Ministerul Agriculturii a supus dezbaterii publice in aceasta saptamana mai multe proiecte de acte normative care vizeaza aprobarea constitutirii dreptului de folosinta gratuita a infrastructurii de imbunatatiri funciare apartinand domeniului public al statului catre organizatii precum Organizatia de desecare si drenaj (ODD) Interagro sau ODD Insula Mare a Brailei, din care fac parte firme ale miliardarilor Ioan Niculae si Culita Tarata. Ministerul sustine ca potrivit legii aceste bunuri pot fi date in administrare sau in folosinta si pot fi concesionate ori inchiriate si ca a ales sa le ofere in folosinta gratuita pana la 30 de ani pentru a-si reduce costurile de administrare, exploatare, reparare si intretinere.

Ministerul Agriculturii (MADR) a publicat pe 27 augustpe site-ul propriucinci proiecte de acte normative pentru aprobarea constituirii dreptului de folosinta gratuita a infrastructurii de imbunatatiri funciare apartinand domeniului public al statului, aflata in administrarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, catre urmatoarele Organizatii:

1. Organizatia Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii Calarasi Raul, judetul Calarasi

2. Organizatia de desecare si drenaj Tau Foltesti, judetul Galati

3. Organizatia de desecare si drenaj Interagro nr. 13 Seaca, judetul Teleorman

4. Organizatia de desecare si drenaj Insula Mare a Brailei, din judetul Braila

5. Organizatia de desecare si drenaj Borcea de Sus in Compartimentul II, judetul Calarasi

Ioan Niculae este un controversat om de afaceri, implicat alaturi de baronul PSD de Braila Gheorghe Bunea Stancu intr-un dosar penal. Liderul PSD Braila este acuzat de DNA ca s-a folosit de functia pe care o detine in partid pentru "a obtine pentru altul bani sau foloase necuvenite", in campania electorala din 2009, cand Mircea Geoana a candidat la presedintia Romaniei.

Bunea Stancu i-ar fi cerut 1 milion de euro omului de afaceri Ioan Niculae, pentru a sustine campania electorala a lui Mircea Geoana. O parte din bani, aproximativ 150.000 de euro, ar fi fost platiti prin casa de sondaje INSOMAR, detinuta de Sorin Ovidiu Vintu.

In schimbul banilor, potrivit procurorilor, omul de afaceri ar fi urmat sa aiba un cuvant de spus la numirea unor persoane in functii importante din Guvern.

Scopul ar fi fost ca persoanele ce ar fi urmat sa fie numite in functiile importante sa ii sustina interesele si anume sa acorde avantaje companiilor sale si sa le vanda gaz la un pret mult mai ieftin.

Culita Tarita este presedintele Consiliului Judetean Neamt, fiind ales pe listele UNPR (membra a USL). El este cunoscut pentru contractul de arenda a Insulei Mari a Brailei, una dintre cele mai controversate afaceri din agricultura Romaniei.

  • Drept de folosinta gratuita de pana la 30 de ani

Iata ce se propune in proiectele de acte normative:

"- Transmiterea dreptului de folosinta gratuita asupra infrastructurii de imbunatatiri funciare (...) se face pentru o perioada de 5 ani incepand cu data aprobarii prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale a protocolului de predare preluare in care sunt specificate obligatiile privind modernizarea, reabilitarea, exploatarea, intretinerea, reparatiile si paza integritatii bunurilor.

- In cazul in care organizatia a respectat obligatiile stabilite prin protocolul de predare-preluare, dupa expirarea perioadei de 5 ani i se poate extinde pana la 25 de ani dreptul de folosinta gratuita asupra infrastructurii preluate, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministerului.

- In cazul in care organizatia nu respecta obligatiile stabilite prin protocolul de predare preluare, i se retrage dreptul de folosinta gratuita asupra infrastructurii preluate, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministerului. Organizatia are obligatia de a preda Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, infrastructura dobandita in starea in care a fost predata, conform unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale".

