La propunerea Ministerului Mediului si Padurilor, Guvernul Romaniei a aprobat joi, Ordonanta de urgenta prin care taxa auto de prima inmatriculare creste cu pana la 50% si va trebui platita si pentru masinile Euro 5 care erau scutite pana acum. Taxa de poluare este de 76 euro pentru o masina noua cu motor de 1,2 litri, iar cea mai mare valoare depaseste 30.000 euro pentru o masina de 20 de ani vechime si motor de 3,2 litri. Vezi in atasament tabelele cu valori ale taxei in functie de cilindree, vechime si norma de poluare.

Largirea si restructurarea bazei de aplicare a taxei pe poluare urmareste intensificarea aplicarii principiului "poluatorul plateste", prin diferentierea mai accentuata a taxarii intre normele de poluare, in defavoarea normelor inferioare, precum si prin cresterea taxei pentru autovehicule cu varste mai mari de 10 ani, mentioneaza Ministerul mediului. Masinile electrice si cele hibride sunt scutite de plata taxei.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely a precizat, raspunzand la intrebarea unui jurnalist, ca diferenta de taxa dintre masinile Euro 4 si Euro 5 este semnificativa fiindca emisiile poluante, desi nu par cu mult diferite la prima vedere, trebuie calculate nu pentru un an sau doi ci pentru 12 - 14 ani, durata medie de utilizare a unei masini, interval in care diferentele dintre cele doua norme de poluare sunt importante.

Precizari pentru cei care au achitat partial o masina adusa din afara si nu au apucat sa le inmatriculeze

Pentru autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de data de 31 decembrie.2010 si care nu au fost inmatriculate in Romania pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se aplica nivelul taxei pe poluare pentru autovehicule prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, cu modificarile ulterioare, in vigoare pana la data de 1 ianuarie 2011.

Pentru a beneficia de aceasta prevedere, persoana fizica sau juridica, pe numele careia urmeaza a se inmatricula autovehiculul trebuie sa fi efectuat achizitia acestuia in vederea inmatricularii si sa prezinte autoritatii fiscale competente pentru calculul taxei pe poluare, in vederea luarii in evidenta, pana la data de 31.ianuarie.2011, o cerere insotita de dovada platii integrale sau a unui avans (in cazul autovehiculelor pentru care a fost lansata comanda ferma anterior datei de 31 decembrie.2010) sau de dovada cu carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta, documente emise inainte de 31 decembrie.2010 (pentru autovehiculele ce au fost introduse in tara).

In cazul autovehiculelor pentru care s-a eliberat dovada de inmatriculare provizorie de catre autoritatile din tara de provenienta a autovehiculului, emisa inainte de 31 decembrie.2010, documentul va fi insotit si de declaratia pe proprie raspundere, in forma autentica, din care sa reiasa ca autovehiculul a fost achizitionat anterior datei de 31 decembrie.2010 in vederea inmatricularii in Romania si nu a fost inmatriculat in Romania pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.