Bursa de la New York a încheiat în scădere puternică joi, speriată de perspectiva că marșul forțat al băncilor centrale, în frunte cu Fed, ar putea diminua avântul unei economii care dă deja semne de slăbiciune, potrivit AFP.

Wall StreetFoto: Vichaya Kiatying-Angsulee / Panthermedia / Profimedia Images

Indicele Dow Jones, care a cedat până la 1.000 de puncte în timpul ședinței, a încheiat în scădere cu 2,42%, coborând sub 30.000 de puncte pentru prima dată din ianuarie 2021, în timp ce indicele Nasdaq a cedat 4,08%, iar indicele mai larg S&P 500, 3,25%.

"Nu a durat mult pentru ca Wall Street să-și piardă entuziasmul de ieri după (anunțurile Fed), deoarece și alte bănci centrale importante devin mai agresive în lupta împotriva inflației", a declarat într-o notă Edward Moya de la Oanda.

După decizia Rezervei Federale de miercuri, Banca Angliei a majorat și ea joi dobânda sa cheie, dar cu doar 0,25 puncte procentuale, la fel ca și Banca Națională a Elveției, aceasta din urmă luând investitorii complet prin surprindere.

"Când oamenii se gândesc la impactul tuturor băncilor centrale care se mișcă simultan" spre o înăsprire generală, "își spun: mai am încă niște profituri de luat, hai să mergem pe ele" și încep să vândă, a explicat Maris Ogg, manager de portofoliu la Tower Bridge Advisors.