Investments, fondul de investitii controlat de omul de afaceri Ion Sturza - fost premier al Republicii Moldova si fost director general adjunct al grupului Rompetrol, a preluat 49% din capitalul social al companiei Romaltyn Limited, care detine fabrica de exploatare miniera din Baia Mare, relateaza Agerpres.

Fribourg Investments a anuntat, luni, oficial printr-un comunicat public preluarea si controlul operational al proiectului de reciclare a deseurilor miniere, anuntand o posibila investitie de aproape 40 milioane de dolari pentru valorificarea si reciclarea deseurilor miniere in Baia Mare.

Reprezentantii companiei estimeaza ca investitia se va derula pe o perioada de 5 ani si presupune procesarea a 8,5 milioane de tone de deseuri miniere prin reluarea activitatii de retratare a sterilului minier, recuperarea metalelor neferoase - aur si argint - si reabilitarea ecologica a suprafetei de aproximativ 165 ha din regiunea Baia Mare (Flotatia Centrala).

Pentru repornirea activitatii Romaltyn, programata in trimestrul patru al anului 2013, sunt necesare investitii totale de peste 40 de milioane de dolari, care acopera retehnologizarea completa a uzinei, inlocuirea circuitului de conducte, finalizarea statiei de tratare a apei la iazul de decantare, refacerea izolatiei lacului de decantare si amenajarea unor noi buzunare de retentie. O parte din investitii au fost deja facute in perioada 2007-2012. Celelalte urmeaza sa fie realizate, la punerea in functiune a fabricii estimandu-se ca vor exista circa 200 de angajati.

'Functionarea fabricii Romaltyn va fi monitorizata permanent din perspectiva tehnologica si a parametrilor de mediu, care vor fi masurati si comunicati in timp real. Investitiile facute in noua linie de retratare asigura un control riguros al riscurilor, valoarea parametrilor de mediu inscriindu-se sub limitele prescrise de reglementarile europene si cele nationale. Dupa finalizarea proiectului, vor fi reabilitate ecologic integral suprafetele pe care se afla astazi deseurile miniere. Ne dorim sa facem din acest proiect un pilot de buna practica in domeniul reciclarii de deseuri miniere si al reabilitarii ecologice, tocmai pentru ca preluam un istoric problematic. Activitatea Romaltyn rezolva o problema existenta - deseurile depozitate sunt o sursa de poluare grava - si deschide oportunitati de revitalizare a mai multor companii din Baia Mare. Partenerii nostri vor fi, in majoritate, companii romanesti din regiune', a declarat Ion Sturza.

El a precizat ca deja au existat discutii cu firme locale.

'Pe intreaga derulare a proiectului vom contribui, la un prim calcul, cu aproximativ 18 milioane de dolari sub forma diverselor taxe si redevente, care vor fi o resursa de dezvoltare a zonei, puternic afectata de inchiderea minelor si de conditiile economice dificile din ultimii ani' , a adaugat Sturza.

Managementul proiectului este asigurat de Sergiu Chirca, de pe pozitia de administrator al companiei Romaltyn si, in acelasi timp, CEO al afacerilor fondului Fribourg Investments in Romania.

Activitatea Romaltyn va fi coordonata de un Consiliu Director format din cinci persoane, doi dintre actionarii proiectului (Kenes Rakishev si Ion Sturza) si trei directori independenti - Nurlan Abduov, antreprenor kazah, Dan Pascariu, cunoscut bancher roman, Presedintele Consiliului de Supraveghere a UniCredit Tiriac Bank si a altor companii internationale si Bogdan Popescu, cunoscut expert international in resurse minerale.

Preluarea Uzinei Romaltyn Baia Mare a fost efectuata pe fondul licitatiei publice recente derulate de Companiei Nationala Miniera Remin Baia Mare, care a anuntat scoaterea la vanzare pentru prelucrarea a peste 500.000 de tone de minereu cuprifer cu continut ridicat de arsen.