Belgianul Christian Heinzmann, director general Tarom, afirma public la inceputul lunii septembrie ca membrii Consiliului de Administratie (CA) i-au luat constant din atributii si ca in doar cateva zile au decis sa dea afara unul din oamenii directi subordonati lui: sefa biroului de comunicare al companiei, Georgeta Dinu. Dan Pascariu, seful CA, cel care a recunoscut ca l-a fortat pe belgianul Heinzmann sa-si scurteze mandatul de la 4 ani la un an, declara ca CA a decis destituirea sefei de comunicare pe baza unei examinari a performantei. In replica, Georgeta Dinu povesteste cum s-a petrecut de fapt operatiunea de demitere a sa, sustine ca nu a existat nici o evaluare in cazul sau si ca, timp de 4 luni, a fost "in mod constant impiedicata de catre membrii CA" sa-si indeplineasca sarcinile.

Georgeta Dinu, fosta sefa de comunicare la TaromFoto: Arhiva personala

Pe 13 septembrie managerul privat al companiei Tarom, belgianul Christian Heinzmann, acuza "birocratia incredibila", dar si presiunile si implicarea Consiliului de Administratie al companiei, organism numit politic, in activitatile de management. Heinzmann sustine ca CA-ul i-a luat din prerogative dupa ce in urma cu cateva luni a fost practic fortat sa-si scurteze mandatul de la 4 ani la doar unul, asta desi rezultatele financiare ale companiei erau pentru prima data pe plus.

In acea conferinta de presa Heinzmann recunostea ca CA a decis ca rezultatele financiare ale companiei, desi sunt din ce in ce mai bune, sa nu mai fie facute publice. In plus, potrivit lui Heinzmann, Consiliul de Administratie a inceput sa ii ia din prerogative, ultimul exemplu fiind demiterea de catre CA a sefei departamentului de Comunicare, Georgeta Dinu, direct subordonata directorului executiv.

Consiliul si-a derogat aceasta atributie in urma cu cateva zile si apoi au decis demiterea directorului de comunicare. Nu ii pot opri, dar eu am alta opinie. Ei si-au dat propria reglementare care sa le permita sa faca asa ceva. Nu pot sa va zic daca e legal sau nu", a precizat managerul privat al Tarom.

In replica, seful CA Dan Pascariu, intr-un interviu pentru newsair.ro in care spunea ca nu l-a fortat pe Heinzmann sa-si scurteze mandatul, ci ca i-a dat optiuni - "sa-si dea demisia sau sa fie demis" - mentiona ca, in cazul demiterii sefei de comunicare, CA are drept de veto si ca, in baza unei examinari a performantei, s-a opus angajarii definitive.

Fostul director de comunicare Tarom despre o discutie cu doi membri ai CA: "A fost de o agresivitate emotionala si verbala greu de pus in cuvinte, colegii mei au putut auzit prin pereti "lectia de guvernanta corporativa"

Intr-o replica transmisa newsair.ro, Georgeta Dinu povesteste varianta ei privind modul in care i-a fost desfacut contractul de munca si sustine ca, timp de mai bine de 4 luni, membrii CA au impiedicat-o "in mod constant in indeplinirea sarcinilor.

"M-am alaturat echipei TAROM in data de 20 mai. La 29 mai, dl. Macec (Valentin Macec, vicepresedinte CA Tarom - n.red.) a depus o contestatie la angajarea mea (doar a mea, desi procesul de recrutare a fost similar cu al celorlalti colegi angajati anul acesta). Pentru perioada de proba contractul meu prevedea 4 obiective pe baza carora ar fi trebuit sa fiu evaluata. Mi-am indeplinit obiectivele stabilite de management si in plus am initiat si coordonat alte proiecte.

Pe parcursul celor 4 luni de perioada de proba am fost in mod constant impiedicata, de catre membrii CA, sa-mi indeplinesc responsabilitatile conform contractului de munca si a fisei de post.

Dl. Pascariu afirma ca CA-ul nu are responsabilitatea de a face angajari/concedieri in companie insa in cazul meu, CA a aprobat propunerea Comitetului de Guvernanta Corporativa, Nominalizare si Renumeratie (CGCNR) de a-mi inceta raporturile contractuale de munca la finalul perioadei de proba. Notificarea este semnata nu de catre CEO, ci de dl. Demetriade al carui mandat primit in 21.06 (cand a fost numit Director Executiv) nu mentioneaza ca ar avea aceste responsabilitati.

