Parchetul a instituit sechestru asigurator asupra stocurilor de materii prime detinute de Lukoil in tank-urile, conductele de transfer si rezervoarele care apartin sau se afla in custodia Oil Terminal SA, pana la concurenta sumei de un miliard de lei, potrivit unui raport transmis de Oil Terminal Bursei Romane de Valori.

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti (PCA) a efectuat joia trecuta mai multe perchezitii la rafinaria Lukoil intr-un dosar - mamut de evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul fiind estimat oficial la 230 de milioane de euro, din care 112 milioane euro provin din evaziune fiscala, iar 118 milioane de euro din spalare de bani. In urma acestei anchete, vineri au aparut informatii potrivit carora rafinaria Lukoil Ploiesti si-a intrerupt activitatea.

"Oil Terminal informeaza actionarii ca in data de 6.10.2014 Parchetul de pe Langa Curtea de Apel Ploiesti a trimis catre Oil Terminal ordonanta prin care se dispune instituirea masurii sechestrului asigurator asupra tuturor cantitatilor si stocurilor de materie prima - titei si alte produse energetice (pacura, benzine si motorine) si/sau aditivi, detinute de Petrotel Lukoil SA Ploiesti in spatiile de depozitare tank-uri, conducte de transfer si rezervoare ce apartin sau se afla in custodia SC Oil Terminal SA pana la concurenta sumei de 1.039.019.829,00 lei", se arata in raportul intitulat "Eveniment important de semnalat" si depus de societate la BVB.

Oil Terminal precizeaza ca, in data de 30.09.2014 ponderea tranzactiilor Lukoil era de 34,2% din cifra de afaceri preliminata a Oil Terminal.

Conform unui comunicat de presa al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, o echipa complexa formata din procurori, ofiteri de politie din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, inspectori din cadrul Directiei Generale Vamale, inspectori din cadrul Directiei Nationale Antifrauda si lucratori din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Prahova au efectuat, joi, 23 de perchezitii la sediile societatilor comerciale S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. Ploiesti, S.C. LUKOIL ENERGY & GAS ROMANIA S.R.L., S.C. LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE S.R.L., S.C. AGENTIA LUKOM-A-ROMANIA S.R.L., S.C. TP LOG SERVICES S.R.L., toate situate in municipiul Ploiesti.

In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani.

In aceasta faza a procesului penal, prejudiciul estimat este in cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infractiunii de evaziune fiscala in cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) si 533.598.577 lei (118 milioane euro) din savarsirea infractiunii de spalare de bani.

In urma perchezitiilor au fost ridicate de anchetatori documente care au fost transportate la sediul Parchetului in saci si cutii.

Rafinaria Petrotel din Ploiesti este parte a gigantului petrolier rus Lukoil. Rafinaria a fost preluata de compania Lukoil in 1998. Grupul Lukoil mai detine in Romania o retea de aproximativ 300 de benzinarii, acoperind circa 20% din piata carburantilor din Romania.