Guvernul incepe sa faca o serie de numiri politice in functia de membri in Adunarile Generale ale Actionarilor de la companiile de stat. Doar in sedinta de miercuri vor fi facute cel putin 5 astfel de numiri, 4 dintre beneficiari fiind de la Departamentul pentru Energie, condus de Constantin Nita (PSD). Coincidenta sau nu, aceste numiri sunt facute la doar cateva zile dupa ce Parlamentul a adoptat o Lege prin care permite majorarea spectaculoasa a indemnizatiilor de sedinta pentru membrii AGA si a salariilor managerilor de la companiile de stat.

Pe ordinea de zi a sedintei Guvernului de miercuri se afla 5 memorandumuri de numire a unor persoane, printre care secretari de stat si subsecretari de stat, ca reprezentanti ai statului in AGA la companiile de stat energetice

  • Aprobarea participării lui Gigel Paraschiv – în cadrul Departamentului pentru Energie, reprezentant al statului în Adunarea Generală a Acţionarilor Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice „Electrica” S.A. Bucureşti
  • Aprobarea participării lui Maricel Popa – secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Energie, în calitate de membru în Consiliul de Administraţie la S.C. Hidroelectrica-Serv S.a.
  • Aprobarea participării lui Marius Alexandru Dunca –  Vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, subsecretar de stat, în calitate de reprezentant al statului în Adunarea Generală a Acţionarilor Societăţii Complexului Energetic Oltenia S.A.
  • Aprobarea participării lui Marcel Bogdan Pandelică –  subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Energie, în calitate de membru în Adunarea Generală a Acţionarilor la S.C.D.F.E.E. Electrica S.A.
  • Aprobarea participării lui Gabriel Onaca –  în cadrul Departamentului pentru Energie, reprezentant al statului în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Societatea Comercială Electrica Distribuţie Muntenia Nord S.A. Ploieşti

Din 2010 pana acum, membrii AGA au fost platiti cu doar 47 de lei pe sedinta, ceea ce insemna doar 1% din indemnizatia directorilor generali, salariu fixat la nivelul unui secretar de stat. Odata cu aprobarea Legii de majorare a indemnizatiilor, reprezentantii in AGA vor putea primi 25% din salariul directorului general. In conditiile in care nici salariile directorilor generali nu mai sunt fixe, si indemnizatiile de sedinta in AGA ar putea sa ajunga la cateva mii de euro. In urma implementarii OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, managerii de la companiile de stat vor fi recompensati cu cel putin 5.000 de euro pe luna. La acest salariu se mai adauga o serie de bonusuri.

Potrivit informatiilor HotNews.ro, aceste numiri in AGA sunt primele dintr-o serie mai lunga, iar beneficiarii vor fi atat secretari de stat, subsecretari de stat, cat si consilieri ai ministrilor si primului-ministru.