Oltchim a ajuns la stadiul de executare silita pentru o mare parte din instalatiile de pe platforma petrochimica de la Pitesti. Potrivit unui anunt al executorului judecatoresc, Emilia Mateescu, vineri, incepand cu ora 10.00, va avea loc vanzarea prin licitatie publica a circa 1000 de bunuri mobile de pe platforma petrochimica. Acestea sunt scoase la vanzare in contul unei datorii de 7 milioane de euro catre catre un furnizor de materii prime, Polchem Societe Anonyme. Contactat miercuri de HotNews, fostul director general al Oltchim, Constantin Roibu, a spus ca in cazul in care instalatiile vor fi vandute pentru fier vechi, Oltchim nu va reusi sa obtina nici macar 7 milioane de euro.

Polchem livra materii prime catre Oltchim, in baza unui contract incheiat in luna februarie 2012. La data de 29 mai 2012, Oltchim inregistra catre furnizor o datorie de 10,9 milioane de euro, reprezentand contravaloarea livrarilor de propilena si orto-xylen. Pe 30 mai, Consiliul de Administratie al Oltchim a decis garantarea sumei prin ipotecarea unor bunuri imobiliare (doua terenuri si constructiile aferente) si a unor bunuri mobiliare (echipamente tehnologice aferente imobilelor).

Practic, nu puteau fi constituite garantii decat in limita permisa prin decizia CA. Terenurile nu au facut obiectul contractelor de ipoteca, nefiind o miza din cauza posibilelor contaminari. In schimb, au fost ipotecate echipamente peste ceea ce permitea hotararea CA. Consiliul de Administratie a hotarat ipotecarea unor bunuri mobile, in limita a maxim 68,1 milioane de lei (circa 15 milioane euro). Acestea au fost cuprinse intr-un contract de ipoteca semnat de Constantin Roibu cu reprezentantul furnizorului pe data de 21 iunie. Pe 26 iulie, a mai fost semnat un contract suplimentar de ipoteca asupra unor echipamente de circa 26,9 milioane euro, aflate in sectia de piroliza.

Dupa semnarea contractelor, in lunile iunie-august, datoria a fost redusa de la 10 milioane de euro la 7 milioane euro, insa ipoteca a ramas. Practic, Constantin Roibu a ipotecat pentru o datorie de 7 milioane de euro, o mare parte din petrochimia Bradu din cadrul Arpechim Pitesti, preluata in februarie 2010 de la OMV Petrom. Potrivit unor reprezentanti ai Ministerului Economiei, de la preluare pana la sfarsitul lui 2011, pe platforma Arpechim au fost realizate investitii de circa 60 de milioane de euro pe programe de revizie si modernizare.

Datoria pentru care au fost ipotecate instalatii de 42 de milioane de euro era o datorie curenta si nu avea termen de plata. Neexistand un termen de plata, datoria era scadenta din momentul in care au fost facturate produsele. In aceasta situatie, furnizorul poate executa silit oricand. Contractele au fost incheiate la sfarsitul lunii iunie, chiar daca in acel moment se stia ca Oltchim poate oricand sa fie inchis, ceea ce s-a si intamplat, de altfel, in luna august.