Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca o noua listare pe bursa a unei companii de stat va fi demarata in functie de finalizarea procedurilor, adaugand ca in cazul Hidroelectrica s-a solicitat instantelor o solutie pentru scurtarea termenelor de judecata in ideea scoaterii cat mai rapide din insolventa pentru ca aceasta sa poata ajunge la o listare bursiera, informeaza Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"In functie de proceduri. Daca e dupa noi, am vrea sa le avem pe toate anul acesta, dar, dupa cum stiti, trebuie respectate niste proceduri. Si ma refer aici la listarile primare. De aceea, m-am plans de Hidroelectrica, pentru ca am putea sa o listam maine. Avem clienti, dar nu reusim sa finalizam procedura judiciara care tine de doi ani, din 2012. Aeroportul International trebuie sa respecte procedurile, Portul Constanta la fel, la Romtelecom de asemenea suntem in proceduri. Daca vorbim de societatile deja listate, acolo trebuie sa luam decizie, eventual, doar pentru noi pachete care... Deci, nu vreau sa va dau un timeline foarte clar pentru ca trebuie sa respectam proceduri care tin intotdeauna de ceea ce inseamna proprietatea privata a statului", a afirmat prim-ministrul intrebat daca anul acesta va avea loc o noua listare pe bursa a unei companii de stat.

El a adaugat ca Guvernul ia in calcul, la acest moment, acele companii care nu sunt listate, care trec prin restructurare si care au nevoie de capital, intrebat daca se ia in calcul vanzarea pachetului de 10% detinut la Petrom.

Premierul a numit, in context, Hidroelectrica ca fiind "perla coroanei", companie pe care Guvernul ia in calcul sa o listeze pe bursa dupa iesirea din insolventa.

"Fiind aici jurnalisti in domeniu pot intreba pe buna dreptate: de ce nu facem mai repede listarea unei companii care, iata, are cel mai mare profit din istorie in 2014, Hidroelectrica. Daca nu ma insel, se vor distribui dividende de peste un miliard de lei. Si o sa va spun ca daca instanta unde ne judecam cu 'baietii destepti' da termen o data pe luna, in loc sa dea o data pe zi, e normal sa nu o scoatem din insolventa prea repede, desi este evident ca Hidroelectrica nu mai este demult o companie care trebuie sa stea in insolventa. Dar, daca dam termen o data pe luna si ne odihnim in iulie-august cand e vacanta judecatoreasca si o tinem tot asa, sa dea Dumnezeu sa o scoatem din insolventa sa putem sa o listam", a explicat Ponta.

In opinia sa, nelistarea la bursa a Hidroelectrica reprezinta o mare pierdere pentru Romania. "E o mare pierdere cand cea mai profitabila companie din Romania sta prinsa in procese de ani de zile din cauza unor 'baieti destepti' si a unor firme care, sigur, nu au mai putut sa devalizeze Hidroelectrica, dar nici nu o lasa sa traiasca. Aici, vreau sa va spun ca, impreuna cu ministrul Justitiei, am rugat conducerea Tribunalului Bucuresti daca poate gasi o procedura prin care sa decida mai repede, sa putem scoate Hidroelectrica din insolventa. Si cred ca listarea Hidroelectrica va fi un succes mai mare chiar decat cele pe care le-am avut pana acum cu Romgaz, cu Transgaz, cu toate celelalte", a declarat premierul.

Ponta a exprimat sprjinul guvernamental ce va fi acordat in continuare pentru dezvoltarea pietei de valori mobiliare.

"Vreau si vom sprijini in continuare prin masuri legislative, prin listari de companii, prin participarea la toate evenimentele extraordinare, organizate si la New York si la Londra de promovare a Romaniei. Exista un interes pentru Romania. Oamenii vor sa investeasca bani in Romania si noi nu prea stim sa deschidem usa cum trebuie. (...) Foarte multe fonduri de investitii, foarte multi investitori privati vad Romania in acest moment ca pe cel mai bun loc de investit din toata regiunea, din Europa de Est. Trebuie sa folosim acest moment, trebuie sa primim banii care vor sa vina in Romania pentru a dezvolta economia noastra si, impreuna, Guvern-ASF-Bursa de Valori putem sa facem acest lucruri", a punctat prim-ministrul.

Victor Ponta a participat miercuri la lansarea Programului FIDELIS - emisiuni de titluri de stat pentru populatie, derulat prin Bursa de Valori Bucuresti