Acțiunile de pe bursele lumii au luat-o marți la vale, iar petrolul a atins marți cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani, după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în două regiuni separatiste din estul Ucrainei, iar Statele Unite și aliații lor europeni sunt pe cale să anunțe marți sancțiuni dure contra Rusiei.

Criza din Ucraina provoacă șocuri pe bursele de acțiuni și de mărfuriFoto: DreamsTime

Indicele extins Euro STOXX 600 a scăzut cu până la 1,9%, atingând minimul ultimelor șapte luni, înainte de a recupera o parte din pierderi. Acțiunile germane .GDAXI - considerate mai vulnerabile din cauza dependenței mari a țării de livrările de gaze rusești - au scăzut cu peste 2%.

Perspectiva unui război european major a făcut ca investitorii să se debaraseze de acțiuni și de activele mai riscante, în timp ce prețul metalelor a crescut, explică Reuters.

UPDATE: "Vedem o ușoară revenire a indicilor europeni și ai celor de la București, dupa ce investitorii au reacționat negativ la știrea apărută în cursul zilei de ieri privind recunoașterea independentei celor două regiuni din Ucraina de către Rusia", a declarat, pentru HotNews.ro, Adrian Anghel, de la OTP Asset Management.

Să nu uităm, spune el, că piețele financiare urăsc incertitudinea, iar o astfel de evoluție a evenimentelor dă posibilitatea unei continuări ale tensiunilor existente, ceea ce afectează negativ în prima fază activele cu risc mai mare, cum sunt acțiunile.

"Însă investitorii pe termen lung nu ar trebui să se îngrijoreze foarte tare, ci să vadă evenimentele actuale ca pe încă un moment de volatilitate pe care trebuie să-l depășească pentru a obține randamente potențial mai ridicate decât cele aduse de produsele clasice de economisire", a mai afirmat Adrian Anghel.

Petrolul, aurul, metalele și bondurile merg în sus

Contractele futures pe țiței Brent au urcat cu peste 3 dolari, sau 2,5%, la 99 de dolari, cel mai ridicat nivel de după septembrie 2014, din cauza îngrijorărilor legate de faptul că exporturile de energie ale Rusiei ar putea fi întrerupte.

De asemenea, investitorii au fost interesați de instrumente cu risc redus, precum bond-uri guvernamentale sau aur.

Randamentul obligațiunilor guvernamentale germane a atins cel mai scăzut nivel din 4 februarie, în timp ce aurul la vedere a urcat ușor, până la 1.908 dolari, atingând anterior un nou maxim al ultimelor șase luni, de 1.913 dolari.

Indicele mondial de acțiuni MSCI .MIWD00000PUS, care urmărește acțiunile din 50 de țări, a scăzut cu 0,4%, atingând cel mai scăzut nivel de după 28 ianuarie.

"Un joc clasic de reducere a riscului"

"Europa se află într-o situație foarte, foarte inconfortabilă. Ceea ce se vede este un joc clasic de reducere a riscului", a declarat Michael Hewson, analist șef la CMC Markets.

Piețele americane erau, de asemenea, pregătite pentru corecții, cu contractele futures S&P 500 în scădere de 1,4% și contractele futures Nasdaq la minus 2,1%.

"Putem fi destul de siguri că se va exercita o presiune ascendentă asupra piețelor petroliere și vom urmări destul de nervoși prețurile la benzină în timp ce așteptăm să vedem ce sancțiuni vor fi introduse", a declarat Kit Juckes, strateg la Societe Generale.

Temerile legate de întreruperea aprovizionării din Rusia au făcut ca aluminiul tranzacționat la Londra să atingă un maxim al ultimilor 13 ani, de 3.350 de dolari pe tonă, în timp ce nichelul de referință a atins cel mai ridicat nivel de după august 2011.

Rubla și bursa din Rusia continuă să încaseze lovituri

Rubla rusească a atins marți un minim al ultimelor 15 luni, trecând de 80 de unități pentru un dolar.

În ultima perioadă, rubla a pierdut 12% din cauza perspectivelor unei invazii în Ucraina, iar acțiunile rusești au scăzut cu o treime.

Banca centrală a Rusiei a spus marți că este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru a sprijini stabilitatea financiară, în condițiile în care rubla a atins un minim al ultimilor aproape doi ani.

Scăderea bruscă a rublei de la aproximativ 70 de unități pentru un dolar, în urmă cu doar patru luni, până la 80 de ruble pentru un dolar acum este de așteptat să alimenteze inflația deja ridicată, una dintre principalele preocupări ale rușilor, ceea ce ar afecta standardul de viață deja în declin în Rusia.

"Banca Rusiei ține sub control evoluția situației de pe piața financiară și este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru a sprijini stabilitatea financiară", a precizat banca într-un comunicat.

Banca centrală, care nu vizează un anumit curs de schimb pentru rublă, nu a spus ce măsuri ar putea lua, în condițiile în care Rusia se pregătește pentru o nouă rundă de sancțiuni occidentale care ar putea viza băncile rusești și datoria de stat.

(Sursă foto © Photofriday | Dreamstime.com)