Piețele europene au inregistrat astazi corecții negative la creșterile din ultima saptamana in urma mesajului de ieri al Federal Reserve privind inceputul retragerii masurilor de stimulare economica, investitorii speculand ca o reluare a creșterii dobanzilor de referința ar putea avea loc mia repede decat se anticipase.

Sectorul bancar a fost astazi principala sursa de scadere de pe piețe, reducerea de ieri a rating-ului Greciei de catre S&P și perspectiva unei restrangeri a politicii monetare globale afectand evoluția acțiunilor bancare; la aceasta s-a adaugat impactul negativ al noilor reglementari de capital impuse de Comitetul de Supervizare Bancara din Basel.

Vanzarile retail din Marea Britanie au scazut in mod neașteptat in luna noiembrie, pentru prima data in ultimele șase luni. Volumul vanzarilor a scazut cu 0.3% fața de luna octombrie, in care inregistrase o creștere lunara de 0.6%. Așteptarile medii ale economiștilor indicasera o creștere de 0.5%. Indicele increderii investitorilor din Elveția publicat de ZEW a scazut in decembrie pentru a doua luna consecutiv, coborand la 54 de la 56.4.