Directorul executiv al Gabriel Resources (actionar majoritar la Rosia Montana Gold Corporation) a fost citat miercuri de ziarul canadian The Globe and Mail cu o declaratie amenintatoare la adresa autoritatilor romane: "Daca parlamentul respinge proiectul, vom merge mai departe cu notificarea formala de litigiu comercial pentru multiple incalcari ale tratatelor internationale de investitii pentru o suma de pana la 4 miliarde de dolari. Cazul nostru este foarte puternic si il vom aduce in atentia publica astfel incat eforturile Romaniei de a atrage investitii straine vor suferi foarte mult". La cateva ore dupa aparitia declaratiilor in ziarul canadian, RMGC a anuntat intr-un comunicat remis presei ca CEO-ul companiei Gabriel Resources nu a facut niciodata acele afirmatii, iar publicatia ar fi corectat articolul. Cu toate acestea, articolul a ramas pe site-ul ziarului canadian in forma initiala. (vezi captura de ecran atasata).

Declaratia lui Jonathan Henry pe site-ul The Globe and MailFoto: Hotnews

CEO-ul Jonathan Henry a facut o declaratie similara si pentru France Presse, spunind ca, daca Parlamentul respinge proiectul de lege, compania va informa oficial guvernul despre intentia de a cere despagubiri de 4 miliarde de dolari.

Cotidianul canadian anunta, citandu-l pe directorul executiv al Gabriel Resources Ltd., ca actionarul majoritar al RMGC va da in judecata Guvernul Romaniei si va solicita despagubiri de patru miliarde de dolari daca Parlamentul respinge proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana.

Declaratia a fost facuta de directorul executiv al Gabriel Resources Ltd., Jonathan Henry, si era citata de The Globe and Mail, un cotidian din Toronto.

"In cazul in camera inferioara (a parlamentului) respinge proiectul, vom merge mai departe cu notificarea formala de litigiu comercial pentru multiple incalcari ale tratatelor internationale de investitii pentru o suma de pana la 4 miliarde de dolari (U.S.)", a afirmat Jonathan Henry, intr-un interviu acordat la Londra, unde locuieste.

"Cazul nostru este foarte puternic si il vom aduce in atentia publica astfel incat eforturile Romaniei de a atrage investitii straine vor suferi foarte mult", a amenintat acesta.

Declaratiile lui Victor Ponta au determinat prabusirea cotatiei actiunilor Gabriel Resources, noteaza cotidianul canadian. Astfel, actiunile Gabriel Resources au inchis marti la 65 de centi canadieni, in conditiile in care in 2010 si 2011, cand compania se astepta la o aprobare iminenta a proiectului, se tranzactionau la maxime de 8 dolari.

Henry, care s-a alaturat acestei companii in urma cu trei ani, a lasat sa se inteleaga ca va demisiona daca se declanseaza un proces impotriva Romaniei. "Sunt un director de exploatare miniera, nu jurist", a spus acesta.

Rosia Montana Gold Corporation a publicat in cursul serii de miercuri o declaratie a lui Jonathan Henry care dezminte integral textul publicat de cotidianul britanic.

Iata mai jos declaratia transmisa de directorul executiv al Gabriel Resources:

"Ca o clarificare a declaratiilor publicate in numele meu in presa internationala, doresc sa subliniez ca nu am declarat niciodata cele citate in forma respectiva si ca declaratiile mele au fost citate gresit. Intre timp, declaratiile au fost corectate de catre publicatia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru Romania, pentru cetatenii sai, pentru Guvernul Romaniei si pentru Parlament. Doar romanii si Romania vor decide ce este in interesul tarii. Desi este firesc pentru orice companie sa faca ceea ce este necesar pentru a-si proteja interesele - si nici Gabriel Resources nu face exceptie - vom lua act de orice decizie luata de Guvernul sau Parlamentul Romaniei. Compania va furniza toate informatiile necesare pentru ca oamenii sa poata lua o decizie in deplina cunostinta de cauza. Decizia finala va apartine, fara discutie, Guvernului si Parlamentului Romaniei si, in ultima instanta, cetatenilor Romaniei".