Elon Musk, CEO-ul Tesla, a reacționat furios după ce S&P Dow Jones Indices a anunţat că va exclude producătorul de mașini electrice din cadrul indicelui de sustenabilitate S&P 500 ESG, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Elon Musk la deschiderea fabricii Tesla din GermaniaFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un director al S&P Dow Jones Indices a anunțat miercuri decizia, motivând că aceasta a fost luată din cauza unor probeleme legate de acuzaţiile de discriminare rasială şi accidentele produse de pilotul automat al Tesla.

Ca urmare a unor modificări care au intrat în vigoare de la data de 2 mai, indicele de sustenabilitate a eliminat şi alte companii precum Delta Air Lines şi Chevron Corp dar a adăugat reţeaua socială Twitter Inc şi compania de rafinare Phillips 66.

Ce este indicele S&P 500 ESG

ESG este un acronim pentru mediu, social şi guvernanţă, iar performanţele companiilor în aceste domenii au devenit o sursă de interes pentru investitori.

Pe 1 iulie 2020 Tesla a devenit cea mai valoroasă companie din industria auto prin producţia de masă de automobile electrice şi între timp s-a extins şi pe segmentul bateriilor pentru reţelele electrice şi sistemelor de producţie de energie fotovoltaică.

În luna octombrie a anului trecut compania condusă de Elon Musk a trecut de pragul de capitalizare pe piață de un trilion de dolari, devenind primul producător auto din istorie care a reușit acest lucru.

Printre motivele care au contribuit la eliminarea din indexul de sustenabilitate se numără lipsa de detalii cu privire la strategia Tesla de reducere a emisiilor de carbon sau a unui cod de derulare a afacerilor, a precizat Margaret Dorn, responsabilă pentru indicii de sustenabilitate la S&P Dow Jones Indices.

„Nu poţi să iei declaraţia de principii a unei companii ca atare, trebuie să te uiţi la practicile ei de-a lungul tuturor dimensiunilor cheie”, a spus aceasta.

Reacția lui Elon Musk la excluderea Tesla din indice

În replică la decizia S&P Dow Jones Indices, fondatorul şi directorul general de la Telsa, Elon Musk a scris pe Twitter că „ESG este o înşelătorie”.

„Exxon se numără printre primele zece cele mai bune companii din lume când vine vorba de chestiunile de mediu, social şi guvernanţă (ESG) în opinia S&P 500, în timp ce Tesla nici măcar nu se numără pe listă!”, a notat acesta.

„ESG este o înşelătorie”, a subliniat Elon Musk, susținând că indicele este folosit ca armă de către „războinici falși ai justiției sociale”.

Te-ar putea interesa și: