Discutiile dintre presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu si avocatii companiilor petroliere investigate pentru retragerea de pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium s-au incheiat putin inainte de ora 16, audierile incepand in jurul orei 10. O decizie finala urmeaza sa fie luata in perioada urmatoare, au transmis HotNews oficialii Consiliului. In conformitate cu reglementarile in vigoare in materie de concurenta sanctiunile maxime pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri.

Bogdan Chiritoiu, presedinte Consiliul ConcurenteiFoto: AGERPRES

Investigatia initiala a fost scindata in doua investigatii- cea care s-a incheiat din punct de vedere procedural astazi si a doua, care vizeaza posibile intelegeri de pret. In cursul audierilor, la care au participat OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, Moll şi Eni, avocatii companiilor au negat acuzatiile, declarand ca firmele au actionat in beneficiul consumatorilor, au transmis HotNews apropiati ai discutiilor.

Pozitia OMV a fost facuta publica inca din noiembrie 2011, cand compania a transmis Bursei de Valori un comunicat in care anunta declansarea investigatiei. "OMV Petrom SA (OMV Petrom) a primit un raport de investigatie de la Consiliul Concurentei cu privire la pretinsa incalcare a reglementarilor privind concurenta, ca urmare a retragerii de pe piata a Eco Premium (benzina fara plumb aditivata cu substitut de plumb). Pretinsa incalcare priveste o serie de actori importanti ai pietei de carburanti", potrivit comunicatului citat, remis Bursei de Valori Bucuresti.

"OMV Petrom este de parere ca aceasta pretinsa incalcare este lipsita de temei si va lua toate masurile necesare pentru a asigura o reprezentare corecta a faptelor relevante care sa fie reflectate in decizia finala a Consiliului Concurentei", afirma Mariana Gheorghe.

In perioada pretinsei incalcari a reglementarilor privind concurenta, sortimentul Eco Premium reprezenta aproximativ 2% din piata romaneasca de carburanti.

"Decizia de a retrage de pe piata Eco Premium s-a bazat pe considerente de mediu si economice, tinand cont in mod adecvat de interesele consumatorilor", se mai arata in comunicatul citat.