Bursa de Valori din New York a încheiat joi în scădere, afectată de inflația ridicată din SUA, care a stârnit temeri cu privire la o accelerare a majorărilor ratelor dobânzilor de către Banca Centrală (Fed), potrivit AFP.

Wall StreetFoto: Vichaya Kiatying-Angsulee / Panthermedia / Profimedia Images
  • Dow Jones a pierdut 1,47% și a coborât la 35.241,59 puncte.
  • Nasdaq-ul, adominat de acțiunile pe tehnologie, a scăzut cu 2,10%, până la 14.185,64 puncte.
  • S&P 500 a scăzut cu 1,81% la 4.504,08 puncte.

Piața a fost afectată „întrucât inflația este din nou mai mare decât se aștepta, alimentând în continuare așteptările privind o înăsprire fermă a politicii monetare din partea Fed”, au rezumat analiştii de la Wells Fargo.

Inflația a continuat să accelereze în ianuarie în Statele Unite, ajungând la 7,5% pe parcursul unui an (+0,6% pe lună), cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani și mai mult decât se aștepta, a anunțat joi administrația americană.

Trebuie să ne întoarcem în februarie 1982 pentru a găsi o inflație anuală atât de mare, conform indicelui prețurilor de consum (IPC) publicat joi de Departamentul Muncii. Peste un an, prețurile la energie au crescut cu 27%, iar cele la alimente au urcat cu 7%.

În fața acestei creșteri a prețurilor și a temerilor că Banca Centrală Americană (Fed) nu va fi mai strictă în politica sa monetară pentru a reduce inflația, randamentele obligațiunilor la bonurile de trezorerie la 10 ani au depășit joi pragul 2 %, pentru prima dată din iulie 2019. Au urcat la 2,04%.