Reprezentantii legali ai companiei Roman Copper Corp, cistigatoarea licitatiei pentru Cupru Min, declara intr-un comunicat de presa ca firma a fost fondata de banca de investitii Bayfront Capital Partners si resping orice legatura cu omul de afaceri Stephen Roman.

Ministerul Economiei nu a oferit date despre actionarii reali ai Roman Copper Corp, datele nefiind disponibile nici la depozitarul central din Toronto pina la ora scrierii acestui articol.

Comunicatul, remis presei de firma de avocatura Mararu & Mararu, anunta ca Roman Copper Corp. a cistigat licitatia pentru 100% din actiunile Cupru Min SA Abrud Romania pentru suma de 200.772.790,63 Euro (266.106.131,72 dolari), adica de aproape patru ori mai mult decit pretul de pornire a licitatiei.

Roman Copper Corp. este o companie cu sediul in Toronto, fondata de Bayfront Capital Partners (Toronto), o banca de investitii specializata in finantarea proiectelor miniere pe cinci continente, se mai arata in comunicat.

"Respingem ferm orice zvon ca firma noastra are legaturi cu Dl. Stephen Roman, asa cum a aparut in diferite publicatii", arata comunicatul remis presei.

Totusi, pe pagina sa de prezentare, banca fondatoare se autodefineste drept o banca specializata in investitii de mica anvergura, de pana la 15 milioane USD. Pina in acest moment este neclara provenienta fondurilor angajate de companie pentru finalizarea tranzactiei.

Vezi aici o prezentare a partenerilor care au fondat banca de investitii Bayfront Capital Partners: Rob Chalmers, Mike Berry, Mike Curtis, Derek Webb, Joanna Longo.

Fosti angajati la compania care a furnizat servicii pentru Frank Timis

Trei dintre cei cinci fondatori ai bancii de investitii Bayfront Capital Partners (ce a infiintat firma Roman Cooper Corp - noul proprietar al Cupru Min) au lucrat la compania care a fost brokerul lui Frank Timis in cele mai mari afaceri ale acestuia, scrie Rise Project.

Cei trei si-au trecut in scurtele biografii de pe site-ul bancii pozitii anterioare in managementul sau structura firmelor Canaccord Capital sau CanaccordAdams:

  • Michael J. Curtis a fost director de strategii alternative la CanaccordAdams.
  • Robert Chalmers a lucrat la Canaccord Capital Inc.
  • Derek Webb a lucrat atat la Canaccord Capital, cat si la CanaccordAdams.

CanaccordAdams si Canaccord Capital au lucrat, in calitate de brokeri, cu Frank Timis mai mult de 10 ani. Tim Hoare, CEO-ul CannacordAdams, l-a insotit pe Timis chiar intr-o vizita de lucru in Sierra Leone. Ambele companii Canaccord au fost brokerii firmei Sierra Leone Diamond Corporation - firma devenita ulterior African Minerals. SLDC/African Minerals a fost infiintata de catre Frank Timis si detine drepturi de explorare pe suprafata a aproape 40% din statul vest african Sierra Leone, mai arata Rise Project.

Context:

Luni, compania Roman Copper Corp a cistigat licitatia deschisa pentru intreg pachetul de actiuni al Cupru Min SA, companie aflata pina la acest moment in subordinea Ministerului Economiei si care detine, conform estimarilor, circa 60% din rezervele nationale cunoscute de cupru (adica aproximativ 900 milioane tone, potrivit Strategiei guvernamentale pentru industria miniera). Mai multe publicatii electronice au scris ca fondatorul companiei ar fi fost omul de afaceri canadian Stephen Roman, care in trecut ar fi avut legaturi cu alte companii care au activat in Romania.

  • Vom reveni cu amanunte