  • Toate aceste organizatii sunt institutii publice pentru ca sunt persoane juridice de utilitate publica fara scop patrimonial - MADR

In documente se subliniaza faptul ca faptul ca "persoanele fizice sau persoanele juridice care detin in baza unui titlu valabil de proprietate ori de folosinta terenuri deservite de sisteme de irigatii sau de desecare si drenaj ori de lucrari de aparare impotriva inundatiilor sau de combatere a eroziunii solului pot constitui o organizatie de imbunatatiri funciare".

MADR mai spune ca "organizatiile de imbunatatiri funciare sunt institutii publice pentru ca sunt persoane juridice de utilitate publica fara scop patrimonial, ce se constituie si functioneaza in conformitate cu prevederile legii, iar autorizarea functionarii organizatiilor de imbunatatiri funciare este aprobata de Guvern prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale".

In plus, Ministerul spune ca potrivit legii "in cazul infrastructurii de imbunatatiri funciare din domeniul public al statului, alta decat cea de irigatii, pana la trecerea acesteia in domeniul privat al statului" aceste organizatii "pot formula cereri de transmitere a dreptului de folosinta gratuita asupra acestei infrastructuri, cu exceptia celei principale sau a celei de prim-ordin" si ca Ministerul are optiunea de a oferi aceste bunuri in folosinta gratuita:

Conform Art. 861 (3) din Codul Civil: "In conditiile legii, bunurile proprietate publica pot fi date in administrare sau in folosinta si pot fi concesionate ori inchiriate".

Ministerul nu explica de ce nu a optat pentru concesionarea sau inchirierea acestor bunuri. Spune insa motivele pentru care vrea sa ofere gratuit in folosinta bunurile:

  • "Avand in vedere principiul subsidiaritatii si al eficientei economice, pentru imbunatatirea managementului amenajarilor de imbunatatiri funciare si reducerea costurilor de administrare, exploatare, reparare si intretinere se propune constituirea dreptului de folosinta gratuita a infrastructurii de imbunatatiri funciare apartinand domeniului public al statului (...)".

Proiectele de acte normative mai mentioneaza ca "pana in prezent, 18 organizatii de desecare si drenaj au preluat in folosinta pe 49 de ani infrastructura de desecare si drenaj de pe un teritoriu insumand 48.895 hectare".

HotNews.ro a solicitat Ministerului Agriculturii sa explice de ce vrea sa dea aceasta infrastructura in folosinta gratuita posibil pana la 30 de ani in loc sa o concesioneze sau sa o inchirieze. Vom reveni cu raspunsurile MADR imediat ce le vom primi.

HotNews.ro a incercat sa afle care este mai exact legatura intre Interagro SA, grupul detinut de miliardarul Ioan Niculae, si Organizatia de desecare si drenaj Interagro nr. 13 Seaca, judetul Teleorman, precum si dintre Organizatia de desecare si drenaj Insula Mare a Brailei, din judetul Braila si TCE Braila detinuta de omul de afaceri Culita Tarata.

Conform datelor de la Ministerul de Finante, sediul Organizatiei de desecare si drenaj Insula Mare a Brailei are aceeasi adresa cu cea a companiei TCE Braila: str. Calarasilor Nr. 327, Braila.

Am discutat telefonic cu domnul Albeanu Constantin, director al Organizatiei Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii - Insula Mare a Brailei (OUAIIMB), care ne-a spus ca "TCE Braila face parte din Organizatia de desecare si drenaj Insula Mare a Brailei". Pentru mai multe detalii insa, ne-a rugat sa transmitem o solicitare pe e-mail. HotNews.ro a facut aceasta solicitare si vom reveni cu niste raspunsuri imediat ce le vom primi.

De la Interagro am primit pe e-mail urmatorul raspuns: "Persoana autorizata sa raspunda se afla in concediu medical. Daca nu este prea tarziu, va rog reveniti peste doua saptamani".

  • UPDATE Constantin Albeanu, directorul Organizatiei de desecare si Drenaj – Insula Mare a Brailei (ODD IMB): TCE 3 Brazi SRL (n.a detinuta integral de omul de afaceri Culita Tarata), s-a numarat printre membrii fondatori ai ODD IMB in 2012.  La acel moment, TCE 3 Brazi avea o suprafata de 58.720,81 ha teren agricol - arendat de la A.D.S. Bucuresti si reprezenta 83,36% din teritoriul organizatiei. Ulterior terenul agricol din Insula Mare a Brailei a fost atribuit prin concesiune catre S.C. AGRICOST S.R.L.

