Complexul Energetic Oltenia a inregistrat o pierdere imensa in 2014: aproape 700 de milioane de lei, informeaza ziarul Pandurul. Practic, o companie cu profit de 118 milioane de lei in 2012 a ajuns in doar doi ani in pragul falimentului. In tot acest, compania a fost condusa de Laurentiu Ciurel, un "manager privat" care a ramas in functie in ciuda dosarelor penale in care este implicat. Intrebat ce masuri va lua in conditiile in care managerul privat este departe de a-si fi atins indicatorii de performanta, ministrul energiei Andrei Gerea a spus ca va fi facuta o analiza a performantelor manageriale si a cauzelor care au determinat acest dezastru financiar. Culmea e ca la sfarsitul saptamanii trecute, premierul Victor Ponta spunea la Targu Jiu ca in 2012 societatea "era practic in faliment", iar "dupa trei compania functioneaza".

Laurentiu Ciurel pleaca de la CEOFoto: AGERPRES
  • In realitate, e invers: in 2012, societatea e pe profit, iar in 2015 e practic in faliment. Laurentiu Ciurel este directorul general al societatii din septembrie 2012 si a fost numit in urma unei proceduri controversate de selectie, in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa.

"Ministerul are competente asupra Consiliului de Supraveghere. Urmeaza ca acest Consiliu de Supraveghere sa faca analiza perfoamentelor manageriale si a cauzelor care au dus la aceste cifre si sa ia masuri. In paralel s-au desfasurat controale cu privire la activitaeta Complexului si rezultatele vor sta la baza acestor masuri", a declarat Andrei Gerea, in cadrul unei conferinte organizate de Mediafax.

Reamintim ca aceasta situatie dezastruoasa la Complexul Energetic Oltenia nu l-a impiedicat pe managerul Laurentiu Ciurel sa incheie la sfarsitul lui 2014 un contract pagubos pentru companie. Laurentiu Ciurel a semnat la sfarsitul anului trecut un contract extrem de pagubos cu o firma de apartament din Constanta, BVA Coal SRL. Pentru a semna acest contract, Complexul Energetic Oltenia a renuntat chiar sa participe la o licitatie organizata de autoritatile din Serbia pentru achizitia a doua milioane de tone de lignit, la un pret foarte bun. Afacerea cu Serbia fusese discutata chiar si la nivel de ministri. Cu toate acestea, CE Oltenia nu s-a inscris la licitatie, invocand niste motive total neserioase. In schimb, contractul banos din Serbia a fost incheiat cu un consortiu format din doua firme sarbesti si un SRL constantean infiintat cu trei saptamani inainte de licitatie. Partea cea mai stranie a povestii e ca dupa trei saptamani de la licitatie, CE Oltenia a incheiat contract de vanzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu acel SRL, la un pret de aproape trei ori mai mic decat ar fi obtinut la licitatia din Serbia. Insa si mai grav este ca acest pret ar fi sub costurile din 2014.

Curtea de Conturi estimeaza o pierdere de 8,4 de milioane de lei la CE Oltenia dupa contractul pentru livrarea a 1,2 milioane de tone de carbune la sarbi, prin firma BVA Coal SRL Constanta, informeaza publicatia gorjeana Pandurul, invocand un raport al Curtii de Conturi. La data semnarii contractului, pretul de livrare a fost sub costul de productie din acel moment. Inspectorii au mai constatat ca administratia CE Oltenia nu a incasat nici garantia de buna executie de 780.000 euro stabilit prin contract. In loc sa rezilieze contractul din cauza neincasarii garantiei, conducerea societatii a incheiat un act aditional acceptand bilete la ordin in locul unei scrisori de garantie bancara. Reamintim ca ministrul energiei Andrei Gerea a anuntat in urma cu cateva zile ca acest caz a ajuns si in atentia DIICOT. Contractul a fost semnat chiar de directorul societatii Laurentiu Ciurel, o persoana sustinuta politic de premierul Victor Ponta.

  • In acest moment, contractul este suspendat din cauza ca BVA Coal nu a platit. In urma cu cateva saptamani, Ciurel spunea ca suspendarea este cauzata de faptul ca reprezentantii BVA Coal nu au achitat o noua transa de bani. In urma cu cateva zile, motivul invocat este altul: probleme de reorganizare din partea sarba.

Laurentiu Ciurel este director general la Complexul Energetic Oltenia din septembrie 2012, insa in ciuda unui management ineficient, acesta pare de neclintit de la conducere. Demiterea sa este foarte dificila din cauza sustinerii politice puternice pe care o are. El este sustinut, in primul rand, de premierul Victor Ponta. Din cauza relatiei pe care o are cu premierul, niciun ministru nu a avut curajul sa se atinga de el. Complexul Energetic Oltenia, un mamut cu 18.500 de angajati, inregistreaza pentru 2014 pierderi de milioane de lei. In plus, Laurentiu Ciurel este urmarit penal pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, in dosarul privind contractele primite de casa de avocatura Sova& Asociatii la Turceni si Rovinari.