CA nu a facut nici o evaluare a activitatii mele sau daca a facut, nu am fost implicata si nici informata, nu cunosc criterile sau documentele care au stat la baza procesului lor de evaluare. CA a cerut Directorului General doar evaluarea mea, nici un alt coleg angajat anul acesta la TAROM nu a trecut printr-un proces asemanator. Dl. Heinzmann a facut o evaluare pozitiva a activitatii mele si a depus-o pe data de 26 august.

Dan Pascariu

Dan Pascariu

Foto: Agerpres

Pe 28 august am avut o intalnire cu dl.Pascariu care mi-a comunicat intentia CA de a vota negativ confirmarea mea pe post, si a mentionat ca nu are nimic de obiectat despre competenta mea profesionala pe care o apreciaza, insa sunt o victima colaterala.

In timpul intalnirii, dl. Pascariu a admis ca nu-mi cunoaste obiectivele pentru perioada de proba, nici proiectele pe care le-am derulat sau continutul rapoartelor mele de activitate.

Intr-o singura saptamana (6.09-13.09), au fost 2 sedinte CA si 2 sedinte de Comitet de Guvernanta Corporativa, Nominalizare si Renumeratie, activitate intensa neobisnuita anterior.

- Joi, 5 septembrie, sedinta CGCNR (presedinte Marius Ghenea, membrii Dumitru Prunariu si Valentin Macec). Membrii au propus aprobarii de catre CA ca incetarea sau continuarea contractelor de munca ale angajatilor care raporteaza direct CEO sa fie aprobate de catre CA la propunerea CGCNR.

- Marti, 10 septembrie, intalnire cu Dl. Macec si dl. Demetriade. Cei 2 membri ai CA mi-au comunicat intentia lor de a da o decizie negativa la continuarea contractului meu de munca.

Aceasta intalnire a fost de o agresivitate emotionala si verbala greu de pus in cuvinte, colegii mei au putut auzit prin pereti "lectia de guvernanta corporativa".

- Surprinzator, Miercuri, 11 septembrie, la final de program am fost informata ca luni, 9 septembrie a fost sedinta de CA, care a aprobat propunerea Comitetului in legatura cu contractul meu de munca, desi cu o zi inainte membrii CA nu au mentionat ca sedinta ar fi avut loc, ci doar intentie de a vota negativ.

- Vineri, 13 septembrie a fost conferita de presa TAROM-IATA. Vineri seara, 6.00 pm, dl. Pascariu m-a sunat si m-a intrebat daca sunt multumita de felul in care seful meu m-a expus public in cadrul conferintei de presa si daca sunt de acord sa raman sa lucrez intr-un mediu ostil, avand in vedere ca dl. Heinzmann va pleca din companie in Noiembrie.

- Avand referinta aceasta discutie , am fost surprinsa cand Luni, 16 septembrie, orele 14.00 (cu 2 ore inainte de expirarea perioadei de proba) mi-a fost adusa la cunostinta Notificarea de incetare a contractului, semnata de dl.Demetriade. Am cerut lamuriri in baza carui manadat a semnat Dl.Demetriade si mi s-a spus ca vineri, 13 septembrie, a fost o sedinta a CA in timpul careia membrii l-au mandatat pe dl. Demetriade sa semneze in numele TAROM incetarea contractului meu de munca, la finalul perioadei de proba.

Pana la ora la care mi s-a adus la cunostinta Notificarea, Sedinta CA si Hotararea 12/13.09.2013 care a rezultat acestei intalniri, nu fusesera comunicate intern si nici postate pe Intranetul companiei, asa cum se face in mod normal cu toate Hotararile CA".

Potrivit sursei citate, Georgeta Dinu a fost vreme de 12 ani pilot instructor la Aeroclubul Romaniei, avand la activ cel putin 3000 de ore de zbor. In ultimii 9 ani insa, Georgeta Dinu a ocupat pozitia de Corporate communication and public affairs director la Labormed Farma si EoN Energie Romania.