Guvernul roman se angajeaza ferm sa creasca in 2012 numarul de companii de stat cu management privat, se arata in scrisorea de intentie a Guvernului cu FMI. Intr-o prima etapa au fost selectate noua companii care urmeaza sa aiba management privat, urmand ca la alte sase sa fie numiti manageri privati in cursul anului viitor. In scrisoarea de intentie se mai arata ca se inregistreaza progrese in procesul de privatizare, pentru unele companii fiind deja desemnati consilieri juridici in vederea vanzarii pe bursa a unor pachete minoritare.

Procesul de privatizare

Primele companii la care va fi demarat procesul de vanzare a actiunilor pe bursa sunt Transelectrica si Transgaz. De asemenea, la Petrom va fi reluat la inceputul anului viitor procesul de vanzare a 10% din actiuni dupa esecul din vara. In ceea ce priveste Tarom, se asteapta desemnarea unui consilier juridic undeva pe la sfarsitul lunii octombrie.

  • "Deşi oferta recentă pentru o un pachet suplimentar de acţiuni de 9,8% în Petrom nu a avut succes, ne păstrăm angajamentul de a respecta calendarul convenit pentru privatizarea pachetelor minoritare de acţiuni la alte societăţi şi vom re-oferi spre vânzare acţiuni ale Petrom, în cadrul unui proces prietenos pentru piaţă la începutul anului 2012. Vor fi oferite spre vânzare acţiuni la alte societăţi publice în trei grupuri, începând cu Transelectrica în octombrie şi Transgaz în decembrie", se arata in scrisoare.

Pentru primul grup deja au fost desemnati consultanţii juridici pentru toate societăţile, cu excepţia Tarom, pentru care se asteapta finalizarea acest proces până la sfârşitul lunii octombrie. De asemenea, până la finele lunii octombrie, va fi desemnat consultantul pentru tranzacţie pentru primul grup şi consultantul juridic pentru cel de-al doilea. În afară de privatizări, Guvernul va continua pregătirile pentru soluţionarea situaţiei financiare a

Termoelectrica. "Până la finele anului 2011, intenţionăm fie să utilizăm procedurile ANAF pentru a prelua activele companiei, fie să demarăm procedura de faliment. În ambele cazuri vom extrage şi vom valorifica rapid activele viabile", se arata in scrisoare.

  • Primul grup cuprinde: Oltchim (vânzarea acţiunilor publice rămase către investitori strategici);
  • Romgaz (IPO pentru un pachet de acţiuni de 15%);
  • Tarom (investiţie strategică sau IPO pentru 20% din acţiuni);
  • Transelectrica (SPO pentru un pachet de acţiuni de 15% plus o majorare ulterioară de capital de aproximativ 12%);
  • Transgaz (SPO pentru un pachet de acţiuni de 15%).
  • Cel de-al doilea grup conţine: Termoelectrica (vânzare completă a filialelor Galaţi şi Brăila şi continuarea procesului de creare a unor societăţi mixte cu investitori strategici la ELCEN cu scopul construirii unor noi grupuri energetice, cu capital majoritar privat, în Bucureşti şi Constanţa);
  • Hidroelectrica (IPO pentru un pachet de acţiuni de 10% pentru majorarea capitalului);
  • Petrom (va fi relansată SPO pentru 9,84% din acţiuni).
  • Cel de-al treilea grup include: Electrica Serv (privatizare majoritară a întregii societăţi);
  • Nuclearelectrica (cel puţin 10% prin majorare de capital);
  • noua companie creată prin fuziunea celor 3 filiale de furnizare rămase ale Electrica (înregistrată la Registrul Comerţului ca S.C. Electrica Furnizare S.A) şi activitatea de furnizare a Electrica (privatizare majoritară)
  • cele 3 filiale de distribuţie rămase ale Electrica (privatizare majoritară), în concordanţă cu decizia CNSAT.

Management privat

In ceea ce priveste managerii privati, acestia vor fi selectati pana la sfarsitul lunii decembrie. Acest proces de identificare a managerilor va începe până la finele lunii octombrie, iar echipele de management privat vor fi selectate până la finele lunii decembrie, urmând a-şi prelua atribuţiile cât de curând permite legea după acel moment. În cazurile în care urmează a fi vândute pachete minoritare semnificative de acţiuni, acest calendar poate fi modificat pentru a permite participare noilor acţionari minoritari. S-ar putea ca pentru punerea în aplicare a acestei prevederi să se impună modificarea Ordonanţei de Urgenţă 3/2011, doar pentru noii manageri privaţi.

  • Au fost selectate intr-o prima faza cel putin 9 companii care sa aiba management privat: C.N. Posta Romana, C.N. Tarom S.A, CFR Marfă SA, SC Electrificare CFR SA, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia SA, SC Electrica Furnizare SA, SC Hidroelectrica, ROMARM, SC Oltchim.
  • In cursul anului 2012, vor intra pe lista urmatoarele societati: Cai Ferate CFR, CFR Călători SA, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica si Romgaz.

Guvernanta companiilor de stat

Pentru a îmbunătăţi guvernanţa companiilor de stat, Guvernul va elabora şi adopta legislaţia de îmbunătăţire a guvernanţei până la finele lunii octombrie 2011 (criteriu structural de referinţă revizuit de la sfârşitul lunii august). Această prevedere legislativă va impune tuturor companiilor obligaţia de a avea cu regularitate audituri externe independente, de a raporta şi publica trimestrial date financiare, de a consolida drepturile acţionarilor minoritari, şi de a transfera controlul financiar al intreprinderilor de stat de la ministerele de resort la Ministerul Finantelor. Legislaţia va cuprinde şi un cod de aplicare pentru toate intreprinderile de stat, care va asigura aplicarea principiilor OCDE privind guvernanţa corporatistă.

Pentru cele mai mari societăţi ce vor rămâne sub controlul majoritar al statului, legislaţia va stipula că toate funcţiile principale de conducere (inclusiv Directorul Executiv şi Directorul Economic) vor fi ocupate numai în urma unui proces internaţional de selecţie, derulat de firme de resurse umane recunoscute pe plan internaţional. Aceşti manageri vor dispune totodată de o autonomie suficientă, care să le permită să administreze aceste companii fără imixtiuni necuvenite. Membrii din Consiliile de Administraţie ale acestor societăţi vor fi selectaţi de către acţionari şi evaluaţi de specialişti independenţi (fără legătură cu societăţile existente sau cu guvernul), pentru a se asigura că aceştia sunt pe deplin calificaţi să îşi exercite funcţiile. Directorii şi membrii în Consiliile de Administraţie care ocupă posturi în prezent pot depune aplicaţii şi se va analiza calificarea profesională a acestora.