Dupa demisia lui Nicolae Demetriade si iminenta demitere a lui Dan Pascariu, trei noi oameni vor fi numiti in Consiliul de Administratie al Tarom. Potrivit surselor HotNews.ro, cei trei noi membri in CA Tarom vor fi Manuel Donescu, actual secretar de stat la Transporturi si fost secretar de stat in ministerul Economiei, Dante Stein, consilier onorific al premierului Ponta si Laurentiu Mezei, reprezentantul Tarom la Amsterdam. Ceilalti membri ai CA vor ramane in functie.

Mezei, Stein si Donescu - noii membri in CA TaromFoto: Colaj foto

Cine sunt noii membri ai CA Tarom

Manuel Donescu a fost numit recent secretar de stat la Ministerul Transporturilor dupa ce inainte fusese secretar de stat la Ministerul Economiei. (sursa)

Donescu, fost consilier personal al ministrului Daniel Chitoiu, sustinut de PNL, a fost numit secretar de stat in Ministerul Economiei in luna februarie, din postura de director adjunct in minister, cu atributii in comert exterior si relatii internationale.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul ministerului, Manuel Donescu a lucrat si in Ministerul Afacerilor Externe in cadrul caruia a ocupat functiile de prim-colaborator al sefului de misiune si consilier diplomatic in cadrul Ambasadei Romaniei la Beijing (2008-2010), precum si secretar I la Ambasada Romaniei la Tokyo (2004-2008).

A profesat ca avocat, membru al Baroului Bucuresti, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR), in prezent fiind suspendat urmare solicitarii de a fi trecut pe tabloul avocatilor incompatibili.

Manuel Donescu a absolvit Facultatile de Drept (1996) si Istorie (1994) ale Universitatii din Bucuresti si cursurile postuniversitare de specializare in management bancar si bursier din cadrul Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din Academia de Studii Economice Bucuresti (1999-2000).

Alte cursuri absolvite: referent comert exterior - Centrul de Perfectionare, Consultanta si Management in Comertul International PERCOMEX SA (2001), management in cadrul "Young Managers Programme" - Cyprus International Institute of Management (2003), manager de proiect (2011) si trainer (2011) - Corpul Expertilor in Accesarea Fondurilor Structurale si de Coeziune Europene.

Dante Stein

Dante Stein

Foto: Facebook

Dante Stein este cetatean austriac si consilierul onorific al prim-ministrului pe probleme speciale. El a fost numit consilier onorific al premierului in luna septembrie 2012.

Dante Stein este fiul fostului proprietar al companiei AutoItalia, Herbert Stein.

Dante Stein a fost vicepresedinte executiv in cadrul AutoItalia si s-a ocupat de sectoarele marketing si advertising. In prezent, familia Stein continua sa deruleze in Romania afaceri in domenii precum cel de leasing si asigurari auto, scrie Adevarul.

Laurentiu Mezei

Laurentiu Mezei

Foto: Facebook

Laurentiu Mezei are 40 de ani si este managerul general al Tarom Olanda.

Mezei a fost printre cele 24 de nume de pe lista scurta trimisa de recrutorii PwC - B&D David si Baias - George Butunoiu catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii pentru numirea managerului privat in cadrul companiei TAROM in septembrie anul trecut.

Potrivit ultimei declaratii de avere, Mezei detine un apartament de 97 mp in Belgia si are un BMW din anul 2006. Mezei are contractate patru credite din care trei sunt la banci din Belgia in valoare totala 132.700 de euro.

Pe anul 2012, Mezei a castigat de la Tarom peste 95.000 de lei, exact cat a castigat si sotia sa, angajata tot in cadrul companiei romane.

Cine sunt ceilalti membri Consiliului de Administratie ce isi vor pastra functia

Pe langa cele trei nume noi, Consiliul de administratie este format din

  • Dumitru Prunariu - fost astronaut
  • Valentin Macec - fost consilier al ministrului transporturilor Ovidiu Silaghi
  • Ciprian Ladunca - director financiar si vicepresedinte al Metlife Alico Romania
  • Marius Ghenea - omd e afaceri, proprietarul magazinelor online PC Fun si PC Garage

Membrii CA au un mandat pe patru ani.

Potrivit legislatiei, Adunarea Generala a Actionarilor companiei Tarom numeste membrii Consiliului de Administratie. Actionar majoritar al Tarom este Ministerul Transporturilor (97%).

Citeste despre demisiile din CA Tarom:

Problemele si scandalurile in Tarom au inceput de la finele lunii mai cand CA-ul Tarom a hotarat sa-l numeasca pe Nicolae Demetriade in functia de administrator-director executiv.

Mutarea venea in conditiile in care managerul privat, belgianul Christian Heinzmann a fost fortat de catre presedintele CA sa-si scurteze mandatul de la 4 ani la doar un an, desi rezultatele financiare ale companiei aratau primele cresteri in ultimii ani.

Despre aceasta problema, tensiunile din conducerea companei si presiunile asupra managerului privat, citi mai multe aici: