauta cu disperare un partener fara de care nu va primi ajutoare de la guvernul german.

Spiegel Online scria ca marti Fiat va semna o scrisoare de intentie pentru a deveni actionar majoritar la Opel. Franz a confirmat informatia, insa premierul landului Hesse, unde Opel are sediul central, Roland Koch, a spus, citat de dpa, ca exista mai multe companii interesate de Opel, printre care Fiat si Magna, dar inca nu s-a decis nimic.

Koch a declarat ca il bucura faptul ca Opel starneste interes in randul companiilor. Totusi, noteaza dpa, managementul companiei germane nu e incantat de o afacere cu Fiat, in timp ce italienii nu au dorit sa comenteze informatiile.

Sindicalistul Klaus Franz a declarat ca se teme ca Fiat nu e interesata decat de garantiile guvernamentale la care ar avea acces daca ar prelua Opel, din moment ce autoritatile germane au promis ajutoare de stat unui potential investitor la Opel. "Fiat are datorii de 14,2 miliarde euro si probleme uriase de lichiditati. Nu pot face rost de bani in acest moment", spune Franz care adauga ca se teme ca nu cumva Fiat sa opereze concedieri masive la Opel dupa alegerile care se vor tine in septembrie in Germania.

Despre Fiat se stia ca era in discutii avansate pentru o alianta cu Chrysler, fara de care producatorul american ar putea da faliment.

Fiat si-a anuntat rezultatele financiare pe primul trimestru, indicand pierderi de 411 milioane euro, primele dupa patru ani de profit. Si cifra de afaceri a scazut cu 25%, spre 11,26 miliarde euro.