Datele de la Registrul Comertului arata ca firma Agricost SRL are urmatorul actionariat:

DULUŢE CONSTANTIN

Calitate: asociat

Cetăţenie: română

Cota de participare la beneficii şi pierderi: 51.74%

KUIPERS LIJCKLE

Calitate: asociat

Cetăţenie: olandeză

Cota de participare la beneficii şi pierderi: 48.26%

Administratorul Agricost SRL este BUZDUGAN GHEORGHE - LUCIAN, directorul general de la TCE 3 Brazi SRL. (vezi atasate datele de la Registrul Comertului privind TCE 3 Brazi SRL si SC Agricost SRL.)

Iata raspunsul integral al Organizatiei de desecare si Drenaj – Insula Mare a Brailei (ODD IMB):

"Referitor la solicitarea dumneavoastra transmisa prin email, va informam urmatoarele:

Organizatia de Desecare si Drenaj Insula Mare a Brailei este o organizatie de imbunatatiri funciare, de utilitate publica , fara scop patrimonial;

- Organizatia de Desecare si Drenaj Insula Mare a Brailei ( ODD - IMB ) s-a constituit si autorizat in conformitate cu prevederile Legii nr.138/2004 a imbunatatirilor funciare, cu completarile si modificarile ulterioare si a Normelor Metodologice de aplicare a acesteia;

- autorizarea constituirii ODD IMB s-a facut prin Ordinul nr. 254 din 12.03.2012 al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, iar inregistrarea organizatiei in Registrul National al Organizatiilor de Imbunatatiri Funciare, s-a realizat sub nr. 482 din ziua de 12.03.2012;

- ODD IMB are sediul social in Braila, Calea Calarasilor nr. 327, conform contractului de comodat incheiat cu S.C. AGRICOST SRL;

- Organizatia noastra are ca obiect de activitate - exploatarea si intretinerea sistemului de desecare si drenaj ( canale si statii de desecare si drenaj ) din amenajarea de imbunatatiri funciare Insula Mare a Brailei;

- Teritoriul pe care organizatia isi desfasoara activitatea este de 69.241 ha - suprafata bruta, respectiv 65.571 ha suprafata neta;

- ODD - IMB s-a constituit si autorizat, in conformitate cu prevederile legale, potrivit asocierii persoanelor juridice si fizice care au teren agricol in exploatare pe teritoriul organizatiei din Insula Mare a Brailei. Terenurile in exploatare ale membrilor organizatiei sunt: propietate privata, concesionate sau arendate;

- Pentru indeplinirea obiectivului organizatiei, am solicitat, de mai multe ori, preluarea in folosinta gratuita a sistemului de desecare si drenaj din amenajarea de imbunatatiri funciare

Insula Mare a Brailei, apartinand domeniului public al statului si administrat de Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, preluare care sa se faca prin protocol incheiat intre O.D.D. - I.M.B si A.N.I.F. si aprobat prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, conform Legii 138/2004.

Am primit raspuns de la M.A.D.R. si A.N.I.F., ca infrastructura de imbunatatiri funciare apartinand domeniului public al statului si administrat de Agentia de Imbunatatiri Funciare se aproba prin Hotarare de Guvern.

Raspunsuri la intrebari:

- La prima intrebare va raspundem ca S.C. TCE 3 BRAZI S.R.L. este membru fondator al Organizatiei de Desecare si Drenaj - Insula Mare a Brailei;

- La a doua intrebare va informam ca la momentul constituirii si autorizarii O.D.D.-I.M.B., S.C. TCE 3 BRAZI S.R.L., avea o suprafata de 58.720,81 ha teren agricol - arendat de la A.D.S. Bucuresti si reprezenta 83,36% din teritoriul organizatiei.

Ulterior terenul agricol din Insula Mare a Brailei a fost atribuit prin concesiune catre S.C. AGRICOST S.R.L.".