Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, al doilea aldoilea acord de modificare a contractului de proiectare si construire a autostrazii Brasov-Cluj-Bors, in urma negocierilor obtinandu-se reducerea costului aferent lucrarilor la 6,9 milioane de euro pe kilometru si posibilitatea de a scoate la licitatie tronsoanele de autostrada pentru care nu au fost incepute inca lucrarile, a anuntat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

  • "Comparativ cu preturile care s-au practicat anterior, economia care se realizeaza la bugetul de stat al Romaniei este de 6 miliarde de euro. Daca am fi continuat sa lucram la preturile din  contractul initial, costul total al autostrazii ar fi fost de 10 miliarde de euro", a afirmat ministrul Transporturilor si Infrastructurii.

Potrivit ministrului Boagiu, pretul de 6,9 milioane de euro pe kilometru obtinut in urma negocierilor se incadreaza in standardele de cost aprobate de Guvern.

De asemenea, in urma negocierilor, a fost eliminata o clauza din contract care interzicea statului roman, in cazul rezilierii contractului, sa scoata la licitatie, pe o perioada de doi ani, tronsoanele de autostrada pentru care nu au fost demarate lucrarile de constructie.

  • Ministrul Transporturilor a precizat ca documentatia pentru tronsonul de autostrada Nadasel- Gilau este finalizata, urmand sa fie lansata licitatia de executie si, implicit, conectarea cu tronsonul care a fost deja construit. De asemenea, se pregateste proiectarea tronsonului Targu Mures- Campia Turzii. Ministrul a afirmat ca in noile conditii licitarea celorlalte sase tronsoane se va face in functie de alocarile financiare, existand posibilitatea finantarii de la bugetul de stat, prin concesiuni sau chiar obtinerea de finantari europene.

Potrivit ministrului Transporturilor, urmatorii pasi sunt finalizarea tronsoanelor care au fost incepute deja de catre compania Bechtel, respectiv, Suplacu de Bacau- Bors si Campia Turzii- Cluj Vest.

Ministrul Boagiu a aratat ca au fost eliminate toate clauzele de indexare si cele cu privire la costurile indirecte. "Exista o clauza in contract conform careia si daca lucrau si daca nu lucrau, erau indreptatiti sa primeasca lunar o suma de 1 milion de euro", a explicat ministrul Transporturilor.

O noua clauza introdusa in contract se refera la penalitati aplicate constructorului pentru nerespectarea termenelor asumate, pentru lucrarile care au ramas de executat, respectiv- 0,05% din valoarea fiecarei sectiuni penalitate/zi pana la un maxim de 10% din valoarea sectiune respective ramase de executat".

Alte doua clauze se refera la cresterea perioadei de garantie de la 24 la 30 de luni si la prelungirea termenelor de plata, de la 25 de zile la 65 de zile de la emiterea facturii.

Pe de alta parte, statul roman urmeaza sa plateasca companiei Bechtel penalitatile in suma de 115 milioane de euro, a mentionat ministrul Transporturilor, reduse si acestea de la 380 milioane de euro.

Proiectul autostrazii Transilvania a fost impartit in opt tronsoane de constructie. Lucrarile au fost incepute pe doua dintre ele, iar pe celelalte sase, insumand 297 de kilometri, respectiv Brasov-Fagaras (53 km), Fagaras-Sighisoara (52 km), Sighisoara-Ogra (56 km), Ogra-Campia Turzii (36 km), Cluj Vest-Mihailesti (24 km) si Mihailesti-Suplacu de Barcau (76 km), nu au fost inca demarate.